Görüş Bildir
Haberler
Obama ve Erdoğan Paris'te Rusya Krizini Masaya Yatırdı

Obama ve Erdoğan Paris'te Rusya Krizini Masaya Yatırdı

ATKN
01.12.2015 - 12:40 Son Güncelleme: 01.12.2015 - 14:59

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile yaptıkları görüşmede Türkiye ile Rusya arasındaki gelişmelerin değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, 'Buradaki derdimiz, bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir' dedi. Obama, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili 'ABD, Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklemektedir' dedi ve ekledi: 'Gerilimi artırmanın faydası yok' 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile ABD'nin Paris'teki OECD Daimi Temsilciliğinde yaptığı görüşmenin ardından, kısa bir açıklama yaptı.

Görüşmenin ana başlığının IŞİD'e karşı bölgede verilen ortak mücadele olduğunu vurgulayan Erdoğan, koalisyon güçleri olarak Suriye'de verilen mücadelenin detaylarının üzerinde durduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye-Rusya arasındaki son dönemde meydana gelen gelişmelerin ele alındığını belirterek, 'Bunun bir değerlendirmesini yaptık. Buradaki derdimiz özellikle bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl bir neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler bizleri de üzmektedir. Her iki tarafa da bu zarar verir, derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır' ifadesini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede dördüncü başlık olarak da Bayırbucak Türkmenlerinin durumunu değerlendirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge, IŞİD''in olduğu bir bölge değil, tam tersine bizim soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bölgedir. Buranın sürekli bombalanması ve son 3 ay içerisinde burada 500'ü aşkın insanın, sivillerin son haftalarda öldürülüyor olması gerçekten dünya barışı adına üzücü gelişmelerdir. Temenni ederiz ki bunları da süratle aşmış oluruz.'

Obama: 'ABD, Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklemektedir'

Obama: 'ABD, Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklemektedir'

Obama da görüşmenin ardından “Savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya’nın nasıl bir arada çalışabileceğini ele aldık” dedi. ABD Başkanı 'Türkiye’nin kendini savunma hakkını destekliyoruz' ifadesini kullandı ve 'Haklısınız, Putin'e de söyledim, gerilimi artırmanın faydası yok. Bu konuda birlikte çalışalım' dedi. 

Görüşmede 'Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesi'ni ele aldıklarını açıklayan Obama, 'ABD, Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklemekte' ifadelerini kullandı. 'Türkiye ve Rusya gerilimi düşürmek için çalışmalı' diyen Obama, Rusya ve Türkiye'ye 'ortak düşman IŞİD'e odaklanın' çağrısı da yaptı.

Obama ayrıca görüşmede Suriyeli sığınmacıların durumunun görüşüldüğünü de belirterek, Türkiye'ye sığınmacı krizinde yaptıkları için teşekkür etti ve sınır kontrollerinin sıklaştırılacağını söyledi.

AA, Sputnik ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
13
11
7
6
3
0