Görüş Bildir
Haberler
Kızılay Çadır Dışında Gıda da Satmış! Haluk Levent: İçimize Sinmiyor

etiket Kızılay Çadır Dışında Gıda da Satmış! Haluk Levent: İçimize Sinmiyor

Abdullah Demir
27.02.2023 - 11:50 Son Güncelleme: 27.02.2023 - 12:00

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki depremden etkilenen 10 ilimizde yaşanan afet döneminde Kızılay'ın Haluk Levent'in kurucuları arasında bulunduğu Ahbap'a çadır satması sosyal medyada tepki toplamıştı. Haluk Levent, Fox TV'de sabah programında, Kızılay'ın çadır dışında gıda da sattığını anlattı. Ayrıca Levent, AFAD'ın da çadırları Kızılay'dan satın aldığını söyledi. Levent, Kızılay'ın deprem sırasında çadır satmasıyla ilgili 'İçimize sinmiyor' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Ses ve çığlık. Her yer çığlık sesleri"

"Ses ve çığlık. Her yer çığlık sesleri"

Ahbap’ın kurucusu Haluk Levent, FOX TV'de İlker Karagöz'le Çalar Saat programına konuk oldu. Haluk Levent, depremi haber almasını ve afet bölgesine gidişini şöyle anlattı: 

'Depremin ilk günü, depremin olduğu saatin 3 dakika sonrasında uyandırıldım. Havaalanlarını aradım uçak yok, sabah yola çıktım. Zor şartlarda akşama doğru Hatay'da oldum. Gittiğimde çok acılı manzarayla karşılaştım. Ses ve çığlık. Her yer çığlık sesleri. Sadece enkazdakilerin çığlığı değil, dışarıdakilerin enkazdakilere ulaşamadıkları için çığlıkları da var. Çok acı bir tabloydu'

"Biz 4 yıldır AFAD'la iş birliği halindeyiz. Çok güzel bir şekilde organize olduk"

Levent konuşmasına şöyle devam etti:

'İlk yapacağınız şey kış ayı, önce çadır. Onun yanında tabii elimizde ne imkan varsa. Arkamızdan tırlar gelmeye başladı zaten. 4 tır gıda kolilerimiz vardı, hemen onlar geldi. Deprem çok kötüydü böylesini görmedim. Çok acı. Depremin 2. ve 3. günü notlar aldım, genel koordinasyon, çevre ve hayvanlar koordinasyonu, ihtiyaç teyit ekibi, bireysel ve kurumsal bağış iletişim, Whatsapp destek hattı, Ahbap acil teyit, sosyal medya teyit, yazılım ve bilişim çalışmaları. Bunlar bizim yıllardır anayasamız. Bunu hemen oluşturmaya başladık ilk üç günde. Orada devletin kurumlarıyla hareket ederek bugüne kadar geldik. AFAD’la bizim iş birliği protokolümüz var. Elazığ depreminde oradaydık, Giresun’da sel felaketi oldu, ardından İzmir depremi oldu, ardından Marmaris yangını oldu.  Hepsinde biz devletin kurumlarıyla birlikte çalıştı. Bu dezenformasyon şeyden oldu AFAD ve Ahbap iki ayrı kurtarma ekibi. Bunu düzeltmek lazım, yazıktır. AFAD bir devlet, devlet AFAD, bizler STK’yız, Ahbap'lar aslında STK’larla yarıştırılmalı.

Ahbap bir arama kurtarma ekibi değil, arama kurtarma ekibine destek veriyor. Biz 4 yıldır AFAD'la iş birliği halindeyiz. Çok güzel bir şekilde organize olduk. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla irtibata geçtik. Biz her depremde bize düşen görevleri alırız. STK’lar AFAD'la iş birliği protokolü yaparlar. Devlet bir AFAD, bizler STK'yız. Devletle biz nasıl yarıştırılabiliriz? Biz ancak el ele insanların yardımına koşabilir

"İçime Sinmiyor"

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ahbap'ın nasıl hedef alındığı hakkında da konuşan Levent, 'Okyanus ötesi hesapları, devlet yok Ahbap var yazmaya başladı. Bu nasıl bir kötülüktür. Biz bir derneğiz, biz orada 30-40 kişiyiz AFAD yüzbinlerce kişi. Biz nasıl devletle yarıştırılabiliriz! Buradan kaç kez söyledim, 4 yıl önceden itibaren AFAD’la çalışmalarımızı zaten yazıp yazıp durmuşum. Siz beni AFAD’la Ahbap’ı nasıl karşılaştırabilirsiniz! Özellikle bazı hesaplar benim hedefe gelmem ve devletle iyi çalışamamam ve bunun sonucunda itiraz etmem için devlet yok Ahbap var dedi. Kesinlikle böyle bir şey yok. Biz devletin karşısında hiçbir şey değiliz' dedi.

'Hükümet ayrı devlet ayrı bir şeydir' diyen Levent, “Arama kurtarma vardı ama yeterli değildi. Çünkü bir anda 8 yerde binalar yıkılmış. Devlet yetkilileri de bence beklemiyordu bu kadarını. Onun tartışmalarını halk ile yönetim arasına bırakmak benim dernek başkanı olarak söylemem gerekendir.  Devlet, hükümetin bir bakanı değil ya da sayın cumhurbaşkanımız değil devlet herkes, belediye başkanı da enkaz altında olan insanlar da, biz de devletiz. Hükümet ayrı, devlet ayrı bir şeydir. Devletin tamamı oradaydı. Ha elinden bir şey gelmiş gelmemiş o benim konum değil. Yanlış anlaşılmasın diye söylüyorum, ben gittiğimde sayın Hulusi Akar, Mehmet Ersoy ve Fahrettin Koca’yı gördüm. Görmedim mi diyeyim?' diye konuştu.

Levent, hedef gösterilmesine ilişkin, 'MHP içerisinde Devlet Bahçeli'nin önüne bir anda bir cümle geldi. MHP’nin bütün örgütleriyle görüştüm, kimsenin sorunu yok benimle. Benim siyasi partilerle alakalı bir durumum yok. Bunun hesaplaşmasını sonraya bıraktım çünkü şu anda bunları konuşacak durum yok. Çünkü biz depremde canlarla uğraşıyoruz. Siyasi politik tartışmalara girmek istemiyorum. AK Parti içinden bir yerin il başkanı bir tweet attı, sonra sildi. Burada bir algı var bu hesaplar kendilerine alan açmak istiyorlar ve sürekli yalan söylüyorlar. Ahbap’ın devlet kurumlarıyla bir sorunu, sıkıntısı yok. Bundan birkaç gün önce sorunlar yaşamaya başladık bakanlarımızla görüştük sağ olsunlar çözdüler. Devletin kademeleriyle alışıyoruz.  Benim muhalefetle de devletin kademeleriyle de eşit şekilde dayanışmam var. Ahbap politik bir kimlik değil bir yardım derneği' dedi.

Ahbap'ın Kızılay'dan çadır alma konusu hakkında konuşan Levent, şu ifadeleri kullandı:

'15 bin 250 adet çadır aldık. 20 bin 50’si Kızılay’dan alındı. 13 bin 200 tanesi de başka firmalardan alındı. 28 tanesinin faturasını yayın yayınlayacaktık zaten. Arkadaşlar Kızılay'ın internet sitelerinden çadır sattığını görmüşler. Sitelerde var. Ankara Eczacılar Odası da almış biz niye almayalım? Hemen öğrendik ihracat yapılmak üzere hazırlanan 2050 çadır var. Kızılay'ın iştiraklerinin çadır sattığı piyasada biliniyor. Deprem zamanı veya değil, biliniyor. Ben o an hiçbir şey düşünemiyorum. İnsanlar ölüyor orada, dışarıda tir tir titriyorlar. Benim orada insanlara çadır getirmem lazım.

Kızılay'da 2 bin 50 tane çadır vardı. 20 bin olsa satın alacağım. Ben o anda 'Kızılay oldu, toplum bize bir şey' diye düşünemem. İnsanlar ölüyor, eksi 10 derece. Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyurun AFAD yetkilileri yalanlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa, AFAD da parayla alıyor. Orada bir muhasebe var.

Kızılay'dan barbunya, konserve aldık. Muhatap ben miyim? Bir dakika bile önemli. Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder. Onu ben bilemem.'

İlker Karagöz'ün 'içinize sinmeyen bir durum var' sözüne karşılık Haluk Levent 'Sinmiyor. Kızılay yönetim kurulu karar almalıydı. Hiç kimse yönetim kurulu karar almadan kendi başına çadır gönderemez' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
173
55
26
10
9
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
o yorum yapılacak

Adamı resmen sömürmüşler. Adam 2 haftada yaşlanmış. Adama dokunacaklar ama belirli ve güçlü bir kitlesi var dokunamıyorlar ama adamı yıpratmışlar. Her geceni... Devamını Gör

Yönetici Bilal

Bunlar ruhlarını satmışlar, çadır gıda ne ki !!!

Furkan Aras

yok ya o kadar da değildir dediğim herşeyin o kadar olması .