Görüş Bildir
Haberler
Eşinden Şiddet Gören 123 Kadının Kimliği Değiştirildi

Eşinden Şiddet Gören 123 Kadının Kimliği Değiştirildi

FreiGeist
04.02.2015 - 15:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Adalet Bakanlığı Ankara Aile Mahkemesi üyesi Zeynep Öksüzoğlu, TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda yürürlükteki kanunla birlikte kimlik değiştirmede beklentilerin üzerinde bir rakama ulaştıklarını söyledi. 123 kadının kimlik değiştirdiğini anlatan Öksüzoğlu, “Pratikte yarar yok” gerekçesiyle değiştirilmesini isteyen kadın olduğu kadar ilginç vakalarda yaşandığını anlattı.

Öksüzoğlu, “Kimlik bilgisi değiştirilen bir kadın yeni ismiyle ve resmini Facebook’a koyarak, adını da yazarak sayfa açmış kendisine. Böyle vakalara da rastlıyoruz maalesef” dedi.

24 yıllık mesleğinin Ankara Aile Mahkemesi’nde 10 yılını deviren hakim Zeynep Öksüzoğlu yasanın eksik taraflarını ve koruma kararlarını anlattı.

“Kimlik bilgilerinin değiştirilmesi, bu kanundaki en sıkıntılı konulardan bir tanesi” diyen Öksüzoğlu, kanundaki “Koruyucu tedbir kararları verilmesi için delil ya da belge aranmaz” hükmünün sıkıntılı olduğuna dikkat çekti ve “Hakimleri büyük sıkıntıya sokuyor. Çünkü, terörist olabilir, katil olabilir, dolandırıcı olabilir, başka bir amacı olabilir. ‘Ben şiddete uğruyorum. Kimlik bilgilerimi değiştirdim’ dediği zaman iyi bir araştırma yapılıp karar verilmesi gerekiyor” dedi.

Öksüzoğlu şunları söyledi:

“Mesela, İzmir mahkemesi delil ve belge aranmaksızın talebe bağlı olarak bir kimlik değiştirme kararı verdi. Sonuçları çok ağır bir karar. Tamamen başka bir kişi oluyorsunuz. Aydınlatılmış rıza gerekli. Aydınlatılmış rızanın nasıl alınacağı konusunda bir sıkıntı var ve çok çok ciddi araştırma yapılması gereken bir konu bu. Emniyet Genel Müdürlüğü bize araştırma yapmamız konusunda yardımcı oluyor ama yani o konuda daha derinlemesine bir çalışma yapılması gerekir diye düşünüyorum. Yani, kanun çıktığında, beklenilenin üzerinde, sanırım 123 kadının kimliği değiştirildi. İlk değiştirme kararını da ben vermiştim ama bazen de istemiyorlar, ‘Bana pratikte bir yararı yok’ diyerek kadınlar kimlik bilgilerinin değiştirilmesini istemiyorlar. Bir de çok ilginç bir örnek var. Kimlik bilgisi değiştirilen bir kadın yeni ismiyle ve resmini Facebook’a koyarak, adını da yazarak sayfa açmış kendisine. Böyle vakalara da rastlanılıyor.”

Hülya Karabağlı | Zete

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0