Görüş Bildir
Haberler
Büyük Zafer'in 70. Yılında Kızıl Meydan’da Güç Gösterisi

Büyük Zafer'in 70. Yılında Kızıl Meydan’da Güç Gösterisi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya bugün Sovyetler Birliği'nin Nazileri yenip 6 yıl süren İkinci Dünya Savaşı'na son vermesinin 70. yıl dönümünün coşkusunu yaşıyor. Ülke genelinde düzenlenen ve bugüne kadarki en görkemlisi olarak nitelendirilen törenlerin yanı sıra, dikkatler başkent Moskova'ya yoğunlaştı. Kızıl Meydan'da düzenlenen geçit töreninde dünya liderleri de hazır bulundu.

İnanılmaz Etkileyici 50 Fotoğraf ile İkinci Dünya Savaşı

Fotoğraf: AP

Rusya, Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazandığı zaferin 70’inci yılı kutlamalarında Kızıl Meydan’da gövde gösterisi yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre 200’den fazla tank ve füzelerden oluşan ağır silahlar, 140 savaş uçağı, helikopter ve 16 bin 500 askerin katıldığı törenler tarihin en büyüğü olarak kaydedildi. Törenler vesilesi ile 1 saat süre ile Moskova hava sahası sivil uçuşlara kapatıldı.

"Hitler'in maceraperestliği dünyaya feci bir ders oldu"

"Hitler'in maceraperestliği dünyaya feci bir ders oldu"

Kızıl Meydan'da askeri geçit töreninde konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Büyük Vatan Savaşı’nda kazanılan zaferin 70’inci yılı vesilesi ile gazileri kutladı ve Hitler’in maceraperestliğinin dünya için çok kötü bir ders olduğunu söyledi.

Tarihin 70 yıl aradan sonra bir kez daha ırksal ayrımcılık ve seçkinlik düşüncesine karşı aklı selim içinde davranmaya davet ettiğini ifade eden Putin, “Nazilere karşı kazanılan zaferin büyüklüğünü bir kez daha anlıyoruz. Bu karanlık gücü babalarımız, dedelerimiz yok ettiği için gurur duyuyoruz…” dedi.

'Dünyanın NATO dışında yeni bir güvenlik sistemine ihtiyacı var'

İkinci Dünya Savaşı’na dünya nüfusunun yüzde 80’inin katıldığını, Avrupa’nın bir çok kentinin yıkıldığını ve işgale maruz kaldığını hatırlatan Putin, dünyanın güvenliği için tüm ülkelerin dahil olacağı NATO dışında eşit katılımın olacağı yeni bir güvenlik sistemi kurulması için çağrıda bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30 lider Kızıl Meydan'da

30 lider Kızıl Meydan'da

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde gerçekleşen kutlamalara 30’dan fazla ülke lideri katıldı. Çin, Güney Afrika, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe, Küba, Makedonya, Güney Osetya, Filistin, Slovakya, Bosna Hersek, Abhazya, Moğolistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan törenlerde en üst seviyede temsil edildi. Almanya ve İtalya Dışişleri Bakanları seviyesinde katılım sağlarken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in yarın Moskova’ya gelmesi bekleniyor. İngiltere ise Winston Churchill’n torunu tarafından temsil edildi.

Türkiye büyükelçi düzeyinde temsil edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1915 olaylarının 100’üncü yıl dönümü nedeni ile Erivan’a gitmesi ve Duma’nın “soykırım” açıklaması nedeni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı törenlerde Türkiye’yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil etti.

Moskova'nın 16 farklı bölgesinden havai fişek fırlatılacak

Moskova'nın 16 farklı bölgesinden havai fişek fırlatılacak

16 binden fazla asker, 2 bin 300 gazi, 143 uçak ve helikopter ile 194 askeri aracın geçit yaptığı resmi tören sonrası, 15.00'de binlerce kişi savaşta hayatını kaybeden milyonlarca kişinin anısına Tverskaya Caddesi'nde yürüyüş düzenleyecek. 18.55'teki saygı duruşunun ardından, 22.00'de başlayacak görkemli havai fişek gösterisiyle bugünkü kutlamalar son bulacak.

27 milyon Sovyet askeri ölmüştü

27 milyon Sovyet askeri ölmüştü

Resmi verilere göre 1941-1945 yıllarında gerçekleşen ve Rusya’nın “Büyük Vatan Savaşı” olarak tanımladığı İkinci Dünya Savaşı’nda yaklaşık 27 milyon Sovyet askeri hayatını kaybetti.

Kaynak: Sputnik News, CHA | Fotoğraflar: Sputnik ve Reuters

Reuters Objektifinden Kızıl Meydan

Reuters Objektifinden Kızıl Meydan
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'li aktör Steven Seagal de Kızıl Meydan'da geçit törenini izleyenler arasındaydı

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rus ve Çin askerleri geçit töreninde birlikte yürüdü 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
1
0
0