Görüş Bildir
Haberler
Siyasette 'Abdülhamid' Tartışması: Nasıl Başladı, Kim Ne Dedi?

Siyasette 'Abdülhamid' Tartışması: Nasıl Başladı, Kim Ne Dedi?

Emre Ordu
24.05.2022 - 17:31 Son Güncelleme: 24.05.2022 - 20:57

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 2. Abdülhamid'e benzetmesiyle başlayan tartışma sürüyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in geçtiğimiz hafta katıldığı Halk TV canlı yayınında kullandığı ifadeler yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 2. Abdülhamid'e benzeten Akşener, şunları söyledi:

“Abdülhamid Han Osmanlı padişahı. O günün şartlarında oluşan demokrasi rüzgârlarının yansıması var. O tavır karşısında bir davranış biçimi var. Hürriyet ve İtilaf da var, İttihat ve Terakki Cemiyeti de var. Bu bir istibdat sistemine karşı, istibdat rejimine karşı tekleşmeye, tek adamlığa doğru giden bir sisteme karşı başkaldırıdır. Buranın öznesi eğer Abdülhamid ise bugünün öznesi de Recep Tayyip Erdoğan'dır. Onu söylemeye çalışıyorum. Bugün var olan şey istibdat.'

Erdoğan: "Haddini aşanlara bu milet haddini bildirir"

Erdoğan: "Haddini aşanlara bu milet haddini bildirir"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Adana'da düzenlediği 'Bir Gençlik Şöleni'nde yaptığı konuşmada, kendisini Abdülhamid’e benzeten İYİ Parti lideri Meral Akşener'i hedef alarak şunları söyledi:

'Gençler, Sultan Abdülhamid'e laf atan, dil uzatan hanımefendiye şunu sormak lazım, 33 yıl 'hasta dev' diye takdim edilen Osmanlı'yı bir karış toprak kaybetmeden yöneten Sultan Abdülhamid'e hakaret, haddini aşmaktır ve bu haddini aşanlara bu millet inanıyorum ki 2023 seçimlerinde haddini bildirecektir. Meral Hanım sen kim, Sultan Abdülhamid'e saygısızlık kim. Ve o 6'lı masada olanlardan, isim vermeyeceğim, 3 tanesi var ki bunlar Sultan Abdülhamid'e bugüne kadar laf söyletmemişlerdi, şimdi ne oldu bunlara da sus pus oldular. Ne oldu bunlara da aynı masanın etrafında oturdukları halde Sultan Abdülhamid cennet mekan, ona laf atanlara haddini bildiremediler. 33 yıl dile kolay. Bu millet, ecdadına hakaret edenlere haddini bildirecektir. '

Bahçeli: "Atatürk Ankara ise Abdülahmid Han İstanbuldur"

Bahçeli: "Atatürk Ankara ise Abdülahmid Han İstanbuldur"
İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Abdülhamid tartışmasına bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dahil oldu. Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'e tepki gösterdi. Bahçeli, 'Son günlerde Sultan 2. Abdülhamid Han ile ilgili, aklı ve ahlakıyla imparatorluğu ayakta tutan hünkarımızı istibdat ile bir ananlar milli tarihimize yabancıların gözü ile bakan sefillerdir. Abdülhamid'i kim sevmiyorsa onlara dikkat edeceğiz' dedi. 

'Abdülhamid'i sevmeyenler bizim de sevmediklerimizdir. Ermeni çetecileri, siyonistler, sömürgeciler, casuslar, Türk ve İslâm düşmanları Abdülhamid'i sevmez. Erdoğan bugünün Abdülhamid'i gibi görülüyorsa bizce bir sorun yoktur, hatta bununla gurur duyarız' diyen Bahçeli, şöyle devam etti:

'Biz ecdadımıza dil uzattırmayız, tarihimize laf ettirmeyiz, devşirmelere akıllarını başlarına devşirmelerini tavsiye ederiz. Sudan sebeplerle karşı karşıya getiren kanı bozukları asla affetmeyiz. Osmanlı İmparatorluğu bizimdir, Türkiye Cumhuriyeti bizimdir, Atatürk bizimdir, Abdülhamid Han da bizimdir. Atatürk Ankara ise Abdülhamid Han İstanbul'dur. İkisini birbirinden ayırmak ne mümkün. Dedelerimize hakaret edenler zillettedir. Atatürk'ü seven Abdülhamid'i de sever. Birisini diğerinden üstün tutan bataktadır. Geçmişte yaşamış her kim varsa duygularımızla değil, bugünün ölçüleriyle değil kendi zamanlarının şartlarıyla değerlendirmeliyiz. Muhterem büyüklerimizi, büyük ceddimizi anıyorum, Rabbim her birisinden razı olsun diyorum.'

2. Abdühamid döneminde kaybedilen topraklar 🎥

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '2. Abdülhamid döneminde tek bir karış toprak kaybedilmemiştir' demesi eski bir tarihsel tartışmayı da yeniden gündeme taşıdı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi olan gazeteci Murat Bardakçı yıllar önce Habertürk’te yayınlanan “Tarihin Arka Odası” programında 2. Abdülhamid döneminde toprak kaybedilmediğini iddia edenlere sert çıkmıştı. 

Bardakçı, Abdülhamid’in 33 yıllık saltanat döneminde Osmanlı’nın, Tunus, Mısır, Kıbrıs, Sırbıstan, Karadağ ve Romanya olmak üzere 1 milyon 592 bin 806 kilometre kare toprak kaybettiğini söylemişti. Bardakçı, Sultan Abdülhamid’in döneminde kaybedilen toprakların, bugünkü Türkiye’nin iki katı olduğunu belirtmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
6
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ceyhun ATAKUMAN

Devlet Bahçeli'ye şaşırmalı mıyız? 2014 ten sonra ne oldu da Erdoğan'a bu kadar destek veren biri oldu? Hesapları nedir? Neyini yakaladı bu Bahçeli'nin?

"Bütün bu dertlerin ve felâketlerin sorumlusu olarak sadece Abdülhamid’i göstermek gayet yanlış olur, zira imparatorluk zaten çökmek üzere idi. Sultan Abdülh... Devamını Gör

Serhan Alltay

bir ittihat ve terakki sloganı olsa da güzel bir slogan: kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.