Görüş Bildir
Haberler
Mutlaka İzlemeniz Gereken Birbirinden Güzel 16 Tiyatro Oyunu

Mutlaka İzlemeniz Gereken Birbirinden Güzel 16 Tiyatro Oyunu

Rana Önder
26.10.2015 - 11:51 Son Güncelleme: 16.05.2022 - 18:04

'Hangi oyunları mutlaka izlemeliyim?' diye düşünüyorsanız, bu oyunları gördüğünüz anda bilet almaya çalışın!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İstibdat Kumpanyası & Tiyatro İstanbul

1. İstibdat Kumpanyası & Tiyatro İstanbul

Tiyatro İstanbul

Efendim, yüz otuz üç yıl önce kurdular bizim tiyatromuzu... Kurdular diyorum, zira başkaları kurdu... Bizim memleketin tabiatıdır ne de olsa, bir şeyler önce kurulur, sonra lüzumsuz denilip kapatılır, sonra lüzumlu olduğu anlaşılır ve yeniden kurulur. Bizimkisi de buna benzer bir hikaye işte...

Osmanlı Döneminde geçen ve padişahı tahttan indirmek için tiyatroyu kullanmak isteyen Şerif Paşa'nın; tiyatroların yakılıp yıkıldığı bir  dönemde tiyatro yapma çabası 130 dakikada konu edinilir.  

Yazan: Uğur Saatçi  - Yöneten: Barış Erdenk

Oyuncular: Levent Üzümcü, Sabri Özmener, Sibel Erdenk, Ahmet Burak Bacinoğlu, Erşan Utku Ölmez, Uğur Uzunel, İlknur Güneş, Aydın Sezgin, Serhat Barış, Levent Çimen.

2. Bir Delinin Hatıra Defteri & Erdal Beşikçioğlu

2. Bir Delinin Hatıra Defteri & Erdal Beşikçioğlu

Tatbikat Sahnesi

Hikaye Çar 1. Nikolay'ın baskıcı devrinde yaşamış küçük bir devlet memurunun hayatı üzerine merkezlenir. Günlük formatında yazılan hikaye, baş kahraman Popriçin'in deliliğe doğru gidişini anlatır. Yaşadığı sıkıcı ve tekdüze hayata bir de müdürünün kızına duyduğu aşk eklenince içinde bulunduğu girdap iyice büyür. Aksenti ivanoviç Popçirin'in baskıcı sistemde boyun eğmeme çabaları ve yaşadığı psikolojik gel-gitler kendisini İspanya Kralı sanmasına kadar devam eder ve akıl hastanesine kapatılmasıyla son bulur.

Erdal Beşikçioğlu'nun 75 dakikada bambaşka bir biçimde uyarlayıp sahneye koyduğu bu oyunu mutlaka izlemelisiniz. 

Yazan: Nikolay Vasilyeviç Gogol - Uyarlayan ve Yöneten: Cem Emüler

Oynayan: Erdal Beşikçioğlu

3. Shirley & Tedbil-i Mekan

3. Shirley & Tedbil-i Mekan

Tebdil-i Mekan

Çekilmez hayatını mizah yoluyla eğlenceli hale getirmeye çalışan 42 yaşındaki Shirley bir zamanlar hayalleri, tutkuları, umutları olan bir kadındır. Toplumun ona yüklediği rollerin hepsini yerine getirmiş; çocuklarını büyütmüş, hayatını kocası ve çocuklarına adamış ancak kimseyi memnun edememiştir. Her günün birbirini tekrar ettiği, gençlik düşlerinden gün be gün daha da uzaklaştığı bu monoton hayatın içinde sıkışıp kalan Shirley, dertlerini, hayallerini, korkularını sadece mutfağın duvarıyla paylaşmaktadır. Bir gün duvar dışındaki tek arkadaşı Jane ona bir tatil hediye eder. Bu seyahat onun için yalnızca rotası Bodrum’a çevrilmiş bir tatil anısı olarak kalmayacak, ruhunun yeniden dirilip kim olduğunu hatırladığı macera dolu bir yolculuğa dönüşecektir. 

105 dakika içerisine hem günlük sorunlar hem de günlük sorunlar içerisindeki kadının yerinin anlatılması açısından mutlaka izlenilmesi gereken bir oyun.

Yazan: Willy Russell - Çeviren: Evren Ercan

Yöneten ve Oynayan: Sumru Yavrucuk

4. Kuşlar & Semaver Kumpanya

4. Kuşlar & Semaver Kumpanya

Semaver Kumpanya

Aristofanes’in en bilinen oyunu ve dünya klasiklerinin en önemli eserlerinden biri olan olan “Kuşlar”, yazıldığı günden bu yana 2500 yıl geçmesine rağmen hem geçmişe hem de günümüze ışık tutmaya devam ediyor. Oyun, Atina devletinde yaşayan iki arkadaşın savaşlardan, adaletsizliklerden ve yönetimin keyfi tutumlarından bezerek, kendilerine yeni bir yurt aramalarıyla başlar. Ancak, bir ütopyanın peşine düşen iki arkadaş, hayalini kurdukları yeni düzende, kendi kaçtıkları tuzaklara düşmekten kurtulamazlar. 

Bir ütopya peşine düşen iki arkadaşın bu peşlerine düştükleri yolda karşılaştıkları tuzaklara 130 dakikada seyirciyi de dahil ediyorlar.

Yazan: Aristofanes - Uyarlayan: Yavuz Pekman - Yöneten: Volkan M. Sarıöz

Oyuncular: Cansu Saka, Ezgi Ulusoy, Gözde Şencan, Güliz Gündüz, Hakan Atalay, İbrahim Barulay, Merve Dizdar, Mustafa Kırantepe, Onur Yalçınkaya, Rojhat Özsoy, Saniye Samra, Sarp Aydınoğlu, Serkan Keskin, Sezin Bozacı, Sibel Altan, Uğur Senkeri.

5. Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi & Talimhane Tiyatrosu

5. Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi & Talimhane Tiyatrosu

Talimhane Tiyatrosu

İnsan tacirlerinin eline düşüp pasaportları ellerinden alınıp, evlerde kilitli tutularak fuhuşa zorlanan yüzlerce kadından yalnızca biri Dıjına. Bize kendini zaman zaman dayanılması güç bir gerçeklik ve ironi ile anlatıyor. Talimhane Tiyatrosu, oyunu insan kaçakçılığında ne yazık ki önemli bir merkez olan ülkemize uyarlıyor.

75 dakika içerisinde zorla fuhuşa zorlanan kadınların hikayelirinin gerçekliğini içinizde hissedeceğiniz ve bunu hem ironik hem de gerçekçi bir dille anlatan bir oyundur. 

Yazar: Lucy Kirkwood - Yönetmen: Mehmet Ergen

Oyuncular: Esra Bezen Bilgin, Güliz Gençoğlu

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Toz & ID İletişim

6. Toz & ID İletişim
tiyatrolar.com.tr

Oyun; Handan’ın başından geçenleri çocukluk-gençlik ve şimdiki zamanı olarak ele alınması ile birlikte annesi, babası, babaannesi ve halasına da değinilerek anlatılmasından oluşur. Toz aslında hayat içerisinde içi git gide un ufak olmuş bir kadının hikâyesidir. Handan buruk ancak umudunu hala sıkıca tutan bir kadındır. Tiyatroda Zerrin Tekindor'a tekrardan hayran olmaya ve Tekindor'un hiçbir anını kaçırmamak için göz bile kırpmak istemeyeceğiniz 60 dakika hazırsanız Toz'a mutlaka gitmelisiniz.Yazan: Murathan Mahmut Yazıcıoğlu

Yönetmen: Hira Tekindor   

Oyuncu: Zerrin Tekindor  

7. Pencere & Oyun Atölyesi

7. Pencere & Oyun Atölyesi
tiyatrolar.com.tr

Pencere oyunu için yapılabilecek birçok yorumdan biriside kesinlikle 130 dakikanın su gibi akıp gittiğidir. Tiyatroda; Tom ve Kyra isimli iki eski sevgilinin 3 yıl aradan sonra tekrardan bir araya gelip, geçmişe dair yaptıkları sohbetler ve ilişkideki iki ayrı insanında aynı olayı kendi bakışıcılarıyla değerlendirmeleri konu ediniliyor. Oyunun en güzel yanlarından biri, oyuncular sahnede performans sergilerken seyircinin de sanki oyundan birisiymiş, Tom ve Kyra’yı gerçekten de bir pencereden izliyormuş gibi hissetmesidir. Bir diğer güzel yanı ise konunun çok derin gibi durmasa da detaylarında barındırdığı incelikler oldu.Yazan: David Hare

Çeviren: Haluk Bilginer

Yönetmen: Birkan Uz

Oyuncular: Haluk Bilginer, Esra Bezen Bilgin, Fatih Berk Şahin

8. Hakikat Elbet Bir Gün & D22

8. Hakikat Elbet Bir Gün & D22
tiyatrolar.com.tr

Hakikat Elbet Bir Gün için ilk olarak şunu söyleyebilirim ki bu oyundan çıktıktan sonra artık bazı şeyler sizin için öncekinden çok daha farklı olacak. Dekorundan senaryosuna, ışığından müziğine, konusundan oyunculuğuna her şey başlı başına çok iyi ve çok özgün. Tiyatro; sarı renginin yasaklandığı, haber ağlarının birer kuklaya dönüştüğü distopik bir evrende geçer. Ancak oyun bunun da ötesindedir. Bütün değer ve doğruların değiştiği “uzak” ama aslında çok yakın olan bir evrende geçen 100 dakikalık bir tiyatrodur. Öyle ki eğer oyunu izlerken hiçbir diyaloğu unutmamak için hepsini tekrar ediyorsanız garipsemeyin çünkü bu oyunu izlerken insan Hakikat Elbet Bir Gün’ü aklına sapsarı harflerle kazımak istiyor.Yazan: Berkay Ateş

Yönetmen: Serkan Salihoğlu

Dekor/ Işık Tasarım: Cem Yılmazer

Hareket Tasarımı: Gizem Erden

Oyuncular: Berkay Ateş, Gizem Erdem, Seda Türkmen, Emir Çubukçu, Can Kulan.

9. Bir Baba Hamlet & Baba Sahne

9. Bir Baba Hamlet & Baba Sahne
tiyatrolar.com.tr

Oyun; birisi Shakespeare ve tiyatro sevdalısı diğeri ise müzikal yapma isteğiyle yanıp tutuşan iki “sanatçının” zıtlıkları üzerine doğan çelişkiden oluşur. Oyuncu olan kişi ısrarla Hamlet’i sahneye koymaya çalışırken diğer kişi ise bu oyunu sürekli bir müzikale çevirmeye çalışır ve bu durumda komikliklerin meydana gelmesine neden olur. Tiyatronun en güzel yanlarından biri ise “Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı’nda” cümlesi üzerinden günümüz Türkiye’sine dair trajikomik izler taşıyor olmasıdır. Bir diğer güzel yanı ise çok bilinen ve defalarca aynı biçimde sahnelenmiş olan Hamlet oyununu, özünden koparılmadan 120 dakikada bambaşka bir hale büründürmesidir.Yazan: Sebastian Siedel

Çeviren: Yücel Erten

Yönetmen: Emrah Eren

Oyuncular: Şevket Çoruh, Günay Karacaoğlu.

10. Evlat

10. Evlat
tiyatrolar.com.tr

Evlat temelinde bir çocuk-ebeveyn ilişkisini anlatan bir oyun olsa da aslınsa bu tiyatro bir “olamama” hikâyesidir. Baba olamama, anne olmama, evlat, abi olamama halidir. 110 dakikalık bu oyunda, oyuncuların son derece gerçeğe yakın performansları ile birlikte “Evlat” size tamamıyla sahne üzerinde hakikati deneyimlemeyi sağlıyor. Hikâyede konu edinilen olaylar ve acı o kadar gerçek bir yerden ele alınıyor ki bu acılar ve konu sizin de içinize işliyor.Yazan: Florian Zeller

Çeviren: Hira Tekindor

Yönetmen: İbrahim Çiçek

Yapımcı: Nisa Ceren Özerten

Oyuncular: Onur Saylak, Cem Yiğit Üzümoğlu, Sezin Akbaşoğulları, Şükran Ovalı, Esra Bağışgil ve Burakcan Doğan.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lâl Hayal & BKM

11. Lâl Hayal & BKM
tiyatrolar.com.tr

Songül Öden’in 70 dakika boyunca farklı yaş, statü ve coğrafyalardan yedi tane kadına hayat verdiği bir oyundur. Songül Öden, 16 yaşında hip-hop’çu bir geç kızdan, 70 yaşındaki bir Nişantaşı hanımefendisine kadar tam 7 tane kadını tek bir bedende canlandırır. Müzikler ve ışıklar yardımıyla da bambaşka bir hava katılan bu oyunda birbirinden tamamen farklı olarak görünen her bir kadının aslında özünde ne kadar bezer, hatta nerdeyse aynı olduğuna da değinilir. Lâl Hayal her birimizin belki etrafından, belki de kendisinden bildiği 7 kadının hikâyesidir.

 Yazan: Sevilay Saral, İbrahim Çiçek 

Proje Tasarımı: Songül Öden 

Yönetmen: Ezel Akay 

Oyuncu: Songül Öden

12. Sevgili Arzız ölüm- Dirmit & Tiyatro Hemhâl

12. Sevgili Arzız ölüm- Dirmit & Tiyatro Hemhâl
tiyatrolar.com.tr

Nezaket Erden tarafından Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm isimli kitabından uyarlanan bu oyunda; köyden kente göç eden ve burada kalıplara sığmayan Dirmit’in ailesi tarafından şehirden korunma çabası konu edinilir. Dirmit bir yandan annesinin batıl inançlarıyla bir yandan da abilerinin ataerkillikleriyle mücadele eder. Bu oyunda Dirmit’in önüne koyulan engellere rağmen yine de meraklarının peşinden giderek tutunacak bir dal, keşfedecek bir konu bulma hikâyesidir. Dirmit’in durmamasının verdiği o umut ama yaşadıklarının verdiği bir hüzün ile oyun sonlanır. Son derece sade bir dekor ve dev bir oyunculuk ile de 85 dakikalık bu oyun seyir zevki yüksek bir şekilde geçiyor.

Yazan: Latife Tekin

Uyarlayan: Nezaket Erden, Hakan Emre Ünal

Yönetmen: Hakan Emre Ünal

Oyuncu: Nezaket Erden

13. Şahdamarım- Ahmed Arif & Dostlar Tiyatrosu

13. Şahdamarım- Ahmed Arif & Dostlar Tiyatrosu
tiyatrolar.com.tr

Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Ahmed Arif’in şiirleri Genco Erkal’ın seslendirmesi ve oyunculuğuyla yeni bir şekle bürünüyor. Bir yandan Ahmed Arif’in şiirleri bir yandan da Genco Erkal’a eşlik eden Ercan-Gökhan Çağıran’ın müzikleri eşliğinde oyun bambaşka bir hal alıyor. Ahmed Arif’in sevdasını ve kavgasını daha iyi anlamak ve sahnede Genco Erkal’ın oyunluğunu izlemek için bile bu oyuna gidilmeli. Ayrıca bu oyun Ahmed Arif’in ölümünün 30. yılı anısına Genco Erkal tarafından uyarlanıp, yönetilen 75 dakikalık bir tiyatrodur.  

Uyarlayan: Genco Erkal 

Yönetmen: Genco Erkal

Oyuncu: Genco Erkal

14. Erkek Aklı "Oksimoron" & Tiyatro Yeniden

14. Erkek Aklı "Oksimoron" & Tiyatro Yeniden
tiyatrolar.com.tr

Oyunda evlilik arifesinde iki hafta ara bahanesiyle terk edilen ve bu ayrılık sonucunda kadın-erkek ilişkilerine kafa yormaya başlayan Semih konu edilir. Emre Karayel tarafından canlandırılan Semih karakteri sayesinde seyirci adeta 75 dakikalık interaktif bir stand-up izliyormuş gibi hissedecek. Oksimoron iki zıtlığın getirdiği komik durumlardan meydana gelen bir oyundur. Yazan: Robert Dubac

Çeviren: Özge Kayakutlu

Uyarlayan: Zeki Enes Akkan

     Oyuncu: Emre Karayel

15. Bütün Çılgınlar Sever Beni & Moda Sahnesi

15. Bütün Çılgınlar Sever Beni & Moda Sahnesi
tiyatrolar.com.tr

Oyunda, kontrolünü kaybetmiş ve paranoyak hislerle Yosif’in eşinin sadakatini test etmek için yakın arkadaşı Angel’dan eşi Maria’yı oyundaki tabiriyle baştan çıkarmasını talep eder. Yosif’in paranoyak ve şımarık halleriyle birlikte Angel ve Maria’nın içine sürüklendiği bu absürt durum ile oyun trajik-komik bir hal alıyor. Oyuncu kadrosunu Mert Fırat, Öznür Serçeler ve Çağlar Yalçınkaya’nın oluşturduğu bu oyun 80 dakika içerisinde seyirciyi güldürüp, eğlendirmeyi gayet iyi başarıyor. 

Yazan: Stefan Tsanev

Çeviren: Hüseyin Mevsim 

Yönetmen: Kemal Aydoğan

Oyuncular:  Mert Fırat, Öznur Serçeler ve Çağlar Yalçınkaya

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Eylül & SFRPZTF

16. Eylül & SFRPZTF
tiyatrolar.com.tr

Uğur Kanbay tarafından yazılıp yönetilen bu oyun, birçok trans kadının hikayelerinden derlenmiş bir tiyatrodur. Oyun; 28 yaşında Eylül adındaki trans bir kadının başından geçenleri tek odalı bir evde, başından geçen olayları sanki seyirciyle dertleşirmişçesine anlatmasını konu edinir. Her gün haberlerde ya da gazetelerin 3.sayfalarında rastladığımız ama kimimizin görmezden geldiği kimimizinse gördüğünü sandığı bu insanların hayatı gayet sade, acıtsanyona yer verilmeden anlatılıyor. Eylül, 110 dakikada güldürmenin yanı sıra seyredenlerin yüreğine kocaman bir yumruk indirip oyunu sonlandırıyor. hem oyunun konusu hem de Uğur Kanbay'ın mükemmel oyunculuğunu izlemek için mutlaka gitmelisiniz. 

Yazan: Uğur Kanbay

Yönetmen: Uğur Kanbay

Oyuncu: Uğur Kanbay

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
365
112
50
45
37
28
28
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?