Görüş Bildir
Haberler
Kobani'de Yaşam: Para Yok, İşe Yaramıyor

Kobani'de Yaşam: Para Yok, İşe Yaramıyor

ATKN
27.12.2014 - 18:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

İtalyan La Repubblica gazetesi muhabiri Ivan Compasso, yaklaşık 3 aydır IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ile Kürt savaşçılar arasında çatışmaların sürdüğü, Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kobani kentinde bir hafta geçirerek izlenimlerini aktardı.

İtalyan gazeteci, kentte halen 1,000'i çocuk 7,000 sivilin bulunduğunu yazdı.

İtalya’nın en çok satan gazetelerinden La Repubblica’nın muhabiri Ivan Compasso, 6-12 Aralık tarihleri arasında Kobani’de Kürt savaşçılarla ve sivillerle görüşerek şunları yazdı:

“İslam Halifeliği’nin ilerleyişine karşı direnişin sembolü haline gelen kente girmeyi başardık. Geriye 7 bin sivil kalmış, bunların 1000’i çocuk. Gittikçe azalan gıda malzemesi ve yerle bir olmuş hastaneler arasında kent halkı normal bir şekilde yaşamını sürdürmeye çalışıyor ve radikal IŞİD’lileri geri püskürtebileceklerine inanıyor. Çatışmalarda gittikçe daha fazla baş rol oynayan kadınların cesareti sayesinde…”

Kobani’ye “yasa dışı olarak ve para ödeyerek” girdiğini yazan Compasso, “100 günlük kuşatma boyunca kapı sadece 29 Kasım’da açık kaldı, bu tarihte de Türk askerleri IŞİD’e ait bomba yüklü bir kamyonun geçmesine izin verdi” dedi. 29 Kasım’da Kobani’de düzenlenen bombalı saldırının ardından patlayıcıların Türkiye üzerinden sokulduğu iddia edilmiş ancak Türk yetkililer bu iddiaları yalanlamıştı.

“Kuşatma sebebiyle boşaltılan kent hala yaşıyor. IŞİD propagandasında iddia edilenin aksine kentte sadece savaşçılar yaşamıyor” diyen Compasso, kentteki yaşamı şöyle aktardı:

“16 Eylül’den bu yana kentte para yok, işe yaramıyor. Artık kimse bir şey satın almıyor, dağıtım yapılıyor. Kürtlerin savaşa ve yıkıma karşılık cevabı, örgütlenme ve işbirliği. Kentte ekmek ve su dağıtımı, jeneratörler aracılığıyla elektrik sağlanması ve hatta çöplerin toplanması garanti altına alınmış durumda. Bu sayede çatışma yaşanmayan kesimlerde hayat normal görünüyor. Geriye kalan her şey, herkesin kullanımına açık halde.”

Habere göre, Kürt savaşçılar öldürdükleri IŞİD militanlarının silahlarına, kredi kartlarına ve belgelerine el koyuyor. Zaman zaman IŞİD militanlarının üzerinden amfetamin türü uyarıcı maddeler de çıkıyor. Bu maddelerin saldırılardan önce militanlara “cesaret vermek” amacıyla kullanıldığı belirtiliyor.

La Repubblica’nın haberi, YPG'ye bağlı YPJ (Kadın Savunma Birlikleri) komutanlarından Qada’nın sözleriyle son buluyor:

“İttifak güçleri havadan bombardıman yapıyor ama bu pek işe yaramıyor. Kobani’nin kurtuluşu için esas mücadeleyi burada veriyoruz.”

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0