Görüş Bildir
Haberler
Fransa'nın Yabancı Roman Ödülü Hakan Günday'a

Fransa'nın Yabancı Roman Ödülü Hakan Günday'a

Onedio Medya
06.11.2015 - 01:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa'nın saygın roman ödülü Prix Medicis'nin, 2015 En iyi yabancı roman ödülü genç ve yetenekli Türk yazar Hakan Günday'a verildi.

Günday’ın Fransızca’ya “Encore” adıyla çevrilen “Daha” adlı romanı, göçmen ticareti yapan bir kaçakçılık şebekesinin hikayesi üzerinden göçmen ve insanlık dramını anlatıyor

Jean Descat’nın Fransızca’ya çevirdiği ve Galaade yayınlarından çıkan “Encore” kitabıyla Fransa’da büyük beğeni toplayan Hakan Günday, kitabının baş kahramanı Gaza adlı 9 yaşındaki linçci, tecavüzcü, katil ve kaçakçı olan azılı bir suçluyla bütün insanlığı sorguluyor.

Genç yazar, Gaza’nın hikayesine Arthur Rimbaud’nun “Dayanılmaz olan tek şey, hiçbir şeyin dayanılmaz olmamasıdır” diyerek başlıyor. Gaza, annesinin onu doğururken ölmesi nedeniyle daha erken yaşta hayatın karanlık yönleriyle tanışır. Babası ve kardeşleri göçmenlerle “insan ticareti” yaparken, Gaza da işkence, kötü muamele ve baskı yapmakla görevlidir. Henüz 9 yaşında ve yaşının çok ötesinde üstün bir zekaya sahip olan Gaza, insan kaçakçılığı yapan babası sayesinde bu işe başlar. Hayatta herşeyden ve bütün amacı onun tarafından önemsenmek olan babasından bile nefret eder. Ama “Babam bir katil olmasaydı ben doğmayacaktım. Belki de babam da kendi babası yüzünden böyle oldu” diyerek koşullarını kabullenir. Kabullendikçe daha korkunç, daha azılı bir kişiliğe dönüşür.

“Türk avangard edebiyatının korkunç çocuğu”

Halen İstanbul’da yaşayan 1976 doğumlu yazar Hakan Günday, Fransız edebiyat çevreleri tarafından “Türk avangard edebiyatının korkunç çocuğu” olarak tanımlanıyor. “Benim için her şey Louis Ferdinand Celine ile başladı. ‘Gecenin Sonuna Yolculuk’ adlı eseri kelimenin tam anlamıyla yıprandığım bir romandır. İlk okumalarımda renkler beni çekti. Ama her defasında yeniden okuduğumda yeni bir şey keşfettim” diyerek Fransız edebiyatının korkunç çocuğu Celine’e atıfta bulunuyor.

Günday’a ödülünü veren Medicis jürisi, Emmanuele Bernheim, Michel Braudeau, Dominique Fernandez, Anne F. Garréta, Patrick Grainville, Frédéric Mitterrand, Christine de Rivoyre, Alain Veinstein ve Anne Wiazemski’den oluşuyor.

Medicis Ödülü daha önce Türkiye’den yalnızca, “Kar” romanıyla Orhan Pamuk’a 2005 yılında verilmişti.

Medicis Ödülü Azoulai’ye

Medicis Roman Ödülü ise Fransız yazar Nathalie Azoulai’nin “Titus n'aimait pas Bérénice/Titus Berenice’i Sevmiyordu” adlı eserine verildi. Racine’in, “Berenice” adlı eserinden ilham alarak Racine’in, “Korkunç sevgi ve tutku temasını” işliyor. Medicis Deneme Ödülü’ne de, Nicole Lapierre, “Sauve qui peut la vie” adlı denemesi layık görüldü.

VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
6
1
0
0
0
0