Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi Öldürüldü

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi Öldürüldü

Deniz Gök
28.11.2015 - 12:00 Son Güncelleme: 28.11.2015 - 22:48

Diyarbakır Barosu üyeleri Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan hemen sonra silah sesleri duyuldu. Çıkan çatışmanın ortasında kalan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybederken, saldırıda 2 polis şehit oldu. Saldırının ardından ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada 'Ya Tahir Elçi'ye suikast yapıldı ya da iki ateş arasında kaldı. Olay mutlak suretle aydınlatılacak, araştırmalar sürüyor' dedi. Olay yerinde incelemelerin sürdüğü sırada çevre güvenliğini sağlayan ekiplere uzun namlulu silah ve roketatarla saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırıda 2 polis yaralanırken, olay yerinin zarar gördüğü ve sağlıklı bir incelemenin yapılamadığı bildirildi. Ön otopsi raporu açıklanan Elçi'nin, uzak mesafeden (100 cm üzeri) ateşlenen bir silahla vurulduğu ve hayatını kaybettiği belirtilirken İçişleri Bakanlığı da resmi sitesinden yaptığı açıklamada saldırıların kronolojisine ilişkin bilgiler paylaştı.  

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri BakanlığıDiyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili resmi sitesinden yazılı açıklama yaptı:

Ön otopsi raporu: Uzak mesafeden vuruldu

Ön otopsi raporu: Uzak mesafeden vuruldu

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ön otopsi raporu tamamlandı.

Bianet'te yer alan habere göre 49 yaşındaki Elçi'nin Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde tamamlanan ön otopsi raporunda ateşli silaha ait mermi çekirdeğinin ensesinin sol tarafından girdiği belirtildi.

Ön raporda Tahir Elçi'nin uzak mesafeden vurulduğu belirtildi.

'Ateşli silah çekirdeği giriş yarasının incelenmesine göre, atış mesafesinin, uzak atış mesafesinden yapılmış olduğu, cesetten alınan örneklerin üzerinde toksikolojik analiz yapılması için Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesine gönderilmesine, ölümü üzerine etkili harici ateşli silah yaralanması dışında başka bulguya rastlanmadığı...'

Otopsiye katılan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Cihan İpek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Elçi, arkasından uzak bir mesafeden yapılan ateşle katledilmiş' dedi. İpek şöyle devam etti:

'Otopsi raporunun sonuç kısmı çok açık. Elçi'nin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatasının sol zigoma ve burun kemik kırıkları, beyin, beyincik kanaması ve harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatindeyiz. Uzak mesafeden ateşli silah yaralanmasıyla gerçekleşen bir ölümdür. Başka da bir şey diyemeyiz.'

Uzak atış mesafesi nedir?

Kısa namlulu silahlar için 3 ile 30–45 cm, uzun namlulu silahlar için 3 ile 75–100 cm’lik mesafeden yapılan atışlar yakın atış, bu atışın üst sınırından daha uzak atışlar ise uzak atış olarak değerlendirilir...

Bugün neler yaşandı?

Bugün neler yaşandı?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ajansların aktardığına göre Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bir grup avukat, ilçedeki çatışmalarda hasar gören tarihi Dört Ayaklı Minare'de incelemelerde bulundu ve ardından bir basın açıklaması yaptı.

Grubun açıklamasından hemen sonra silah sesleri duyuldu ve çatışma çıktı.

Çatışma anlarına ilişkin ilk görüntüler...

Çatışma sırasında Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü bilgisi geçildi.

Ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Twitter hesabından Tahir Elçi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Saldırı, açıklamanın yapıldığı yere yakın bir caddede başladı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırının başladığı anlar MOBESE ve güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.

Görüntülerde saldırganların, basın açıklamasının yapıldığı yerin hemen yakınındaki bir caddeye taksi ile geldikleri görülüyor. Bölgede güvenlik önlemi alan polis ekipleri gelen taksiyi kontrol etmek isteyince araç içerisinden ilk ateş açılıyor.

İki polis memuru yaralanarak yere düşüyor. Hemen ardından saldırganlar taksiden inerek Baro Başkanı Tahir Elçi'nin basın açıklaması yaptığı sokağa yöneliyor.

Görsel: CNN Türk

Gazetecilerin kameralarının kayıtta olduğu sırada, silahlı kişiler Tahir Elçi'nin de bulunduğu sokakta kaçmaya başlıyor. 

Burada polislerle karşı karşıya gelen saldırganlar polislerin ateşine rağmen koşarak uzaklaşmayı başarıyor. 

Bu esnada Tahir Elçi'nin yerde vurulmuş olduğu görülüyor.

Polis saldırganlara yakın mesafeden ateş ediyor...

Çatışma sırasında olay yerinde bulunan DHA muhabiri Ramazan Yavuz yaşananları anlatıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'deki açılış töreninde, 'Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim' dedi.

Öldürülmesinden dakikalar önce 'Çatışma istemiyoruz' demişti...

Diyarbakır Valiliği'nden açıklama:

'28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında İlimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuz da yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır.'

Diyarbakır Barosu: Başkanımız suikast sonucu öldürülmüştür

Diyarbakır Barosu: Başkanımız suikast sonucu öldürülmüştür
İçeriğin Devamı Aşağıda

Olayın ardından Diyarbakır Barosu, Twitter hesabından Elçi'nin bir suikast sonucu öldürüldüğü açıklamasını yaptı.

Sokağa çıkma yasağı

Çatışmaların ardından Diyarbakır'ın Sul ilçesi kaymakamlığı, Sur'un yedi mahallesinde Cumartesi günü 13.00'dan itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

'PKK terör örgütü değildir' sözü nedeniyle yargılanıyordu

'PKK terör örgütü değildir' sözü nedeniyle yargılanıyordu

Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi'nin 14 Ekim'de CNN Türk'teki Tarafsız Bölge programında sarf ettiği, 'PKK terör örgütü değildir. Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, toplumda çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir' sözleri, 7,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasına neden olmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tahir Elçi'nin “basın yoluyla terör örgütü propagandası' suçunu işlediği belirtilen iddianamede, Elçi hakkında 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Bakanlardan açıklama

Bakanlardan açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, çatışmanın bir arabadan güvenlik güçlerine ateş açılmasıyla başladığını belirtti. “Tarafımdan olayı bütün yönleriyle incelemek üzere 2'si mülkiye başmüfettişi, 2'si polis müfettişi olmak üzere toplam 4 müfettiş görevlendirilmiştir. Olay kesinlikle bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır” dedi

Bozdağ ise Adli Tıp Kurumu'nda Diyarbakır Barosu'nun temsilcilerinin de bulunduğu ortamda otopsi işlemlerinin devam ettiğini söyledi. 'Şu anda Adli Tıp Kurumu yetkilileri merhum baro başkanının ailesinin temsilcileri, Diyarbakır Barosu'nun temsilcilerinin bulunduğu ortamda otopsi işlemleri devam etmektedir. 

Olay yeri incelemesi ve diğer delillerin toplanması büyük bir titizlik içerisinde Diyarbakır Barosu'nun temsilcilerinin de bulunduğu bir biçimde yürütülmektedir' diye konuştu.

Davutoğlu: "Elçi'ye suikast planı olabilir"

Davutoğlu: "Elçi'ye suikast planı olabilir"

Tahir Elçi'nin eşiyle görüşüp taziye ilettiğini, şehit polisin eşine de başsağlığı dilediğini aktaran Davutoğlu, adli ve idari soruşturmanın sürdüğünü hatırlatarak, “Acı hepimizin acısıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin canı, malı, onuru kutsaldır. Olayın aydınlatılması yönünde çaba göstereceğiz.” dedi ve vatandaşlardan özellikle Diyarbakır’da yaşayanlardan sükunetle, provokasyonlara, tahriklere kapılmadan olayın aydınlatılmasını beklemelerini istedi. 

'İki ihtimal var'

Başbakan konuşmasında, “Tahir Elçi'ye suikast planı olabilir. Hedef açıktır, hedef Türkiye'dir. İkinci ihtimal ise teröristlerin saldırısı sonrası 100 metre mesafede oradakileri korumak için polislerimiz ateş açması ve arada kalması. Faili meçhul bizim dönemimizde kalmaz kalmayacaktır. İdari soruşturma süratle yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. Diyarbakır’daki vatandaşlarıma çağrım, olayın aydınlatılmasını beklemelidir. Olayı takip ediyoruz, saldırganların kimlikleri araştırılıyor.” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şehit sayısı 2'ye yükseldi

Şehit sayısı 2'ye yükseldi

Şehit polis Ahmet Çiftaslan

Saldırıda şehit düşen polis memurlarından birisi Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı Ahmet Çiftaslan.

Polis memuru Çiftaslan'ın ağır yaralı halde kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtildi.

Ağır yaralanan polislerden biri daha şehit oldu

DHA'nın haberine göre saldırıda şehit olan polis memuru Ahmet Çiftaslan'ın ardından ağır yaralanan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi gören polis memuru Cengiz Erdur da yapılan tüm müdahaleye rağmen şehit oldu. 

Diğer polis memurunun tedavisine ise hastanede devam ediliyor.

İnceleme yapan heyete ateş açıldı: 2 polis yaralandı

İnceleme yapan heyete ateş açıldı: 2 polis yaralandı

DHA'nın haberine göre olay yeri incelemesi için Tahir Elçi’nin öldürüldüğü bölgeye giden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve baro yönetim kurulu üyelerine 15.00 sıralarında sokak aralarından otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı.

Bu sırada güvenlik önlemi alan polis zırhlı aracı geçerken, yola tuzaklanan bombanın uzaktan kumandayla patlatıldı. Araçtaki 2 polis memuru yaralandı.

Saldırı üzerine Başsavcı Solmaz ve beraberindekiler güvenli bir yere götürüldü.

Elçi'nin hesabından yakınları tarafından paylaşılan mesaj...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda