Görüş Bildir
Haberler
Sinemanın İç Yüzünü Göstererek Film Yapımını Konu Alan İlham Verici Harika Filmler

Sinemanın İç Yüzünü Göstererek Film Yapımını Konu Alan İlham Verici Harika Filmler

Film yapımını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren ve size ilham verecek filmlerin kamera arkasına doğru sıra dışı bir yolculuğa hazır olun. Bu filmler, ışıkların altında saklı tutkuları, dramı ve komediyi sahne arkasından beyaz perdeye taşıyor. Sinemaseverlerin kalbini fethedecek bu yapıtlar, sinema dünyasının perde arkasını merak edenler için biletlerini şimdiden kesiyor. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. The Souvenir, 2019

20. The Souvenir, 2019

IMDb: 6.4 

ÖzetSinema bölümü öğrencisi olan Julie, sessiz sakin bir kızdır. Bir gün karizmatik ama bir o kadar da güvenilmez bir adam olan Anthony ile fırtınalı bir flört evresinde savrulurken kendini de bir sanatçı olarak bulur. Ona karşı aşırı koruyucu davranan annesine meydan okumaya ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmeye başlar. Ancak arkadaşlarına olan bu ilgisi giderek yoğun ve kaygı dolu bir ilişkiye dönüşecek kadar derinleşecek, hayallerini dahi mahvedecek seviyeye gelecektir. 

Oyuncular: Neil Young, Tosin Cole, Jack McMullen 

Yönetmen: Joanna Hogg

19. Holy Motors, 2012

19. Holy Motors, 2012

IMDb: 7.0 

Özet: Film izleyiciyi Paris sokakları diye bildiğimiz ama daha sonra tamamen tuhaf bir manzaraya dönüşen yerlerde tüyler ürpertici bir yolculuğa çıkarıyor.DL adlı varlığın hayatında bir güne tanık olduğumuz Holy Motors’da bir hayattan diğerine şiirsel bir yolculuğa çıkıyoruz. Her biri iç içe geçmiş bu yaşamlarda DL bir insanın kimliğine tamamen sahip oluyor; bazen bir adam, bazen bir kadın, bazen genç, bazen ölüm döşeğinde.  

Oyuncular: Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes 

Yönetmen: Leos Carax

18. Irma Vep, 1996

18. Irma Vep, 1996

IMDb: 7.0 

ÖzetHong Kong'lu aksiyon divası Maggie Cheung, eski bir yönetmenin onu sessiz klasik Les Vampires'in yeniden çevriminde oynatmasıyla Fransa'ya gelir. Tek kelime Fransızca bilmeyen Cheung, kauçuk bir kedi kıyafeti içinde kendini film endüstrisinin çılgınlığı içinde bulur... 

Oyuncular: Maggie Cheung, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Richard 

Yönetmen: Olivier Assayas

17. Goodbye, Dragon Inn, 2003

17. Goodbye, Dragon Inn, 2003

IMDb: 7.1 

Özet: Karanlık ve yağmurlu bir gecede, tarihi ve görkemli bir Taipei sineması son filmini izler: 1967 yapımı dövüş sanatları filmi 'Dragon Inn'. Film oynarken, sinemanın çeşitli çalışanlarının ve müşterilerinin hayatları kesişir ve iki hayalet oyuncu bir dönemin kapanışının yasını tutmak için gelir. 

Oyuncular: Kang-sheng Lee, Shiang-chyi Chen, Kiyonobu Mitamura 

Yönetmen: Ming-liang Tsai

16. The Watermelon Woman, 1996

16. The Watermelon Woman, 1996

IMDb: 7.1 

Özet: Genç bir siyahi lezbiyen film yapımcısı, 1930'larda 'anne' arketiplerini canlandıran siyahi bir aktris olan Karpuz Kadın'ın hayatını araştırıyor. 

Oyuncular: Cheryl Dunye, Guinevere Turner, Valarie Walker 

Yönetmen: Cheryl Dunye

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Talking About Trees, 2019

15. Talking About Trees, 2019

IMDb: 7.4 

ÖzetSudan Sinema Kulübünün kıdemli üyeleri İbrahim, Süleyman, Manar ve Altayib, yitik bir sinemayı canlandırmak ve ülkelerine sinemaya gitme alışkanlığını geri kazandırmak için bir yolculuğa çıkarlar. Gelgelelim kriz içindeki ülke, dört arkadaşın önüne aşılmaz engeller koyar. 

Oyuncular: Manar Al Hilo, Suleiman Ibrahim, Altayeb Mahdi 

Yönetmen: Suhaib Gasmelbari

14. Pain and Glory, 2019

14. Pain and Glory, 2019

IMDb: 7.5 

Özet: Acı ve Zafer, yönetmen Salvador Mallo’nın geçmişten bugüne yaptığı seçimleri ve yaşamında iz bırakan olayları konu ediyor. Filmde, Mallo’nun çocukluğunu yaşadığı 60’lı yıllara, doğup çocukluğunu geçirdiği yerden ayrılıp ailesi ile birlikte Valencia’da bir köye göç etmesine, refah arayışına, 80’lerin Madrid’inde kalbinin hızla çarpmasına neden olan ilk aşkına, terapi aracı olan yazı ve sinema ile tanışmasına, kendisini tanımasına yol açan olaylara değiniliyor. 

Oyuncular: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia 

Yönetmen: Pedro Almodóvar

13. Hugo, 2011

13. Hugo, 2011

IMDb: 7.5 

Özet: Brian Selznick’in 'The Invention of Hugo Cabret' adlı çocuk romanından uyarlanmış olan film, Paris tren istasyonunun duvarları arasında yaşayan ve saatlerden sorumlu olan kimsesiz bir çocuğun, bir gün saati tamir etmeye çalışmasıyla yaşadığı gizemli macerayı konu ediyor.  

Oyuncular: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee 

Yönetmen: Martin Scorsese

12. Center Stage, 1991

12. Center Stage, 1991

IMDb: 7.5 

ÖzetÇin'in beyaz perdedeki ilk primadonnası Ruan Lingyu'nun 1930'larda Şanghay'da bir sinema oyuncusu olarak şöhrete ulaşmasını anlatan trajik gerçek hikâyesine dayanıyor. 

Oyuncular: Maggie Cheung, Han Chin, Tony Ka Fai Leung 

Yönetmen: Stanley Kwan

11. The Player, 1992

11. The Player, 1992

IMDb: 7.5 

Özet: Film yapımcısı Griffin Mill, her gün yüzlerce senaryoyu reddetmektedir fakat bir gün bir senaryo yazarından ölüm tehditleri almaya başlar. Senaryo yazarının kimliğini ortaya çıkarmaya çalışan Mill, üst üste yaptığı hatalarla rakibinin eline onun şantaj için kullanabileceği malzemeler verir. Hollywood'un kirli çamaşırlarını ortaya döken bir kara komedi. 

Oyuncular: Tim Robbins, Greta Scacchi, Fred Ward 

Yönetmen: Robert Altman

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Ulysses' Gaze, 1995

10. Ulysses' Gaze, 1995

IMDb: 7.6 

Özet: Sürgündeki bir film yapımcısı nihayet ülkesine döndüğünde, eski hayatının gizemleri ve sıkıntıları bir kez daha peşini bırakmaz. 

Oyuncular: Harvey Keitel, Maia Morgenstern, Erland Josephson 

Yönetmen: Theodoros Angelopoulos

9. Jacquot of Nantes, 1991

9. Jacquot of Nantes, 1991

IMDb: 7.7 

Özet: Jacquot Demy otuzlu yılların sonunda küçük bir çocuktur. Babasının bir garajı vardır ve annesi kuaförlük yapmaktadır. Tüm aile mutlu bir şekilde yaşamakta, şarkı söylemeyi ve sinemaya gitmeyi sevmektedir. Jacquot her türlü gösteriden etkilenir. İlk amatör filmini çekmek için bir kamera satın alır. Fransız sinemacı Jacques Demy'nin çocukluğunu, sinemaya ve müzikallere olan tutkusunu çağrıştıran bir film. 

Oyuncular: Philippe Maron, Edouard Joubeaud, Laurent Monnier 

Yönetmen: Agnès Varda

8. The Gleaners & I, 2000

8. The Gleaners & I, 2000

IMDb: 7.7 

Özet: Politik açıdan solcu görüşü benimsediğini çekincesizce ortaya koyan; yaşam ve ölümlülük üzerine düşüncelerden sanatın toplumdaki rolüne saparken toplum dışına itilmişlere ve marjinallere saygılarını sunan belgesel, çok farklı konulara değiniyor. Bununla birlikte Varda, filmin kendisinden uzaklaşmasına izin vermiyor; izleyici, sanki bir yolcu koltuğunda oturmuş, usta bir kaptanla aydınlatıcı bir yolculuğa çıktığı hissine kapılıyor. Filmdeki en muhteşem anlardan birinde, yönetmen Varda, ağaçtan olgun incirleri toplayıp oracıkta yerken, varlıklı ve bencil insanların açgözlülüğüyle ilgili bir tirada başlıyor. Beylik Marksist teoriyi ezbere okumak yerine sadece bir gözlemini dile getiriyor: ‘iyi olmak istemiyorlar.’ Merkezinde, semt pazarları kapandıktan sonra yiyecek bulmak için artıkları toplayan veya çöplükleri karıştıran modern zamanların rençperlerinin bulunduğu bu acımasız gerçek, belgesel boyunca yankılanıyor. 

