Görüş Bildir
Haberler
Binlerce Bebeğin Deforme Doğmasına Sebep Olan İlaç Piyasaya Neden Sürülmüştü?

Binlerce Bebeğin Deforme Doğmasına Sebep Olan İlaç Piyasaya Neden Sürülmüştü?

luna
05.05.2021 - 07:45

Dünyayı değiştireceğine inanılan ilacın aslında dünyayı akıl almaz derecede kötü etkilemesin nelere sebep olduğunu derledik, okurken yok artık diyeceksiniz! 

Kaynak: ViBio

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Chemie Grünenthal" firmasının dünyayı değiştirecek ilacı.

"Chemie Grünenthal" firmasının dünyayı değiştirecek ilacı.

O döneme kadar Almanya'nın en zenginlerinden olan Wirtz ailesine ait olan 'Chemie Grünenthal' isimli Alman ilaç firması 1950’lerin başında, dünyayı değiştireceğini savundukları bir ilaç geliştirmişlerdir.

Bu ilacın etkisi, insanın vücudunu adeta bir robot gibi çalışmasını sağlıyordu. Kullanıldığı anda bağışıklık sistemine baskı kurarak bağışıklık sistemini aktif hale getiriyor, kişi ne durumda olursa olsun, bireyin vücudu hastalıklarla savaşmaya başlıyordu.

Tlidomit/ Contergan ilacının etkileri nelerdi?

Tlidomit/ Contergan ilacının etkileri nelerdi?

Büyük ağrılar çeken yaşlılar, bir türlü uyumayan çocuklar, sancıları yüzünden nefesi kesilen hamile kadınlar, yani hiçbir ayrım fark etmeksizin her derde deva olacak bu ilacı, herkes kullanabilir deniliyordu.

Contergan ismiyle Batı Almanya'da piyasaya sürüldüğünde ilaç hakkında yapılan testler henüz tamamlanmamıştı. Ancak Alman hükümeti İkinci Dünya Savaşında kendilerine yardım eden Wirtz ailesine güveniyordu. Reçetesiz kullanıma teşvik edilen Contergan, doktorlara ücretsiz olarak temin ediliyor, gazete ve sokaklarda herkesin kullanabileceği mucizevi bir ilaç olduğuna dair afişler basılıyordu.

Amerika ilacı neden veto etti?

Amerika ilacı neden veto etti?

Amerikan ilaç pazarına da açılmak isteyen firma, gerekli izinleri alabilmek için dönem hükümetinin kapısını çalsa da ilacın gerekli testlerden geçmediğini fark eden doktor Frances Oldham Kelsey Contergan'ın ülkeye girişini veto etti.

Türkiye tanıtım kutularını bile reddetti.

Türkiye tanıtım kutularını bile reddetti.

Aynı dönemde ilacın Türkiye'ye getirilmesi konusu konuşulmaya başlanmıştır. Ancak Süreyya Tahsin Aygün, ilacın gerekli testlerden geçirilmediğini, ortaya çıkarabileceği rahatsızlıklar için bir rapor hazırlamıştır. Ardından Türkiye ilacı reddederek ve tanıtım için gönderilen iki bin kutu Contergan'ı da Almanya'ya geri göndermiştir.

Dünyanın geneline yayılan Contragen.

Dünyanın geneline yayılan Contragen.

Türk ve Amerikan pazarına girmeyi başaramayan Contragen buna rağmen dünyanın büyük bir bölümüne yayılmasının yanı sıra satıldığı tüm ülkelerde, özellikle hamile kadınlar tarafından kullanılmaya çoktan başlanmıştı bile .

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki ilacın yan etkileri neler olmuştur?

Peki ilacın yan etkileri neler olmuştur?

Aradan geçen kısa sürenin ardından ilacı kullanan kişilerde çeşitli yan etkiler ortaya çıkmıştı; sinir kontrolü kaybı, halsizlik, baş ve kas ağrıları gibi etkiler neredeyse kullanan herkes tarafından görülmeye başlanmıştı. Ancak bu yan etkiler bile halktaki yaygın kullanımı azaltmamış hatta reçetesiz dağıtıma devam edilmişti. Ta ki o ana kadar...

O an.

O an.

Kanada da doğurmak üzere olan hamile bir kadın hastaneye getirilerek doğumhaneye götürüldü. Ancak doğum tamamlandığında odada sevinçten ziyade bir sessizlik hakimdi. Doktor, doğan bebeği annenin kucağına verdi ve odadaki sessizliğin nedenini bebeğini görünce kavrayan anne, neye uğradığını şaşırdı. Deforme olarak doğmuş bebeğinin kolları yoktu. Vücudu da normal ölçülerde görünmüyordu, görünüşünde farklı gariplikler de göze çarpıyordu.

Deforme olan Alvin'e ne olacaktı?

Deforme olan Alvin'e ne olacaktı?

Deforme  bir şekilde dünyaya geldiği için Alvin'i istemediklerini belirten bir dilekçe yazan çift Alvin'i evlatlık vermek istediklerini söylediler. Ebeveynlerin evlatlık verme gibi yasal bir hakkı bulunduğundan dolayı taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyordu.

Alvin yaşamaya nasıl devam edecekti?

Alvin yaşamaya nasıl devam edecekti?

Kısa sürede başka bir çiftin evlat edindiği Alvin, bir yuva bulsa da annesi ona kolları olmamasına rağmen yatağını kendisinin toplamasını, kıyafetlerini kendi giyip çıkarmasını, yalnız başına duş almasını,  hatta temizlik yapmasını söylüyordu. Bu da Alvin'i, annesinin yapmaya çalıştığı şeyi anlayana kadar annesinden nefret etmesine ve onu kötü biri olarak görmesine neden olmuştu.

Alvin annesi sayesinde birçok şeyi başarmıştır.

Alvin annesi sayesinde birçok şeyi başarmıştır.

Annesi sayesinde Alvin ayaklarıyla her şeyi yapabilecek duruma gelerek ayaklarıyla piyano ve bateri çalmayı öğrendi. Yıllar geçtikten sonra ise bir motivasyon konuşmacısı olmuştur.

Alvin, deforme olarak dünyaya gelmiş olmanın bir engel olmadığını, insanın şayet istediği takdirde herkesle eşit şartlara gelebileceğini ve çalışmanın, inanmanın önemini vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki Alvin kadar şanslı olmayan bebeklere ne oldu?

Peki Alvin kadar şanslı olmayan bebeklere ne oldu?

Ancak herkes Alvin kadar şanslı olamadı. İlacın tüm testleri tamamlandığında, anneden fetüse geçerek çeşitli fonksiyon bozukluklarına sebep olduğu anlaşıldı. Rahatsızlıkların talidomit kaynaklı olduğu tespit edilene kadar yaklaşık 4 yıl geçmişti. Hızla piyasadan toplama işlemi başlatılsa da yaklaşık 4 ay süren toplama işleminin bitmesine kadar geçen sürede birçok hamile kadın talidomit kullanmaya devam etmişti.

Deforme doğan çocuklar ileride birçok hastalığa yatkın hale gelmişti.

Deforme doğan çocuklar ileride birçok hastalığa yatkın hale gelmişti.

İnsanlara yardım etme ve acılarını dindirme vaadiyle piyasaya sürülen bu ilaç yüzünden deforme olarak bazılarının genlerine işleyen 90 bin bebeğin, yaşları ilerledikçe çeşitli kemik rahatsızlıklarına ve kalp hastalıklarına yüksek yatkınlıkları olduğu saptanmıştır. Aileleri ve yaşadığı toplum tarafından kabul göremeyen bireyler dışlanarak, hor görülerek yaşamlarını sürdürse de bazı bireyler bu duruma dayanamayarak intihar etmiştir.

İlacın Almanya'ya getirileri neler olmuştur?

İlacın Almanya'ya getirileri neler olmuştur?

Almanya'nın talidomidi İkinci Dünya Savaşının intikamını almak istediği için çıkarttığı düşünüldüğünden dolayı, çeşitli ülkelerden ambargo yemiştir. Bunun karşılığındaysa hükümet firmaya ağır para cezaları uygulamıştır.

Üretici şirket bunu basit bir yanlış ilaç üretimi olarak adlandırmıştır. Ancak yarattığı etkiden dolayı bu vaka 'talidomit faciası' olarak tıp tarihinde yerini almıştır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
47
40
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Buket Aydın

Artı olarak Atatürk bir doktorun ‘kullanılabilirlik belgeleri yok,test edilmemiş’ cümlesine karşın bu ilacın ülkemize girmesine izin vermemiş ve tester olara... Devamını Gör

Adam Eva

vay be Türkiye'dde bilime saygı duyulan zamanlar.

gigi

Serefli turk doktorlarimiz sayesinde ulkemizde yasanmamis bir trajedi. Simdi de daha test asamalari bitmemis asilari cocuklara hatta anne karnindaki bebekler... Devamını Gör