Görüş Bildir
Haberler
Usta Yönetmenlerin İlk Filmleri Arasından Seçilmiş Muhteşem Filmler

Usta Yönetmenlerin İlk Filmleri Arasından Seçilmiş Muhteşem Filmler

Duygusal Maymun
12.06.2023 - 20:17 Son Güncelleme: 23.06.2023 - 17:39

Bir yönetmenin ilk filmi, bir yazarın ilk kitabı gibidir. Hem büyük bir cesaret, hem de inanılmaz bir emek ister. Her ne kadar çoğu zaman bu ilk filmler göz ardı edilse de büyük yönetmenlerin kariyerlerine attıkları bu ilk adımlar, genellikle onların özgün ve benzersiz sanatsal vizyonlarının ilk parıltılarını içerir. 

Bu liste, birçok büyük yönetmenin ilham verici yolculuklarının başlangıcındaki filmlerden özenle seçilmiş olanları içermektedir. 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. I Call First, 1967

22. I Call First, 1967

IMDb: 6.6 

Özet: Katolik bir New Yorklu, bir kıza aşık olur ve onunla evlenmek ister ancak onun geçmişini kabullenmekte zorlanır. 

Oyuncular: Harvey Keitel, Zina Bethune, Anne Collette 

Yönetmen: Martin Scorsese

21. Bottle Rocket, 1996

21. Bottle Rocket, 1996

IMDb: 6.9 

Özet: Akıl hastanesinden çıkan Anthony, arkadaşı Dignan ve komşusu Bob ile bir çete kurar. Ufak tefek suçlarla yollarını bulmaya çalışırlar ancak basit gibi görünen bir soygun, planladıkları gibi ilerlemez. 

Oyuncular: Luke Wilson, Owen Wilson, Ned Dowd 

Yönetmen: Wes Anderson

20. Brick, 2005

20. Brick, 2005

IMDb: 7.2 

Özet: Eski kız arkadaşının kaybolması üzerine olayı araştırmaya başlayan liseli genç, olayların arkasında çok daha farklı şeylerin olduğunu fark eder. 

Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Lukas Haas, Emilie de Ravin 

Yönetmen: Rian Johnson

19. Dogtooth, 2009

19. Dogtooth, 2009

IMDb: 7.2 

Özet: Şehrin dışında izole bir bölgede yaşayan aile kendilerini dış dünyaya kapamıştır. Yunanlı çift, çocukları için başka bir gezegende çok iyi olabilecek izole bir yaşantı oluşturmuştur. Evin etrafını saran bir çit vardır ve çocuklar o çitten dışarı hiç çıkamaz. Tüm eğitimlerini evde alan üç gencin dış dünya ile hiçbir bağlantısı yoktur. Ailenin geçimini sağlamak için hayata karışan yalnızca evin babasıdır.  

Oyuncular: Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia 

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

18. Hereditary, 2018

18. Hereditary, 2018

IMDb: 7.3 

Özet: Graham ailesinin en yaşlı üyesi anneanne Ellen’ın gizemli ölümü sonrası kızı Annie, soyağaçlarının uğursuz ve korkunç detaylarını keşfetmeye başlar. Aile üyeleri ardı ardına meşum olaylar yaşamaktadır ve kendilerine miras kalmış bu lanetten kurtulmaya çalıştıkça, kaçınılmaz sona biraz daha yaklaştıklarını fark ederler. 

Oyuncular: Toni Collette, Milly Shapiro, Gabriel Byrne 

Yönetmen: Ari Aster

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Pi, 1998

17. Pi, 1998

IMDb: 7.3 

Özet: Bir matematik dehası olan Max, sorunlu bir kişiliğe sahiptir ve insan hayatının belki de en önemli buluşuna ulaşmak üzeredir. Son on yıl boyunca sayısal olarak tabiatın bir kodlanma sistemine sahip olduğunu keşfetmiş fakat bunu çözmeyi başaramamıştır. Her şey onu bir tek sonuca götürmektedir.  

Oyuncular: Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman 

Yönetmen: Darren Aronofsky

16. The Squid and the Whale, 2005

16. The Squid and the Whale, 2005

IMDb: 7.3 

Özet: Başarılı bir akademisyen ve yazar olan Bernard'ın hayatı, karısı Joan'ın kendindeki yazarlık yeteneğini keşfetmesi ile altüst olur. Kıskançlık krizleri yaşamaya başlayan çiftin boşanma kararı alması ise Berkman ailesinin genç fertleri Frank'le Walt'un hayatını altüst edecektir.  

Oyuncular: Owen Kline, Jeff Daniels, Laura Linney 

Yönetmen: Noah Baumbach

15. I Stand Alone, 1998

15. I Stand Alone, 1998

IMDb: 7.3 

Özet: Hayatı pek yolunda gitmeyen bir kasap, hapisten yeni çıkmıştır ve yeni bir başlangıç yapmak istemektedir. Zihinsel engelli kızını bir akıl hastanesine yerleştirdikten sonra, hamile sevgilisi ve onun annesi ile Lille’e yerleşir. Sevgilisini sevmemektedir fakat sevgilisi ona yeni bir kasap dükkanı açmayı vaat etmiştir. Kısa zaman sonra kadının ona yalan söylediğini anlar, onu terk eder. Tekrar Paris’e dönmeye ve kızını bulmaya karar verir. Yanındaki tek şey tabancasıdır ve yollara düşer. 

Oyuncular: Philippe Nahon, Blandine Lenoir, Frankie Pain 

Yönetmen: Gaspar Noe

14. Eraserhead, 1977

14. Eraserhead, 1977

IMDb: 7.3 

Özet: Geçmiş bir ilişkisi esnasında partneri Mary’nin hamile kaldığını öğrenen Spencer, onu kendi küçük evine getirir. Burada mutant, sürüngen benzeri bir yaratık dünyaya getiren Mary’nin evden kaçmasıyla Spencer, evde bebekle radyatörün arkasında hayali bir sahnede gördüğü kadınla ve kendisini baştan çıkarmaya çalışan karşı komşusu ile baş başa kalır. 

Oyuncular: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss 

Yönetmen: David Lynch

13. Mayıs Sıkıntısı, 1999

13. Mayıs Sıkıntısı, 1999

IMDb: 7.4 

Özet: Film, yurtdışını gezmiş ve başarılı bir yönetmen olmuş Muzaffer'in köye, baba evine dönmesi, akabinde çocukluğun saflığına yaptığı yolculuğu anlatıyor. 

Oyuncular: Emin Ceylan, Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Days of Being Wild, 1990

12. Days of Being Wild, 1990

IMDb: 7.4 

Özet: Yuddy, kadınları baştan çıkaran ve suçluluk duymadan terk eden, Hong Kong'lu yakışıklı bir çapkındır. Onu büyüten kadının annesi olmadığını öğrendiği sırada gözünü güzel bir tezgahtar kıza dikmiştir. 

Oyuncular: Leslie Cheung, Maggie Cheung, Andy Lau 

Yönetmen: Kar-Wai Wong

11. Breathless, 1960

11. Breathless, 1960

IMDb: 7.7 

Özet: Michel, Marsilya'da bir otomobil çalar ve yolda bir polis öldürür. Paris'te Champ Elysees'te New York Harold Tribune gazetesi için stajyerlik yapan Patricia'yı bulur. Daha önce birkaç kez birlikte olmuşlardır. Michel polis tarafından aranırken eski arkadaşlarıyla buluşup Roma'ya gitmek için gerekli parayı elde etmeye çabalar ancak ikisi de duygularından bir türlü emin olamaz. 

Oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Van Doude 

Yönetmen: Jean-Luc Godard

10. Temmuz'da, 2000

10. Temmuz'da, 2000

IMDb: 7.7 

Özet: Daniel, öğrencilerinin kendisiyle alay ettiği, kendi küçük dünyasında hemen hemen kimse tarafından ciddiye alınmayan yalnız ve genç bir öğretmendir. Daniel’in makus talihi, Juli ile tanıştığında değişir. Juli ilk görüşte aşık olduğu Daniel’in falına bakmış ve Daniel’i çok kısa zamanda hayatının aşkını bulacağına ikna etmiştir. Maalesef işler Juli’nin planladığı gibi yürümez ve Daniel bir Türk Kızı olan Melek’e aşık olur. Daniel, Melek’in peşinden gerçek aşkı bulmak üzere İstanbul’a gitmeye karar verir. 

Oyuncular: Moritz Bleibtreu, Christiane Paul, Mehmet Kurtuluş 

Yönetmen: Fatih Akın

9. Ex Machina, 2014

9. Ex Machina, 2014

IMDb: 7.7 

Özet: Caleb, dünyanın önde gelen internet şirketlerinden birinde çalışan bir yazılımcıdır. Günün birinde şirket içi bir yarışmayı kazanır. Ödül olarak ise şirketin herkesten uzak, dağlarda yalnız yaşayan CEO'su Nathan'ın orman içindeki evine bir hafta misafir olacaktır ancak Caleb'in bilmediği bir şey daha vardır. Bu misafirlik sırasında dünyanın ilk tamamlanmış yapay zekalı robotu olan Ava ile ilişki kurma deneyine katılması gerekecektir.  

Oyuncular: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac 

Yönetmen: Alex Garland

8. Get Out, 2017

8. Get Out, 2017

IMDb: 7.7 

Özet: Chris Washington, kız arkadaşı Rose Armitage ile uzak mesafe ilişkisi yaşayan bir gençtir. Bir gün Rose, Chris’i hafta sonu kaçamağı için ailesinin evine çağırır. Rose’un annesi Missy ve babası Dean de onlara katılır. Başta Chris, Rose’un ailesinden güzel tepki almasına şaşırır, bir yandan da kıllanır. Çünkü dönem gereği bir beyaz ve siyahinin ilişkisine sıcak bakılmamaktadır. Bu durum kafasını karıştırırken bir yandan da evde siyahi kişilerin teker teker kaybolduğunu öğrenmesi onu bir bilinmezliğe doğru itecek ve gerçeklerle yüzleştirecektir. 

Oyuncular: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford 

Yönetmen: Jordan Peele

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Being John Malkovich, 1999

7. Being John Malkovich, 1999

IMDb: 7.7 

Özet: Craig yolun sonundadır. Yetenekli bir sokak kuklacısı olmasına rağmen para kazanamamaktadır. Bir evcil hayvan dükkanında çalışıp işini özel hayatına taşıyan karısı Lotte ile Craig arasındaki ilişki de pek iç açıcı değildir. Acil ihtiyaçtan dolayı bir firmada dosyalama memuru olarak işe başlayan Craig, burada Maxine adlı bir kadına aşık olur. Maxine'in pek de ciddiye almadığı Craig, odasında çalışırken dolabın arkasına düşen bir dosyayı almak için dolabı çektiğinde küçük bir gizli kapıyla karşılaşır. Merakla kapıdan içeri giren Craig, John Malkovich olur. 

Oyuncular: John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener 

Yönetmen: Spike Jonze

6. Sarmaşık, 2015

6. Sarmaşık, 2015

IMDb: 7.9 

Özet: Bir armatör iflas eder ve o sırada seferde olan gemisindeki mürettebat, gemide mahsur kalır. Zira deniz hukuku gereği gemide kalmak zorundadırlar ve hiçbir yere kıpırdayamazlar. 5 gemici ve bir de kaptandan oluşan mürettebat bu huzursuz bekleyişte hiyerarşik güç mücadelesine girecektir. 

Oyuncular: Nadir Sarıbacak, Hakan Karsak, Kadir Çermik 

Yönetmen: Tolga Karaçelik

5. Jaws, 1975

5. Jaws, 1975

IMDb: 8.1 

Özet: Küçük bir sahil kasabasının tek geçim kaynağı yaz ayları boyunca kasabaya tatil yapmaya gelen turistlerin bıraktığı paradır. Bu kasabanın belediye reisi kasaba sahilinde bir kızın köpek balığı tarafından öldürülmesini örtbas etmeye çalışır ama küçük bir çocuk herkesin gözü önünde köpek balığı tarafından öldürülünce balığı yakalayana ödül verileceği açıklanır. 

Oyuncular: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss 

Yönetmen: Steven Spielberg

4. Masumiyet, 1997

4. Masumiyet, 1997

IMDb: 8.1 

Özet: Namus cinayeti nedeniyle girdiği hapishaneden çıkan Yusuf, artık amaçsız bir hayata sahiptir. Bir pansiyon köşesinde yolu Bekir ve Uğur’la kesiştikten sonra hikayedeki tüm kişilerin hayatlarını derinden sarsan hadiseler yaşanacak, herkes kendi masumiyetinin peşinden gidecek, bu seçimler de hepsinde derin yaralar açacaktır.  

Oyuncular: Güven Kıraç, Haluk Bilginer, Derya Alabora 

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

3. Reservoir Dogs, 1992

3. Reservoir Dogs, 1992

IMDb: 8.3 

Özet: Bir grup suçlu, bir mücevher deposunu soyarlar. Polis o kadar çabuk peşlerine düşer ki aralarında bir muhbir olduğundan şüphelenirler.  

Oyuncular: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen 

Yönetmen: Quentin Tarantino

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Memento, 2000

2. Memento, 2000

IMDb: 8.4 

Özet: Leonard Shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir Jaguar kullanır, bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. Başarılı bir iş adamı görüntüsündedir ancak Leonard'ın tek işi, karısının ırzına geçip öldüren adamdan intikam almaktır. Katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. Leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. Leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir. 

Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano 

Yönetmen: Christopher Nolan

1. Se7en, 1995

1. Se7en, 1995

IMDb: 8.6 

Özet: Bir seri katil, 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi ölümcül günah, Hristiyanlık inançlarına göre kibir, açgözlülük, şehvet düşkünlüğü, kıskançlık, oburluk, yıkıcılık ve tembelliktir. 

Oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey 

Yönetmen: David Fincher

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nihilistic

14. deki filmin yönetmeni Spielberg değil,David Lynch'tir.