Oyuncular: François Wertheimer, Agnès Varda, Jean La Planche 

Yönetmen: Agnès Varda

7. Through the Olive Trees, 1994

7. Through the Olive Trees, 1994

IMDb: 7.7 

Özet: Amatör oyunculardan biri, filmde eşini canlandıran kadına sevdalanır. Kadının gerçek hayatta ona hiç ilgisi yoktur. Yönetmen Kiyarüstemi iki oyuncusu arasında kalır. 

Oyuncular: Mohamad Ali Keshavarz, Farhad Kheradmand, Zarifeh Shiva 

Yönetmen: Abbas Kiarostami

6. A Moment of Innocence, 1996

6. A Moment of Innocence, 1996

IMDb: 7.8 

Özet: Makhmalbaf'ın 17 yaşındayken bir protesto gösterisinde bir polisi bıçakladığı gençlik deneyiminin yarı otobiyografik bir anlatımı. Yirmi yıl sonra, telafi etmek için yaraladığı polisin izini sürüyor.

Oyuncular: Mirhadi Tayebi, Mohsen Makhmalbaf, Ali Bakhsi 

Yönetmen: Mohsen Makhmalbaf

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Mulholland Drive, 2001

5. Mulholland Drive, 2001

IMDb: 7.9  

Özet: Betty Elms, ünlü bir oyuncu olabilmek umuduyla geldiği Los Angeles'ta Kanada’ya taşınmaya karar veren teyzesinin yaşadığı apartman dairesine taşınır. Daireye yerleşmek için geldiğinde bir trafik kazası geçiren ve hafızasını kaybettiği için orada saklanan Rita'yı bulur. Betty kendisi ile ilgili her şeyi unutmuş bu kadına yardım etmeye karar verir. Bilinç ve bilinçaltı birbirlerine karışır.  

Oyuncular: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux  

Yönetmen: David Lynch

4. The Beaches of Agnes, 2008

4. The Beaches of Agnes, 2008

IMDb: 8.0 

Özet: Yeni Roman hareketinin ve savaş sonrası sinemanın önemli isimlerinden olan seksen yaşındaki Agnes Varda, sık sık işlerinde kendisini kameranın önüne koymuştur. Ama bunların sonuncusu, özgeçmiş niteliğinde bir deneme, yönetmenin bir sahilde geri geri yürüdüğü sahneyle açılan 'bir çiçek dürbünü, bir kolaj, bir fantezi' adeta. Sahildeyiz, çünkü biri gelip onu açsa içindeki sahillerin ortaya çıkacağını söylüyor.  

Oyuncular: Agnès Varda, André Lubrano, Blaise Fournier 

Yönetmen: Agnès Varda

3. Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, 1991

3. Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, 1991

IMDb: 8.1 

Özet: 'Apocalypse Now' filminin yapımı sırasında çevrede yaşanan sansasyonel olayları ve Francis Ford Coppola'nın doğa, hükümetler, aktörler ve içindeki şüphe ile olan mücadelesini anlatan bir belgesel. Yönetmenin eşi Elanor Coppola tarafından gizlice kaydedilmiş ses ve görüntü kayıtlarını da içeriyor. 

Oyuncular: Dennis Hopper, Martin Sheen, Marlon Brando 

Yönetmen: Fax Bahr, George Hickenlooper, Eleanor Coppola

2. The Act of Killing, 2012

2. The Act of Killing, 2012

IMDb: 8.2 

Özet: 'Son on yılda, bundan daha etkileyici, gerçeküstücü ve tedirgin edici bir belgesele rastlamadım.' Werner Herzog, Öldürme Eylemi'nin kaba kurgusunu gördükten sonra. Öldürme Eylemi, karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ufak ‘sinema çetesi’nin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor. Komünist olduğu varsayılan milyonlarca entelektüel ve Çinli azınlık 1965 yılında meydana gelen askeri darbe süresince grubun yaptığı katliamlar sonucunda yaşamlarını yitirir. Anwar, şimdilerde konforlu ve rahat bir yaşam sürmekte, örgütün kurucu rol modeli olmanın keyfini çıkarmaktadır. 

Oyuncular: Anwar Congo, Herman Koto, Syamsul Arifin 

Yönetmen: Joshua Oppenheimer, Anonymous, Christine Cynn

1. Close-Up, 1990

1. Close-Up, 1990

IMDb: 8.2 

Özet: Yoksul sinema tutkunu Hüseyin Sabzian, otobüste yaşlı bir kadınla tanışır ve kendisini ünlü İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtır. Kadın, buna inanarak, adamı ailesiyle tanıştırmak üzere evine davete eder. Sabzian da aileyi, yeni çekeceği filme para yardımı yapmaları şartıyla, filminde oynamaya ikna eder. Fakat, zengin Ahankhah ailesi, evi soyacağından şüphelenerek, adamı polise ihbar eder. Sabzian tutuklanır, sorgulama ve yargılanma süreci başlar. 

Oyuncular: Hossain Sabzian, Mohsen Makhmalbaf, Abolfazl Ahankhah 

Yönetmen: Abbas Kiarostami

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın