Görüş Bildir
Haberler
Kafaları Sürekli Karıştıran Konuda Bilgi Eksikliğine Son: En Büyük Şehri Başkenti Olmayan 14 Ülke

etiket Kafaları Sürekli Karıştıran Konuda Bilgi Eksikliğine Son: En Büyük Şehri Başkenti Olmayan 14 Ülke

Fulin
16.10.2018 - 08:45

Dünyada hep en büyük kentin başkent olması gibi bir algı var. Bunu en iyi bilen milletlerden bit tanesiyiz; çünkü aynı durumu her yabancı ile karşılaştığımızda yaşayabiliyoruz. Şimdi bizimle aynı kaderi yaşayan ülkelere bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Avustralya - Canberra

1. Avustralya - Canberra

Yoldan çevirip 10 kişiye Avustralya'nın başkenti neresi diye sorsanız, 9'undan Sydney yanıtını almanız çok büyük olasılık. Sadece 400 bin nüfusu olan Canberra, Avustralya'nın yönetim merkezi. Neredeyse 5 milyon olan Sydney ise başkent değil.

2. Brezilya - Brasilia

2. Brezilya - Brasilia

Brezilya'ya geldiğimizde biraz kafalar karışıyor. Sao Paulo mu desek, yoksa Rio mu desek derken asıl başkentin Brasilia olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz. Brasilia, küçük bir kent değil ama ülkenin en büyük kenti Sao Paulo'dan nüfusu açısından neredeyse 5 kat daha küçük.

3. Kanada - Ottawa

3. Kanada - Ottawa

Kanada da genel kanıda belirsiz ülkelerden. Sebebi yine aynı noktaya dayanıyor. Ülkenin başkenti olan Ottawa, en büyük şehir olan Toronto'dan oldukça küçük. Toronto'nun herkes tarafından bilinmesi, turizm potansiyeli ve buna benzer özellikleri onu başkentmiş gibi hissettirse de Ottawa ülkenin yönetim merkezi.

4. Çin - Pekin

4. Çin - Pekin

Çin gibi devasa bir ülke olunca başkent için alternatifler de elbette çoğalıyordur. Pekin ya da batıların isimlendirdiği gibi Beijing, ülkenin başkenti. Tüm dünyanın özellikle Çin'in ekonomik atağından sonra ilgi gösterdiği ülkenin en büyük metropolü Şangay ise ülkenin en büyük şehri.

5. Hindistan - Yeni Delhi

5. Hindistan - Yeni Delhi

Hindistan da bir diğer örnek konumuza. Çok kültürlü, yüksek nüfuslu, zengin ama fakir bir ülke ile karşı karşıya gelince bu tip durumlar çokça görülüyor. Ülkenin en büyük kenti Mumbai(Bombay) olmasına karşın, ülke Yeni Delhi'den yönetiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kazakistan - Astana

6. Kazakistan - Astana

Kazakistan'ın başkenti aslında bir süre önce ülkenin en büyük kenti Almatı'ydı. Ülkede yaşanan büyük değişim esnasında ülkenin başkenti de en büyük kentinden yeni kurulmakta olan Astana'ya taşındı.

7. Fas - Rabat

7. Fas - Rabat

Bir diğer örnek Fas'ın başkenti Rabat'ın nüfusu 600 bin civarındayken, ülkenin en kalabalık ve büyük şehri Kazablanka'nın nüfusu 4 milyon 150 bin civarında.

8. Nijerya - Abuja

8. Nijerya - Abuja

Nijerya deyince akla ilk gelen kent elbette neredeyse 8 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük kenti Lagos. Ama buna kanmayın; çünkü ülkenin başkenti 800 bin nüfuslu Abuja kenti.

9. Pakistan - İslamabad

9. Pakistan - İslamabad

Pakistan da aynı kategorideki ülkelerden bir tanesi. Ülkenin en büyük kenti olan liman kenti Karaçi'nin başkent olması beklenirken, ülke İslamabad'dan yönetiliyor. Bu kentin nüfusu 1 milyon 750 bin civarında.

10. İsviçre - Bern

10. İsviçre - Bern

İsviçre'nin en bilinen kenti uzak ara Zürih olmalı. Bunun elbette ilk sebebi ülkenin en büyük kenti olması. Bern ise Zürih'ten çok daha küçük olmasına rağmen ülkenin başkenti olarak kabul edilmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Birleşik Arap Emirlikleri - Abu Dhabi

11. Birleşik Arap Emirlikleri - Abu Dhabi

Bu ülkenin siyasal yönetim yapısı biraz değişik olsa da bir başkenti elbette var. BAE'nin başkenti Abu Dhabi çok gelişmiş bir şehir olsa da ülkenin en büyük kenti Dubai'nin yanında küçük kalıyor.

12. Vietnam - Hanoi

12. Vietnam - Hanoi

Vietnam'ın en büyük kenti Ho Chi Min. Başkent olan Hanoi ise Ho Chi Min'den çok küçük olmasa da ikinci sırada geliyor ve ülkenin başkenti.

13. Amerika Birleşik Devletleri - Washington DC

13. Amerika Birleşik Devletleri - Washington DC

Amerika Birleşik Devletleri, eyaletlerden oluşan devasa bir ülke ve yönetim merkezi de küçük bir bölge olan Washington DC. Washington DC'yi çevre yerleşimleri ile birlikte ele alsak bile, ülkenin en büyük kenti olan New York'a yetişemedi bırakın, yaklaşamıyor bile.

14. Türkiye - Ankara

14. Türkiye - Ankara

Elbette listenin zirvesinde de ülkemiz var. Artık dünyada pek çok insan Ankara'yı öğrense de, yine de yaygın inanış elbette başkentin İstanbul olduğu yönünde.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
218
41
18
12
6
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Domalt Trump

#4 'te ufak bi hata var, Pekin Batılıların verdiği isim, Beijing orijinal ismi.

Resho

Şu anki kafa yapmış olsa ülkenin başkenti İstanbul olurdu ...

portside

Şu anki kafayla onuda beceremezlerdi

ŞeytaniDeha

Başkent nüfusla ve ya büyük kentlikle göre ayarlanmasını gerektiğini söylüyorsun. OHOOO çok yolun var be