Görüş Bildir
Haberler
Beyninizden Dumanlar Çıkartmaya Geldik! Size İnsanlığın ve Ahlakın Değerini Sorgulatacak 33 Felsefi Film

Beyninizden Dumanlar Çıkartmaya Geldik! Size İnsanlığın ve Ahlakın Değerini Sorgulatacak 33 Felsefi Film

Klasik filmlerden sıkıldıysanız ve sizi zorlayacak filmler arıyorsanız doğru yerdesiniz. Biz de boş durmadık tabii, size insanlığın ve ahlakın değerini sorgulatacak felsefi filmlerden oluşan bir liste hazırladık. 

Baştan uyaralım bu listedeki filmlerin çoğu, insanlığın ne olduğu veya olmadığıyla ilgili zihninizi baya bir zorlayabilir. Ee hadi, lafı uzatmadan başlayalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

33. Körlük (2008) Blindness

33. Körlük (2008) Blindness

IMDb: 6.6

Bir göz doktorunun normal bir tempoda akan yaşamı, gözlerinin birdenbire kör olduğu şikayeti ile başvuran bir hastası tarafından alt üst olur. Körlük bu göz doktoruna da bulaşır. Nedeni bilinmeyen bir şekilde tüm kent halkında görülmeye başlanan bu olağan dışı körlük yalnızca doktorun eşinde rastlanmaz. Olan biteni canlı olarak gören doktorun eşi, yaşanılan kaos ortamında kendisini ve ailesini kurtarmaya çalışır.

2008 Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olarak seçilen 'Blindness', Nobel Ödüllü José Saramago’nun aynı isimli romanından uyarlandı. Filmin yönetmen koltuğunda ise 'Tanrı Kent' ile çok iyi eleştiriler alan ve 'En İyi Yönetmen' dalında Oscar adayı olmuş Fernando Meirelles oturuyor.

32. The Quiet Earth (1985)

32. The Quiet Earth (1985)

IMDb: 6.8

Bir bilim adamı olan Zac Hobson bir sabah uyanır ve bu dünyada yalnız olacağını fark eder. Çok geçmeden hayatta kalan diğerlerini bulmaya çalışır. Bunun üzerine güzel bir kadın olan Joanne ve koca bir kabile üyesi olan Api ile tanışır. Birbirlerine güvenmeye başladıkları anda ise neden bu dünyada kalmış olduklarını çözmeye çalışırlar.  Zac diğerlerine hükümet laboratuvarında araştırmış olduğu bir projenin bu olağanüstü olaya yol açmış olabileceğini söyler. Bunun üzerine Zac ve diğerleri bu deneyi durdurabilmek için laboratuvarı havaya uçurmaya karar verirler.

31. Hayat Ağacı (2011) The Tree of Life

31. Hayat Ağacı (2011) The Tree of Life

IMDb: 6.8

1950’li yıllarda, Orta Batılı bir aileyi merkezine alan film ailenin en büyük oğlu Jack’in, çocukluk masumiyetinin kaybolmasından başlayarak buruk bir yetişkinlik evresine geçişini konu alıyor. Tam bu geçiş sürecinde de babası (Brad Pitt) ile yaşadığı çalkantılı baba-oğul ilişkisi, öykünün merkezine oturuyor. Jack'in olgunluk hali (Sean Penn) artık modern çağda yolunu yitirmiş bir bireydir. Kaderin varlığını ve çıkmazlarını sorgularken, diğer yandan yaşamın anlamını bulmaya çalışır... 

Terrence Malick'in 2011 Cannes Film Festivali'nde eleştirmenleri ikiye filmi 'Hayat Ağacı', yönetmenin baştan aşağıya imzasını taşıyan bir yapıt.

30. Benny'nin Videosu (1992) Benny's Video

30. Benny'nin Videosu (1992) Benny's Video

IMDb: 7.2

Git gide yaşadığı hayata ve ailesine yabancılaşan 14 yaşındaki Benny, vaktinin neredeyse tamamını şiddet dolu videolar izleyerek ve kendi el kamerasıyla odasının camından çekim yaparak geçirir. Gün geçtikçe akıl sağlığını yitirmeye başlayan ve gerçeklik algısı değişen Benny, tıpkı izlediği bir domuzun parçalandığı video gibi kendi ev yapımı filmini çekmeye karar verir. Tek fark, ailesinin evde olmadığı bir hafta sonu evine davet ettiği kızın bu videoda yer almasıdır.

Şiddeti en saf haliyle önümüze sunan Michael Haneke'nin 'Duygusal Buzlaşma' olarak tanımladığı üçlemesinin ikinci filmi olan Benny's Video, yönetmenin 5 yıl sonra çekeceği Funny Games'e bir ön hazırlık görünümünde adeta.

29. Yeraltı (2012)

29. Yeraltı (2012)

IMDb: 7.2

Karanlık filmlerin yönetmeni Demirkubuz, ünlü Rus yazar Dostoyevsky'nin Yeraltından Notlar adlı klasik yapıtından esinlenerek kurguladığı filmini Ankara'da çekti. Başrolde televizyon komedilerinden sonra sinemada dramatik karakterlere geçiş yapan Engin Günaydın yer alıyor. Nefret ettiği eski arkadaşlarının akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem'in, bu yemek ile birlikte başlayan didişmeleri ve ego gösterileri sonucu eski defterlerin açılması utanç dolu hesaplaşmaları da beraberinde getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

28. Yaşıyorlar (1988) They Live

28. Yaşıyorlar (1988) They Live

IMDb: 7.3

İşçi olan John Nada, bir inşaatta çalışmak için Los Angeles’a gelir ve şans eseri uzaylıların dünyayı ele geçirme planına şahit olur. TV, gazete ve basın yayın yoluyla halkı hipnotize eden ve gerçek görüntülerini gizleyen istilacılar, özellikle para ve güç sahibi kimseleri kendilerine hedef seçmektedir. Gizlice örgütlenmiş direniş hareketine katılan Nada, direnişçilerin özel yapım güneş gözlükleri sayesinde, uzaylıların gerçek yüzünü görebilmektedir.

Dönemin sevimli pankreas güreşçisi Roddy Piper’ın, Nada karakterini inandırıcı bir şekilde canlandırdığı film, John Carpenter’ın toplumsal taşlama için eline geçen temanın izin verdiği her esnekliği sonuna kadar kullandığı bir yapım.

27. Pi (1998)

27. Pi (1998)

IMDb: 7.4

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de Pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektir. Elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışsa da adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir...

Yeni dönem Amerikan sinemasının en heyecan verici yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Darren Aronofsky’nin takıntılar odaklı filmi, bir ilk film olarak büyük bir beğeniyle karşılanmıştı. Filmin başrolünü ise, tek kişilik şovunu sergileyen Sean Gullette üstleniyor.

26. Saklı (2005) Caché

26. Saklı (2005) Caché

IMDb: 7.4

Karısıyla birlikte mutlu ve huzurlu bir hayat süren Georges, bir televizyon kanalında çalışır. Bu sıradan yaşamı bir gün kim tarafından gönderildiği belli olmayan bir paketle kabusa dönmek üzeredir. Paketten çıkan kaset Georges ve ailesinin gizlice çekilen görüntülerinden oluşur. Ardı arkası kesilmeyen bu paketler zamanla daha da gizemli hale gelmeye başlar ve Georges geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır.

25. Mustang (2015)

25. Mustang (2015)

IMDb: 7.6

İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan 'Mustang', beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır...

24. Englar Alheimsins (2000)

24. Englar Alheimsins (2000)

IMDb: 7.7

Reykjavik'te ailesi ile birlikte yaşayan Paul sanata ve müziğe ilgi duymaktadır ve rüyalarının kızıyla bir ilişkiye başlamıştır. Aslında 'normal' bir yaşam sürüyor gibi görünse de davranışları giderek tutarsızlaşmaya başlar. Bu durum çevresini son derece rahatsız eder ve bunun üzerine ailesi onu istemeye istemeye yakınlardaki bir akıl hastanesine götürür. Paul burada çok ilginç şahsiyetlerle tanışacaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. La Planète Sauvage (1973)

23. La Planète Sauvage (1973)

IMDb: 7.8

Fransız animasyoncu René Laloux imzalı başyapıt, iki farklı tür arasındaki ezeli mücadeleyi anlatıyor. 

