Görüş Bildir
Haberler
Lanetli Film Setinden Karabasan Sanılan Katile: İzlerken Tüylerinizi Diken Diken Edecek Korku Belgeselleri

Lanetli Film Setinden Karabasan Sanılan Katile: İzlerken Tüylerinizi Diken Diken Edecek Korku Belgeselleri

Gülbeyaz
02.07.2023 - 20:26

Paranormal olaylar, lanetli ev efsaneleri ve seri katiller... Tarihin en eski zamanlarında bile hep var olan korku, sinema sektörüne en az romantik komediler kadar para kazandıran büyük bir sektör. Bu sektörün içinde, korku belgeselleri de en az korku filmleri kadar etkili bir şekilde 'korkutma' görevini görüyor. Gelin korku filmlerinin nasıl çekildiğini, lanetli setlerden katil palyaçolara yakından anlatan bu belgesellere bir bakalım. 👇

Kaynak: https://www.tvinsider.com/list/10-bes...
İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Hail To The Deadites (2020)

20. Hail To The Deadites (2020)

IMDb: 6.2 

Bu belgesel The Evil Dead filminden çok, bu ünlü korku filminin fandomu hakkında. Hayranlar ilginç bir şekilde bu korku filminden gereğinden fazla zevk almıştı. Belgesel filme odaklanmasına rağmen, korku filmlerinin hayranları açısından biraz korkutucu. Ayrıca bir vahşet sahnesi izlerken bundan ne kadar keyif aldığınızla ilgili kendinizi sorgulamanıza sebep oluyor.

19. Unknown Dimension: The Story of Paranormal Activity (2021)

19. Unknown Dimension: The Story of Paranormal Activity (2021)

IMDb: 7.1

Paranormal Activity serisi on yıldan fazla bir süredir var ve devam filmleri de büyük rekorlar kırmışken, ilk film 2007'de gösterime girdiğinde büyük bir ses getirmişti. Gişede 193 milyon dolar hasılat elde etti ve hepsi toplam 890 milyon dolar kazandıracak olan altı devam filmini de başlatmış oldu. 

Paranormal Aktivitenin Hikayesi 2021'de yayınlanan bu belgeselle birlikte anlatıldı. Belgesel filmlerin yapımını sergiliyor ve film boyunca görülmeyen kamera arkasını bizlere sunuyor.

18. The Movies That Made Us (2019)

18. The Movies That Made Us (2019)

IMDb: 7.7

Bu Netflix şovu her türde filmi konu alsa da, 3. sezonu korku filmlerine odaklı. Elm Sokağı Kabusu, 13. Cuma ve Halloween gibi klasik ünlü filmleri kapsıyor. Her bir bölüm, oyuncu kadrosundan ve ekibinden gelen hikayeleri, film üzerinde çalışmanın nasıl bir şey olduğunu ve o filmin vizyona girdikten sonra ne kadar etkisi olduğunu anlatıyor.

17. Birth of the Living Dead (2013)

17. Birth of the Living Dead (2013)

IMDb: 7.0

Birth of the Living Dead türün en önemli filmlerinden biri. Filmin yönetmeni George A. Romero 1968 yılında çıkmış olan aynı isimli korku filmini nasıl çektiğini anlatıyor. İzlerken adeta gerilla film yapımının zirvede olduğu tarih yıllıklarına geri dönüş yapmış gibi hissediyorsunuz.

16. Cursed Films (2020)

16. Cursed Films (2020)

IMDb: 7.1

Belki de en ürperti verici sahnelere sahip olmuş olan Hollywood'un en 'lanetli' film setlerinden bazılarının efsanelerine odaklanan bu belgesel oldukça ses getirdi. Belgeselin ilk üç bölümü, tarihteki en korkunç filmler olarak seçilen, The Exorcist, The Omen ve Poltergeist filmleri hakkında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Eli Roth’s History of Horror (2018)

15. Eli Roth’s History of Horror (2018)

IMDb: 8.1

Eli Roth'un yapımcılığını üstlendiği bu belgesel en sevdiğimiz korku filmlerinden bazılarının kültürel önemini inceliyor. Bölümleri slasher, zombiler ve vampirler gibi alt türlere göre ayrılarak her biri hakkında teoriler ortaya koyuyor. Ayrıca korku filmlerinin yıllar içindeki evrimini inceliyor. Bu belgesel için röportaj yapılan kişiler arasında Stephen King ve Linda Blair, Quentin Tarantino gibi isimler var.

14. Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)

14. Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)

IMDb: 8.6

Never Sleep Again, Camp Crystal Memories'e benzeyen bir belgesel. Heather Langenkamp'ın anlatımıyla, filmden Freddy ve Jason'a kadar yaklaşık 4 saat içinde her ayrıntıyı size aktarıyor. Belgesel filmin perde arkasını, Freddy karakterinin oluşumunu ve perdenin ardındaki motivasyonunu anlatıyor. Aynı zamanda filmdeki kültleşmiş 'canavarın' pop kültürü üzerindeki etkisinden ve 2008'de Warner Bros ile olan etkileşimlerinden bahsediyor.

13. 101 Scariest Horror Movie Moments of All Time (2022)

13. 101 Scariest Horror Movie Moments of All Time (2022)

IMDb: 8.1

Ünlü yönetmen Shudder'ın tüm zamanların en korkunç 101 korku filmi sahnesini konu alan bu belgeseli adeta şiddettin ve korkunun dehşet verici hissini size yaşatır nitelikte sahnelere sahip. Keith David, Joe Dante, Mike Flanagan ve özel efekt ustası Greg Nicotero dahil birçok aktör ve akademisyenle röportaj yapıyorlar. En çok izlenen bölümü ise Chucky ile ilgili olan.

12. Camp Crystal Memories: The Complete History of Friday the 13th (2013)

12. Camp Crystal Memories: The Complete History of Friday the 13th (2013)

IMDb: 8.5

Camp Crystal Memories korku filmi sektörü açısından oldukça ayrıntılı ve bilgilendirici belgesellerden biri. 80'lerden 90'lara değişen stüdyo ve konu değişimlerini sergiliyor. 150'den fazla oyuncu ve ekip üyesinden farklı filmler ve özellikle 13. Cuma hakkında, tonlarca görünmeyen fotoğraf, sahne arkası görüntüleri ve röportajlar var. Her filme kapsamlı bir şekilde ele alınması için zaman tanınmış. Corey Feldman Betsy Palmer, Wes Craven, Tom Savini ve daha pek çok kişinin röportajları mevcut.

11. The 100 Scariest Movie Moments (2004)

11. The 100 Scariest Movie Moments (2004)

IMDb: 8.5

Korku hayranlarının mutlaka izlenmesi gereken bir belgesel daha. İlk gösteriminin üzerinden neredeyse 20 yıl geçmesine rağmen her Cadılar Bayramı sezonunda Twitter'da mutlaka konusu geçiyor.

Sadece çok ünlü bir  film değil, aynı zamanda türün en büyük isimlerinden bazılarını da kapsıyor. Ünlü makyaj sanatçısı Tom Savini, Eli Roth, George A. Romero, Stephen King, John Carpenter ve Jennifer Tilly gibi birkaç isim var. Step Brothers'tan Robert A. Riggle Jr'a birçok konuk da mevcut.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Nightmares in Red, White and Blue (2009)

10. Nightmares in Red, White and Blue (2009)

IMDb: 7.1

Bu belgesel ile birlikte, artık isimlerine aşina olduğumuz John Carpenter, Roger Corman ve George A Romero'nun röportajlarının ve filmlerine dair özel kliplerin yer aldığı bir yolculuk gerçekleştiriyorsunuz. Korku filmlerinin tarihinden bugün geldiğimiz noktaya doğru olan süreci gözler önüne seren keyifli bir belgesel.

9. Cropsey (2009)

9. Cropsey (2009)

IMDb: 6.3

İki film yapımcısı, memleketlerinde beş çocuğun kayboluşunu ve ondan büyüyen şehir efsanesini araştırıyor ve bu süreç uzun uğraşlar sonucu bir belgesele çekiliyor. Spesifik bir konuya odaklanan ancak size hayatı sorgulatacak bir belgesel.

8. In Search of Darkness (2019)

8. In Search of Darkness (2019)

IMDb: 8.0

80'lerin korku filmlerini, onları dünyaca ünlü yapan aktörleri, kamera ardındaki yönetmenler ve yapımcıları SFX zanaatkarlarının bakış açısıyla ele alan bu güzel belgesel farklı bir bakış açısından konuya bakmanızı sağlıyor. Kostüm ve korkutucu olmak için kullanılan efektlerin ilerlemesinin, çağdaş sinema üzerindeki etkilerini görüyoruz.

7. The Nightmare (2015)

7. The Nightmare (2015)

IMDb: 5.7

Uyumadan önce bu belgeseli izlemenizi önermiyoruz! Zira belgesel bir çeşit paranormal durumun sebep olduğu düşünülen karabasanlar hakkında. Hikaye sekiz kişinin hareket edememelerini, konuşamamalarını veya tepki verememelerini sağlayan bir uyku felci yaşamasını -ya da katili öyle sanmalarını- konu alıyor ve gece yaşadıkları şeyler kamera kaydına alınıyor.

6. The Blackout Experiments (2016)

6. The Blackout Experiments (2016)

IMDb: 4.3

Gerçek bir deneyden yola çıkılarak hazırlanmış olan bu belgesel, baygınlık deneyimi geçirip duran ve baygınlıkla uyanıklık arasında gerçeklik algılarını yitiren bir grup arkadaşı anlatıyor. Paranoyaklık ile sağlıklı insan zihni arasındaki çizginin bulanıklaşmasını ve bir takıntıya dönüşmesini izliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Demon House (2018)

5. Demon House (2018)

IMDb: 4.8

Paranormal olaylar araştırmacısı olan Zak Bagans, Hindistan'da lanteli olduğu gerekçesiyle terk edilmiş olan bir evi satın alır ve içinde yaşadıklarını kaydetmeye başlar. Bu belgesel aynı zamanda Amerikan tarihindeki en ilginç vakalardan biri.

4. The Devil and Father Amorth (2017)

4. The Devil and Father Amorth (2017)

IMDb: 4.6

1973 yılında yayınlanan ve bir korku film klasiği haline gelmiş olan The Exorcist'in yapılış hikayesini birinci ağızdan dinlediğimiz bir belgesel. Filmden 45 yıl sonra, Akademi Ödüllü yönetmen William Friedkin bize gerçekleri anlatıyor.

3. Häxan (1922)

3. Häxan (1922)

IMDb: 7.6

Gerçek ve kurgunun bir karışımı olan bu sessiz belgesel, büyücülük, şeytan bilim ve satanizm tarihini araştırıyor. Çeşitli eski ve ortaçağ sanat eserlerinden yola çıkarak satanizmin temsillerini gösteriyor. Bir dizi batıl inançlı uygulamayı göstererek vinyetler sunuyor ve büyücülükle suçlanan bir kadının uğradığı zorbalığı anlatıyor. Film, modern psikoloji bilimi, geçmişin inançları ve uygulamaları hakkında önemli bilgiler sunduğu için izlemesi zor olsa da oldukça önemli bir kaynak.

2. Albert Fish (2007)

2. Albert Fish (2007)

IMDb: 5.5

Yaşlı, yamyam ve sadist bir seri katil olan Albert Fish'in depresyon dönemi ve New York'ta çocukları öldürdüğü süreci ele alan bu belgesel sadistlik hakkında oldukça bilgilendirici. İzleyiciye bir seri katilin hayatına yakından bakma olanağı tanıyor.

1. Wrinkles the Clown (2019)

1. Wrinkles the Clown (2019)

IMDb: 4.9

Florida'da yaramazlık yapan çocukları korkutmayı seven tehlikeli bir palyaçonun internette gizemli ve korkutucu videoları ortaya çıktığında işler daha da tuhaf bir hal alıyor. Bu belgesel Michael Beach Nichols adındaki gerçek bir psikopat palyaçonun yaptıklarını anlatıyor. Palyaço fobisi olarak da bilinen Koulrofobi'si olanlara izlemesini tavsiye etmediğimiz bir belgesel.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın