Görüş Bildir
Haberler
Dershane ve MİT Kararı Yeni Başkanda

Dershane ve MİT Kararı Yeni Başkanda

ATKN
10.02.2015 - 16:38 Son Güncelleme: 10.02.2015 - 16:40
İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilen Zühtü Arslan'ı bekleyen en kritik dosyalar hükümetle Cemaat arasındaki önemli çatışma maddelerinden biri olan dershaneleri kapatan kanun ile MİT Kanunu olacak. İptali istenen bu kanunlar Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nca karara bağlanacak.

Al Jazeera Turk'ün haberine göre; Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç'ın emekli olmasının ardından koltuğu devralan Zühtü Arslan, Haşim Kılıç’ın sonuçlandırmadığı kritik dosyaları gündeme alacak. Kılıç, iptal başvurusu yapılan MİT Yasası ile Dershaneler Yasası dosyalarını, raporları tamamlamasına rağmen gündemine almamıştı. Yeni başkan Arslan’ın ilk bakacağı kritik dosyalar ise bunlar olacak.

AYM Başkanı Zühtü Arslan [AA - Arşiv]

Hükümete yakınlığıyla bilinen Zühtü Arslan’ın kritik dosyalarda iptal kararı vermeyeceği konuşuluyor. Al Jazeera’ye konuşan Anayasa Mahkemesi kaynakları Arslan’ın başkanlığında AK Parti aleyhine hiçbir karar çıkmayacağını söyledi.

CHP'nin başvurusu

CHP, AK Parti hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki gerilimin önemli başlıklarından dershane yasasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 18 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP başvurusunda dershane düzenlemesinin 'teşebbüs hürriyetini ihlal ettiğini' ve 'Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki 40 bine yakın yöneticinin görevlerinin yasa ile sona erdirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu' savundu.

Yasa ne getiriyor?

Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren kanunla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyor.

Yasayla, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak.

Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüğe girdiği anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun sil baştan oluşturulmasını içeriyor. CHP'nin Anayasa'ya aykırı bulduğu madde de bu.

Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim - öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018 - 2019 eğitim - öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulunan örgün eğitim kurumlarından gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.

MİT Yasası'nın iptali istendi

CHP’nin bir diğer başvurusu ise MİT Yasası'yla ilgili. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptal ve yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili başvurusunun ilk incelemesini 14 Temmuz 2014 tarihinde yapmıştı. Yüksek mahkeme dosyayı esastan görüşmek üzere kabul ederek, raportörün raporunu hazırlaması talimatını vermişti. Raportörün raporunu tamamlaması üzerinden iki ay geçmesine rağmen yüksek mahkeme MİT Yasası'nı gündemine almadı.

Yasa ne getiriyor?

Yasayla Milli İstihbarat Teşkilatı bankalar ve ticari kuruluşlardan 'görevleriyle ilgili' her türlü bilgi ve belgeyi alma yetkisine de kavuştu.

MİT daha önce başvurulan mahkemenin oybirliği ile alabildiği dinleme yetkisini acil hallerde Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nden sadece bir hakimin onayı ile alabilecek.

MİT mensuplarının yargılanmasında HSYK devre dışı bırakılarak doğrudan Ankara ağır ceza mahkemeleri görevli hale getirildi.

MİT'e ait bilgileri yayınlayan basın mensuplarına 9 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Kamu ve özel tüm kuruluşlar, görev sırasında ihtiyaç doğması halinde ellerindeki tüm malzeme, teçhizat ve cihazı MİT'e geçici olarak devredecek.

MİT elindeki bazı delil ve belgeleri herhangi bir kuruma teslim etmeme yetkisini elde etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0