Dev yaratıklar ve küçük 'insansılar' arasındaki mücadele, içerdiği etkileyici fantastik unsurlara rağmen son derece tanıdık geliyor. Laloux ve senarist arkadaşları, 70’lerin politik iklimini çok iyi yansıtan bu filmde, sınıf mücadelesine dair düşüncelerini paylaşıyorlar aslında.

22. Yedinci Kıta (1989) Der siebente Kontinent

22. Yedinci Kıta (1989) Der siebente Kontinent

IMDb: 7.8

Son derece normal ve sessiz görünmelerine rağmen derinlerde büyük patlamalar yaşayan Georg ve Anna çifti, her şeye kayıtsız bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Bu durumdan en çok nasibini alan ise çocukları Evi olur. Evi, ebeveynlerinin ilgisizliğinin cezası olarak kör taklidi yapmaya başlar. Bu durumu gören Georg ve Anna, hayatlarının anlamsızlığını fark ederler. Monoton yaşamlarına son vermeye karar verip evlerine kapanırlar. Bu süreçte yapacakları şey ise tüm anılarını yok edip yeni bir hayata kavuşmaya çalışmak olur.

21. Çizgili Pijamalı Çocuk (2008) The Boy in the Striped Pyjamas

21. Çizgili Pijamalı Çocuk (2008) The Boy in the Striped Pyjamas

IMDb: 7.8

'Çizgili Pijamalı Çocuk', II. Dünya Savaşı’nın kara günlerinde, arkadaş olmaya çalışan iki çocuğun hikayesini anlatıyor. 8 yaşındaki Bruno, ailesiyle Berlin'den ayrılır ve Polonya'da yaşamaya başlar. Babasının işi için taşındıkları bu yerde bir de arkadaş edinir. Arkadaşı tellerin arkasında kalan bir Yahudi'dir. Bruno'nun yaşadığı yer, 1.5 milyon Yahudi'nin öldürüldüğü Auschwitz toplama ve yok etme kampının bitişiğindedir. Oğlunun tellerin ardında yaşananlarla ilgili gerçeği öğreneceğinden kaygılanan Bruno'nun annesiyse oğlunu bu ’’arkadaş’’lıktan korumaya çalışır.

Dünya çapında güzel eleştiriler alan ve aynı adlı romanından uyarlanan film, tarihin acıyla dolu anısını küçük bir çocuğun gözünden hatırlatarak, masumiyet ve insanlık dehşetini zarif bir dille beyaz perdeye yansıtıyor.

20. Torino Atı (2011) A Torinói Ló

20. Torino Atı (2011) A Torinói Ló

IMDb: 7.8

1889 yılında, Almanya'nın en ses getirmiş düşünürlerinden biri olan, büyük filozof Friedrich Nietzsche, İtalya'nın Turin dolaylarında çıktığı bir seyahatte ilginç bir olay ile yüz yüze gelecektir. Bir atın kırbaçlandığına şahit olan filozof bu olay sonrasında bir ay yatağından çıkmayacak, çok ciddi sağlık ve ruh problemleri yaşayacak ve yedi yıl sonra da yaşama gözlerini yumacaktır. Peki o ata ne olmuştur?

19. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

19. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

IMDb: 7.8

Nuri Bilge Ceylan, bu filmiyle kentsel kaygılarını bir kenara bırakıp, tekrar taşranın sıkıntılı dünyasına ama bu sefer bir cinayet hikayesinin gerilimi ile dönüyor... Bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünün aktarıldığı filmin baş rollerinde Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel yer alıyor. Senaryoda ise Ebru ve Nuri Bilge Ceylan'ın yanı sıra Ercan Kesal'ın da imzası var. 

Yolların tek düzeliği ve kasabanın insana yeni bir şey sunmamasının sıradanlığını fona alan 'Bir Zamanlar Anadolu'da adıyla da klasiklere gönderme taşıyor. Cannes'da Altın Palmiye için yarışan film, Nuri Bilge Ceylan'a 'Cannes'da Büyük Jüri Ödülü'nü de kazandırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Son Umut (2006) Children of Men

