Görüş Bildir
Haberler
LGBTİ’leri Yaşamdan Soğutan 22 Sorun

LGBTİ’leri Yaşamdan Soğutan 22 Sorun

Ayaz Demir
23.05.2015 - 13:12 Son Güncelleme: 24.05.2015 - 02:41

1. Eşit sayılmıyorlar

1. Eşit sayılmıyorlar

Anayasa’nın eşitlik maddesinde yer almayan ve eşit yurttaşlar olarak tanınmayan LGBTİ’ler, “bütün yurttaşlara” tanınan sosyal ve ekonomik haklardan faydalanamıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Göç etmek zorunda kalıyorlar

2. Göç etmek zorunda kalıyorlar

Özgür olmak, rahat yaşamak, aile ve çevre baskısından kurtulmak isteyen LGBTİ’lerin büyük bir kısmı yaşadığı köyden, kasabadan, ilçeden, hatta ilden başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere göç etmek zorunda kalıyor.

3. Ev bulamıyorlar

3. Ev bulamıyorlar

LGBTİ bireylerin eve çıkmaları heteseksüeller kadar kolay olmuyor. Şehirlerin sadece belirli semtlerinde barınabildikleri için değmeyecek evlere yüksek bedeller ödemek zorunda bırakılıyorlar. Evini kiraya verecek bir ev sahibi bulsalar bile komşular tarafından dışlanabiliyorlar. Her an evden atılma ihtimalleri ise oldukça yüksek.

4. Ya iş bulamıyor ya da mobbinge uğruyorlar

4. Ya iş bulamıyor ya da mobbinge uğruyorlar

LGBTİ’ler açık kimlikleriyle iş bulamıyor, kimliklerini açıkladıklarındaysa ya işlerinden olabiliyor ya da mobbing, taciz ve/veya şantaja maruz kalıyor. İşgücüne katılımlarını desteklemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, LGBTİ’leri istihdamda dezavantajlı görmüyor. Beyaz yakalı işler, yani tahsil gerektiren vasıflı meslekler, eşcinsellerin görece az önyargıyla karşılaşacakları, hoş görülecekleri, rahat edecekleri alanlar gibi algılansa da LGBTİ’ler buralarda da ayrımcılığa uğruyor, yıldırılıyor, şiddete, baskıya maruz kalıyor ve saklanmak zorunda bırakılıyor.

5. En büyük dert işsizlik

5. En büyük dert işsizlik

Dezavantajlı grup olarak gözetilmedikleri için ya iş bulamıyor ya da uzun süre işsiz kalabiliyorlar.

6. Sağlık hizmetlerine erişemiyorlar

6. Sağlık hizmetlerine erişemiyorlar

Sağlık hizmetlerine erişimleri sınırlı olan LGBTİ’ler, sağlık programlarının dışına itiliyor. Özellikle cinsel sağlıkla ilgili hizmetlere ulaşmakta zorlanıyorlar. Örneğin cinsiyet geçişi ameliyatları estetik muamelesi gördüğü için sosyal hakkın dışında tutuluyor ve para ile yaptırabiliyorlar. Ayrımcılık yapan, homofobik ya da transfobik doktorlar tedavi etmeyi reddedebiliyor. Türkiye’de transların cinsiyet kimliğinin resmî olarak tanınması için zorunlu kısırlaştırma ve psikiyatrik muayenenin yanı sıra reşit ve bekâr olma şartları da aranıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Eğitim sistemi cinsiyetçi

7. Eğitim sistemi cinsiyetçi

Eğitim kurumlarında tamamen heteroseksizme ve toplumsal cinsiyete uygun eğitimler veriliyor. Ders kitaplarında ve işlenen metinlerde cinsiyetçi, homofobik ve transfobik söylemler yer alabiliyor. LGBTİ birey öğretmen ise genel ahlaka aykırı davranmak veya yüz kızartıcı suç işlemek gerekçeleriyle işten atılabiliyor.

8. Sosyal güvenceleri yok

8. Sosyal güvenceleri yok

Sosyal güvenceleri ve düzenli bir gelirleri olmayan LGBTİ’ler ayrımcılığa çok daha net biçimde hedef oluyorlar ve kendilerini korumakta zorlanıyorlar.

9. LGBTİ bireyi olduklarını söyleyemiyorlar

9. LGBTİ bireyi olduklarını söyleyemiyorlar

Cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini açıklayamıyorlar. Açıkladıklarında ya evden ya da işten atılıyorlar; toplumsal baskıya, ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

10. Cinsellikleri merak konusu

10. Cinsellikleri merak konusu

Heteroseksüel ilişkilerde neyi, nasıl yaşadıkları sorgulanmazken, LGBTİ bireylerin cinsellikleri hep merak konusu oluyor. Eşcinsellere, cinsellikten ibaretlermiş gibi davranılıyor. Saçma ve laubali şakalar rahatlıkla yapılarak, cinsellikleri didik didik edilebiliyor.

11. Yasal birliktelik hakları yok

11. Yasal birliktelik hakları yok

LGBTİ’lerin yasal birliktelik haklarının olmaması ekonomik ve duygusal sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Çiftlerden biri hasta olduğunda ya da öldüğünde diğeri söz hakkına, mirasına sahip olamıyor. Yıllarca aynı evde yaşayan, hatta yaşlanan çiftlere devlet hiçbir hukuki koruma sağlamıyor; hastanede ziyaret etmesi, cenazeye katılması bile engelleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Evlat edinemiyorlar

12. Evlat edinemiyorlar

Evlat edinmelerine yasal olarak izin verilmiyor.

13. Yaşlandıklarında yalnız kalıyorlar

13. Yaşlandıklarında yalnız kalıyorlar

LGBTİ’lerin büyük çoğunluğu yaşlandığında tek başına kalıyor. Devletin koruyucu bir çabası ve çalışması olmadığı için ayrımcılıkla mücadele etmekte zorlanmalarının yanı sıra barınma ve bakım konusunda da çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyor; sosyal hizmetlerden faydalanamıyorlar. Cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini bin bir sıkıntıyı göze alarak açıklayanlar yaşlandıklarında tekrar gizleme ihtiyacı duyabiliyorlar.

14. Toplu taşıma kullanamıyorlar.

14. Toplu taşıma kullanamıyorlar.

LGBTİ’ler önyargılar, rahatsız edici bakışlar, tacizler sebebiyle toplu taşıma araçlarından gerektiği kadar faydalanamıyor.

15. Dışlanıyorlar

15. Dışlanıyorlar

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle baskı ve ayrımcılığa uğrayanlar okulda, işte, evde, sokakta yaygın bir dışlanmaya maruz kalıyor.

16. Şiddet meşrulaştırılıyor

16. Şiddet meşrulaştırılıyor

Cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini açık eden pek çok LGBTİ aşağılanmaya, sözlü, fiziki tacize, şiddete ya da cinayete maruz kalıyor. Baki Koşar davasında olduğu gibi LGBTİ cinayetlerinin çoğunun faili bilinmiyor, araştırılmıyor, dava açılsa bile sanıklara haksız tahrik indirimi uygulanıyor. Şiddet meşrulaştırıldıkça eşcinsellere yönelik nefret cinayetleri ve intihar vakaları artıyor. LGBTİ’lerin varoluşları hastalık, sapkınlık, günah, ahlaksızlık ve diğer olumsuz sıfatlarla tanımlanıyor. Bu durum da LGBTİ’leri kimliklerini gizlemeye, olmadıkları biri gibi davranmaya, depresyona ve intihara itiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Sığınma evleri yok

17. Sığınma evleri yok

Lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlar şiddete uğradıklarında sığınma evlerine alınmıyorlar. Eşcinsel ve trans erkeklerin ise şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri mekanizmalar bulunmuyor.

18. Ön yargılar ya öldürüyor ya öldürtüyor

LGBTİ’ler hükümetin ve hükümete yakın basın organlarının da aralarında bulunduğu pek çok kişi ve kurum tarafından hasta, sapkın, günahkâr, ahlaksız ilan edilip hedef gösteriliyor. Bu durum da LGBTİ’leri kimliklerini gizlemeye, olmadıkları biri gibi davranmaya, depresyona ve intihara itiyor. Oysa eşcinsellik tıp dünyasında bir hastalık değil, insan cinselliğinin olağan çeşitliliğinin bir görünümü olarak kabul ediliyor. Eşcinselliğin bir ruhsal bozukluk olmadığı yaklaşık 40 yıl önce ilan edildi ve yaygın olarak kabul gördü. Bireyin eşcinsel olması kendi başına kişiyi sıkıntıya sokmaz, kişisel, sosyal ve mesleki işlevselliğini bozmaz. Ancak toplumun eşcinselliği yadırgayan, hor gören, dışlayan tutumu eşcinsel bireylerin ruhsal sorunlar yaşamasına ve ruh sağlığı hizmetlerine yüksek oranda başvurmalarına neden olur.

19. Nefret suçlarının hedefi oluyorlar.

19. Nefret suçlarının hedefi oluyorlar.

Nefret suçlarının hedefi olan kesimlerin başında gelen LGBTİ’lerle ilgili sayısız saldırı, yaralama hatta cinayet vakası bulunuyor. Trans Hakları Avrupa Haritası 2015’e göre cinsiyet kimliğini koruma ve tanıma konusunda büyük eksiklikler gösteren Türkiye, dünyada en fazla trans cinayeti işlenen 9’uncu ülke. Homofobik, transfobik söylemlerin ve nefret söylemlerinin etkisiz kılınması, ortadan kaldırılması, bir dizi politikanın hayata geçirilmesi, devlet kurumlarının, yöneticilerin ve her kademedeki görevlilerin bu anlayışın etkisinden sıyrılması, nefret suçlarının eşitlikçi bir çerçevede ele alınıp yasalarda yer verilmesi gerekiyor.

20. Hukuka ve adalete erişemiyorlar

20. Hukuka ve adalete erişemiyorlar

LGBTİ bireyler cinsel yönelimlerini veya cinsiyet kimliklerini açıklamakta zorlandıkça adalet sistemine erişmekte, sorunlarını hukuki sürece taşımakta da sıkıntı yaşıyorlar. Bir başka önemli sorun da hukuk sistemindeki karmaşa ve LGBTİ’lere yönelik yasaların net olmaması. Baroların bile bu konuya ilişkin bir komisyonu bulunmuyor.

21. Polis şiddet uyguluyor

21. Polis şiddet uyguluyor

Başta translar olmak üzere pek çok LGBTİ, polis şiddetine, cinsiyetçi küfre ve hakarete maruz kalıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Nüfus cüzdanının rengi bile sorun

22. Nüfus cüzdanının rengi bile sorun

Trans kadın ve erkekler, dış görünümlerinin nüfus cüzdanlarının rengiyle eşleşmediği durumlarda “Bu cüzdan senin mi kardeşinin mi?”, “Bu cüzdanı çaldın mı?” gibi ithamlara maruz kalıyor.

Bonus: Yasal Güvence Şart!

Bonus: Yasal Güvence Şart!

Bonus: Sizde destek verin!

Bonus: Sizde destek verin!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
56
14
9
6
6
2