Görüş Bildir
Haberler
İzlediğinizde Ataerkil Düzenin Baskısını Çok Sert Hissedeceğiniz Birbirinden Harika Filmler

İzlediğinizde Ataerkil Düzenin Baskısını Çok Sert Hissedeceğiniz Birbirinden Harika Filmler

Ataerkil düzenin baskıcı yapısına dair izlediğinizde tüylerinizi diken diken edecek filmleri derledik! Bu filmler, kadınların yaşadığı zorlukları ve toplumsal baskıları öyle etkili bir şekilde yansıtıyor ki ekran başında nefes alamayacak, belki de içinde bulunduğumuz toplumsal yapıyı sorgulamaya başlayacaksınız. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler IMDb ve TMDB  sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. The Royal Hotel, 2023

23. The Royal Hotel, 2023

IMDb: 7.4 

Özet: Avustralya'nın taşrasında, erkeklerin egemen olduğu küçük bir kasabada sırt çantalarıyla gezerken paraları tükenen iki arkadaş, çareyi Royal Hotel'de çalışmakta bulur. Yerlilerin davranışları sınırı aşmaya başladığında, kızlar kendilerini hızla kontrollerinden çıkan sinir bozucu bir durumun içinde bulurlar. 

Oyuncular: Julia Garner, Jessica Henwick, Herbert Nordrum 

Yönetmen: Kitty Green

22. Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, 1975

22. Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, 1975

IMDb: 7.5 

Özet: Belçikalı yalnız bir annenin yüklenmek zorunda kaldığı roller, yerine getirmekle yükümlü olduğu görevler ve rutin ev işleri üzerine çarpıcı bir sinema klasiği. 

Oyuncular: Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck 

Yönetmen: Chantal Akerman

21. Virgina, 1991

21. Virgina, 1991

IMDb: 7.5 

Özet: Film, Adriyatik Denizi yakınlarındaki 19. yüzyıl Sırp köyünden bir masal anlatıyor. Aşırı ataerkil kültür nedeniyle, erkek varisi olmayan ailelerin lanetlendiğine dair bir batıl inanç vardır. Kadın dördüncü kızını doğurduğunda, baba çocuğun 'Virgina' olmasına ve bir erkek olarak yaşamasına karar verir. 

Oyuncular: Miodrag Krivokapic, Marta Keler, Inka Gogálová 

Yönetmen: Srdjan Karanovic

20. Wadjda, 2012

20. Wadjda, 2012

IMDb: 7.5 

Özet: Riyad'ın kenar mahallelerinde yaşayan 10 yaşındaki Wadjda, baskıcı ve muhafazakar çevresine rağmen eğlenceyi seven, dışa dönük ve her zaman sınırları zorlayan bir çocuktur. Bir gün aynı mahallede yaşayan Abdullah ona kız olduğu için hakaret eder ve ikisi kavga eder. Bu kavgadan sonra Wadjda yeşil bir bisiklet görür ve aklında tek bir şey vardır: O bisiklete sahip olmak ve bir bisiklet yarışmasında Abdullah'ı yenmek.  

Oyuncular: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani 

Yönetmen: Haifaa Al-Mansour

19. Bangla Surf Girls, 2021

19. Bangla Surf Girls, 2021

IMDb: 7.6 

Özet: Bangladeş'te bir liman kentinde yaşayan üç işçi sınıfı genç kız, günlük zorluklardan ve boğucu aile yaşamlarından sörf tahtalarıyla dalgalara binerek ve bunun getirdiği geçici ve heyecan verici özgürlük duygusunu yakalayarak kaçarlar. 

Oyuncular: Suma Akhtar, Ayesha Akter, Rifa Akter 

Yönetmen: Elizabeth D. Costa

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Utopia, 1983

18. Utopia, 1983

IMDb: 7.6 

Özet: Şehvet ticareti yasalarına boyun eğmenin, beş fahişe ve onları birbirlerine düşürerek toplu halde ona karşı koyamayacak hale getiren pezevenkleri tarafından canlandırıldığı, kapitalizmin sert gerçekliğiyle lekelenmiş aşk ve arzu üzerine bir inceleme. 

Oyuncular: Manfred Zapatka, Imke Barnstedt, Gundula Petrovska 

Yönetmen: Sohrab Shahid Saless

17. Mindwalk, 1990

17. Mindwalk, 1990

IMDb: 7.6 

Özet: Fransız adası Mont Saint-Michel'de Sonia, Jack ve Tom ile tanışır. Sonia, çalışmalarının silah geliştirmede kullanıldığını öğrendikten sonra kazançlı kariyerini terk etmiş Norveçli bir fizikçidir. Jack, başkan adayı olarak son yenilgisini anlamlandırmaya çalışan Amerikalı bir politikacıdır. Tom ise şair, hayal kırıklığına uğramış eski bir siyasi konuşma yazarı ve Jack'in yakın arkadaşıdır.  

Oyuncular: Liv Ullmann, Sam Waterston, John Heard 

Yönetmen: Bernt Amadeus Capra

16. Happiness, 1965

16. Happiness, 1965
image.tmdb.org

IMDb: 7.6 

Özet: Francois çekici bir postacıya aşık olduğunda bir ikilemle karşı karşıya kalır. Kendisi iyi huylu, evinde çocuklarını büyüten güzel Thérèse ile evlidir.  

Oyuncular: Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer, Marcelle Faure-Bertin 

Yönetmen: Agnès Varda

15. Zorba the Greek, 1964

15. Zorba the Greek, 1964

IMDb: 7.6 

Özet: Hayata dair beklentisi kalmayan depresif İngiliz yazar Yunan asıllı Basil’e Girit’te bir maden ocağı miras kalır. Hayatına yeniden çekidüzen verme hevesiyle adaya gelen Basil burada anormal davranışları olan, kaba ama hayata şehvetle bağlı orta yaşlı bir Yunanlı Alexis Zorba ile tanışır. Alexis Zorba Basil’i tamamen himayesi altına alır. Zorba’nın hayat felsefesi ise yenilgileri umursamamaktır. 

Oyuncular: Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas 

Yönetmen: Michael Cacoyannis

14. The Bridges of Madison County, 1995

14. The Bridges of Madison County, 1995

IMDb: 7.6 

Özet: Iowa-Madison County'de mütevazı bir hayat süren, evli bir kadının bir yasak aşk sarmalına dolanmasının anlatıldığı filmde köprü resimleri çekmek için gelen fotoğrafçı Robert'a gönlünü kaptıran evli ve çocuklu Francesca'ın dramı. 

Oyuncular: Clint Eastwood, Meryl Streep, Annie Corley 

Yönetmen: Clint Eastwood

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Falling Down, 1993

13. Falling Down, 1993

IMDb: 7.6 

Özet: Trafik tıkanmış. Terör şehri donatmış. Dükkanlarda ve restoranlarda müşterilere saygı kalmamış. Büyük şehirde hayat, herkesi çileden çıkarabilir. Fakat Bill Foster çileden çıkmıştan da öte. Sıcak bir yaz gününde, tıkanmış bir trafikte, fırın gibi sıcak arabasında evine gitmeye çalışan sıradan bir adam, arabasını trafiğin ortasında bırakıp, kentin içine dalarak vahşet saçmaya başlar.  

Oyuncular: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey 

Yönetmen: Joel Schumacher

12. Mulan, 1998

12. Mulan, 1998

IMDb: 7.6 

Özet: Zirveleri karlarla kaplı dağların eteklerinde en az bir milyon Hun askerinin amansızca hücumları sürerken bir avuç Çin askeri de ülkelerini cesurca savunmaya çalışmaktadır. Kılıçları çekmiş ve ölümü beklemeye başlamışlardır.  

Oyuncular: Ming-Na Wen, Eddie Murphy, BD Wong 

Yönetmen: Tony Bancroft, Barry Cook

11. Aga's House, 2019

11. Aga's House, 2019

IMDb: 7.7 

Özet: Kadınlarla dolu bir evde yaşayan genç bir çocuk, kayıp babasını aramaya devam edebilmek için kendisine Sırpça öğreten bir kadını kurtarmak için yarışmak zorundadır. 

Oyuncular: Arti Lokaj, Rozafa Celaj, Adriana Matoshi 

Yönetmen: Lendita Zeqiraj

10. Big Little Women, 2022

10. Big Little Women, 2022

IMDb: 7.7 

Özet: Üç kuşaktan kadın ataerkil yasaklara karşı isyan ediyor.  

Oyuncular: Nadia Fares, Amina Alhalawany, Nawal El Saadawi 

Yönetmen: Nadia Fares

9. The King of Masks, 1995

9. The King of Masks, 1995

IMDb: 7.7 

Özet: Wang Bianlian, gerçek bir hikayede Sichuan Değişim Sanatı'ndaki ustalığıyla Maske Kralı olarak bilinen yaşlanmış bir sokak sanatçısıdır. Karısı 30 yıl önce onu bebek yaştaki oğluyla birlikte terk etmiştir. Oğlu 10 yaşındayken hastalıktan ölmüş. Bu durum Wang'ı, nadir ve ölmekte olan sanatını öğrenecek bir erkek torun özlemiyle melankolik bir yalnızlığa itmiştir. 

Oyuncular: Xu Zhu, Renying Zhou, Zhigang Zhao 

Yönetmen: Tian-Ming Wu

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. School of Hope, 2021

8. School of Hope, 2021

IMDb: 7.8 

Özet: Fas'ta Atlas Dağları'nın doğusundaki uçsuz bucaksız çölde, mevsimlik yağmur ve kar bir zamanlar hayvancılığı destekliyordu ancak şimdi kuraklık hiç bitmeyecek gibi görünüyor. Neredeyse tek bir ot bile görünmüyor ve aileler yerdeki çamurlu bir delikten su almak için kilometrelerce yol kat ediyor. Yine de çocuklar eşeklere ve bisikletlere binerek ya da kayaların üzerinden kilometrelerce yürüyerek kilden inşa edilmiş bir umut okuluna gitmeye gönüllüler.  

Oyuncular: Mohamed Abderrahmani, Mohamed Belhaj, Hassan Chemlal 

Yönetmen: Mohamed El Aboudi

7. The White Ribbon, 2009

7. The White Ribbon, 2009

IMDb: 7.8 

Özet: Birinci Dünya Savaşı arifesinde Protestan Kuzey Almanya’da bir köyde geçen hikaye, köyde gelişen tuhaf ve ürkütücü kazalardan yola çıkıyor. Eğitim, din, gelenek, masumiyet gibi kavramları, köyün soysal dengeleri üzerinden yansıtan film, köy öğretmeninin geriye dönerek anlattığı bir hikaye olarak işleniyor ve toplumsal temelleri gözler önüne seriyor. 

Oyuncular: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch 

Yönetmen: Michael Haneke

6. Leila's Brothers, 2022

6. Leila's Brothers, 2022

IMDb: 7.9 

Özet: 40 yaşındaki Leyla, tüm hayatını anne babasına ve dört erkek kardeşine bakmakla geçirdi. İran'a yönelik yaptırımlar karşısında sürekli tartışan ve çeşitli borçların baskısı altında olan bir aile. Kardeşleri geçim sıkıntısı çekerken Leyla bir plan yapar. 

Oyuncular: Saeed Poursamimi, Taraneh Alidoosti, Navid Mohammadzadeh 

Yönetmen: Saeed Roustayi

5. Dilwale Dulhania Le Jayenge, 1995

5. Dilwale Dulhania Le Jayenge, 1995

IMDb: 8.0 

Özet: Londra'da yaşayan bir aile babası olan Chaudhry Baldev Singh, bir gün Hindistan'dan gelen bir mektupla geçmişe döner. Mektup bir zamanlar en yakın arkadaşı olan kişidendir ve uzun zaman önce kendisine verdiği sözü hatırlatmaktadır. Buna göre aralarında yıllar önce birbirlerine verdikleri söz nedeniyle çocuklarını birbirleriyle evlendirmeleri gerekmektedir. Chaudhry sözünü tutmaya kararlıdır ancak kızını evlenmek için Hindistan'a göndermeden önce ona özgür olup istediğini yapabilmesi için bir aylık bir mühlet tanır. 

Oyuncular: Shah Rukh Khan, Kajol, Amrish Puri 

Yönetmen: Aditya Chopra

4. The Red Pill, 2016

4. The Red Pill, 2016

IMDb: 8.0 

Özet: “Kadınlar kadar erkekler de aile içi şiddete maruz kalırken intihar edenlerin, hükümlülerin, bağımlıların ve evsizlerin ezici çoğunluğunu erkekler oluştururken savaşlarda ve iş kazalarında neredeyse tamamen erkekler can verirken eşitliğe neden sadece kadının gözüyle bakılmaktadır?' Bu soruya ve çok daha fazlasına cevap arayan film, cinsiyet çatışmasının dünü, bugünü ve yarınına ışık tutan ancak alışılmışın aksine, bu kez erkek açısından eşitsizliğe dikkat çeken bir belgesel. 

Oyuncular: Cassie Jaye, Paul Elam, Attila Vinczer 

Yönetmen: Cassie Jaye

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Tanzania Transit, 2018

3. Tanzania Transit, 2018

IMDb: 8.0 

Özet: Doğu Afrika toplumunun küçük bir örneği olan Tanzanya'yı geçen bir trende, hayatta kalma gücünü yansıtan üç karakterin hikayesi. 

Oyuncular: Josephs Quartzy 

Yönetmen: Jeroen Van Velzen

2. Moscow Does Not Believe in Tears, 1980

2. Moscow Does Not Believe in Tears, 1980

IMDb: 8.1 

Özet: Hikayesi 20 yılı aşkın bir süreyi kapsayan filmde, üç kadının genç kızlıktan orta yaşlarına gelmeleri, hayatlarına yön veren önemli olayların eşliğinde anlatılıyor. Bu yolculuğu izlerken de Sovyetler Birliği'nde sıradan insanların günlük yaşam akışına tanık oluyoruz. Hikayenin merkezinde olan kadınlar aslında Moskova'lı değiller ve yurt gibi bir yerde yaşıyorlar.  

Oyuncular: Vera Alentova, Aleksey Batalov, Irina Muravyova 

Yönetmen: Vladimir Menshov

1. I Am the Revolution, 2018

1. I Am the Revolution, 2018

IMDb: 8.4 

Özet: Afganistan, Suriye ve Irak'taki siyasi, aktivist ve silahlı ayaklanmaları önlemek için hayatlarını riske atan üç kadının ilham verici hikayesi. 

Oyuncular: Rojda Felat, Selay Ghaffar, Yanar Mohammed 

Yönetmen: Benedetta Argentieri

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın