Görüş Bildir
Haberler
13 Fotoğrafla Siyasetin Yemekle İmtihanı

13 Fotoğrafla Siyasetin Yemekle İmtihanı

12.08.2014 - 01:09 Son Güncelleme: 12.08.2014 - 12:23

Türk siyasetçisi ile yemek arasındaki ilişki her zaman netameli oldu. Politikacılar halkın ne yiyip ne içtiklerini görmelerini istemezken, basın mensupları da bu anları ölümsüzleştirerek halkı bilgilendirmeye var güçleriyle çalıştılar. 

İşin politik yönü bir yana, politikacıların yemek yeme biçimleri ve yemeğe yaklaşımları da hep nevi şahsına münhasır özellikler taşıdı. Çatal bıçak tutuşlarından, elle yemek yemeğe, agresif saldırılardan, yumuşak hücumlara kadar envai çeşit yöntemle sofraya yaklaşan politikacılar halet-i ruhiyelerini de bu en savunmasız anlarında ortaya koydular. 

Aşağıda yer alan fotoğraflar elbette politikacıların yemek yediği anların tüm fotoğrafları değil, yüzlerce fotoğraf arasından tarihi bir önemi ve hikayesi olanları tercih ettik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Susuz Rakı Ayrışması

13. Susuz Rakı Ayrışması

Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'ın rakıyı sulu içtikleri biliniyor. Türk siyasetinde 'susuz rakı' dönemini başlatan isimse Adnan Menderes oldu. O devirlerde de toplum önünde rakı içmek politikacılar açısından maliyetli olsa da Menderes'in yakınları onun bu alışkanlığını bir çok defa ifade ettiler. Şampanya ve viskiyi de seven Menderes bu özelliği ile sağ siyaseti de rahatlattı. Demirel ve Özal'a kadar uzanacak içki içme serbestisinin de aktörü oldu. 2002 yılından sonra bu hava değişecek, siyasetçiler içki kadehiyle fotoğraf vermekten şeytandan kaçar gibi kaçacaktı.

12. Rakının Gökçek Hali

12. Rakının Gökçek Hali

Melih Gökçek'in bu fotoğrafı ilk kez Oda TV'de yayınlandı. Ancak esas olay twitterda bir kullanıcının bu fotoğrafı Gökçek'e göndermesiyle çıktı. Melih Gökçek bir anda sinirlenerek bu fotoğrafın 'photoshop' olduğunu iddia etti ve kullanıcıya dava açacağını söyledi. Henüz böyle bir dava açılmasa da bu fotoğraf hafızalarda rakının Gökçek hali olarak yer etti.

11. 103 Yaş Rakısı

11. 103 Yaş Rakısı

Fotoğrafta Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar 103. yaş gününü kutluyor. 'İkinci dalyaya doğru' adı verilen ve kendisi için özel hazırlanan pişmaniyelerden aldıktan sonra rakısını içen Bayar, o tarihte dünyanın hayatta kalan en yaşlı lideri olmanın da tadını çıkartıyordu.

10. Özal'ın "Yumuşak Güç" Stratejisi

10. Özal'ın "Yumuşak Güç" Stratejisi

Özal yemek yemeyi seven bir insandı. Hayatının bir çok alanına yayılmış bu derin yemek yeme tecrübesi onu diğer siyasetçilerden ayırıyor, ustalıklı teknikleri kullanmasına da izin veriyordu. Örneğin yaptığı bir pazar ziyaretinde hızlı bir şekilde karpuz yiyebiliyor, verdiği davetlerde de damak zevkinin nadide örneklerini davetlileriyle paylaşıyordu. Fotoğrafta Özal'ın köftelere karşı -neredeyse belli belirsiz- elinin çok yumuşak bir dokunuşuyla uzandığı ve nihayetinde amaca hasıl olduğu gözüküyor. Bu yumuşak güç stratejisi Özal'ın çok yoğun bir tepki çekmeden, bir çok yemek fotoğrafı vermesinin de en önemli sebebi oldu.

9. Babanın Gözlemesi

9. Babanın Gözlemesi

Fotoğraf 1960'lı yıllardan. Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel kendisi için hazırlanan gözlemeyi güçlü bir şekilde ellerinin arasına alarak hakimiyetin kimde olduğunu cemil cümle aleme belli ediyor. Gözlemeninse sonu malum, biçare bir şekilde o güçlü parmakların arasında mukadder sonun gelmesini bekliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Deniz Baykal'ın Lokması

8. Deniz Baykal'ın Lokması

Baykal'ın 'halka inemediği' yönünde eleştirilerin yoğunlaştığı sıralarda verilen bu fotoğraf, elbette ikonik. Baykal'ın halkla hemhal olduğu nadir anlardan biri böyle ölümsüzleşirken, lokmacı çocuktan arkadaki beyefendiye herkesin yaşadığı mutluluk da eleştirilere cevap olacak mahiyette.

7. Vesayetçi Dondurma

7. Vesayetçi Dondurma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milli iradeye duyduğu heyecan herkesin malumu. Bu fotoğrafta Erdoğan erimek suretiyle milli iradenin temsilcisinin kendisini keyifle yemesini engelleyen belli ki vesayetçi zihniyete sahip bir dondurmaya gereken dersi apaçık bir şekilde veriyor. Dondurma kurtuluşun olmadığının farkında. Erdoğan'dan aldığı tokat gibi cevapla akibetini bekliyor.

6. Kıymetli Yalnızlık

6. Kıymetli Yalnızlık

Bu anı önemli yapan siyasetçi fotoğraf karesine giremedi. Binali Yıldırım yan masada arkadaşları ile yemeğini yerken, eşi ayrı bir masada tek başına yemek yemek zorunda kaldı. Bu an, daha sonra hiç unutulmayacak ve Türkiye'de kadının yeri üzerine büyük tartışmalara neden olacaktı.

5. Dezenformasyon Ayranı

5. Dezenformasyon Ayranı

Tarih 90'lar. Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yanında Recep Tayyip Erdoğan var. Ayranlarını içiyorlar. Ancak Erdoğan'ın bardağı tutuşu ve ayranı içişi öyle bir niteliğe sahip ki, bu fotoğrafın o bölümü kesilerek Erdoğan'ın rakı içtiği iddialarına sebebiyet verdi. Fotoğrafın bütünü ortaya çıkınca da iddialar ortadan kalktı. Erdoğan'ın 'milli içeceği' hakikaten ayrandı.

4. Akit Kebabı

4. Akit Kebabı

Esasında bu fotoğrafta herhangi bir sorun yok. Sorun bu fotoğrafın verilişinde oldu. O tarihte cezaevlerinde bulunan bazı mahkumlar açlık grevindeydi. BDP'li milletvekilleri de bu açlık grevlerine destek veriyordu. Erdoğan, bir grup konuşmasında açlık grevlerine destek veren vekilleri eleştirirken, bu vekillerin kendilerinin kebap yediğini, o insanları da açlığa mahkum ettiğini söyleyince Akit gazetesi bu fotoğrafı yayınladı. Ertuğrul Kürkçü bu yayına öfkelenecek, fotoğrafın Büşra Ersanlı'nın cezaevinden çıktığu tarihte yani 3,5 ay önce çekildiğini söyleyecekti. Politika bir yemeği yalana çevirmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Kriz Viskisi

3. Kriz Viskisi

'CHP'nin Viski Krizi' diye tarihe geçen bu fotoğrafta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile o  tarihlerde danışmanlığına getirilen Aydın Ayaydın birlikte görülüyor. Bayram tatilini Bodrum'da geçirmekte olan Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden Ayaydın bu fotoğrafı çekip instagram hesabına koyunca bir anda yer yerinden oynadı. Her ne kadar sonra fotoğrafın viskili bölümü kesilip fotoğraf yeniden hesaba atıldıysa da artık iş işten geçmişti. Yüzlerce kişi fotoğrafı paylaştı. Taraflar konu hakkında açıklama yapmasa da Türkiye bu fotoğrafın büyük bir iletişim kazası olduğunu düşünüyordu.

2. Outdoor Kahvaltı

2. Outdoor Kahvaltı

Baykal'ın kahvaltıya olan sevgisi herkesin malumu. Bu fotoğrafta da Baykal yol üstünde bir noktada durarak açık havada kahvaltısını eda ediyor. Ardıç altında yapılan bu mütevazi kahvaltı, samimi bir kare olarak hafızalara kazındı.

1. Karun Sofrası

1. Karun Sofrası

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu fotoğrafı, gerçek bir kahvaltı deneyiminin ne olduğunu cümle aleme gösterdi. Çay - simit ile yapılan kahvaltıları fersah fersah geçen bu şölende eleştirilebilecek tek husus gerçekten de kuş sütünün sofrada bulunmamasıydı. O hariç envai çeşit yiyecek ile karunlara yakışan bu sofra memleketimizin kahvaltıya bakış açısını yepyeni bir seviyeye taşıdı.

Bonus: Herkes Susar Bazen

Bonus: Herkes Susar Bazen

Kim yoğun iş temposunda ferahlamak için bir dakika durup güzel bir meyve suyunun tadına bakmaz ki?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
37
20
9
7
6
2