Görüş Bildir
Haberler
Nerede Bu Akademi! Gişe Rekorları Kırmasına Rağmen Tek Bir Dalda Bile Oscar'a Aday Olamamış Filmler

Nerede Bu Akademi! Gişe Rekorları Kırmasına Rağmen Tek Bir Dalda Bile Oscar'a Aday Olamamış Filmler

Hepimiz Oscar ödüllü filmleri büyük bir hayranlıkla izlesek de Oscar'a tek bir dalda bile aday olamamış filmlerden haberiniz var mı? Eminiz ki vardır, çünkü bu filmler öyle kolaylıkla bir kenara atılabilecek filmler değil. İşte, okuduğunuz an 'O da mı?' diye hayıflanacağınız ve Oscar'a asla aday olamamış filmler...

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Zodiac (2007)

1. Zodiac (2007)

San Francisco’da bir seri katil, farklı gazetelere mesajlar göndererek işlediği cinayetleri itiraf eder. Katil, gönderdiği mesajların yayınlanmasını ister; aksi taktirde daha fazla insanı öldürecektir. Genç ve utangaç bir gazete karikatüristi olan Robert Graysmith, gazetesine gönderilen mesajların ardından katil ile ilgili araştırmalara başlar. Zodiac olarak adlandırılan katilin peşine düşen muhabir Paul Avery, müfettiş David Toschi ve William Armstron katilin ayak izlerini takip etseler de bir sonuca varamaz. Yetkililer yavaş yavaş davadan çekilseler de Robert Graysmith, katili yakalamayı takıntı haline getirir.

2. You Were Never Really Here (2017)

2. You Were Never Really Here (2017)

Mesleğinde bir ömre yetecek kadar şiddete tanık olan Joe, mesleğini geride bırakmış ve hayatını, seks ticareti için kaçırılan kızları kurtararak kazanmaya başlamıştır. Yozlaşmış New York senatörünün kızını kurtarması için kiralandığı zaman ise bir komplo ağının içine sürüklenir. Joe'nun az sayıdaki meslektaşları birer birer ortadan kaybolurken, Joe kısa sürede, kendisini ölü görmek isteyen düşmanlarıyla savaşmak zorunda olduğunu kavrayacaktır...

3. Walkabout (1971)

3. Walkabout (1971)

James Vance Marshall'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Avustralya'nın çölüne doğru bir yolculuk yapıyoruz. Buradaki insan-doğa ilişkisi yalnızca en saf haliyle hayatta kalma içgüdüsü üzerine kurulu. İki İngiliz kardeş, babalarının intiharı üzerine çöle doğru kaçarlar. İki küçük oğlan çocuğu, yalnızca şehir hayatına alışkındır ve böyle bir ortamda ne yapmaları gerektiğinden habersizdir. Yolculukları sırasında genç bir Aborjin'e rastlarlar. Genç Aborjin, geleneklerini yerine getirerek rüştünü ispatlamak için birkaç aylık çöl hayatını yaşamaktadır. Bu tanışmadan itibaren kardeşlerin de hayatında büyük bir değişim yaşanacaktır.

4. Tyrannosaurus (2011)

4. Tyrannosaurus (2011)

Joseph çok sevdiği eşini kaybedince yaşadığı yoğun acıyla depresyona girer, dahası şiddet ve öfke nöbetleriyle psikolojisi alt-üst olur. Yaşadığı bu soğuk ve karanlık dünyadan kurtulmak isteyen Joseph, aradığı umudu dini bir yardım kuruluşunda görevli olan Hannah'da bulan Joseph yüreğini rahat bırakmayan pişmanlıkları bu kadın sayesinde dile getirir.

Öte yandan Hannah'nın da şiddet gördüğü kocasıyla sorunları vardır. Joseph ve Hannah birbirlerine yakınlaşacak ama beklendiğinin aksine bu yakınlık ikisine de iyi gelemeyecektir...

5. American Psycho (2000)

5. American Psycho (2000)

Patrick Bateman, aileden zengin bir adamdır. Gençliği ve yakışıklı olması, kendisine hem işinde hem de sosyal hayatında avantajlar sağlamaktadır. Oldukça sıradan bir hayata kapılıp gidiyormuş gibi görünen Bateman'ın hayatının karanlık tarafın ise oldukça derinliklidir. Bateman, insanları sebepsiz yere öldürmekten hoşlanan ve öldürdüğü insanların vücutlarından hatıra olarak aldığı parçaları evinde saklayan bir akıl hastasıdır. Bunu kendisi dışında kimse bilmemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Before Sunrise (1995)

6. Before Sunrise (1995)

Sıradan bir Avrupa yolculuğu sırasında trende karşılaşıp tanışan iki farklı insan, Jesse ve Celine bu yolculuğa sıra dışı bir şekilde sürdürürler. Viyana şehrindeyken trenden inmeye ve birlikte bir günlüğüne bu şehirde kalmaya karar veren ikili, Viyana sokaklarının sonsuzluğunda ilginç bir gün yaratma fırsatını yakalarlar. Bu süreçte birbirlerine karşı bir şeyler hissetseler de asla sözlere dökemezler. Çok emin oldukları tek şey ise bu gecenin birlikte geçirecekleri ilk ve son gece olacağıdır.

7. The Big Heat (1953)

7. The Big Heat (1953)

Dave Bannion isimli dürüst bir polis memuru, yakın çalışma arkadaşlarından birinin intiharına şahit olmuştur. Bu intiharın altında yatan nedenleri araştırmaya başlayan Bannion, davayı durdurması için uyarılmış olsa da davayı bırakmaya niyetli değildir. Araştırmaları sırasında yeni bilgilere ulaşan Bannion güçlü mafya adamları ile örülü gizli bir alana ulaşır. Peki bu yeraltı çetesi ve intihar arasında nasıl bir bağlantı söz konusudur?

'M' ve 'Metropolis' gibi sinema tarihinin en önemli filmlerinden birkaçına imza atan efsanevi Alman yönetmen Fritz Lang tarafından yönetilen filmin başrollerinde Glenn Ford ve Gloria Grahame bulunuyor.

8. The Big Lebowski (1998)

8. The Big Lebowski (1998)

 Bir karışıklık bazen umulmadık olaylara sebep olabilir. Kaldı ki işin içinde para varsa olaya dahil olacak bir sürü insan da çıkar. Jeff Lebowski böyle bir meselenin orta yerinde kalır. Kendisi bir milyoner ile karıştırılır. Milyonerin karısına ait borçlar ödenmemiştir ve bundan sebep kahramanımız gangsterlerden dayak yer ve çok değerli halısı zarar görür. Lebowski, ortadaki bu yanlış anlaşılmayı çözmek zorundadır. Adaşı olan milyonerin malikânesine giderek konuşmak ister.

9. Touch of Evil (1958)

9. Touch of Evil (1958)

Amerika-Meksika sınırında bir adam, bir arabanın içerisine saatli bomba bırakır. Arabanın sahipleri, Amerikan sınırına doğru yavaş yavaş ilerlemektedirler. Araba sınırı geçtiğinde patlar ve içerisindekiler ölür. Balayında olan başarılı müfettiş Miguel Vargas ve eşi Susie olaya birebir tanık olmuşlardır. Miguel bombanın içeriğinde Amerikan yapımı bir yağın olduğunu keşfettiğinde davayı çözmeyi üstlenir. Amerikan sinemasının en ilham verici isimlerinden biri olan Orson Welles imzalı yapıt, özellikle açılış sekansındaki tek plan sahneyle hafızalara kazınır. Touch of Evil, halen daha günümüzün en iyi kara film yapıtlarından biri olarak kabul edilir.

10. Tokyo Story (1953)

10. Tokyo Story (1953)

Tokyo Story, çocuklarını ziyaret eden yaşlı bir çiftin hikayesini anlatıyor. Dönüşmekte ve batılılaşma yolundaki Japonya'nın taşra kentlerinden birinde yaşayan yaşlı karı-koca, uzun zamandır kendilerinden ayrı yaşamakta olan çocuklarını ziyaret etmek için başkent Tokyo'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar. Çeşitli beklentilerle ve umutlarla çıkılan bu yolculuk, Tokyo'ya vardıklarında çocukları tarafından ilgisizce karşılanmalarıyla son bulur. Başkentte geçirdikleri zaman boyunca yaşlı çiftin çocukları kendi aileleri ve iş hayatları gibi nedenlerle sürekli meşguldürler ve bu yoğunluklar nedeniyle anne-babalarına gereken ilgiyi gösterememektedirler. Bu süreçte yaşlı çiftle ilgilenen tek kişi savaşta ölen oğullarının dul karısı olur. Kırgın olarak evlerine geri dönen anne-baba, acı bir haberle tüm çocuklarını tekrardan toparlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Three Kings (1999)

11. Three Kings (1999)

Körfez savaşının son demleri... Amerikan Askerleri işgal edilen bir Irak sığınağında ilginç bir harita bulur. Haritanın verdiği bilgiye göre bulundukları yere oldukça yakın bir yerde paha biçilmez parçaların bulunduğu bir hazine gizlidir. Askerler, bu hazineyi bulup çalmaya karar verir. Ülkenin politik karmaşasından faydalanan askerler, ölümün kol gezdiği Irak'tan tüm altınları kaçırmaya kararlıdır.

12. This is England (2006)

12. This is England (2006)

12 yaşında, babasını Falkland Savaşı’nda kaybetmiş bir çocuk olan Shaun, bir gün karıştığı bir sokak kavgası sonrasında dazlaklardan oluşan bir sokak çetesinin arasına karışır. Kimseye zarar vermeden kendi hallerinde takılan bu grubun içinde zenci bir üye de dahil çeşit çeşit insan bulunmaktadır.

Fakat bir gün liderleri olan Woody’nin hapisten yeni çıkan bir arkadaşının aralarına katılması ile her şey değişecektir. Combo, hapiste geçirdiği yıllarda oldukça radikalleşmiştir. İngiltere’nin, sadece beyaz İngilizlere ait olduğu düşüncesi ile grubun üyelerini radikal harekete katılmak için prove etmeye çalışır ve bunda da büyük ölçüde başarılı olur.

13. Blow Out (1981)

13. Blow Out (1981)

Jack Terry, B sınıfı korku filmleri için benzersiz sesler kaydederek yaşamını sürdüren usta bir ses teknisyenidir. Bir akşam geç saatlerde, ses cihazlarında beklenmedik bir şey duyduğunda oldukça şaşırır. Filmlerinden birinde kullanabilmek için hemen sesi kaydetmeye girişir. İşin içine medyanın da girmesiyle merakı büyüyen Jack, ses kaydının peşine düştüğünde çılgın bir komplonun parçalarını çözmeye başlar. Kendini gizleyen ve kim olduğu belirsiz düşmanlarına karşı hayatta kalmak ve gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele ederken, kime güvenebileceğini bilemez hale gelecektir...

14. Breathless (1960)

14. Breathless (1960)

Michel Poiccard (Jean-Paul Belmando), Marsilya’da bir otomobil çalar ve yolda bir polis öldürür. Paris’te Champs Elysées’de New York Herald Tribune gazetesi için stajyerlik yapan genç Amerikalı Patricia’yı (Jean Seberg) bulur. Daha önce bir kaç gece birlikte olmuşlardır.

Bir yandan Michel polis tarafından aranırken eski arkadaşlarıyla buluşup Roma’ya gidecek parayı almaya elde etmeye çabalar. Bu arada Patricia’yı da yanında götürmek ister. Patricia Michel’in cazibesine karşı koymakta güçlük çeker, duygularından emin olamaz.

Sonunda Patricia ile birlikte kaçak hayatına başladıklarında kız onu polise gammazlar. Michel Montparnasse’da bir sokakta vurulur.

Trufault’nun bir gazete haberinden yola çıkarak geliştirdiği fikrini Godard o güne dek dünyada örneği görülmemiş serbestlikte bir stilde ve sayısız okumaya açık, olabildiğince sempatik bir şekilde ortaya koyuyor. Karşımızda Fransız Yeni Dalgası’nın en müstesna yapıtlarından biri duruyor.

15. Bringing Up Baby (1938)

15. Bringing Up Baby (1938)

David Huxley yumuşak huylu kendi halinde bir paleoantologdur. Ancak işi stresli bir hal almıştır. Bir brontozorus iskeleti tamamlamaya çalışıyordur fakat bir adet kemik eksiktir. Bir yandan sevgilisi Alice ile epeydir uzattığı birlikteliğini artık evlilikle noktalamak istemektedir. Öte yandan da müzeye 1 milyon dolar bağış yapması için Elizabeth Random'ı etkilemesi gerekmektedir. Bir gün katıldığı bir golf dersinde de Susan Vance adında bir kadınla tanışır. Susan özgür ruhlu ve canlı bir kadındır, tavırlarıyla David'in dikkatini çekmeye başlar. Bu sırada Susan'a Brezilya'dan ağabeyi Mark Baby adını verdikleri bir leopar gönderir. Onu teyzesi Elizabeth Random'a vermesi gerekir! David'i de zoolog zanneden Susan ondan çok hoşlanmıştır ve evleneceğini duyunca onu alıkoymak için elinden geleni yapar ve işler karışır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Don't Look Now (1973)

16. Don't Look Now (1973)

Son derece çarpıcı ve trajik bir sahne ile başlayan film daha ilk saniyelerden izleyicisini içine alıyor kuşkusuz. İngiliz bir çift, görünmez bir kaza sonucu bir anda çocuklarını kaybederler. Bu olayla burun buruna geldikleri andan itibaren etrafı dehşet bir panik ve isyan sarar. Her yer kırmızıya bulanır. Mimar olan John, bir kilise restorasyonu için gittiği Venedik’te yaşanan bu acı kaybın yarattığı psikolojik yükü eşinin üzerinden alabilmek için çırpınır durur. Bu süreçte ikili çok başka bir boyutta kesişmeye başlarlar. Bir zaman sonra çocuklarının ölümünden beri ilk kez cinselliği paylaşır gibidirler ve belki de gerçekten öyledir. Öte yandan Venedik’in dar sokaklarında gece vakti cinayetler işlenir. Hayatın bu yüzü ikiliyi ne derece etkileyecektir bilinmez. Cevap, kırmızıda gizlidir. Parlak kırmızı bir yağmurluk, polisin çözemediği seri cinayetleri ve insanoğlunun yazgı diye adlandırdığı karmaşık denklemleri birbirine bağlar.

17. Donnie Darko (2001)

17. Donnie Darko (2001)

Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir. Genç yönetmen Richard Kelly'nin henüz ilk uzun metrajı olan bu esrarengiz filmi 2000’li yılların en dikkat çeken yapımları arasında. Donnie Darko özellikle Brokeback Mountain ve Zodiac gibi filmlerle başarılı kariyerini sürdüren Jake Gyllenhaal'ın keşfedilmesinde önemli bir faktör olmuştur.

18. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

18. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Ortak bir hedefe doğru değişik nedenlerle yol almakta olan üç silah arkadaşı aslında kader açısından yolları kesişmiş insanlardır. İsimleri İyi, Kötü ve Çirkin olan bu kişiler için o dönemdeki Amerikan İç Savaşı bir araçtır. İyi ile Çirkin’in risk barındıran ancak iyi para getiren işleri mevcuttur. Çirkin, aranan azılı bir suçlu olduğu için İyi onu adalete teslim edip önce ödülünü alıyor sonra da darağacından riskli bir metot ile kurtarıp bir sonraki işe kadar sağ kalmasını sağlamaktadır. Bir gün gizli bir hazinenin ortaya çıkmasıyla ikilinin araları bozulur. Onlar birbirleriyle didişirken ortaya üçüncü bir hazine avcısı çıkar; o da Kötü adındaki kişidir. Artık her şeyin başka türlü yaşanma zamanıdır...

19. Swingers (1996)

19. Swingers (1996)

Sürekli bir mücadele veren bir aktör ve aynı zamanda stand-up komedyeni olan Mike, kız arkadaşı ile altı yıllık birlikteliğinin sona ermesi üzerine yeni bir aşk arayışına girer. Bu arayışında, ona gözü pek arkadaşı Trent (Vince Vaughn) yardım eder. Trent, Mike’a Las Vegas ve Los Angeles’taki popüler gece kulüplerinde bir gecelik aşkı bulmanın centilmenlikle mümkün olmayacağını anlatır. Aslında ikisinin arasındaki fark açıktır: Trent, bir gecelik aşk arayışındayken; Mike kutsal aşkı aramaktadır.

20. Still Walking (2008)

20. Still Walking (2008)

Film, annenin ölen oğullarının kurtardığı genci annenin eve davet etmesi neticesinde daha da canlanan hafızalar ve hesaplaşmalar ile, aileye yeni eklenen bireylere ve geçen zamana karşın taze kalan ölüm acısının tasvirinde son derece etkili oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. The Shop Around the Corner (1940)

21. The Shop Around the Corner (1940)

'Matuschek’s' isimli hediye dükkanında çalışan Alfred Kralik, hiç tanışmadığı, görmediği, ismini bile bilmediği bir kadına delicesine aşıktır. Sadece mektuplaşarak ilerlettikleri bu ilişki, artık vazgeçilmez bir bağa dönüşmüştür. Fakat dükkanda yeni işe başlayan Klara Novak’la karşılaştıklarında, aralarında farklı bir elektriklenme yaşanır. Yoksa Klara, yüzünü o hiç görmediği, sesini bile duymadığı, mektupların diğer ucundaki kadın mıdır?

22. The Shining (1980)

22. The Shining (1980)

Film, yazar Jack Torrance’ın, kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte otele taşınması sonrasında gelişen metafiziksel olayları konu alır. Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Aile bir kar fırtınası sebebiyle dağda konuşlanan bu otelde mahsur kaldığındaysa Jack doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.

23. The Searchers (1956)

23. The Searchers (1956)

Filmde ırkçı bir savaş gazisinin kızılderililerin kaçırdığı yeğenini aramak için yollara düşmesi, yıllar süren bu arayış sırasında onu harekete geçiren amacın gittikçe daha tartışmalı bir hale gelişi konu ediliyor.

Film çevrildiği yıl ses getirmediyse de, yıllar geçtikçe prestij kazanarak klasikleşmiştir. Kimilerine göre ise John Ford’un başyapıtıdır.

24. The Rider (2017)

24. The Rider (2017)

Ölümcül bir kafa travmasına maruz kaldıktan sonra genç bir kovboyun hayatı değişir. Artık kimlik arayışı ve Amerika'nın göbeğinde bir erkek olmak kavramlarını sorgulayacak ve kendini ölçüp biçecektir...

25. Reservoir Dogs (1992)

25. Reservoir Dogs (1992)

Büyük bir hırsızlık olayı için bir araya gelen bir ekip, birbirlerinin isimlerini bile bilmeyen bir grup hırsızdan oluşuyor. Soygunda yaşanan bir aksaklık nedeniyle kan gölüne dönen atmosferde polisten kaçmaya çalışan ekip, aralarında bir polis casusunun olduğunu öğreniyorlar ve bu kanlı mücadele fiziksel şiddeti de anbean artan psikolojik bir savaşa dönüşüyor. Büyük bir kısmı tek bir mekanda geçen klostrofobik filmin oyuncu kadrosu, Harvey Keitel, Tim Roth, Freddy Newandyke, Michael Madsen ve Quentin Tarantino gibi önemli isimlerden oluşuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Play Misty for Me (1971)

26. Play Misty for Me (1971)

Bir radyoda Dj'lik yapan Dave Garver, hayranı olduğunu söyleyen Evelyn Draper ile tanışınca genç kadından epey hoşlanır. Güzel bir akşam geçiren ikili, gecenin ilerleyen saatlerinde Evelyn''in evine gider. Sohbet ettikleri sırada Evelyn'in kendisinden sürekli aynı şarkıyı isteyen kadın olduğunu öğrenen Dave, oldukça şaşırır. Bu buluşmanın ardından Dave, Evelyn tarafından takip edildiğini, Evelyn'in hayatının her alanına müdahale ettiğini fark eder.. Kendisini kapana sıkışmış gibi hisseden Dave, Evelyn'den kurtulmayı başarabilecek midir?

27. Paths of Glory (1957)

27. Paths of Glory (1957)

Birinci Dünya Savaşı kaos ortamının içerisinde Fransız generali Broulard, General Mireau’ya Almanların yönetimindeki Ant tepesinin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesi emrini verir.. General Mireau, askerlerinin hayatını tehlikeye atan bir ölüm yürüyüşü niteliğindeki bu görevi şahsi çıkarları uğruna kabul eder. Görev süresince hiçbir şey beklendiği gibi gitmez ve birliğin başarısızlığa uğrayacağı kesinleşir. Bu noktadan sonra Mireau’nun mevki ve rütbe için tehlikeye attığı bu askerler üzerinden oynadığı kirli oyunlar ve insanlık dışı eylemler, savaşın kaotik ortamı içerisinde insan hayatının ucuzluğunu ortaya koyar. Stanley Kubrick’in gerçekçi başyapıtı uzunca bir süre çeşitli ülkeler tarafından sansüre uğramış, gösterimi yasaklanmıştır.

28. Paterson (2016)

28. Paterson (2016)

Paterson gün içerisinde basit rutini olan bir adamdır. Her gün şoförlük yaptığı otobüsüyle şehri turlar, akşam köpeğini gezdirdikten sonra bara gider, sevgilisi Laura ile sıradan ama huzurlu bir hayat sürdürür. Ve tüm bu süreçte basit ama etkileyici şiirler yazar. Laura ise evle sınırlandırdığı hayatına renk katmak için her gün farklı uğraşlar arayan, hafif çılgın bir kadındır. Paterson ve Laura farklı karakterlerine rağmen birlikte bir hayat sürdürmeyi başarırlar...

29. La Haine (1995)

29. La Haine (1995)

Paris’in gettolarında hararetli saatler yaşanmaktadır. Grup halinde dolaşan yerel gençlerle, çevreyi kuşatan polisler arasında nefret dolu bakışlardan oluşan bir gerilim vardır. Mahallenin gençlerinden Abdel, polis soruşturması sırasında şiddete uğradığı için hastanede ölüm döşeğinde yatmaktadır. Gencin arkadaşları ise başıboş dolaşmaktadırlar. İçlerinden Vinz, Abdel’in ölmesi durumunda bir polis vurmaya and içer...

30. Halloween (1978)

30. Halloween (1978)

Günümüz korku sinemasının şablonlarını oluşturmuş bir klasik Halloween. Senaryo ve müzik ile de bizzat ilgilenen yönetmen John Carpenter’ın damgasını taşıyan film, mahalleye dehşet saçan sapık ve ona yem olmaktan kurtulma çabası içindeki genç kız arasındaki kedi-fare oyununu anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Harold and Maude (1971)

31. Harold and Maude (1971)

Genç, zengin ve ölüm takıntısı olan Harold, bir cenazede yetmişli yaşlarındaki Maude ile tanıştığında kendisini sonsuza dek değişmiş bir halde bulur. Harold yirmi yaşındadır ve hayata tutunma problemi yaşamaktadır. Sürekli bir takım cenazelere gider ve sık sık intihara kalkışır. Bu gittiği cenazede tanıştığı Maude ile aralarında özel bir bağ kurulur. Keyifli bir arkadaşlık geliştirirler. Maude onun tam zıttı olarak hayat dolu biridir. Aralarındaki enerji aktarımı ile Harold öyle bir kıvama gelir ki ailesine Maude ile evlenmek istediğini bildirir. Ancak tam da bu sırada Maude onu bir sürprizle beklemektedir.

32. Heat (1995)

32. Heat (1995)

Filmde gerek içgüdüleri gerekse üstün zekasıyla, içerisinde bulunduğu her türlü suçtan arkasında kesin deliller bırakmadan, başarılı bir şekilde sıyrılmayı başaran Neil McCauley profesyonel bir hırsızdır. En az kendisi kadar yetkin hırsızlardan oluşturduğu çetesiyle altından kalkılması zor işlere kalkışıp minimuma yakın hasarla başarıya ulaşırlar. Her azılı suçlu vakasında olduğu gibi söz konusu hırsızın peşinde de hırslı ve takıntılı bir dedektif vardır. Dedektif Hana, şimdiye dek bu usta hırsızın zekasıyla başa çıkamasa da davayı çözmekte kararlıdır.

33. His Girl Friday (1940)

33. His Girl Friday (1940)

The Morning Post isimli çok satan bir gazetenin editörü olan Walter Burns, aynı gazetede çalıştığı eski karısı Hildy'nin sigortacı bir adamla nişanlandığını ve evlenmek üzere olduğunu öğrenir. Son derece başarılı bir çalışan olan Hildy, Walter'a, evlenip daha sakin bir hayat kurmak için işten ayrılacağını bildirir. Bu durum Walter'ın en iyi çalışanını kaybetmesi anlamına gelmektedir ve Walter'ın hiç de böyle bir niyeti yoktur. Bu nedenle çalışmalara başlayan adam, Hildy'nin nişanlısını takibe alıp başına türlü dertler açmaya çalışır.

34. Insomnia (2002)

34. Insomnia (2002)

Genç bir kızın esrarengiz bir şekilde öldürülmesinin ardından küçük Alaska kenti türlü haberlerle çalkalanmaktadır. Bu cinayetin ardında yatan gizemi çözmek için göreve getirilen Will Dormer ve Hap Eckhart isimli iki dedektif, Los Angeles'tan Alaska'ya doğru yolculuğa çıkarlar. Yaptıkları araştırmalar sonrasında bir şüpheliye ulaşan ikili, şüpheli yazar Walter Finch'in peşine düşer. Bu sırada yaşadıkları bir çatışma sonrasında Hap Eckhart ölür ve Finch de izini kaybettirir. Fazlasıyla öfke dolan Dormer yanına yeni bir yardımcı alarak intikam ve adalet peşinde koşmaya başlar.

35. Local Hero (1983)

35. Local Hero (1983)

Petrol milyarderi Happer, Mac’i inşa etmek istedikleri petrol rafinelerinin mülkiyet haklarını güvence altına alabilmesi için uzakta bir İskoç kasabasına gönderir. Mac Danny ile takım olur ve görüşmelere başlar, yerliler ‘ Silver Dollar ‘ ı mülk edinmek konusunda heveslidirler ama şansları olduğuna inanmazlar. Ancak bölgesel bir keşiş ve bir sahil çöpçüsü olan Ben Knox, aynı zamanda sahibi de olduğu çok önemli bir sahilde bir barakada yaşamaktadır. Happer daha çok Nothern Lights ile ilgilenirken ve Danny de perde ayaklı gerçeküstü bir kız olan Marina ile ilgilenmektedir. Mac Houston’daki faks makineli ofisine alışkındır ancak Bens’in şartlarına ayak uydurmaya kendini zorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. M (1931)

36. M (1931)

M, Berlin sokaklarında amansız bir mücadeleye sebep olan bir seri katil hikayesi konu ediyor. Sadece çocukları öldüren bu psikopat seri katili durdurmak için çalışmaya başlayan şehrin polis teşkilatı, sokakları sıkı bir denetim altına alır. Katilin yakalanmamasından fazlasıyla tedirgin olan halkın yanı sıra, bu baskıdan şikayetçi olan başka bir grup daha vardır. Polisin sıkı denetimi yüzünden yakalanmaktan korkan diğer sokak suçluları ve dilenciler de kendi aralarında organize olarak bu operasyonun bir an önce sona ermesi için katilin peşine düşer. Artık polislerin yanı sıra suçlunun peşinde olan yasadışı bir oluşum da mevcuttur ve her iki taraf da katili ilk yakalayan taraf olmak için çabalayacaktır.

37. A Man Escaped (1956)

37. A Man Escaped (1956)

1943 yılının Fransa'sında Teğmen Fontaine (François Leterrier), Gestapo tarafından yakalanarak Montluc kalesine hapsedilir. Kaçışını detaylı bir şekilde planlayan teğmen planlarını ölüme mahkûm edilinceye kadar erteler. Almanlarla çalışmış olduğu bilinen Jost (Charles Le Clainche),teğmenle aynı hücreye yerleştirilir. Fontaine, kaçışını gerçekleştirebilmek için ya onu öldürecek ya da ona güvenecektir. Fransız Direniş savaşçısı olan André Devigny'nin, Lyonda Montluc kalesindeki çok iyi korunan hücresinden savaş sırasında kaçışının gerçek öyküsü...

38. Margaret (2011)

38. Margaret (2011)

New York'ta 17 yaşlarında genç bir lise öğrencisi olan Lisa, dışarı çıktığı normal bir günde bir otobüs kazasına şahit olur ve bir kadının ölümüyle sonuçlanan kazaya kendisinin neden olduğuna inanır. Doğruyu saklamak istemez ama her seferinde karşısına çıkan birileri vardır.

Psikolojisi bozulan Lisa ailesine, arkadaşlarına ve en çok da kendisine zalimce davranır. Geleceği için kurduğu pembe hayallerle yetişkinler dünyasının çıplak gerçekçiliği arasında kalacaktır...

39. Once Upon a Time in America (1984)

39. Once Upon a Time in America (1984)

Filmde David 'Noodles' Aaronson, Manhattan'ın banliyölerinden birindeki Yahudi mahallesinde hayatta kalmaya çalışan yoksul bir çocuktur. Kendisi gibi arkadaşlarından oluşan ve Noodles'ın liderliğini yaptığı ufak çaplı suç çetesi, zamanla yükselişe geçer ve sonunda 30'lu yılların en azılı gangsterleri haline gelirler. Ancak bu ün, ekibin dağılmaya başlamasıyla sona erer. Yaklaşık 30 yıl sonra New York'a dönen Noodles, burada eski günlere geri dönüp geçmişiyle baş başa kalır.

40. Miller's Crossing (1990)

40. Miller's Crossing (1990)

1930’larda, çete savaşlarının ve mafyanın en tepede olduğu dönemlerde geçen Miller’s Crossing, şehrin en önemli gangsteri olan Leo ve onun sağ kolu Tom’un çevresinde şekillenen olayları anlatır.

Film, başka bir mafya lideri olan Johnny Caspar’ın, Leo’dan Bernie adlı bir serseriyi öldürmesi için izin istemesiyle açılır. Leo, Caspar’ın bu isteğine izin vermez. Çünkü Bernie, Leo’nun sevgilisi Verna’nın kardeşidir. Tom, her ne kadar Leo’ya bu durumun başına iş açabileceğini ve kimseye güvenmemesi gerektiğini söylese de, Leo onu dinlemez. Artık etraflarındaki aşk, ihanet, ve ölüm oyunlarının bir parçası olduklarını anlama zamanları gelmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Melancholia (2011)

41. Melancholia (2011)
zumruduankadergisi.org

Yeni evlenen çift Justin ve Micheal evliliklerini Justine'nin ablası Claire'nın malikanesinde, görkemli bir davet ile kutlarlar. Fakat bu iki kız kardeş yapı itibariyle birbirlerine ters karakterdedirler. Justine depresyona, drama ve melankoliye yakın ve yatkın bir kadınken, Claire kız kardeşine göre daha normal olan taraftır. Justine'nin düğün gününde ise ailede herkesin kendine has arızları bir bir ortaya çıkmaya başlar.

Tam da bu kutlama esnasında Melankolia adlı bir gezegen, şimdiye kadar güneşin arkasında saklı kaldığı yörüngeden çıkarak dünyaya doğru gelmektedir. Şimdi herkesin kıyameti kendisine göredir...

42. Mean Streets (1973)

42. Mean Streets (1973)

New York'un küçük İtalyası'ndaki bir mahalle içi barın sahipleri olan Tony ve Michael için gelecek parlaktır, fakat Charlie için aynı şey geçerli değildir. Charlie, amcası için çalışmaktadır ve onunla da sevgilisi epilepsi olduğundan dolayı sorunlar yaşar. Aynı zamanda sevgilisi sayesinde tanıştığı Johnny Boy amcasına sorun çıkarır. Charlie'nin amcası Giovanni, ona ilk adım olarak bir restaurant işletmeyi teklif ettiğinde, Charlie güç sahibi olma arzusu, aşkı Teresa ve Johnny Boy'u koruma arasında tercih yapmaya zorlanır.

43. A Matter of Life and Death (1946)

43. A Matter of Life and Death (1946)

Pilot Peter Carter, II. Dünya Savaşı'nda bir bombardımandan dönerken kullandığı uçak kontrolden çıkar ve düşer. Paraşütünü açmayı başaramayan pilot sisin içinde kaybolur. Kendisine geldiğinde yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgidedir. Yukarıda işler karışmıştır ve öteki dünyaya gitmesi gerekirken Carter'ın eline ikinci bir şans geçer. Araf'tan dünyaya ve aşık olduğu kadına dönme şansı vardır...

44. The Man with Two Brains (1983)

44. The Man with Two Brains (1983)

Bir beyin cerrahı, bir kadınla evlenir ve hayatının alt üst olmasına neden olur. Konuşan bir beyne aşık olduğunda işler daha da ters gider.

45. The Long Goodbye (1973)

45. The Long Goodbye (1973)

Özel dedektiflik yapan Philip Marlowe, 1970'li yıllarda Los Angeles'ta yaşamaktadır. Bir gün arkadaşı Terry Lennox onu ziyarete gelir. Ona Meksika sınırından arabayla geçmeyi teklif eder. Ancak Phillip'in başı dönüşte polis tarafından yakalanmasıyla belaya girer. Terry'nin karısı Sylvia ölmüştür ve polis Terry'den şüphelenmektedir. Ancak Terry de Phillip'ten ayrıldıktan sonra intihar etmiştir ve bir itiraf mektubu yazmıştır. Ancak bu olayın arkasından çok daha karmaşık ve tehlikeli ilişkiler ağı ortaya çıkacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. The King of Comedy (1982)

46. The King of Comedy (1982)

Bir yetişkin olmasına rağmen hala ailesiyle yaşayan bir 'kaçık' olan Rupert Pupkin, pek yetenekli olmadığı halde bir gün ünlü bir komedyen olacağına inanmaktadır. İdolü ise komedi yıldızı Jerry Langford’dur. Pupkin, eğer bir gün Langford’un TV programına çıkmanın yolunu bulursa, şöhretin kapısının önünde açılacağına dair bir saplantıya da sahiptir.

Pupkin bir gün Langford’u, ümitsizce ona aşık olan hayranı Masha’nın elinden kurtarma fırsatı bulduğunda, hayalindeki adamla bu yakınlaşma fırsatını kaçırmaz. Oysa ona laf olsun diye ümit verecek olan ünlü komedyenin hayatı, Pupkin’in tahmin edebileceğinden çok daha karışıktır ve karanlık yönleri de mevcuttur. Kendisini karmaşık ilişkiler ve içinden çıkması zor durumlarda bulur.

47. In the Mood for Love (2000)

47. In the Mood for Love (2000)

Hong Kong, 1960'lı yılların başlarını yaşamaktadır. Chau lokal bir gazetenin yazı işleri müdürüdür. Karısıyla birlikte büyük oranda Şangaylıların hayatlarını sürdürdükleri bir apartmana taşınırlar. Chau bir gün kapı komşusu Li-Chun ile karşılaşır. İkisi de eşlerinden bağımsız bir şekilde eşya taşımaktadırlar. Günden güne birbirleriyle yakınlaşmaya başlayan ikili bir süre sonra tuhaf bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır. Bu da eşlerinin de birlikte oldukları gerçeğidir. Artık onların da kendilerini ve ilişkilerini yeniden gözden geçirebilecekleri bir ortam oluşmuştur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
8
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın