Görüş Bildir
Haberler
Haşhaş Nedir? Haşhaşın Vücuda Faydaları ve Zararları

Haşhaş Nedir? Haşhaşın Vücuda Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
08.03.2022 - 10:11

Üretimi denetimli bir şekilde yapılabilen haşhaş, dünyanın birçok bölgesinde yetişir. Özellikle Türkiye, Hindistan, Fransa gibi ülkelerde haşhaş ekimi yapılır. Haşhaş, sadece yemeklerde değil, kozmetik ve tıbbi alanda da sıklıkla kullanılır. İnsan vücudu üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu nedenle sağlık açısından oldukça önemli bir besindir. Sadece fiziksel değil, ruhsal problemleri de en aza indirger. Ancak fazla tüketildiği takdirde ciddi durumlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekilir. Peki haşhaş nedir? İşte haşhaşın vücuda faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski çağlardan beri kullanılan haşhaş, oldukça faydalı bir bitkidir. Doğal, en kuvvetli ağrı kesici olarak bilinir. İçerinde önemli vitaminler ve mineraller barındırır. Lif açısından yüksek bir bitkidir. Ayrıca B vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, fosfor ve çeşitli yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda morfin, tebain, kodein, narkotin, papaverin gibi yatıştırıcılığı yüksek maddelerde yer alır. Haşhaş, çay şeklinde tüketilebileceği gibi çiğ olarak yenilebilir. Haşhaşın faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Haşhaş Nedir?

Haşhaş Nedir?

Haşhaş, gelincikgiller familyasına ait bitki türlerinden olan Papaver cinsinden bir bitkidir. Bu bitki, yazları sıcak ve orta yağışlı geçen bölgelerde yetişir. Bu nedenle anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Haşhaş kapsül bir bitkidir. Kapsülün içerisinden afyon adı verilen uyuşturucu elde edilir. Bitkinin meyvesinde ise bulunan tohumlardan haşhaş yağı çıkarılır. Bu yağ, yemeklerde kullanılabilir. Afyon ise ilaç sanayinde sıklıkla kullanılır.

Haşhaşın Vücuda Faydaları ve Zararları

Haşhaşın Vücuda Faydaları ve Zararları

Haşhaşın vücuda faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle birçok kişi tarafından sıklıkla tüketilir. Yapısında bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde sindirim sistemini düzenler. Kabızlık gibi durumları ortadan kaldırır. İdrar kesesinde oluşan iltihapların idrar yolu ile atılmasını sağlar. Aynı zamanda unutkanlık gibi durumların oluşmasını engeller. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürerek kalp damar sağlının korunmasını sağlar. Diş çürümeleri, diş eti iltihapları üzerinde de olumlu etkisi bulunur.

Anemi gibi sorunları gidermede oldukça etkilidir. İçerisinde bulunan çinko ve demir sayesinde, demir eksikliği tedavisinde takviye edici gıda olarak tüketilebilir. Yatıştırıcı özelliğinden kaynaklı, sinir sistemini rahatlatır. Depresyon, anksiyete, stres gibi sorunlarla ile mücadelede oldukça önemlidir. Tok tutucu özelliği ile diyet yapanlar ve kilo kontrolünü sağlamak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilir. 

Haşhaş fazla tüketildiği zaman alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Kaşıntı, kusma, cilt döküntüleri görülür. Lifli olduğundan dolayı da sindirim sistemini olumsuz olarak etkiler.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?