Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanlığı Depremle İlgili Haftanın Yalan Haberlerini Paylaştı

Cumhurbaşkanlığı Depremle İlgili Haftanın Yalan Haberlerini Paylaştı

Daedra
07.02.2023 - 15:13

'Dezenformasyon Yasası' olarak anılan yeni yasa ile birlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı da her hafta bir Dezenformasyon Bülteni yayınlamaya başladı. Bültenin bu haftaki ana odağı ise Türkiye'yi sarsan deprem oldu. 6 Şubat tarihli Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı Dezenformasyon Bülteni'nde deprem, kurtarma çalışmalarının durumu ve yıkılan merkezler gibi pek çok konuda yalan olarak değerlendirilen haberler paylaşıldı.

Kaynak: https://www.iletisim.gov.tr/images/up...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. “Deprem Bölgesinde Arama Kurtarma Çalışması Yapılmıyor”

1. “Deprem Bölgesinde Arama Kurtarma Çalışması Yapılmıyor”

Sosyal medyada sık sık karşılaştığımız bu iddialar Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı tarafından yalanlandı. Bu iddiaların yanlışlığı dile getirilirken 

'Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat saat 13:04 itibariyle 9 bin personelin arama kurtarma çalışması yürüttüğünü ve bu sayının sürekli artmakta olduğunu ifade etmiştir. AFAD’dan yapılan son açıklamaya göre, depremden etkilenen bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli, yine aynı şekilde 5 bine yakın araç ve iş makinesi görevlendirilmiştir. Ayrıca AFAD gönüllüsü 10 bin 409 kişinin de çalışmalara destek vermektedir. Bu ekipler 216 araç ve 3 bin 226 iş makinesiyle arama kurtarma faaliyetlerini sürdürmektedir. 10 ildeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçak ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli __hasar gören illere ulaşmıştır. 

Ayrıca deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına 3 bin 500’den fazla Mehmetçik katkı sağlamaktadır. Depremin hasara yol açtığı illerde yıkılan binaların altında kalan vatandaşları kurtarma faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında 6 Şubat 2023 saat 23:50 itibari ile 6 bin 345 kişi enkaz altından kurtarılmıştır.

ifadeleri bültende yer aldı.

2. “Deprem Sonrası Malatya’da Kızılay Bölge Kan Merkezi Tamamıyla Yıkıldı”

2. “Deprem Sonrası Malatya’da Kızılay Bölge Kan Merkezi Tamamıyla Yıkıldı”

Bu söylentilerin da tamamen gerçek dışı olduğu bültende bildirilirken depremin ardından geniş yankı bulan bu iddiaların da yalan olduğu ifade edildi.Meydana gelen depremler sonrası Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi binasında ufak çaplı hasar meydana gelmiştir. Hasar, binadaki faaliyetleri durduracak düzeyde değildir.

Meydana gelen depremler sonrası Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi binasında ufak çaplı hasar meydana gelmiştir. Hasar, binadaki faaliyetleri durduracak düzeyde değildir. Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi, faaliyetlerine devam etmektedir.

3. “Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi’ndeki Engelli Bireyler Sokakta Kalıyor”

3. “Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi’ndeki Engelli Bireyler Sokakta Kalıyor”

Bu iddia ile ilgili olarak ise kimin tarafından çekildiği belli olmayan görüntüler ile manipülasyon yaratılmaya çalışıldığı dile getirildi.

Görüntüler söz konusu iddia ile sosyal medyada paylaşılmış, basın yayın organlarında habere konu olmuş ve bazı siyasetçiler tarafından dillendirilmiştir.

Kahramanmaraş-Elbistan merkezli olarak 13:24’te meydana gelen 7.5 şiddetindeki depremin Malatya’da hissedilmesi sebebiyle, deprem esnasında Özel Güvenim Bakım Merkezinde kalmakta olan engelli bireyler bahçeye ve kurum dışına çıkarılmıştır.

Bu esnada kimin tarafından çekildiği ve servis edildiği bilinmeyen bir video ile engelli bireylerin sokakta kaldığı iddia edilmiştir. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bakım merkezi ile iletişime geçmiş, videodaki görüntünün deprem anına ait olduğu ve binada herhangi bir problem olmaması sebebi ile engellilerin tekrar kurum içine alındığı öğrenilmiştir.

Engelli bireylerin dışarıda kaldığı yönündeki iddialar, tamamen manipülasyon amaçlıdır.

4. “Sakarya’da 5.5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi”

4. “Sakarya’da 5.5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi”

Arka arkaya gelen deprem haberlerinin ardından Sakarya bölgesinde de bir sarsıntı meydana geldiği haberleri ile karşılaşmıştık. Yayınlanan bültende bu bilginin de doğru olmadığı paylaşıldı.

Türkiye’de en çok sismik istasyona sahip AFAD kurumunun verilerinde böyle bir kayıt bulunmamaktadır.

Kandilli Rasathanesi’nin yanı sıra uluslararası deprem araştırma kuruluşlarının da verileri incelendiğinde, böyle bir depremin söz konusu olmadığı görülmektedir.

5. “Adana Havalimanı İkinci Bir Karara Kadar Uçuşlara Kapatıldı”

5. “Adana Havalimanı İkinci Bir Karara Kadar Uçuşlara Kapatıldı”

Ulaşım konusunda sıkıntıların yaşandığı kimi kaynaklarca aktarılan bazı haberlerde Adana Havalimanı'nın da ikinci bir emre kadar uçuşa kapatıldığı söylenmişti. Bu konu hakkında da yalanlama geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamasına göre, iddialar tamamen asılsızdır. Adana Havalimanı hava trafiğine açıktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. “AFAD, Akşam Saatlerinde 8.5 Şiddetinde Deprem Beklendiğini Açıkladı”

6. “AFAD, Akşam Saatlerinde 8.5 Şiddetinde Deprem Beklendiğini Açıkladı”

Halkı daha da paniğe sürükleyen bir diğer asılsız paylaşım da AFAD tarafından çok daha büyük bir deprem beklendiği iddiası olmuştu. Bültende bu iddiaya da yer verildi.

AFAD veya herhangi bir __kurumdan böyle bir açıklama yapılmamıştır.

7. “Deprem Sonrası Uşak’ta 100 Liralık Battaniye Bir Günde 250 Lira Oldu”

7. “Deprem Sonrası Uşak’ta 100 Liralık Battaniye Bir Günde 250 Lira Oldu”

Depremin vurduğu Uşak'ta battaniyelerin bir günde fahiş zamlandığına dair iddialar da Uşak Valiliği'nin açıklamaları kaynak gösterilerek asılsız olarak paylaşıldı.

Uşak Valiliği tarafından yapılan basın açıklamasına göre şehirde üretilen battaniyelerin fiyatları içerdikleri materyallere göre 100 TL ile 350 TL arasında değişiklik gösterdiği belirtilmiştir.

Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, deprem öncesi ve sonrasında herhangi bir fiyat tutarsızlığı tespit edilmemiştir. Ayrıca Uşaklı vatandaşlar tarafından 100 bin adet battaniye, depremin yaşandığı ilk andan itibaren bağış olarak deprem bölgelerine gönderilmiştir.

8. “Kahramanmaraş’ta Deprem Anı” İddiasıyla Paylaşılan Bazı Görüntüler"

8. “Kahramanmaraş’ta Deprem Anı” İddiasıyla Paylaşılan Bazı Görüntüler"

Pazarcık'ta deprem anı olarak servis edilen bazı görüntülerin de gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

Söz konusu görüntülerin, 30 Ekim 2020’de İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem anına ait olduğu tespit edilmiştir

9. “Samsun’da Bir Saat İçerisinde 6.3 Şiddetinde Deprem Olacak”

9. “Samsun’da Bir Saat İçerisinde 6.3 Şiddetinde Deprem Olacak”

Halkı paniğe sevk eden bazı paylaşımlarda Samsun merkezli bir deprem beklendiği iddia edilmişti. Yapılan açıklamada bu paylaşımların da asılsız olduğu paylaşıldı.

Samsun Valiliği’nden yapılan açıklamada, saat 13:24’te Elbistan merkezli meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremden Samsun’un da etkilendiği ve şu ana kadar bildirilen herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada vatandaşların, “Samsun’da 1 saat içerisinde deprem olacak” şeklindeki asılsız iddialara itibar etmemeleri ve resmi kaynakların açıklamalarını takip etmeleri çağrısında bulunuldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Allah Yardımcımız olsun. Şuan bundan rant etmenin derdinde olan kim varsa, Allah a havale ediyorum. Kendi siyasi ve kişisel nefretini kusmak için bu durumu k... Devamını Gör

Mert syl

kendi yalanlarını da böyle tek tek açıkliiicaz seçimden sonra. ama liste çok uzun, okuması bile 1 hafta sürer

d_fatih_

Sakarya da 6 şubat saat 13.30 civarında sallandık bir çok kişi hissetti kamera kayıtlarında da var hatta telefon hatları meşguldü.

d_fatih_

7.6 lık depremle hemen hemen aynı saatte ama sakarya da böyle bir sallantı olmadığından bahsediyor yetkililer bu enteresan bütün çarşı dışarı çıktı