Görüş Bildir
Haberler
Dikkat Bu Yiyecekler Patlayabilir! Mikrodalga Fırına Asla Konulmaması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Dikkat Bu Yiyecekler Patlayabilir! Mikrodalga Fırına Asla Konulmaması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Özlem TanerCeren
28.01.2023 - 14:16 Son Güncelleme: 07.04.2023 - 16:49

Mikrodalga, modern teknolojinin bir harikasıdır. Yiyecekler birkaç saniye içinde buz gibi soğuktan cayır cayır yanan sıcağa dönüşebilir. Pişirme süresini kısaltır, hazırlık süresini hızlandırır ve her yönüyle işinizi kolaylaştırır. Ancak her şey mikrodalgaya girmemelidir. Bazı yiyecekler, içecekler ve kaplar bir dakikadan daha kısa bir süre mikrodalga fırında bekletilirse toksin salgılayabilir, yanabilir, eriyebilir ve hatta patlayabilir. Hatta bazıları toksik hale gelebilir. Peki mikrodalga fırına koyulmaması gereken yiyecekler nelerdir? Mikrodalga fırında hangi yiyecekler ısıtılmaz? İşte tüm detaylar...

1. Yumurta

1. Yumurta

Isıtmak veya haşlamak için yumurtaları asla mikrodalga fırına koymamalısınız. Yumurtaların patlama riski çok yüksektir. İster kabuklu ister soyulmuş olsun, mikrodalgada ısıtılan yumurtalar buhar çıkarır. Buhar beyazlardan kaçamaz, bu yüzden basınç oluşur. Yumurtayı kestiğinizde (ya da daha kötüsü ısırdığınızda) buhar anında açığa çıkar. Ortaya çıkan patlama sizi yakabilir.

2. Sosis

2. Sosis

Sosis de birçok yiyecek gibi mikrodalgaya girdiği zaman patlama riski vardır.Aynı zamanda pastırma, sosisli, et gibi işlenmiş gıdalar mikrodalgada değil, ocakta veya fırında pişirilmelidir. Bu işlenmiş et ürünlerinin ısıtılması kolesterol oksidasyon ürünlerinin (COPs) oluşmasına yol açar. COPs koroner kalp hastalığı ile bağlantılıdır. Araştırmalar bunun aynı zamanda enflamasyon, arterlerde plak birikimi ve daha fazla sağlık sorunuyla da bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

3. Sarımsak

3. Sarımsak

Sarımsağı mikrodalga fırına koymak patlamasına yol açabilir. Sarımsak yangın çıkmasına yol açabilir. Bu yüzden kesinlikle denemeyin.

4. Üzüm

4. Üzüm

Üzüm gibi sulu meyveleri mikrodalgaya koyan yoktur ama yine de bu tür gıdalar patlayabilir.

5. Acı biber

5. Acı biber

Acı biber mikrodalgaya girdiğinde alev almaz. Ancak ısıtma işleminden sonra mikrodalganın kapağını açtığınızda dışarı çıkan hava, boğazınıza ve gözlerinize ciddi zarar verebilir.

6. Domates sosu

6. Domates sosu

Domates sosunu kapağı da kapalı değilken mikrodalga fırına koyarsanız patlamasıyla hüsran yaşama olasılığınız çok yüksektir.

7. Patates

7. Patates

Merak etmeyin, patateslerinizi mikrodalgada hızlıca pişirebilirsiniz. Ancak daha sonra yeniden ısıtmaya karar verirseniz, tehlikeli olmalarını önlemek için gerekli adımları atın. Patatesler genellikle botulizm bakterisi olan Clostridium botulinum'u barındırır. Pişirildiklerinde ve hemen buzdolabında saklanmadıklarında, bakteri sporları çoğalabilir. Patatesleri mikrodalgada ısıtmak da bakterileri öldürmez, bu nedenle ikinci gün patatesleriniz mide rahatsızlığına neden olabilir.

8. Anne sütü

8. Anne sütü

Anne sütü, mikrodalgaya konmaması gereken besinlerdendir. Anne sütü mikrodalgada ısıtıldığı zaman, sütün içinde bulunan ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren proteinler azalmaya başlıyor.

9. Çin yemekleri

9. Çin yemekleri

Genellikle metal saplı küçük kaplarda satılan Çin yemeklerini, mikrodalgada ısıtmayın. Metal saplar mikrodalgada çok fazla ısınır ve yemek kapları da yangına neden olabilir. Bu yüzden Çin yemeklerini, düz seramik veya cam kaseye koyarak ısıtabilirsiniz.

10. Tavuk

10. Tavuk

Tavuk mikrodalga da içerdiği proteinden dolayı yeniden ısıtıldığında hem lezzetini hem de dokusunu kaybeder. Mikrodalgada ısıtılan tavuk gıda zehirlenmesine neden olabilir.

11. Domates

11. Domates

Domatesin içi çok suludur ve dışında bir kabuk bulunmaktadır. Bu kabuk içindeki sıvıyı tutar. Mikrodalgaya girdiği zaman içindeki sıvı çok ısındığı zaman patlama riski vardır. Bu yüzden domatesi mikrodalgaya koymamanız önemlidir.

12. Pirinç

12. Pirinç

Pirinç yüksek sıcaklıklara son derece dayanıklı bir bakteri içerir mikrodalgada her zaman elde edilemez.

13. Havuç

13. Havuç

Havuçlar uygun bir şekilde yıkanmazsa ve herhangi bir kir kalıntısı varsa topraktaki mineraller mikrodalgada kıvılcıma dahi neden olabilir.

14. Su

14. Su

Mikrodalgada su ısıtmak seçenekler arasında en basit ve sorunsuz olarak gözükendir. Ancak araştırmalar birçok yanık vakasının mikrodalgada ısıtılan sudan kaynaklandığını gösterdi. Mikrodalga fırındaki elektromanyetik dalgalar suyun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da su moleküllerini kararsız hale getirir ve yoğun kaynamalara ve hatta patlamalara neden olabilir.

15. Yeşil yapraklı sebzeler

15. Yeşil yapraklı sebzeler

Mikrodalgada ısıtıldığında yeşil yapraklı sebzelerdeki besinler sağlığınız için çok tehlikeli hale gelebilir. Sağlık için çok faydalı olan ancak ısıtıldığında nitrat denilen bir maddedir. mikrodalgada nitrozaminlere dönüştürülürler. Kanserojen olabilen bir madde. Bu nedenle, artıklarınız varsa ıspanak, lahana veya yeşil yapraklı sebzeler, bir damla zeytinyağı ile bir tavada ısıtmak daha iyidir.

Son olarak asla boş bir mikrodalga fırını çalıştırmayın. Yiyecek veya mikrodalgaları emecek bir kap olmadan, ışınlar magnetrona geri yansır. Bu, makineye zarar verebilir ve hatta yangın çıkarabilir. Başlat düğmesine basmadan önce mikrodalgaya yiyecek koyup koymadığınızı iki kez kontrol edin.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
12
8
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Crystal star

Patates çatalla delinerek koyulabilir. Yumurtanın sarısını dağıtarak koyulur. Su çay kahve ısıtılır ama zamana dikkat ederek ve hemen almamak lazım. On saniy... Devamını Gör

Mustafa Bilen

eee geriye ne kaldı ki 😅😅

Erkan Şahin

=mikrodalga boş bir icat