Görüş Bildir
Haberler
Seçim Sonuçları Sonrası AK Parti'de Son Durum

Seçim Sonuçları Sonrası AK Parti'de Son Durum

FreiGeist
09.06.2015 - 12:33 Son Güncelleme: 09.06.2015 - 13:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Başkentteki yorumlara göre Davutoğlu iki seçenek arasında bir tercih yapacak. Ya Erdoğan’ın tepkisini çekebilecek bir koalisyona ortak olacak ya da erken seçim yolunu seçecek. Erken seçim durumunda da siyasi geleceği açısından zor bir denklemle karşılaşacak. AK Parti ağustosta kongre yapacak ve Erdoğan’ın Davutoğlu’yla devam etmek istememesi halinde lider değişimi gündeme gelebilecek.'

7 Haziran seçimlerinde hiç bir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamaması koalisyon veya azınlık hükümetini kaçınılmaz hale getirdi. Seçim sonrası koalisyon ve hükümet senaryoları Türkiye'nin başlıca gündem maddesi. 

Peki seçim sonuçları sonrası AK Parti'de son durum nedir? Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek bugün gazetenin manşetinde yer alan analizinde konuyu mercek altına aldı.

Türkiye sıcak bir yaza giriyor

Türkiye sıcak bir yaza giriyor

Genel Seçim sonuçları belli olunca balkon konuşması yapmak istemeyen Ahmet Davutoğlu'nu kurmayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ikna etmiş.

'AK Parti koalisyon ortağı olsun ya da olmasın, Türkiye sıcak bir yaza giriyor. Hem hükümetin kim tarafından kurulacağı hem AK Parti’nin yoluna nasıl devam edeceği sorusu bu yaz aylarında netleşecek' diyen Zeyrek'in analizinden bazı önemli bölümler şöyle:

Erdoğan faktörü

Erdoğan faktörü

7 Haziran gecesi çoğunluğu kaybetmenin şokunu yaşayan AK Parti, 8 Haziran sabahından itibaren yol haritası belirlemek için harekete geçti. Davutoğlu, partinin üst yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıda ‘Kim ne hata yaptı’ konuşmalarına, ‘Şimdi ne olacak’ sorusu eklendi. Deneyimli AK Partililer, ‘Koalisyon kuralım, istikrar daha fazla bozulmasın, seçime iktidarda gidelim’ önerisinde bulundu. Koalisyon kurmak yerine, ‘istikrar’ vurgusu ile tespit edilen hataları tekrarlamadan tek başına iktidar hedefi ile erken seçime gidilmesini önerenler de oldu.

Bazı kurmayları, Davutoğlu’nun da koalisyon hükümeti kurmaktan yana olduğunu aktardı. CHP ile koalisyon kurulması halinde Çözüm Süreci ve ekonomi konusunda istikrarı güçlendirecek önemli adımlar atılabilir. Ancak başta CHP olmak üzere, AK Parti’nin koalisyon kurmak isteyeceği partiler dikkate alındığında, bu konudaki en önemli sorun olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konumu görülüyor. Muhalefet partileri ‘yolsuzlukları araştırma komisyonunun yeniden kurulması’, ‘Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanı olarak davranmayı bırakıp anayasal sınırlarına çekilmesi’ gibi talepleri de öne çıkarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni lider ihtimali

Yeni lider ihtimali

Davutoğlu’nun Erdoğan’a rağmen, Erdoğan’ı rahatsız edecek maddeleri olan bir protokolle koalisyon kurması beklenmiyor. Yorumlara göre AK Parti üzerinde hâlâ tartışmasız bir gücü olan Erdoğan da eski partisinin bu tür bir koalisyona girmesine izin vermeyecek. Hal böyle olunca Davutoğlu iki seçenek arasında bir tercih yapacak. Ya Erdoğan’ın tepkisini çekebilecek bir koalisyona ortak olacak ya da erken seçim yolunu seçecek. 

Erken seçim durumunda da kendi siyasi geleceği açısından zor bir denklemle karşılaşacak. Çünkü, AK Parti ağustos ayında kongre yapacak ve Erdoğan’ın Davutoğlu ile yola devam etmek istememesi halinde partide bir lider değişimi gündeme gelecek. 

Yakın isimler, Erdoğan’ın AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar olabilmesi için Abdullah Gül faktörünü devreye sokma ihtimalinin güçlendiğine dikkat çekiyor. Ancak Gül ile son dönemde yaşanan görüş ayrılıkları hesaba katıldığında Numan Kurtulmuş gibi bir isim de Davutoğlu’na alternatif olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0