Görüş Bildir
Haberler
Göçmen Gemisinde 337 Kaçak

Göçmen Gemisinde 337 Kaçak

Onedio Medya
12.03.2015 - 19:06 Son Güncelleme: 13.03.2015 - 12:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çanakkale Boğazı'nda kaçak göçmen gemisine operasyon

Kaçak göçmen taşıdığı ihbarı yapılan Türk bandıralı yük gemisi, 'dur' ihtarına uymayınca Çanakkale'de motorlarına ateş edilerek durduruldu. Gemide 337 kaçak göçmen bulundu, 5 kişi gözaltında.

İstanbul'dan yola çıkan ve kaçak göçmen taşıdığına dair hakkında ihbar yapılan 59 metrelik 'Doğan Kartal' isimli kuru yük gemisi, Çanakkale Boğazı'nda durdurulmak istendi. Ancak gemi uyarıya rağmen ilerlemeye devam edince Boğaz trafiği durduruldu ve operasyon başlatıldı. Gemide, çoğunluğu Suriye uyruklu olduğu bildirilen 85'i çocuk, 68'i kadın 337 kaçak olduğu ortaya çıktı. Gemideki 2 mürettebat ile organizötar olduğu öne sürülen yabancı uyruklu 3 kişi gözaltına alındı.

Sahil güvenlik ekiplerinin operasyonunun ardından, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait 'Kurtarma 10' römorkörünce çekilerek Gelibolu İskelesi'ne yanaştırılan gemideki kaçaklar, geniş güvenlik önlemleri alınarak askeri ve sivil minibüslere bindirilip Gelibolu Spor Salonu'na götürüldü.

"Amacımız gemidekilere zarar gelmemesiydi"

"Amacımız gemidekilere zarar gelmemesiydi"

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, kendisine gelen ilk bilgide geminin Marmara Denizi tarafından Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlediğini söyledi. Gemide Suriyeli kaçak olduğu ihbarının yapıldığını söyleyen Çınar şu bilgileri verdi:

'Bu yönde ilgili birimlerimiz bir operasyon düzenledi. Bu doğru bir bilgi gibi görünüyor. Gemi yapılan tüm uyarılara rağmen durmadı. Sahil güvenlik ekiplerimiz gemiyi uyarılarla durdurmaya çalıştı ama buna karşılık verilmedi. Gemiye halat atma yöntemi denendi. Buna rağmen gemi yine durdurulamadı. Bizim burada amacımız gemideki insanlara zarar gelmemesi yönündeydi.'

Çınar, daha sonra geminin makinelerine ateş edilerek durdurulduğunu açıkladı, 'Bu sırada dümenin kilitlenmesi nedeniyle gemi tamamen durdu. İlk belirlemelere göre tabii tam sayım yapılmamış ancak 400'e yakın Suriye uyruklu kaçak olduğu tahmin ediliyor. Herhangi bir direniş yok, can kaybı ve yaralı da bulunmuyor' dedi.

Sahil güvenlik ekiplerinin operasyonunun ardından, gemi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 'Kurtarma 10' römorkörünce çekilerek, Gelibolu İskelesi'ne yanaştırıldı. Güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından gemideki kaçak göçmenlerin tahliyesine başlandı.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu, çoğunluğu Suriye uyruklu kaçaklar Gelibolu Spor Salonu'na götürüldü.

Gemi trafiği ve arabalı vapur seferleri durdu

Operasyon sırasında Çanakkale Boğazı, her iki yönden transit gemi geçişlerine kapatılırken, Gelibolu-Lapseki arasındaki araba vapuru seferleri de geçici olarak durduruldu.

Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü operatörleri telsiz yardımıyla gemileri operasyon bölgesinden uzaklaşmaları yönünde uyardı. Bazı gemilerin kaptanları da Çanakkale Boğazı içindeyken rotalarını değiştirip dönüşe geçti.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0