Görüş Bildir
Haberler
Konut Fiyatları ve Kira Artışı Engellenemiyor: Diğer Ülkeler Bu Sorunu Nasıl Çözüyor?

Konut Fiyatları ve Kira Artışı Engellenemiyor: Diğer Ülkeler Bu Sorunu Nasıl Çözüyor?

Türkiye'de konut fiyatları hızla artarken, birçok vatandaş için ev satın almak hayal haline geldi. Özellikle büyükşehirlerde barınma krizi yaşanıyor. Kısa bir sürede katbekat artan konut fiyatları ve kira bedellerine ise iktidar seyirci kalıyor. Peki diğer ülkeler ne yapıyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de konut fiyatları ve kira bedellerinde son dönemde yaşanan artış herkesin ana gündem maddesi… Kiracı olan evden atılmaktan korkuyor, evi kirada olan ‘evim ucuz mu kaldı’ diye soruyor.

Konut almak isteyen ancak geliri sınırlı olanlar ise milyonlarca lira talep edilen ev ilanlarına bakıp bakıp iç geçiriyor, evini satmak isteyen, fahiş fiyatla alıcı bekleyen lüks konut projelerine bakıp, mülküne değer biçiyor.

Özetle, kiracının, ev sahibinin, alıcının ve satıcının piyasalardaki ‘anormalliklerle’ boğuştuğu bir dönem yaşanıyor.

Aralıkta fiyatlar yüzde 105 arttı

Aralıkta fiyatlar yüzde 105 arttı

Sözcü'nün haberine göre, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)'a göre, satılık konut fiyatındaki yıllık artış oranı aralıkta İstanbul’da yüzde 105.6, Ankara’da yüzde 82.1 ve İzmir’de yüzde 76.6 oldu. Satılık konut metrekare ortalama fiyatları İstanbul’da 9.642 TL’ye, Ankara’da 4.400 TL’ye ve İzmir’de 7.567 TL’ye yükseldi.

BETAM’a göre, Türkiye genelinde yıllık ortalama kira artışı Aralık ayında yüzde 68,7’ye ulaştı. Antalya yüzde 84,8’lik artışla ilk sırada yer alırken, İstanbul yüzde 80’lik artışla ikinci oldu.

Dünyada bu kriz farklı yöntemlerle önlenmeye çalışılıyor

Dünyada bu kriz farklı yöntemlerle önlenmeye çalışılıyor

Ücretli çalışan insanların maaşlarına gelen zamla kira fiyatlarına gelen zam arasındaki makasın artması, barınma krizine yol açıyor.

Bunu önlemek içinse birçok ülke farklı önlemler alabiliyor. Kira fiyatlarına müdahale konusunda devletlerin farklı yaklaşımları var. Son dönemde de AlmanyaÇin gibi örneklerde bu müdahaleler tartışma konusu oldu.

Kira fiyatlarına devlet müdahalesinin birkaç çeşidi var. Bunlardan birisi, kira kontrolünün en yaygın biçimi olan, başlangıçta serbest pazarlığın olduğu, kiracı eve yerleştikten sonra ise kira artış miktarında bir sınırın uygulandığı yöntem. Aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke bu sınırlandırmayı uyguluyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkede zam oranları Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre belirleniyor. Fransa'da ise bu oran İnşaat Maliyet Endeksi'ne göre belirleniyor. Bazı ülkelerde ise artış oranı devlet tarafından belirleniyor.

Ancak kent merkezlerinde konut piyasasının yükselmesi, bu noktada kiracılar ve ev sahipleri arasındaki gerilimin başlıca sebeplerinden biri haline geliyor. Bu yöntem, çevrede kiraların yükseldiği durumda ev sahiplerinin yeni kiracı istemesine neden oluyor.

Nasıl önlem alınıyor?

Nasıl önlem alınıyor?

Berlin: 2020 yılında konut krizinin yaşandığı kentte eyalet meclisi tarafından kira artışının 2025 yılına kadar dondurulması kararlaştırıldı.

Kiracıları sevindiren uygulama yalnızca bir yıl sürdü. Anayasa Mahkemesi, kararı iptal etti.

Katalonya: İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesi'nin parlamentosu Eylül 2020’de kira tavan fiyatı uygulamasına yönelik yasal düzenleme çıkardı.

Devlet tarafından belirlenen bir formülle hesaplanan kira miktarının yanı sıra kira artışlarının da önceki 5 yıldaki artış seviyesini geçmemesi kararlaştırıldı. Düşük gelirli ev sahipleri ise yasadan muaf tutuldu.

New York Corona virüsü salgını nedeniyle kiraların ciddi artış gösterdiği ABD'nin New York City şehrinde devlet fiyat artışına müdahale etti.

8 milyondan fazla nüfusa sahip şehirdeki Kira Kuralları Kurulu, 1 milyon kiralık daire için verilen ücreti bir yıllığına dondurdu. Yaklaşık 2 milyon New Yorkluyu kapsayan karar 30 Eylül 2021'de sona erdi.

Çin: 2017’den bu yana konut spekülasyonu için çeşitli piyasa kısıtlamaları getirerek ülkenin emlak piyasasını kontrol altında tutmaya çalışılıyor.

Çin Şehircilik ve İskân Bakanlığı tarafından önceki gün yapılan açıklamada, yıllık kira artışının yüzde 5 ile sınırlandırıldığı bildirildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Konunun başlığına bakarsak bu bir sorunmuş. Bizim iktidar daha ortada bir sorun olduğunu bile kabul etmiyor! Var mıdır bunun örneği Fransa'da? -Kardeşim bu k... Devamını Gör

aerialz

Bizim iktidarın zikinde bile olmaz bu. Ekmek kuyrugundakilere film artisti diyen tiplerden ne bekliyorsunuz ki.

hakan serinel

Akillara söyle bir soru gelir ; son 12 yillik yatirim planinda hep insaata dayali yatirim yapildi nerede bu evler yada araplar mi aldi bu evleride bukadar z... Devamını Gör

luffy op

benimde anlamadığım nokta bu deli gibi inşaat var bir ton boş ev var ama kiralar uçuyor ev fiyatları uçuyor