Görüş Bildir
Haberler
Kesinlikle Transfobik Önyargıları Yıkabilecek 13 Kadın

Kesinlikle Transfobik Önyargıları Yıkabilecek 13 Kadın

Deniz Su Tiffany
13.10.2014 - 15:31 Son Güncelleme: 27.10.2014 - 16:13

Hayatınızda kaç kere trans kadınlarla karşılaştınız?

Onlar kimdir, neler yapar bilir misiniz? Güzel olsa da olmasa da, trans olsa da olmasa da her kadın KADINDIR. Fakat nedense trans kadınların SADECE makyaj ve peruk ikilisini kullanan erkekler olarak bilenler çoğunlukta. Ya da SADECE seks işçiliği yapmak için 'cinsiyet değiştirdiklerini' zannedenler... Nedenini incelemek bu içeriğin konusu değil.

Aklınızdaki trans kadın kalıplarını yıkabilecek Türkiye ve Dünya'dan 13 trans kadını ve onlarla ilgili kısa bilgileri sizler için derledim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Jenna Talackova

Jenna Talackova

Ülkesini Dünya Kainat Güzellik Yarışması’nda temsil etmek için onlarca finalist arasından seçilen Kanada güzeli... Trans kadın olduğu anlaşıldığında güzellik yarışmasından elendi. Sonradan haklarını aradı ve o yarışmaya yeniden girdi. Böylece trans kadınlara yapılan milyonlarca ayrımcılıktan birisine son verdi

Kaynak1 | Kaynak2

Yankı Bayramoğlu

Yankı Bayramoğlu

2014 yılı trans onuru etkinliklerinden(LGBTİ onur haftasından bir hafta önce yapılır ülkemizde) biri olan but trans güzellik yarışmasında birinci seçilerek dikkatleri üzerine çekmişti. Aynı zamanda kendini LGBTİ aktivisti olarak da tanımlayan Yankı, verdiği röportajlarla da her ailenin aslında o kadar da acımasız olmadığını gösterdi.

Kaynak1 | Kaynak2

Andreja Pejic

Andreja Pejic

İlk olarak androjen bir erkek manken olarak duyduğumuz Andreja, kısa bir süre önce trans kadın olduğunu ve bu yönde de kimliğini(nüfus cüzdanı) değiştirdiğini açıklamıştı.

Kaynak1 | Kaynak2

Çağla Akalın

Çağla Akalın

Adını Çağla Şikel'den, soyadını da Demet Akalın'dan aldığını söyleyen Çağla Akalın, 2013 yılında Türkiye'nin ilk trans güzeli seçilerek bir ilke imza atmıştı. Bu birincilikten sonra da projelerine devam eden Çağla Akalın, Türkiye'nin ilk trans köşe yazarıdır.

Kaynak

Laverne Cox

Laverne Cox

orange is the new black'te sophia burset karakterini canlandiran oyuncu. Aynı zamanda 2014 emmy ödüllerine de aday gösterildi. Şu sıralar MTV için bir 'trans belgeseli' işi ile de meşgul.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emel Aydan

Emel Aydan

Yeşilçam'ın erotizm furyasına kapıldığı sırada bir anda parlayan Emel Aydan, tüm ilgiyi üzerine çekmiş, bir anda da popüler olmuştu. Fakat 70'li yıllar bittikten sonra gelen yasaklar Emel Aydan'ı da vurdu.

Kaynak

Carmen Carrera

Carmen Carrera

13 nisan 1985 new jersey doğumlu, Victoria's Secret’ın kadrosuna katmak istediği transeksüel manken. 

Kaynak

Ayta Sözeri

Ayta Sözeri

Ayta Sözeri Türk müzisyen ve oyuncu. Ailesiyle 1980'de İzmir'e yerleşen Ayta Sözeri Ege Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Sanat Müziği korosunda Türk Müziği eğitimi aldı.

Şimdilerde ise dizilerde oyunculuk(Kayıp Şehir, Ulan İstanbul), sahnelerde de ses sanatını icra etmektedir.

Kaynak

Lea T

Lea T

İlk başta Givenchy'nin baş tasarımcısı Riccardo Tisci tarafından keşfedilmesi ile başladı; 2010'un son aylarında Givenchy'nin yüzü oldu. Ocak 2011'de Alexandre Herchcovitch'in adına São Paulo Fashion Week'te podyumda yürüdü. Vogue Paris, Hercules Magazine, Interview Magazine, Cover Magazine ve Love Magazine'de onun hakkında başmakaleler yazılmış ve kendisi Love Magazine'in 2011 İlkbahar/Yaz sayısının iki tane sürümünde kapak kızı oldu; ilk sürümde kendi başında, öbür sürümde ise Kate Moss ile öpüşürken poz verdi. Models.com'un 'Top 50 kadın model' listesinde 42. sıradadır.

Kaynak

İhsan Hala

İhsan Hala

Manisa ilinin Kayışlar köyünde yaşayan bir hala. Yaşantısı hakkında bir belgesel çekildi Veysel AKŞAHİN tarafından. İlk önce çok yadırganmış, dedikodu ve iftiralarla karalamaya çalışılmış, daha sonra her insan gibi halamızın da canına tak etmiş ve 'Ulan dedim siz benden bir kötülük gördünüz mü? Benden bir pislik gördünüz mü? Bu benim değil mi ayol? İster önüme gelene veririm, ister bomba koyar patlatırım.' demiş köy kahvesinin tam ortasında. Buradan sonra ise önce abla, sonra da hala olmuş köy halkının gözünde. 

Kaynak1 | Kaynak2

İçeriğin Devamı Aşağıda

Chelsea Manning

Chelsea Manning

Chelsea E. Manning, WikiLeaks web sitesine gizli belgeler verdiği şüphesiyle Mayıs 2010'da Irak'ta tutuklanan Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri askeridir. Daha sonra ulusal savunma iletişim bilgilerini yetkisiz bir kaynağa vermek ve düşmana yardım etmek dahil olmak üzere 22 adet suçla suçlandı.

Cinsiyet kimliğine gelince, trans olduğunu açıkladı ve “Hayatımda yeni bir aşamaya geçerken, herkesin gerçek beni tanımasını istiyorum. Ben Chelsea Manning, bir kadınım,” dedi. “Çocukluğumdan bu yana hissettiğim üzere, en yakın zamanda hormon terapisine başlamak istiyorum” diyen Manning için avukatı David Coombs müvekkilinin kaldığı askerî hapishanede terapinin sağlanması için her türlü mücadeleyi vereceğini açıkladı.

Kaynak1 | Kaynak2

Ela Özer

Ela Özer

Benim Çocuğum adlı belgeseldeki Pınar anne'nin trans kızı. Bilgi Üniversitesi'ne gidiyor, sinema televizyon okuyor. İlk başlarda ortaya çıkmak istemese de en sonunda canına tak etmiş ve Işıl CİNMEN'e 2 parça halinde bir röportaj vermiş(Tek başına bu röportaj bile hazırlanan bu içeriğe bedel aslında). Türkiye'de bir trans kadının yaşadıkları, cinsiyet geçiş süreci, bu süreçteki psikolojileri ve eğer aile de destek olursa ne kadar kurtarılabileceğinin bir örneği

Kaynak1 | Kaynak2

Lana Wachowski

Lana Wachowski

Polonya asıllı bir ailenin kızı Lana, Chicago doğumludur. Lana 21 Haziran 1965 tarihinde doğmuştur. Kardeşi Andy Wachowski ile ortak olarak senaristlik ve yönetmenlik yapmaktadır. Matrix serisinin senaristliği ve yönetmenliğiyle üne kavuşmuşlardır. 2005 yapımı olan V for Vendetta'nın da senaristliğini üstlenmişlerdir. 2008 yılında çıkan Speed Racer adlı film için çalışmalarda bulunmuşlardır. 2012 yılında Tom Twyker'la beraber yönettikleri Bulut Atlası vizyona girmiştir.

Kaynak

BİR FAZLASI: Kim Petras

BİR FAZLASI: Kim Petras

Ailesi tarafından desteklenmiş bir kız daha. Almanya vatandaşı olan Petras, 16 yaşında ameliyat olarak cinsiyet 'değiştiren' en genç kişi ünvanına da sahip olan Petras, 12 yaşından beri hormon tedavisi görmüş. Okul yaşantısında belli zorluklar çekmiş olan Petras, çevresini değiştirerek çok daha medeni bir ortama adım atmış. Mesleği şarkıcılık olan Petras, 2007′de internette yayınladığı bir videoyla dikkat çekip bir yıl sonra çıkardığı Last Forever adlı single’ıyla yıldızı iyice parlamış. İsterseniz Chris Brown'un Dont Wake Me Up şarkısını bir de onun sesinden dinleyin.

Kaynak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
269
94
60
49
20
17
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TC Murat Erdogan

sizin modernizminiz buysa höh diyorum. ulan atatürk batılı medeniyetlerin bilim ve teknolojisini alın diyor siz gidip toplara özeniyorsunuz. din konusuna gir... Devamını Gör

Oğuz Buran

Merhaba Murat Bey sanırım bir yanlışınız var. Dinimizde transeküellik günah değil,eğer bir kişi kendini karşı cinsiyette hissediyorsa ameliyatını falan olup ... Devamını Gör

gizlikalsaolmazmi

Allah bu inşaları böyle yaratmış ben bunda hiç bir sekilde tepki gösterilcek birsey görmüyorum kesşe daha rahat edebilecekleri, huzursuz olmayacakları öldü... Devamını Gör

Zahid

bunlar erkekmiymiş yani önceden?