18. Son Umut (2006) Children of Men

IMDb: 7.9

Dünyanın en genç insanı henüz on sekiz yaşındayken ölmüştür ve insanlık, neslinin tükenme olasılığı ile karşı karşıyadır. Dünya, 2027 yılı itibari ile hiçbir şekilde anlam verilemeyen olaylara sahne olur. Artık üremek diye bir şey gerçekleşmemektedir. Bu durum siyasi açıdan da tüm dengeleri sarsarken bir grup insan, var oluşlarını akışa teslim etmiş, bir diğer grup ise olanları değiştirmek için mücadeleye soyunmuşlardır. Theo ise, bu olaylar içinde geride duran bir bürokrat konumundayken, bir gün kaçırılır. Sevgilisi Julian da işin içindedir ve mültecilerin haklarını kollayanlardandır. Theo’dan istediği bürokratik destekler söz konusuyken, bu desteği veren Theo ise, yolculuğa birlikte çıktığı Kee’nin varlığındaki ehemmiyetle yüz yüze gelecektir.

17. Gece Vurgunu (2014) Nightcrawler

17. Gece Vurgunu (2014) Nightcrawler

IMDb: 7.9

Lou Bloom kariyer peşinde, genç ve hırslı bir adamdır. Hayatta 'amaca giden her yol mübahtır' düsturunu benimseyen bu hırslı adam, geceleri şehirde yaşanan suç olaylarını tüm açıklığı ile kamerasına kaydetmeye başlar. Şehrin önde gelen televizyon kanallarından birinde gece muhabiri olarak işe girmesi de uzun sürmez. Fakat ne var ki, kariyerinde benimsediği yolun da bir faturası elbet olacaktır...

16. Bir Başkasının Yüzü (1966) Tanin No Kao

16. Bir Başkasının Yüzü (1966) Tanin No Kao

IMDb: 8.0

Çalıştığı fabrikada geçirdiği bir iş kazası sonucu yüzü tanınmayacak şekilde yanan mühendis Okuyama (Tatsuya Nakadai), bandajlı yüzüyle hiçbir sosyal ortamda bulunmak istememektedir. Güzel karısının da ona olan ilgisinin azaldığını düşünmektedir. Yardım aldığı psikiyatr Hira (Mikijirō Hira), ona gerçek insan yüzünden farksız bir maske yapmayı önerir. Maskenin ardından yepyeni bir görüntüye kavuşan Okuyama, zamanla yeni bir insana da dönüşmeye başlayacaktır.

15. Maymunlar Cehennemi (1968) Planet of the Apes

15. Maymunlar Cehennemi (1968) Planet of the Apes

IMDb: 8.0

Aralarında George Taylor’ın da bulunduğu bir grup astronotu barındıran uzay gemisi, uzak ve bilinmeyen bir gezegene iniş yapar. Burada, konuşmayı bilmeyen ilkel mağara insanları ve adeta insanla yer değiştirmiş, konuşan, avlanan, karmaşık bir medeniyet geliştirmiş maymunlar vardır. Grup dağılır ve Taylor, ilkel insanlardan oluşan bir grupla birlikte insan avcısı maymunlar tarafından esir edilir.

Üzerlerinde deney yapılmak üzere maymun kentine getirilen tutsaklar arasında konuşma yetisine sahip ve diğer kurbanlardan farklı davranan Taylor, hemen dikkatleri üzerine çeker. Maymunların lideri Dr. Zaius tutucu bir bilim adamıdır ve yerleşik inançlara ters düşüp evrim kuramını altüst edeceğini, toplumun dirliğini bozacağını düşündüğü keşfinin hasıraltı edilmesini ister. Kısaca Taylor’ın yaşamı tehlikededir. Devreye öğrenmeye aç bünyeleriyle, sempatik bilim adamları Cornelius ve Dr. Zira girerek Taylor’ı korumak isterler. Çıkan bir karmaşada Taylor, birlikte esir tutulduğu ilkel güzel Nova’yı da yanına alarak kaçmayı başarır. Kaçışı ve arayışı onu çok şaşırtıcı cevaplar ve acı bir gerçekle yüz yüze getirecektir.

14. Dogville (2003)

14. Dogville (2003)

IMDb: 8.0

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaya başlar ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorunda kalır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfeder...

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Aşk (2013) Her

13. Aşk (2013) Her

IMDb: 8.0

Theodore Twombly hayatını, yakın gelecekte nadir bulunan bir şeye dönüşmüş olan el yazımı mektupları yazarak kazanmaktadır. Ve bu yıllarda insanların işlerini artık bilgisayar programları yerine getirmektedir. Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlar ve bir gün karşılaştığı bir teknoloji reklamıyla birlikte hayatı değişir. Kusursuz bir yapay zeka programı sunan yeni bir işletim sistemi, onu son derece çekici bir kadın olan Samantha ile tanıştırır. Sanal bir varlık olan ve sadece bir sesten ibaret olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla birlikte bambaşka bir gerçeklikle tanıştırır. Ağır bir depresyonun içerisinde olan Theodore, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başlarken yapay zeka programıyla arasındaki ilişki de gitgide tuhaflaşır.

12. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972) Viskningar och Rop

12. Çığlıklar ve Fısıltılar (1972) Viskningar och Rop

IMDb: 8.1

Kanser teşhisi konulan ve yaşayacak çok fazla günü kalmayan Agnes, hayatının son günlerini kız kardeşleriyle birlikte geçirecektir. Ölüm döşeğindeki kardeşlerini yalnız bırakmamak ve ona yardımcı olmak için onunla birlikte yaşayacak olan Maria ve Karin, hesaplananın aksine bir atmosfere neden olurlar. Bir araya gelen üç kız kardeş, son zamanların değerini bilmek yerine bu fırsatı hırsları ve kıskançlıklarıyla zedelemektedir. Çaresiz kalan Agnes ise bu süreçte kendi yaşantısının muhasebesine başlar ve anılarıyla yüzleşmeyi seçer. 

Efsanevi yönetmen Ingmar Bergman'ın imzasını taşıyan film, Bergman'ın tüm filmlerinde olduğu gibi 'insan' üzerine önemli çıkarımlarda bulunuyor.

11. Ali: Korku Ruhu Kemirir (1973) Angst Essen Seele auf

11. Ali: Korku Ruhu Kemirir (1973) Angst Essen Seele auf

IMDb: 8.1

Emmi artık altmış yaşlarına yaklaşmış olan üç çocuk sahibi bir annedir. Hayatını temizlik yaparak kazanmaktadır. Bir gün gittiği bir yerde 30'lu yaşlarındaki Ali ile karşılaşır. Evlenmeleri pek uzun sürmez ancak aralarındaki yaş farklı nedeniyle etraflarındaki insanlardan büyük bir tepki almaya başlarlar. Bu tepki üzerlerindeki büyük bir baskıya dönüşür ve toplumun içerisinde yapayalnız kalırlar.

Alman sinemasının efsanevi yönetmeni Fassbinder'in, Alman toplumuna ışık tuttuğu filmi sinemanın klasikleri arasında yer alıyor.

10. İz Sürücü (1979) Stalker

10. İz Sürücü (1979) Stalker

IMDb: 8.1

'İz Sürücü', Türkiye’deki dindar sinema yazarlarının özellikle tasavvufla ilgilenenlerin tasavvufi metinlerle özellikle Mantık’ut Tayr ile ilişkilendirdikleri bir yol filmidir. Kapitalizmin güç anlayışının aksine yolu tamamlamak için zayıf olunması gerektiğini vurgular. Andrey Tarkovski kahramanlarının tamamı materyalist anlayışın aksine zayıf insanlardır. Kapitalizmin insanları güçlü olmaya çağırdığı bir çağda Tarkovski; “Maddeciliğe dayalı sıradan hayata direnen her türlü insan enerjisine hayranım. Zayıflık beni bunun için ilgilendirir,” demektedir. Tarkovski; “Hayatın yegane galibi zayıf insandır. İz Sürücü zayıflığı biricik doğru değer ve hayattaki tek umut olarak savunur,” der. Tarkovski gücü zayıflıkta görür. Kibir büyük bir günahtır. İz Sürücü’nün dilsiz ve sakat kızı ve diğer filmlerindeki çocuk karakterler zayıflığın temsili olarak varlardır; ama hepsinin doğaüstü güçleri vardır. Bu güçler zayıf olan insanoğluna Tanrı’nın bahşettiği lütuflardır. İz Sürücü çocuklar gibi çaresiz olmayı diler. Maddi dünyanın gücünü reddederek güçsüzlüğün her şey ve gücün hiçbir şey olduğunu ilan eder.

9. Nostalghia (1983)

9. Nostalghia (1983)

IMDb: 8.1

Tarkovski İtalya’da çektiği filminde maneviyata duyulan nostaljiyi anlatır. Nostalji’nin ayrıksı karakteri Domenico eski bir matematik öğretmenidir. Evinin duvarında şöyle yazar delinin: 1+1: 1. Bu matematiğin, mutlakıyetçi materyalist anlayışın Tarkovski’deki yıkılışıdır. Çünkü ona göre bir damla bir damla daha iki değil daha büyük bir damla eder. Tarkovski bu Domenico karakterini şöyle izah eder: “Acıyla yoğrulmuş aklı salt bireysel kurtuluşu peşinde değildir. Onun hedefi çağdaş uygarlığın çılgınlığı ve acımasızlığından insanlığı genel olarak kurtarmaktır.” Faydacı gerçekliğe uyum sağlayanlar Tarkovski filmlerinin karakterleri olamazlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) Der Himmel über Berlin

8. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) Der Himmel über Berlin

IMDb: 8.1

'Berlin Üzerindeki Gökyüzü'nde savaş sonrası dönemin ve modernizm atmosferinin karıştığı Berlin'de gezmekte olan iki meleğin öyküsü anlatılıyor. Utanç duvarıyla ikiye bölünen Berlin'de insanları gözlemleyen Damiel ve Cassiel isimli iki melek insanlara görünmeseler de tüm yalnız ve depresif ruhlara yardım etmektedir. Şehrin yaşadığı yıkımın ve tarihin yakın tanıkları olan melekler, insanların üzücü düşüncelerini duydukça onları rahatlatmaya çalışmaktadır. Damiel ve Cassiel insanlara görünmez olsa da sadece çok iyi kalpli bazı çocuklara görünebilmektedir. Bir gün Damiel, güzeller güzeli bir artist olan Marion'a aşık olur ve hayatı tecrübe edebilmek için insan formuna dönüşebilmeyi dilemeye başlar.

7. Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (1988) Krótki Film o Zabijaniu

7. Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (1988) Krótki Film o Zabijaniu

IMDb: 8.1

Toplumdan son derece kopuk bir hayat süren Jacek, insanlarla iletişim kurmakta zorlanan bir insandır. Bir gün bindiği bir taksinin şoförünü öldürür ve yakalanarak mahkemeye çıkartılır. Görünüşte, cinayeti tamamen sebepsiz yere işlemiştir. Lehine olabilecek de tek bir delil dahi yoktur. Avukatlık belgesini yeni kazanmış idealist avukat Piotr, bütün bu duruma rağmen Jacek’in savunmasını üstlenir. 

İdealizm mi yoksa gerçekler mi galip gelecektir? Tüm yaşananlar sonucunda, 'Soğukkanlı bir şekilde idam emri veren sistemin de, sıradan katillerden bir farkı var mı?' sorusu tüm ağırlığı ile ortada durmaktadır.

Polonya’nın ve dünya sinema tarihinin en usta sinemacılarından olan Krzysztof Kieslowski, bu filmi ile sadece ölümü değil, toplumsal değerleri de sorguluyor.

6. Fil Adam (1980) The Elephant Man

6. Fil Adam (1980) The Elephant Man

IMDb: 8.2

'Fil Adam', gerçek bir hayat öyküsünü anlatıyor. 1880’ler Londra’sındayız. Şehrin sokaklarından süzülen kasvet ve karamsarlık, arka sokaklarda olup bitenleri belli eder nitelikte. Doktor Treves, isli sokaklarda gezindiği esnada gezici bir sirke rastlıyor. Önündeki kalabalıktan anlaşıldığı üzere içeride normal olmayan bir gösteri var... Ve bu normal olmayan gösterinin kahramanı, doğuştan engelli olan John Merrick. Annesi Merrick’e hamileyken bir fil tarafından saldırıya uğradığı söylenir bu sirkte. Doktor Treves ise hızlı bir hamleyle, bu fil görünümlü adamı tedavi altına almak ister ve istediği gibi de olur. Her haliyle ürkütücü olan fil adamın gönlünde yatanlar ise zamanla dökülmeye başlar.

5. İçimdeki Yangın (2010) Incendies

5. İçimdeki Yangın (2010) Incendies

IMDb: 8.2

Aile dostları olan bir avukatın çağrısı üzerine annelerinin ölümünün ardından kendilerine yazılmış bir mektupla karşılaşan ikiz kardeşler Jeanne ve Simon, ölen annelerinin son arzusunu yerine getirmek amacıyla Lübnan'a doğru yola çıkarlar. Simon ilk başta isteksiz davransa da bir süre sonra o da kardeşi Jeanne'e katılır... Aradan geçen yıllar, ailenin tarihini karmaşık bir hale getirmişse de, çocuklar bu serüvenin izlerini sürmeye kararlıdırlar. Fakat gün geçtikçe daha fazla deştikleri geçmiş, kardeşleri yürek burkan gerçeklerle yüz yüze getirecektir...

Orta Doğu'daki iç savaşın en karanlık dönemine ışık tutan 'İçimdeki Yangın', 'En İyi Yabancı Film' Oscarı'na da aday gösterilmişti.

4. Aranyer Din Ratri (1970)

4. Aranyer Din Ratri (1970)

IMDb: 8.3

Kalküta’da orta sınıfa mensup dört arkadaş, Bihar’ın kırsal bir bölgesindeki ormana tatile giderler. Büyük şehirden geldikleri için kırsala alışkın olmayan grup, kalacakları yerin bekçisi tarafından istenmezler. Şehirli grubun kırsala ayak uydurma süreçleri ve sonrasında aynı yere gelen iki kadınla aralarında yaşanacak olan flörtleşme oyunları, Ray tarafından temiz, sakin, büyülü bir doğa manzarası ile resmedilir.

Karakterler ve mekân arasında süren derin çatışmayı muazzam bir görsellikle aktaran film, Jean Renoir’ın Fransa’daki ormanını Hindistan’ın kuzeydoğusuna taşır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Voskhozhdenie (1977)

3. Voskhozhdenie (1977)

IMDb: 8.3

İkinci Dünya Savaşı yıllarında geçen hikayede iki Sovyet partizanı olan Sotnikov ve Rybak, yemek bulmak için Belarus'un bir kasabasına giderler. Birliklerine geri dönerken Alman devriyesi tarafından yakalanırlar ve bir şekilde kaçmayı başarırlar. Ancak Sotnikov ayağından vurulduğu için yola devam edemeyince Rybak, bulduğu ilk evde gizlenmeyi başarır. Üç çocuklu bir anne olan Demchikha'nın evinde bir süreliğine saklanmayı başarsa da sonunda Almanlar tarafından yakalanırlar. Bir toplama kampına götürülen Rybak ve Demchikha'yı zor günler beklemektedir.

2. Bir Ayrılık (2011) Jodaeiye Nader az Simin

2. Bir Ayrılık (2011) Jodaeiye Nader az Simin

IMDb: 8.3

Simin, kocası Nader ve kızı Termeh’le birlikte İran’ı terk etmek istemektedir. Nader’in Alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan Simin, dava talebi reddedilince anne babasının evine gider. Termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. Nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır...

1. Onur Savaşı (2012) Jagten

1. Onur Savaşı (2012) Jagten

IMDb: 8.3

'Onur Savaşı'nda, 40 yaşındaki Lucas, geçirdiği zor boşanma döneminin ardından hayatını yeniden düzene koyabilmenin peşindedir. Kreşte bir iş bulur, yeni bir kız arkadaşı vardır ve ergenlik çağındaki oğluyla arasındaki sorunlu ilişkiyi onarmaya çalışmaktadır. Artık her şey yoluna girmek üzereyken işler ters gitmeye başlar. Sadece öylesine söylenmiş küçük bir yalan, içinde yaşadığı kasabaya bir virüs gibi yayılır ve Lucas kendini hayatı ve saygınlığı için savaşırken bulur.

Bu içeriği sevdiyseniz, aşağıdaki içerik de ilginizi çeker diye düşünüyoruz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
21
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Joker

İçimdeki Yangın (2010) Incendies > Tek Geçerim. Mutlaka izlenmesi gerekli.

Merve Yazıcıoğlu

İçimdeki Yangın'ı izlemenizi tavsiye ederim. Listede görünce bile içim acıdı tekrar, etkisinden kolay çıkamayacağınız bir film.

Uygar Aytun

Güzel içerik. İyi filmler.