Görüş Bildir
Haberler
LGBTİ Bireyler Açısından 2016 Yılının En Önemli 10 Olayı

etiket LGBTİ Bireyler Açısından 2016 Yılının En Önemli 10 Olayı

Her yıl umut eker, sonra da çeker gider diyen GZone Mag yazarı Kaan Arer, LGBTİ bireyler açısından 2016 yılının en önemli olaylarını GZone dergi aralık sayısında derledi. Her gün, her saniye bizleri etkileyen onca şey yaşadığımız şu dünyada, ortak belleğimizde yer alan olayları hatırlayarak 2017'nin ve gelecek bütün yılların bizler için güzelliklerle dolması dileğiyle!

Kaynak: http://gzone.com.tr/lgbtiler-icin-en-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hande Kader Cinayeti

1. Hande Kader Cinayeti

'Hande dünyanın en iyi insanlarından bir tanesiydi. Normalde çok sakindi ama bir tarafı da hiperaktifti. LGBTİ yürüyüşlerine giderdi mutlaka. Haklı olduğu bir davayı sonuna kadar kovalardı.' 

Cesedi Ağustos ayında İstanbul'da ormanlık bir alanda yanmış halde bulunan 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader en son bir gece müşterisinin otomobiline binerken görülmüştü. 

'Translar öldürüldüğü zaman çıldırıyordu. Çok üzülüyordu. Evden çıktığı anda kelle koltukta. Bazen çok tedirgin oluyordu. Daha önce de bıçaklandı, dövüldü. Sırf Hande'nin değil ki hepsinin başına geliyor.' 

Hande, Türkiye’nin Avrupa'da en çok trans cinayetinin işlendiği ülke olduğunu biliyordu. Bu yüzden görünürlülüğü arttırmak için her türlü toplu çalışmanın içinde yer alıyordu. 2015 yılında polis LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne izin vermemiş, tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı ile kalabalığı dağıtmaya çalışmıştı. Bütün bunlara rağmen Hande 'dağılmamış' ve inatla polislerin karşısına dikilmişti. Bu süreçte çekilen fotoğraflar 2016 yılında Trans cinayetlerinin sembolü haline geldi.

2. CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer

2. CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; LGBT bireylerin haklarından Mersin müftülüğünün 4-6 yaş arasındaki çocuklara gelinlik giydirilmesine, Kuran kurslarındaki taciz ve cinsel istismardan sokaklardaki kadına yönelik şiddete kadar bir dizi soru sordu. Böylece ülke gündemine LGBT sorunlarını taşımış oldu. Ramazanoğlu’na kardeşinin Bakanlık yaptığı dönemde “Eşcinsellik hastalıktır, tedavi edilmelidir” sözünü hatırlatan Biçer, ”Siz de öyle düşünüyor musunuz?” diye sordu

3. Orlando Katliamı

3. Orlando Katliamı

Tarihe Orlando Katliamı olarak geçen bu olay, Florida'daki bir gay kulübünde 12 Haziran 2016'da meydana gelen silahlı saldırıdır. Saldırıda saldırgan dâhil 50 kişi öldü, 53 kişi yaralandı. 11 Eylül saldırılarının ardından Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en fazla can kaybının yaşandığı saldırıdır. 

29 yaşındaki Afganistan kökenli Müslüman Amerikalı Omar Mateen tarafından gerçekleştirilen saldırı, ABD tarihinde LGBT'lere yönelik düzenlenen ve en çok ölüme sebep olan saldırıdır. 

Burada öldürülen masum kardeşlerimiz ölürlerken fark yaratmayı başarmışlardır. Bu kadar büyük bir saldırı haliyle tüm dünyada ses getirmiş, LGBT bireylere karşı yürütülen nefret davranışının ne kadar büyük bir silah haline gelebileceği anlaşılmıştır. Nefret eken kültürlerin asla sağlıklı bireyler biçemeyeceği örnekleriyle ortaya çıkmıştır. Ekim ayında Orlando Valisinin de katılımıyla gerçekleştirilen LGBT Onur Yürüyüşü'ne 150.000’in üzerinde insan katılarak tepkilerini ortaya koymuşlardır.

4. Donald Trump

4. Donald Trump

Adaylığı sürecinde bariz homofobik tutumunu saklama gereği duymayan yeni ABD Başkanı kimilerine göre şaşırtıcı, kimilerine göre ise olağan bir şekilde seçimi kazandı. Seçimlerden önce Fox News’e konuşan Trump, eşcinsel evlilik yasasının tüm ülke genelinde olmasını onaylamadığını ve eşcinsel evliliğin yasallaşması konusunda “Umarım geriye alınır” dediğini biliyoruz.

Başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasının ardından medeni haklarının tehlikeye gireceğinden kaygılanan trans bireyler, isim ve cinsiyetlerini değiştirmeye başladı.

5. Caner Alpay ve Mehmet Binay

5. Caner Alpay ve Mehmet Binay

Uzunca bir süredir beraber olan Mehmet Binay ve Caner Alper çifti, sadece sevgili değil; aynı zamanda da beraber çalışan iyi bir ekiptir. Büyük yankı uyandıran Zenne filmini beraber çektiler; film, Türkiye'nin LGBTİ camiası ve sinema sektörü açısından oldukça önemli bir hareket oldu. Sonrasında çektikleri 'Çekmeceler' filmi de ses getiren bir eser oldu. 

İki filmle de ödüller aldılar. Sahneye her seferinde birlikte çıktılar. 16 yıl süren aşk, 2016 yılında resmiyete döküldü, evlendiler. Bembeyaz temalı düğünleri Malibu'da oldu. Caner Alper, düğün fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından mutlulukla paylaştı; ikisi de beyazlar içinde oldukça oldukça şık fakat aynı zamanda sade ve rahat görünüyordu. Caner Alper, sosyal medya hesabında bu haberi 'Evet, aşk diye bir şey var!' mesajıyla paylaştı; aşka inancını yitirenlerin, umutlarını kaybetmemesi dileğiyle!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Alperen Ocaklarının Tehditi

6. Alperen Ocaklarının Tehditi

Alperen Ocakları Vakfı İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, 26 Haziran'da yapılacağı duyurulan LGBTİ Onur Yürüyüşüne engel olacaklarını açıkladı. 

'İsmi onur yürüyüşü olan ama aslı ahlaksızlık olan ve toplumun sinir uçlarına dokunan bu tip ahlaksızlıkların normalleştirilmesine, özendirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.' dedi. 

Bu açıklama gündeme bomba gibi düştü ve birçok sivil toplum örgütünden, bazı milletvekillerinden büyük tepki aldılar. Bu tepkileri göğüsleyemeyen Alperen Ocakları başkanı yeni bir açıklama yaparak “Fiili bir müdahaleyi kastetmedik.” diyerek geri adım attı. Ama onların müdahalesine gerek kalmadan valilik yürüyüşe izin vermedi.

7. İstanbul Onur Yürüyüşü Yine Engellendi

7. İstanbul Onur Yürüyüşü Yine Engellendi

İstanbul Valiliği’nin 19 Haziran’daki Trans Onur Yürüyüşü ile İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ve basın açıklamasını engelleme kararına karşı, 26 Haziran Pazar günü İstiklal Caddesi’nin her yerine “dağıldık”. 

Basın açıklamamız birçok sokakta okundu, gökkuşağı bayraklarımız binalara asıldı, sokaklarda dalgalandı. Basın açıklamamızı okuyanlar arasında Avrupa Parlementosu üyesi Terri Reintke de vardı. Polis, zaman zaman İstiklal Caddesi’nin çeşitli köşelerinde dağılan arkadaşlarımıza gazla müdahale etti ve 29 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız serbest bırakıldı. Ama iki yıldır üst üste onur yürüyüşü belirli sebeplerden ötürü sakin ve normal bir şekilde gerçekleştirilemiyor.

8. Daha Eşcinsel Bir Olimpiyat: Rio

8. Daha Eşcinsel Bir Olimpiyat: Rio

Brezilya'da düzenlenen Rio Olimpiyatlarına bu sene toplamda 46 eşcinsel sporcu katıldı. Olimpiyatlara en çok eşcinsel sporcuyu İngiltere ve ABD gönderdi. Listenin 3. sırasında ise Hollanda bulunuyor. Rio Olimpiyatlarına katılan eşcinsel sporcu sayısı 2012 yılında Londra'da gerçekleştirilen olimpiyatlara katılan eşcinsel sayısından 23 sporcu fazla oldu. 

Amerikan haber web sitesi “Daily Beast”in muhabiri Nico Hines, Rio Olimpiyatları’ndaki eşcinsel atletleri ifşa etmek için adi bir tuzak kurdu. Her şeyin bu kadar açık olduğu olimpiyat köyünde işgüzar gazeteci telefonuna tanışma uygulaması kurarak eşcinsel avına çıktı ve bunu haber yapmaya çalışarak rezil oldu.

9. Deniz ve Begüm Berdan

9. Deniz ve Begüm Berdan

Deniz ve Begüm Berdan’ın moda markası “DB Berdan” bu sene Mercedes Benz Fashion Week İstanbul’da düzenlediği muhteşem defilesindeki koleksiyonuyla modadaki cinsiyet dayatmalarına meydan okudu. 

DB Berdan’ın “RIOT NOT QUIET” isimli defilesindeki birbirinden ilginç ve renkli kıyafetleri modellerin yanı sıra oyuncu Gonca Vuslateri, Athena’nın Ses Etme klibinin başrolünde yer alan Nurtopu Saçan (Onur Gökhan Gökçek) ve Rüzgar Erkoçlar taşıdı. 

Erkek modellerin etek, kadın modellerin pantolon giydiği, LGBT dünyasının sevilen isimlerini de model kadrosuna alan ve izleyiciler tarafından sık sık alkış yağmuruna tutulan defilenin finalinde Nuri Harun Ateş, göz alıcı kıyafetiyle ve topuklu çizmeleriyle şarkısını söylerken tüm modellerle birlikte podyuma Deniz ve Begüm Berdan çıktı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
281
110
78
54
32
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın