Görüş Bildir
Haberler
ODTÜ’den Sahte Peygamberliğe Uzanan Yolculuk: Türkiye'nin Konuştuğu Evrenesoğlu'nun Hikayesi

etiket ODTÜ’den Sahte Peygamberliğe Uzanan Yolculuk: Türkiye'nin Konuştuğu Evrenesoğlu'nun Hikayesi

İskender Evrenesoğlu, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Bursa'da, binlerce kişinin bir araya geldiği cenaze töreni dikkat çekici görüntülere sahne oldu. Evrenesoğlu'nun cenazesi gibi ilginç bir hayat hikayesi oldu. ODTÜ'den Devlet Planlama Teşkilatı'na uzanan kariyerinin ardından tutuklanıp cezaevine girdi. Kaleme aldığı kitabının Allah tarafından yazdırıldığını söyleyip kendisini 'peygamber' dahi ilan etti. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'O bir günahkardı' diyerek cenazesine imam yollamadığı Evrenesoğlu kimdi? Gelin yakından bakalım... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

86 yaşında ABD'de hayatını kaybeden İskender Evrenesoğlu'nun cenazesi 3 gün önce Bursa'da kaldırıldı.Hamitler Mezarlığı Camisi’nin avlusu Everenesoğlû'nun sevenleri tarafından hıncahınç dolduruldu. 3 bine civarında katılımın olduğu cenaze töreni ilginç görüntülere de sahne oldu. Evrenesoğlu'nun sevenlerinin gözyaşlarına boğulduğu, kimilerinin titreyerek adeta kendinden geçtiği kameralara yansıdı. 

Hürriyet'ten İdris Emen, cenaze töreniyle yeniden Türkiye'nin gündeminde olan Evrenesoğlu'nun hayat hikayesini kaleme aldı.

Uzun yıllar kamu kurumlarında çalıştı

Uzun yıllar kamu kurumlarında çalıştı

Geçmişine bakınca çok parlak bir eğitim ve kariyer görünüyor. 1933 yılında Bursa İznik’te dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini bu kentte tamamladıktan sonra 1956’da İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu, Banka ve Muhasebe Bölümü’nü bitirdi. Daha sonra ODTÜ’de ekonomi üzerine yüksek lisans yaptı. Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Türkiye Vakıflar Bankası’nda çalıştı. 1970’lerde ise Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) planlama uzmanı olarak görev aldı. O dönemde ‘Likit Mekanizması’, ‘Türkiye’de Orta Vadeli Krediler’, ‘Türkiye Sanayisinde Finansal Problemler’ gibi ekonomi alanında bazı kitaplara imza attı.

Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanıp tutuklandı

Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanıp tutuklandı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ancak DPT’de çalıştığı dönemde adı sık sık teşkilat içindeki tarikat faaliyetleriyle gündeme geldi. Turgut Özal’ın kardeşi Yusuf Bozkurt Özal DPT’nin başındayken, “Kurum tarikatçı yuvası oldu” türü haberler basına yansıdı ve özellikle Evrenosoğlu’na dikkat çekildi. Onun çevresine toplayıp etkilediği bazı gençlerin ailelerinin de şikâyetçi olduğu yazıldı. 

Bu iddialardan bir süre sonra, 1986 yılında İskender Evrenosoğlu yargılandı. Kendi sitesinde o dönemi şöyle anlatıyordu: “29 Kasım 1986’da Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce tutuklandım. Konu ‘Devlet Plânlama Teşkilatı’nda tarikatçılık yapmak’ iddiasıydı. Daha sonra beraat ettim...”

Evrenosoğlu fikirlerini yaymak için 25 Ekim 1989’da ‘Medeniyet, İrfan, Hayır ve Ref’ (Mihr) adlı bir vakıf kurdu. Resmi Gazete’de vakfın kuruluş gerekçesi ‘Yardıma muhtaç kişilere vakıf üyelerinden ve dışarıdan sağlanan yardımları ulaştırmak’ şeklindeydi.

Peygamberliğini ilan etti!

Peygamberliğini ilan etti!

Evrenosoğlu’nun asıl ‘uçuşu’ ise 1995 yılında çıkardığı ‘Risalet Nurları’ kitabıyla oldu ve kendini ‘peygamber’ ilan etti. Evrenosoğlu “Risalet Nurları benim için son derece değerli, Allah’ın büyük lütfu keremiyle yazdırdığı, sohbet niteliğinde bir kitaptır. 1976 senesinde yazdırılmaya başlanmıştır. Kitabın bir sır olarak saklanması emredildiği cihetle, 1986 senesine kadar kasamda muhafaza altına aldım. 29 Kasım 1986’da Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce tutuklandım. Daha sonra beraat ettim. Böylece kitap önce polislerin, sonra yetkili mahkemenin, oradan da kötü niyetli insanların eline benim rızam olmaksızın geçti” diyordu.

"Allah Üniversitesi rektörü"

"Allah Üniversitesi rektörü"

Israrla kendisinin peygamber olduğunu, hatta Allah’ı gördüğünü ileri süren Evrenosoğlu, 1990’lı yılların sonunda ABD’ye gitti. 2000 yılında Amerika’daki Virginia eyaletinde “University Of Allah” (Allah’ın Üniversitesi) adını verdiği bir üniversite kurduğunu duyurdu. Kendisini rektör ilan ettiği ‘üniversitesi’ için “Allah’ın emriyle kurulmuştur. Allah emretmiştir. Bize onu kurmak şerefini bahşetmiştir. Ve mutlaka yardımcı olmuştur bize” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyanet internet sitelerine erişimi engelledi

Diyanet internet sitelerine erişimi engelledi

Türkiye’nin ‘Sahte peygamber’ olarak tanıdığı Evrenosoğlu’na ait 5 internet sitesi Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nca sakıncalı bulundu. Yapılan şikâyet üzerine mahkeme 2019 yılında bu sitelere erişimi engelledi.

86 yıl önce Bursa’da başlayan bu tuhaf hayat yolculuğu yine Bursa’daki şaşırtıcı cenaze töreniyle sona erdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
253
201
101
42
25
22
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın