Görüş Bildir
Haberler
Ortalığı Kasıp Kavuran Wednesday'in Çılgın Yönetmeni Tim Burton'nın Adını İlk Defa Duyacağınız Dizileri

Ortalığı Kasıp Kavuran Wednesday'in Çılgın Yönetmeni Tim Burton'nın Adını İlk Defa Duyacağınız Dizileri

01.01.2023 - 10:47

Sıra dışı yapımlarıyla izleyiciyi etkisi altına almayı başaran Tim Burton, Netflix'te gündemden düşmeyen Wednesday dizisinin de yönetmenliğini üstlendi. Gotik tarzı ile dikkat çeken yönetmenin diğer dizilerini merak ediyorsanız harika bir yazıyla karşınızdayız. Gelin; çılgın yönetmenin hayatına, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği muhteşem yapımlara yakından bir göz atalım. İşte Tim Burton'ın ilk defa duyacağınız dizileri!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önce çılgın yönetmen Tim Burton'ı biraz tanıyalım.

Önce çılgın yönetmen Tim Burton'ı biraz tanıyalım.

Timothy Walter yani bilinen adıyla Tim Burton, 25 Ağustos 1958 tarihinde Kaliforniya'nın Burbank kentinde dünyaya geldi. İçine kapanık bir çocuk olan Burton, 12 yaşında ailesi ile beraber yaşayamayacağını fark etti ve babaannesinin yanına yerleşti. Yaşıtlarının aksine farklı bir ilgi alanına sahip olan başarılı yönetmen, karikatür çizip düşük bütçeli korku filmleri seyrediyordu. Bu korku filmlerinin meşhur karakteri Vincent Price'tan epey etkilendi.

Film çekmeye küçük yaşlarda merak saldı.

Film çekmeye küçük yaşlarda merak saldı.

Stop-motion tekniği ile filmler çeken Tim Burton'ın ilk filmi, 13 yaşında çektiği The Island Of Doctor Agor. Başarılı bir öğrenci olmayan Burton, lisedeyken çevre kirliliği ile alakalı düzenlenen çizim yarışması ile başarı elde etti. Çizdiği poster, tam bir yıl boyunca sokaklarda boy gösterdi. Kaliforniya'daki Institute of the Arts'a gitmek için Disney'den burs kazanan ünlü yönetmen orada Brad Bird, John Muster, Henry Selick ile tanıştı. İki kısa filmini de bu okulda çekti.

Bir dönem yolları Disney ile kesişti.

Bir dönem yolları Disney ile kesişti.

Okulda aldığı üç yıllık eğitimin ardından Disney stüdyosunda animatör çırağı olarak işe başladı. The Nightmare Before Christmas'ın illüstrasyonlarını burada olduğu dönemde şekillendirdi. Ancak Tim Burton, Disney'de yer aldığı için mutlu değildi. Çünkü film karakterleri sevimli olmaktan çok uzaktı. Tabii hâliyle çizimleri Disney tarafından reddedildi. Sonraki dönemde Vincent animasyonu ile ses getiren Burton, çok sayıda ödüle layık görüldü. Frankenweenie filmi ile övgüler alsa da Disney'den beklediği ilgiyi göremedi. Aksine Disney, bu yapımı çocuklar için oldukça korkutucu buldu ve rafa kaldırdı. Ardından beklenen son gerçekleşti ve Tim Burton Disney ile yollarını ayırdı.

Tim Burton'a göre Disney yenilikçi değil.

Tim Burton'a göre Disney yenilikçi değil.

Disney şirketinin kapana kısılmış gibi hep aynı türden yapımlar ürettiğini belirten Tim Burton, ünlü şirketin farklılıklara yer vermediğinden yakındı. Disney'in Star Wars ve Marvel evrenlerine destek olmasından hoşnut olmayan yönetmen; sadece bir evrenle uğraşabileceğini, çoklu evrenle uğraşamayacağını söyledi.

Ünlü yönetmenin en sevdiği oyuncu, Johnny Depp’miş.

Ünlü yönetmenin en sevdiği oyuncu, Johnny Depp’miş.

1980'li yıllarda Edward Scissorhands filmi için bir araya gelen ikili, birlikte çalışmaktan büyük keyif alınca pek çok projeye imza attılar. Tim Burton'ın gotik ve karanlık tarzını benimseyen Johnny Depp, ünlü yönetmenin vazgeçilmezi hâline geldi. Sevilen oyuncu; Tim Burton'ın Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Ed Wood, Hayalet Süvari, Karanlık Gölgeler, Makas Eller, Ölü Gelin, Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi ve Alis Harikalar Diyarında filmlerinde yer aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarzı Burtonesque olarak anılmaya başladı ve sanat akımına döndü.

Tarzı Burtonesque olarak anılmaya başladı ve sanat akımına döndü.

Ünlü yönetmen kısa süre içerisinde tarzı taklit edilen bir isim hâline geldi ve gotik tarzı geniş kitlelerce benimsenmeye başladı. Projelerinde dışlanan ucube karakterlere yer veren Tim Burton, aykırı karakterleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Animasyonlarında büyük gözlü karakterlere, çok soluk ya da çok parlak renklere, gotik imaja, çizgili kıyafetlere fazlasıyla yer verdi. Yaptığı her projenin onun imzasını taşıdığı çok belliydi.

Yönetmen koltuğuna oturduğu Wednesday dizisiyle büyük yankı uyandırdı.

Yönetmen koltuğuna oturduğu Wednesday dizisiyle büyük yankı uyandırdı.

Tim Burton, Addams Ailesi ile alakalı iki projede yer almıştı. 1991 yapımı bir film ve iptal edilen stop-motion animasyon filminde Addams Ailesi'ne yer veren ünlü yönetmen, 2020 yılının Ekim ayında Netflix için bir dizide yönetmen koltuğuna oturacağını duyurmuştu. Böylece Netflix'te izlenme rekorları kıran Wednesday dizisiyle karşımıza çıkan Tim Burton, etkileyici gotik tarzını bir kez daha izleyiciyle buluşturdu. Dizide ise medyumluk yeteneği ile ustalaşmaya çalışan Wednesday isimli genç kız, doğaüstü bir gizemi çözmek için kollarını sıvar. Üstelik okuldaki karmaşık ilişkilerini de idare etmesi gerekir. Dizide Wednesday Addams'a Jenna Ortega hayat veriyor. Gelelim asıl konumuza! İşte Wednesday ile hayran kitlesini genişleten Tim Burton'ın daha önce duymadığınız dizileri.

5. Family Dog (1993) - IMDb: 6.9

5. Family Dog (1993) - IMDb: 6.9

90'lı yılların yetişkin animasyon dizisi Family Dog, hayatı, Jonah adındaki köpeğin penceresinden izleyicilere yansıtıyor. 10 bölümden oluşan komedi türündeki dizinin asıl yaratıcısı, Tim Burton'ın en yakın arkadaşı Brad Bird. Burton ise Steven Spielberg ile birlikte dizinin yapımcılığını üstlendi.

4. The World Of Stainboy (2000) - IMDb: 7.0

4. The World Of Stainboy (2000) - IMDb: 7.0

The World Of Stainboy, mini internet dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Tim Burton'ın The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories kitabındaki karakterlerden esinlenerek hayata geçirilen dizide Stainboy'un başından geçenler anlatılıyor. Tuhaf güçler sayesinde kötü adamların peşine düşen kahramanın altı bölümlük macerasına siz de tanık olabilirsiniz.

3. Beetlejuice (1989-1991) - IMDb: 7.3

3. Beetlejuice (1989-1991) - IMDb: 7.3

Beetlejuice aslında 1988 yılında ilk olarak beyaz perdeye aktarıldı. Çok sevilip büyük bir yankı uyandırdığı için dizi yapılmasına karar verildi. Burton film sayesinde 80 milyon dolar hasılat elde etti. Film, En İyi Makyaj dalında Oscar ödülü aldı. Özel efektleri ve makyajı ise BAFTA'ya aday gösterildi.12 yaşındaki Lydia ve hayalet arkadaşının maceralarının anlatıldığı dizi ise o dönemin en sevilen yapımlarından biriydi. Dört sezon boyunca yayın hayatına devam eden Beetlejuice dizisinin yönetmenliğini ve yapımcılığını Tim Burton üstlendi. Lydia Deetz ve ölümsüz arkadaşı Beetlejuice'un doğaüstü bir yerdeki yaşamlarını ele alan dizi, 1990 yılında Üstün Animasyon Programı Ödülü'ne layık görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. A-Z Of Horror (1997) - IMDb: 7.8

2. A-Z Of Horror (1997) - IMDb: 7.8

1997 yılında ekranlara gelen mini dizi A-Z Of Horror, o dönem BBC2'de yayınlandı. Belgesel dizi olan yapım, Clive Barker tarafından kaleme alındı. Dizi bir sezon sürdü ve sadece üç bölüm yayınlandı.

1. Exposure (2000-2001) - IMDb: 7.9

1. Exposure (2000-2001) - IMDb: 7.9

Kısa film odaklı bilim kurgu antolojisi dizisi olan Exposure, üç sezon boyunca seyirci ile buluştu. Çeşitli bilim kurgu konularının aktarıldığı dizinin sunuculuğunu Lisa Marie üstlendi. 20 bölüm yayınlanan dizi reyting kurbanı oldu ve 2002 yılında yayın hayatına veda etti.

Ünlü yönetmen yalnızca dizi ve film çekmedi.

Ünlü yönetmen yalnızca dizi ve film çekmedi.

Tim Burton; The Killers şarkı grubunun Bones, Here With Me şarkılarının klip yönetmenliğini de üstlendi. Ayrıca ünlü yönetmenin yazdıkları ve çizdikleri New York'ta Museum of Modern Arts'ta sergilendi. Burton, sevilen filmlerinde yer alan karakterlerin çizimlerini bir kitapta topladı. Bin adet basılan bu kitap, 300 dolardan satışa sunuldu ve kısa süre içerisinde tükendi.

Beetlejuice 2'nin müjdesini verdi.

Beetlejuice 2'nin müjdesini verdi.

Dizisi de çekilen Beetlejuice filminin devamının geleceğini söyleyen sıra dışı yönetmen, filmin henüz geliştirme aşamasında olduğundan söz etti. Filmde Johnny Depp'in de yer alacağı hatta gizemli bir rolde olacağı iddia edildi. Tim Burton şu an için konuşmanın erken olduğunun altını çizdi. Film yapıp yapmamaya sette karar verdiğini söyleyen Burton, her şeyin özüne geri dönmeyi amaçlıyormuş. Fikirler üzerinde çalıştığını ifade eden yönetmen, filmin hayranlarını fazlasıyla heyecanlandırdı.

Filmleriyle gişede büyük başarılar elde etti.

Filmleriyle gişede büyük başarılar elde etti.

Beetlejuice, The Batmobile, Makas Eller, Hayalet Süvari, Maymunlar Gezegeni, Büyük Balık, Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Ölü Gelin, Alis Harikalar Diyarında, Karanlık Gölgeler, Dumbo gibi filmleriyle büyük beğeni toplayan Tim Burton; tarzını da yapımlarına yansıtmayı başardı. Geniş hayran kitlesinin sıkı takibinde olan yönetmenin her yapımı heyecanla izleniyor. Çılgın yönetmene başarılar diliyor, onu daha çok yapımda görmek istiyoruz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
14
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mi. cd.

Aşırı cringe, aşırı yapmacık ve zorlama karakter. Squid game den sonra ki en abartılmış dizi