Görüş Bildir
Haberler
CHP'nin Seçim Vaatleri Ne Olacak?

CHP'nin Seçim Vaatleri Ne Olacak?

ATKN
06.02.2015 - 14:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP’nin seçim bildirgesinde sosyal devlet, sosyal adalet ve özgürlüklere vurgu yapılacak. Emeklilere dini bayramların birinde bir maaş ikramiye verilmesi, sosyal yardımların iki katına çıkarılması, taşeron sisteminin kaldırılması ve üreten ekonomi modeli ile işsizliğin azaltılması CHP’nin seçim vaadleri arasında yer alacak.

CHP seçim bildirgesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce seçime hazırlık çalışması çerçevesinde hazırlanan ‘Adalet, Özgürlük ve Kalkınma Vizyonu’ başlıklı yeni ‘siyasi tutum belgesi’  taslağına partinin yetkili organlarında son şekli verilecek.

Al Jazeera Turk'ten Sibel Demirci Erdem'in haberine ve CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Sosyal devlet ve özgürlükler  seçim bildirgesinde öne çıkan mesajlar olacak. Buna göre CHP’nin seçim bildirgesinde yer alacak başlıklar şunlar:

‘Sosyal devlet güçlendirilecek’

Sosyal devletin güçlendirilmesi CHP’nin öncelikli mesajlarından biri olacak.  CHP’nin hazırladığı taslak metinde “ Sosyal devlet güçlendirilecek, sosyal adalet sağlanacak. Gerçekten özgür bir rejimin kurulması ancak sosyal adaletin sağlanması ile mümkündür” deniliyor.

'Sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak'

'Sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak'

Herkesin insanca yaşayacağı asgari bir gelire sahip olacağı vaadinde bulunan CHP sosyal yardımların iki katına çıkarılacağını da taahhüt edecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 27 Ocak Salı günü partisinin grup toplantısında da bunu sözlü olarak ifade etti. Seçmene sosyal yardımların iki katına çıkarılacağı sözü verdi. Kılıçdaroğlu “ Sözüm söz , sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak” dedi.

Hedef kitlelerden biri de 10 milyon emekli

CHP’nin bu seçimdeki hedef kitlesinden biri de 10 milyon emekli. Emeklilerin sosyal devletin en önemli aktörlerinden biri olduğunu söyleyen CHP lideri son dönemde yaptığı konuşmalarda emeklilere yönelik mesajlar  veriyor, emeklilerin sorunlarına işaret eden CHP emekliden oy bekliyor. CHP emeklilere şu vaadlerde bulundu:

Emekli maaşları arasındaki farkı kaldırmak için intibak yasası çıkarılmalı

Emekli maaşlarından 12 kalemde alınan katkı payları kaldırılmalı

En azından dini bayramların birinde yılda bir kez emeklilere ikramiye verilmeli

Maaş artışlarında gıda enflasyonu dikkate alınmalı

'Taşeron sömürüsüne son verilecek'

CHP seçim bildirgesinde taşeron sisteminin kaldırılacağı sözünü de verecek. Bildirgede “Taşeron tarihe karışacak, taşeron statüsünde çalışan işçiler güvenceli kadroya kavuşturulacak, iş cinayetleri ile tavizsiz mücadele edilecek ' dendi.

'Sağlık güvencesi her vatandaşın hakkı'

Her vatandaşın temel sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olduğunu belirten CHP “ Genel Sağlık Sigortası adı altında vatandaşlardan mecburi olarak alınan yüksek katılım paylarına dayalı sistemin kaldırılacağı, dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden kamu güvencesiyle yararlanacağı bir sistem kurulacağı” sözünü verecek.

'Çoçuk emeği sömürülmeyecek'

CHP çocuk işçilerin sorunlarını da seçim bildirgesine taşıyacak. 'Çocuk emeği sömürüsüne son verilecek, hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek,  çocuğu temel alan kapsamlı bir sosyal yardım sistemi geliştirilerek çocuğun çalışmak zorunda kalmayacağı, çocuk emeği sömürüsünün son bulacağı bir yapı oluşturulacak' denilecek.

'Torpil değil liyakat'

Kamuda işe girmede ve yükselmede  liyakatın esas alınacağını söyleyen CHP seçmene “Ahbap çavuş ilişkisi, torpil değil liyakat esas alınacak' sözünü de verecek.

'Yeni tarım politikasına ihtiyaç var'

Yeni tarım politikasına ihtiyaç olduğunu belirten CHP bu alanda yeni istihdam oluşturmak yeni tarım projeleri oluşturulacağını da söyleyecek.

‘Üreten  Türkiye ile işsizliğin beli kırılacak’

CHP seçim bildirgesinde yeni bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu belirtecek: “Üreten Türkiye oluşturulacak, işsizliğin beli kırılacak . Devlet ve özel sektör arasında koordinasyonu geliştirerek üretim, istihdam odaklı bir ekonomi modeli ortaya konulacak. İstihdam yaratmayan rant ve tüketime dayanan borç ekonomisi yerine üretim odaklı bir yapı oluşturulacak, işsizlik azaltılacak, sürdürülebilir büyüme performansı yakalanacak” mesajlarını verecek.

'Özgürlükler sağlanacak'

CHP, bildirgesinde ekonomik alanda değil toplumsal alanda da adaletin ve özgürlüğün sağlanacağı mesajına yer verecek: “Tüm kimlikler için adalet ve özgürlükler sağlanacak, YÖK kaldırılacak, üniversiteler özgür olacak, basın özgürlüğü sağlanacak, yargı hak ve özgürlüklerin teminatı olacak”

‘Seçilmiş krallık değil, kuvvetler ayrılığı’

Başkanlık sistemine karşı çıkan CHP seçim bildirgesinde parlamenter sistemden yana tavır alacak. “Tüm erklerin denge içinde çalıştığı parlamenter demokrasi yeniden inşaa edilecek” diyecek. CHP’nin daha önce hazırladığı taslak metinde bu konudaki görüşleri şu şekilde ifade edilmişti: “ CHP en  çok oy alanın ‘seçilmiş kral ‘gibi hukuktan ve yasal denetimden bağımsız davrandığı sistemi reddeder.Yasama, yürütme, yargı arasında sağlıklı bir demokratik dengeyi inşaa eder”

CHP’nin seçim bildirgesinde yer vereceği  diğer başlıklar ise şunlar:   

Sarı sendika değil emekçi sendikası,

Parasız bilimsel eğitim her çocuğun hakkı

Kadına şiddete sıfır taviz

Parasız bilimsel eğitim her çocuğun hakkı  

Rantı değil, insanı önceleyen çağdaş kentleşme anlayışı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0