Görüş Bildir
Haberler
Ballı Kira: Sağlık Bakanlığı Yetkilileri Hakkında Soruşturma

Ballı Kira: Sağlık Bakanlığı Yetkilileri Hakkında Soruşturma

FreiGeist
24.02.2015 - 12:27

Twin Towers binasını 10 yıllığına 36 milyon TL’ye kiralayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentin Çayyolu-Yaşamkent semtinde bulunan Twin Towers binasının 36 milyon TL karşılığında 10 yıllığına kiralanmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı yetkilileri hakkında soruşturma başlattı. 

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Başsavcılık, eski Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl, eski Başkan Yardımcısı Ahmet Çakır, Yenimahalle Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Meltem Şimşek ve Hastane Müdürü Enver Verep’i şüpheli olarak ifadeye çağırdı. Binanın sahipleri de, kira sözleşmesini iptal eden Sağlık Bakanlığı’na ihtarname çekerek taşınmazlar üzerinde yaptıkları klima düzeneği ile yemekhane ekipmanlarının sökülmesi, aksi halde kendilerinin sökeceği uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı, bu teçhizat ve teknik ekipmanların zarar görmeden sökülmesi için “hizmet alımı” yapılması gerektiğini bildirdi. Bu durum da devletin nasıl zarara uğratıldığının son örneği oldu.

Hastane ve otel...

Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ; Yemen, Sudan, Pakistan, Filistin, Ürdün, Libya gibi ülkelerden gelen yabancılara özel Ankara’da “Klinik Konukevi” projesi başlattı. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yetersiz kalmasını gerekçe de gösteren bakanlık, hastane yapmak için uygun bina arayışına girdi. Gazetelere verilen ilan sonucunda kendisine yapılan başvuruları değerlendiren Sağlık Bakanlığı, tüm karşı çıkmalara karşın Yaşamkent semtinde bulunan Twin Towers binasının sahipleri ile 9 Ağustos 2012 tarihinde sözleşme imzaladı. Bakanlık, içinde 182 daireyi barındıran 17 katlık iki kuleden oluşan binanın giriş katlarını hastanede, dairelerini ise gelen yabancıların konaklaması için otel yapmayı düşündü.

Hastane için uygun değilmiş

Bakanlık, kira sözleşmesini imzalarken mülk sabine de binada bazı yatırımlar yaptırdı. 26.140.00 metre karelik binayı devralan Sağlık Bakanlığı, binlerce TL harcayarak taşınmaza ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemleri kurdu. Fakat sonradan binanın hastane kurmak için uygun olmadığı anlaşıldı. Boş durumda olan ve kira ödenen binanın atıl durmaması için bakanlık, çareyi Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun bazı birimlerini buraya taşımakta buldu. Bir yıl boyunca kira ödendi. 2013 başında bakanlık koltuğuna oturan Mehmet Müezzinoğlu, Akdağ dönemindeki tüm projeleri iptal etti. Bu kapsamda, söz konusu kira sözleşmesi de tek taraflı feshedildi. Bina sahipleri, uğradıkları zararın giderilmesi için dava açtı. Bakanlık, icraya verildi. Davalar ise sürüyor. Bina sahipleri, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na ihtarname çekti ve “ihtilaf konusu taşınmazdaki klima düzeneği ve yemekhane ekipmanlarının 7 gün içerisinde taşınmaza zarar vermeyecek şekilde iade alınması, aksi halde kendilerinin söküp iade edeceği” uyarısında bulundu. Bu ihtarname, Sağlık Bakanlığı’nı karıştırdı. Bakanlık kiralanan binanın haklarını elinde bulunduran Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin teknik servisi, söz konusu cihazların kendileri tarafından sökülmesinin teknik olarak mümkün olmadığını bildirdi, bunu cihazları takanların sökmesini istedi.

Sökmek için bile ihale yapacaklar

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, bu görüş uyarınca Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bir yazı gönderdi. Binanın eski haline getirilmesi talebinin sözleşmeye aykırı olduğunu öne süren Kapıcıoğlu, hastane teknik ekibinin söküm işlemini yapamayacağını bildirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, söz konusu kiralama işinde kamunun zarara uğratıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı.

Kiraya servet ödenmiş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtladı. Bakan, kiralanan binaların kira bedellerinin bahse konu taşınmazları satın alabilecek ölçüde yüksek olduğu, bazı kesimlere özel olarak çıkar sağlandığı ve böylece devletin kasten zarara uğratıldığı iddiaları gerçeği yansıtmadığını öne sürerken “Yeni hizmet binamız tamamlandığında Bakanlık ve bağlı kuruluşların merkez teşkilatlan için herhangi bir kiralık binaya ihtiyaç kalmayacaktır” dedi. Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın 3 yılda bina kiralarına 27 milyon 257 bin 296 TL ödendiğini de açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0