Görüş Bildir
Haberler
Çin Malı Bu Telefon Virüs ile Geliyor

Çin Malı Bu Telefon Virüs ile Geliyor

Batuhan
18.06.2014 - 15:04

Çin Malı Bu Telefon Virüs ile Geliyor

Android işletim sistemi ile çalışan ucuz Çin malı Star N9500 akıllı telefon, 8 megapiksel kamera ve dört çekirdekli işlemcisi ile müşterilerin beğenisine sunuluyor. Ancak Almanya merkezli siber güvenlik şirketi G Data, telefonda zararlı yazılım bulduğunu açıkladı. Bu yazılım ile kullanıcı takip edilirken telefon uzaktan kontrol de edilebiliyor.

Antivirüs ve siber güvenlik ürünleri satan G Data, Usupay.D ismini verdiği trojan atını telefon içerisinde yüklü halde gelen Google Play uygulaması içerisinde bulduğunu kaydetti.

Şirket bu telefonu satın alan kullanıcılardan gelen şikayetler üzerine yeni satın alınmış bu telefon üzerinde çeşitli testler yaptığını belirtti.

G Data, testler sırasında telefon içerisindeki casus yazılımın telefon kimliğini ve özelliklerini içeren verileri Çin'deki belirlenemeyen bir sunucuya gönderdiğini tespit etti.

G Data, bu zararlı yazılım aracılığı ile telefona uzaktan müdahale edilerek kamera gibi bazı fonksiyonların çalıştırılabileceğine de dikkat çekti ancak üzerinde çalıştığı telefonda bu yönde bir kanıt bulmadığının da altını çizdi.

Şirket ayrıca verilerin Çin'e gönderiliyor olmasının da saldırganın bu ülkede olduğu anlamına gelmediğini de belirtti.

G Data, bu zararlı yazılımın telefonda nasıl yer aldığına açıklama getiremedi. Telefonun üreticisi Şenzen merkezli Tianxing şirketine ise yorum almak için ulaşılamadı. G Data sözcüsü Thorsten Urbanski de kendilerinin üretici ile iletişim çabalarının başarısız olduğunu söyledi.

N9500 telefonu, çok sanatlar listesindeki Samsung Galaxy S4 gibi düşük fiyatlı akıllı telefonlar içerisinde popüler bir yere sahip. Telefonun 5 inçlik ekranlı modeli Amazon.co.uk sitesinde 85 sterlinden (310 lira), 5.7 inçlik HD modeli ise 119,89 sterlinden (440 lira) satılıyor.

Konuyla ilgili Amazon ve Google'dan da yorum alınamadı.

Zararlı yazılım, telefon ve işletim sistemleri ile birlikte gelen Google Play yazılımı içerisinde önceden yüklü olarak geliyor. Bu nedenle bu yazılım üçüncü parti uygulamalar gibi normal şekilde silinemiyor.

Bu zararlı yazılım 2013 Mart'ında Kaspersky Lab tarafından bulunmuştu. G Data Usupay.D isimli bu yazılımın ilk kez bir mobil telefonda bulunduğunu kaydetti.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0