Görüş Bildir
Haberler
Dünya Kupası'nda Akıllara Yer Etmiş 'Unutulmayacak' 10 Maç

Dünya Kupası'nda Akıllara Yer Etmiş 'Unutulmayacak' 10 Maç

aaaaaaaa
22.05.2014 - 11:32 Son Güncelleme: 22.05.2014 - 13:16

1986 Arjantin 2-1 İngiltere

1986 Arjantin 2-1 İngiltere

Meksika'da düzenlenen 1986 Dünya Kupası'nın unutulmaz maçı tartışmasız Arjantin ile İngiltere arasında oynandı. Arjantin efsane oyuncu Diego Armando Maradona'nın 'Tanrı'nın eli' olarak yorumladığı golüyle Ada ekibi karşısında 1-0'lık üstünlüğü yakaladı. 

O ana kadar sakin geçen maçta dakikalar 51'i gösterdiğinde İngiliz savunmasından seken topta kaleci Peter Shilton ile Maradona topa birlikte yükselmiş, Arjantinli efsane kafasıyla birlikte kaldırdığı eliyle topa dokunarak o unutulmaz gole imza atmıştı. 

Maçın Tunuslu hakemi Ben Naceur da bir çok kimse gibi Maradona'nın elle müdahalesini görememiş ve golü vermişti. 

Bu golden yalnızca dört dakika sonra ise Maradona bir kez daha sahneye çıktı. Efsane oyuncu, yarı sahasından aldığı topla, neredeyse tüm İngiliz oyuncuları çalımlayarak ceza sahasına kadar girip, son olarak da kaleci Shilton'ı geçerek topu ağlara göndermişti. 

Bu golün bir benzerini yıllar sonra yeni nesil Arjantinli yıldız Lionel Messi de atmıştı. 

Kalan dakikalarda Gary Lineker'in attığı gol ise Arjantin'i yarı finale çıkmasını engellememişti. Lineker, attığı altı golle, turnuvanın gol krallığı unvanını elde etmişti. 

Arjantin daha sonra yarı finalde, Belçika'yı 2-0, finalde de Batı Almanya'yı 3-2 mağlup ederek kupaya uzanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1966 İngiltere 4-2 Batı Almanya

1966  İngiltere 4-2 Batı Almanya

İngiltere ev sahipliğini yaptığı turnuvada finale yükselmeyi başardı. 8'inci kez düzenlenen Dünya Kupası'nın Wembley'deki final maçında İngiltere'nin rakibi Batı Almanya'ydı. 65 yıldır Almanlar karşısında kaybetmeyen İngiltere maçın favorisi olarak gösteriliyordu. 

Ancak beklendiği gibi kolay bir maç olmadı ve 90 dakika 2-2'lik eşitlikle sona erdi. Uzatmalarda 100'üncü dakikaya gelindiğinde ise hala tartışılan bir pozisyonun sonrasında ev sahibi takım 3-2'lik üstünlüğü yakaladı. 

Sağ kanattan gelişen atakta Ball'un yaptığı ortaya Geoff Hurst ön direkte vurdu, üst direğe çarpan top ardından yere sekerek oyun alanına geri dönmüştü. Maçın orta hakemi Dienst, yan hakemi Tevfik Bahramov'un yanına giderek yaptığı kısa görüşmenin ardından gol kararını vermişti 

Almanların yaptığı yoğun itirazlar ise sonucu değiştirmemişti. Bu pozisyonda topun çizgiyi geçip geçmediği ise hala netlik kazanamamıştır. 

Kalan dakikalarda Hurst bir gol daha atarak Dünya Kupası tarihinde ilk hat-trick yapan oyuncu olarak tarihe geçmişti. 

Kupayı ilk kez kazanan İngiltere, Uruguay ve İtalya'dan sonra kupayı müzesine götürmeyi başaran üçüncü ev sahibi ülke olarak tarihe geçmiştir.

1982 Batı Almanya 3-3 Fransa

1982 Batı Almanya 3-3 Fransa

İspanya'nın ev sahipliğini yaptığı 82 Dünya Kupası yarı final mücadelesinde Platini önderliğindeki Fransa ile Batı Almanya eşleşmesi yaşandı. 

Normal süresi 1-1, uzatma dakikaları da 3-3'lük eşitlikle sona eren maçı penaltılarla Batı Almanya kazanarak adını yarı finale yazdırmayı başardı. 

Maçın karşılıklı atılan golleri ve son dakikaya kadar yaşanan heyacanının yanı sıra, o günü unutulmaz kılan olay 57'nci dakikada yaşandı. 

Fransa'da oyuna yeni giren Patrick Battiston, hızlı gelişen atakta kaleci Toni Schumacher ile karşı karşıya kaldı ve kalecinin yanından yaptığı vuruşun ardından hızla üzerine gelen Schumacher'in sert darbesiyle tehlikeli bir şekilde yere düştü. 

Top yandan auta çıkarken, maçın Hollandalı hakemi Charles Corver, pozisyonda faul olmadığı yorumunu yapıp aut kararına hükmetti. 

Yüzüne darbe alan Battiston ise ambulansla kaldırıldığı hastanede haftalarca tedavi gördü. Verilmeyen o faulün sonrasında ise penaltı atışlarında Schumacher iki penaltıyı kurtararak takımını finale taşımayı başardı.

Almanlar, finalde İtalya'ya kaybetmekten ise kurtulamadı.

1974 Batı Almanya 2-1 Hollanda

1974 Batı Almanya 2-1 Hollanda

10. Dünya Kupası, Batı Almanya'da düzenlenmiştir. Turnuvanın final maçı ise adına yakışır bir şekilde oynanmış ve unutulmaz karşılaşmalar arasına girmeyi başarmıştı. 

Almanların disiplinli ve sistemli futbolu ile Hollandalıların dünyaya kazandırdığı 'Total Futbol' anlayışının da karşı karşıya gelmesi olarak görülen finalde, Franz Beckenbauer ile Johan Cruyff'un mücadelesi de merakla bekleniyordu. 

Maçın ilk düdüğüyle birlikte Hollanda'nın geliştirdiği ilk atakta Cruyff, Uli Hoeness'in müdahelesiyle ceza sahası içinde yerde kalınca, Almanlar evindeki finalde ne olduğunu anlamadan bir penaltı ile karşı karşıya kalmıştı. 

Topun başına geçen Johan Neeskens penaltıyı gole çevirerek takımını 1-0'lık üstünlüğe taşıdı. 

Dakikalar 25'i gösterdiğinde ise Almanya'nın Paul Breitner ile penaltıdan beraberlik golü geldi. Holzeinbein'in yerde kaldığı pozisyonda hakem tartışılan bir penaltı kararı verdi. 

İlk yarının bitimine iki dakika kala ise büyük golcü Gerd Müler, Batı Almanya'yı 2-1 öne geçiren golü attı. İkinci yarıda Hollanda baskısı işe yaramadı, Batı Almanya evindeki finalde kupayı kazanmayı başardı ve 1954'ten sonra ikinci kez bu mutluluğu yaşadı.  

Bu final maçı iki dev oyuncu Franz Beckenbauer ile Johan Cruyff'un son kez bir finalde karşı karşıya gelişi olarak tarihe geçti. 

Almanya 1954'ten sonra ikinci kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.

1950 Brezilya 1-2 Uruguay

1950 Brezilya 1-2 Uruguay

Brezilya ev sahipliğini yaptığı 1950 Dünya Kupası'nda tarihinin en büyük şokunu yaşadı. Brezilyalıların 'büyük felaket' olarak adlandırdığı 16 Temmuz 1950'de, Uruguay, yaklaşık 200 bin taraftarın doldurduğu Maracana'da turnuvanın en büyük favorisi Brezilya'yı geriye düştüğü maçta 2-1 mağlup ederek kupaya ikinci kez uzandı. 

Final grubu son maçı öncesinde Brezilya 3, Uruguay 2 puandaydı, 'Sambacılar'a şampiyonluk için beraberlik bile yetiyordu. Dünya Kupası için yapılan Maracana'da, ilk yarı Brezilya'nın yoğun baskısına rağmen 0-0'lık eşitlikle sonuçlanmıştı. 

47. dakikada Ademir, Brezilya'yı öne geçiren gole imza attı. Bu golle birlikte tribünler de coşmuş ve şampiyonluğu beklemeye başlamışlardı. 65. dakikada Schiaffino Urguay'a beraberlik golünü getirdi. Maçın bitimine 11 dakika kala ise Ghiggia'nın golü Uruguay'ı 2-1 öne geçirdi ve kalan dakilarda gol olmayınca, Uruguay, Brezilya'da ikinci kez dünya şampiyonluğu sevinci yaşadı. 

Ademir turnuvayı 9 golle gol kralı olarak tamamlarken, üçüncüyü belirleyecek maçta İsveç, İspanya'yı 3-1 mağlup etti. 

1950 Dünya Kupası ayrıca Türkiye'nin ilk kez katılmaya hak kazandığı dünya kupası olmuştu ancak Türk Milli Takımı, bu turnuvaya maddi yetersizlikler nedeniyle katılamamıştı.

1982 İtalya 3-2 Brezilya

1982 İtalya 3-2 Brezilya

İspanya'nın ev sahipliğini yaptığı 1982 Dünya Kupası çeyrek final gruplarında final gibi bir mücadele oynandı. Yıldızlarla dolu kadrosuyla Brezilya, İtalya karşısında beraberliğin yarı final için yeteceği bir maça çıktı. 

Zico, Socrates, Falcao ve Eder'li Brezilya, karşılaşmaya atak başlayan taraf olurken, İtalya meşhur savunmasıyla Brezilya'ya karşı direniyordu. 

İki yıl cezası sona eren golcü oyuncu Paolo Rossi'nin damga vuracağı dakikalar ise başlamak üzereydi. Bu maça kadar golü olmayan Rossi, 5'inci dakikada takımını öne geçireng golü attı. Socrates 12'nci dakikada beraberlik golünü atarken, Rossi 25'inci dakikada bir kez daha sahneye çıkıyordu. 

68'de Falcao Brezilya'ya tur için yeterli golü attı. İtalya'da ise Rossi durmak bilmiyordu, bu gole yalnızca altı dakika sonra yanıt vererek takımına galibiyeti ve yarı finali getiren isim oldu. 

Rossi attığı üç golle, maça damga vururken, Brezilya'yı beklenenden erken evine yolluyordu. İtalya yarı finalde, Polonyayı'yı Rossi'nin iki golüyle 2-0 mağlup edip finale yükseldi ve son maçta da Batı Almanya'yı 3-1 mağlup ederek kupayı havaya kaldırdı. 

Paolo Rossi altı golle hem turnuvanın gol kralı olurken, hem de en iyi oyuncu ödülüne uzandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1954 Batı Almanya 3-2 Macaristan

1954 Batı Almanya 3-2 Macaristan

İki Dünya Savaşı'ndan da yenilgi ile ayrılan Almanya için yeniden ayağa kalkmanın işaretlerinden biri olan 1954 Dünya Kupası'na, İsviçre ev sahipliği yaptı. 

Finale kadar oynadığı dört maçta 25 gol atan Macaristan, grup maçlarında 8-3 yendiği Batı Almanya karşısında kupayı rahat bir şekilde havaya kaldırmanın hesaplarını yapıyordu. 

Maç başına altıdan fazla gol atan Ferenc Puskas önderliğindeki Macaristan, büyük yıldızının 6'ncı dakikada attığı golle maçın başında öne geçti. Bu golden yalnızca iki dakika sonra Czibor farkı ikiye çıkarıyordu. Yine fark olacağı düşünülürken 11'inci dakikada Morlock, Almanlar'ın ümitlerini geri getiren golü attı. 

16'ncı dakikada Almanya beraberlik golünü Rahn ile bulunca, maça yeniden heyecan geldi. 83'üncü dakikada Rahn bir gol daha atarak takımını öne geçiriyordu. Maçın kırılma anı ise 85'inci dakikada yaşanıyordu, Puskas'ın bu dakikada attığı gol, yan hakem Mervyn Griffiths'in hatalı ofsayt bayrağıyla iptal ediliyordu. 

İsviçre'deki turnuva takımların ilk kez forma numarası ile mücadele ettiği organizasyon olarak da tarihe geçti. 

Turnuvada mücadele eden Türkiye, Batı Almanya'ya 4-1 mağlup olurken, Kore'yi 7-0 mağlup etti. Grup play-off maçında ise Batı Almanya'ya 7-2 mağlup olarak elendi.

1978 Arjantin 6-0 Peru

1978 Arjantin 6-0 Peru

Dünya Kupası'nda şike iddialarının yükseldiği maçta ev sahibi Arjantin, final için 4 farklı kazanması gereken maçta Peru'yu 6-0 mağlup etti. 

Grup birincisi olarak finale çıkmak için ezeli rakibi Brezilya ile çekişen Arjantin, Brezilya'nın 3-1'lik Polonya galibiyetinden sonra fark için Peru karşısına çıktı. 

Maçlar, FIFA'nın ilginç bir kararı ile aynı anda oynanmadı. 

Peru ilk dakikalarda Arjantin karşısında direnç gösterdi, Munante'nin bir topu direkten döndü. Ancak 21'inci dakikada Arjantin'in golleri gelmeye başladı ve farklı sonuç ortaya çıktı. Tangoculara galibiyeti getiren goller Kempes (2), Luque (2), Tarantini ve Houseman'dan geldi. 

Peru kalecisi Ramon Quiroga'nın Arjantin asıllı olması da günlerce konuşulmuştu. 

Yaklaşık 38 bin taraftarının önünde finale yükselen Arjantin, finalde de Hollanda'yı 3-1 mağlup ederek evinde kupa kazanan takımlar arasına adını yazdırdı.

1958 Brezilya 5-2 İsveç

1958 Brezilya 5-2 İsveç

1958 Dünya Kupası, dünyanın göze en hoş gelen futbolunu oynayan ekibi olarak gösterilen Brezilya'nın ilk defa kupayı havaya kaldırdığı turnuva olarak tarihe geçti. 

1950'deki Uruguay mağlubiyetiyle kupayı ellerinin arasından kaçıran ve o tarihi bile hatırlamak istemeyen Sambacılar, 1958'de ev sahibi İsveç ile finalde karşı karşıya geldi. 

Maçın 4'üncü dakikasında golü kalesinde gören Brezilya için 'yine mi kupayı kaybedecekler?' sorusu akıllara gelmeye başlamışken, 10'uncu dakikada Garrincha'nın getirdiği topta Vava golü atıyordu. 

32'nci dakikada bir kez daha aynı isimlerin işbirliğinde Brezilya ikinci golünü buluyordu. Ardından 17 yaşındaki Pele sahneye çıkıyordu. Attığı iki golle, final maçına damga vuran isimlerden biri oluyordu. Zagalo ve Simonsson'un golleri ise sonucu 5-2 olarak tayin ediyordu. 

Turnuvayı üçüncü bitiren Fransa'nın golcüsü Just Fontaine attığı 13 golle, bir dünya kupasından en fazla gol atan oyuncu olarak tarihe geçmiştir. Fransız oyuncunun rekoru hala kırılamamıştır. Pele ise ilk büyük turnuvasını altı golle tamamlamıştır.

1990 Arjantin 1-1 İtalya

1990 Arjantin 1-1 İtalya

1990 Dünya Kupası'nın en özel maçlarından biri yarı finalde oynandı. Maradona Arjantin formasıyla, efsaneleştiği Napoli şehrinde İtalya karşısına çıktı. Güney İtalya şehri olan Napoli, kuzeydekiler tarafından hep küçük görülmüştü. Maradona da maç öncesinde bu konuya değinerek, Napoli halkından kendine ve Arjantin'e destek olmalarını istemişti. 

'Sizi Afrikalı olarak gören İtalya'yı mı destekleyeceksiniz?' sözleri ise unutulmamıştır. 

Yarı final mücadelesine ev sahibi takım hızlı başlıyordu. 17'nci dakikada Toto Schillacci'nin golüyle üstünlüğü ele geçiren İtalya, ilk yarıyı da 1-0 önde tamamladı. 

İkinci yarıda dakikalar 67'yi gösterdiğinde Arjantin Canniggia'nın golü maça denge getirdi. 

Karşılaşmada eşitlik bir türlü bozulmadı ve penaltılara geçildi. Arjantin kalecisi Goycoechea kalesinde devleşerek 'Tangocular'ı finale taşıdı. 

Arjantin finalde ise Batı Almanya'ya maçın bitimine 5 dakika kala Brehme'nin attığı penaltı golüyle mağlup olarak kupayı elerinin arasından kaçırdı. 

Kaynak: Al Jazeera 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın