Görüş Bildir
Haberler
Merkel: '8 Vatandaşımız İstanbul Gezisinden Dönemeyecek'

Merkel: '8 Vatandaşımız İstanbul Gezisinden Dönemeyecek'

ATKN
12.01.2016 - 15:42 Son Güncelleme: 12.01.2016 - 20:49

Sultanahmet’teki intihar saldırısının ardından Başbakan Davutoğlu ile telefonda görüşen ve saldırıyı kınayan Merkel, akşam saatlerinde düzenlediği ikinci basın açıklamasında 8 Alman vatandaşının İstanbul'daki saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gün içinde yaptığı açıklamada 'Uluslararası terör yine çirkin yüzünü gösterdi' diyerek Sultanahmet saldırısını kınadığını belirtmiş, saldırıda hayatını kaybedenler arasında Almanların da bulunmasının olası olduğunu söylemişti. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da bu doğrultuda bir açıklamada bulunmuştu.

Başbakan Davutoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlerin tümünün yabancı uyruklu olduğunu belirtmiş ve saldırının failinin IŞİD mensubu olduğunu açıklamıştı.

'8 vatandaşımız İstanbul gezisinden dönemeyecek'

Bu gelişmelerin ardından akşam saatlerinde bir basın toplantısı daha düzenleyen Merkel, 8 Alman vatandaşının İstanbul'daki saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı. 'Vatandaşlarımız İstanbul gezilerinden geriye gelemeyecekler. Bu zor zamanlarda ailelerinin yanındayız. Teröristler herkesin düşmanı.' dedi.

Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını söyleyen Merkel, bu saldırıdan etkilenen Alman vatandaşlarıyla ilgilenmek için Almanya Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının Türkiye’de olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü de dile getiren Merkel, Erdoğan ve Davutoğlu’nun Türk hükümetinin ve Türk halkının derin üzüntülerini kendisine aktardıklarını kaydetti.

Paris, Kopenhag ve Tunus saldırılarını hatırlatan Merkel, “Uluslararası terör, hedeflerini farklı yerlerden seçiyor. Gayesi ise hep aynı: Özgür toplumlardaki hür yaşantımız. Suriye’de, Türkiye’de, Fransa’da veya Almanya’da olsun, teröristler tüm özgür insanların, evet tüm insanlığın düşmanıdır” ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu olağanüstü toplandı

Merkel, açıklamanın ardından Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplanacağını, burada kendisiyle birlikte Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bakanları bilgilendireceğini söyledi.

Ekim ayında Ankara’da 100’ün üstünde kişinin hayatını kaybettiği bir terör saldırı yapıldığını, bugün de İstanbul’un kalbinin ortasında canice bir eylem gerçekleştiğini ifade eden Merkel, “Biz Almanlar tekrar tekrar terörün hedefi olan Türkiye’deki insanları unutmayalım”  şeklinde konuştu.

Türkiye'ye seyahat uyarısı

Türkiye'ye seyahat uyarısı

Alman Dışişleri Bakanlığı Sultanahmet'teki patlamanın hemen ardından vatandaşlarını Türkiye'ye yapılacak seyahatler konusunda uyararak acilen kalabalık ve kamuya açık yerlerden, gösterilerden ve turistik mekanlardan kaçınmalarını istemişti.

Dışişleri uyarısında 'Ülke genelinde siyasi gerginliğin, şiddetli çatışmaların ve terör saldırılarının sürmesi bekleniyor' ifadesine de yer verilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alman basınında 1. haber Sultanahmet saldırısı

Alman basınında 1. haber Sultanahmet saldırısı

Alman basını da saldırıyı haber bültenlerinin ilk sırasından duyurdu.

Der Tagesspiegel, 'İstanbul'daki saldırıda en az 10 ölü' başlığını kullanırken, ölenler arasında büyük olasılıkla Almanların da bulunduğundan endişe edildiğini yazdı.

Frankfurter Rundschau gazetesi ise Sultanahmet'teki patlamayı, 'Güvenlik güçleri saldırının arkasında IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) bulunduğunu tahmin ediyor' başlığıyla duyurdu.

Haberde Türkiye'de geçen yıl çok sayıda intihar saldırısının olduğu, bunların çoğunu IŞİD'in düzenlediği belirtildi.

Süddeutsche Zeitung konuyla ilgili haberine 'Erdoğan patlamadan Suriyeli intihar saldırganlarını sorumlu tuttu' başlığını attı.

Die Welt ise Alman Dışişleri Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patlamanın intihar saldırısı olduğu açıklamasını verdi.

Hülya Topcu, BBC Türkçe ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Şu yorum yapan gerizekalıların aksine ben Merkel'i tebrik ve takdir ediyorum. Anlam yüklü bir açıklama olmuş (8 Vatandaşımız İstanbul gezisinden dönemeyecek)... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Şu alttaki gerizekalıların yorumlarına bak (2 kişi hariç). Yaz Google'a "MİT Tırları" diye veya araştır zamanında IŞİD'lilerin ülkede konuşlanmasında göz yum... Devamını Gör

Nikola Tesla

Bunlar değil mi Pkk'yı besleyenler ?

Pasif Kullanıcı

"Sadece" onlar değil de, ne alaka?

Chaplinist

Turistik gezi için çöp ve beton yığınına dönmüş İstanbul'u tercih etmek nedir anlam veremiyorum. Özellikle böyle bir dönemde Ortadoğu'ya gelmek tam bir saflık.

Pasif Kullanıcı

Newyork,Paris,Londra neden tercih ediliyorsa ondandır herhalde. Ne zaman newyorkla ilgili güzel bir fotoğraf dense te neredeyse atmosferi delip geçecek uzunl... Devamını Gör