Görüş Bildir
Haberler
Baykal: 'MHP'li Halaçoğlu ile CHP'li Gök Buluştu'

Baykal: 'MHP'li Halaçoğlu ile CHP'li Gök Buluştu'

Onedio Medya
06.07.2015 - 23:02 Son Güncelleme: 07.07.2015 - 10:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 9 Haziran'da yaptığı görüşmeyi anlattı. TBMM Başkanlık seçimi ve koalisyon modelleri hakkında konuşmadıklarını ifade eden Baykal, eleştirilere de yanıt vererek, 'Görüşme daveti geldiğinde Kılıçdaroğlu’nu 3 kez aradım, cevap alamayınca rahatsız etmemek için kapattım' dedi. Baykal, TBMM Başkanlığı seçimleri sürecinde, MHP'den Yusuf Halaçoğlu ile CHP'li Levent Gök'ün buluştuğunu açıkladı. Halaçoğlu'nun “Baykal seçilebilir. Çünkü biz grubu serbest bırakacağız' dediğini söyleyen Baykal, 'Tarihi bir hayal kırıklığıdır, tarihi bir fırsat kaçırılmıştır' dedi.

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, 7 Haziran seçimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin konuştu. 

Görüşme talebinin Cumhurbaşkanlığı tarafından geldiğini söyleyen Baykal, talep hakkında konuşmak için Kılıçdaroğlu'nu üç kez aradığını ancak kendisine ulaşamadığını ifade etti.

Görüşmenin Saray yerine Dışişleri Konutu'nda yapılmasının kendi isteği olduğunu belirten Baykal, Kılıçdaroğlu'nun kendisine 'Aman ha Saray’da olmasın' dediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun görüşmeye bakışı ile ilgili; 'Genel Başkan hoşlanmadı bu işten. Bu çok doğal bir şey,anlaşılır bir şey' diyen Baykal, 'Ben doğru olanı yapmalıyım. Ama Genel Başkan gitme dese, bir an bile tereddüt etmeden gitmezdim' ifadelerini kullandı.

İşte Baykal'ın açıklamalarından satır başları:

Erdoğan'la görüşme: 'Kemal Bey’e bilgi vererek gittim'

'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığım görüşmeyi güven bunalımı haline getirmek istediler. Sanki o görüşmeye Kemal Bey’den habersiz gitmişim gibi. Kemal Bey’e bilgi vererek gittim.

Geldikten sonra da bilgi verdim. 'Koalisyon görüşmesi yaptı' diyenler oldu, 'Meclis Başkanlığı görüşmesi yaptı' diyenler oldu. Gerçeklerden insanlardan saygı duyma anlayışından uzan siyasetin yapıldığını gösteren olaylar. Bunlara sert tepki gösterdim.

Antalya’dayken aklımdan bile böyle bir şey geçmezken, bir gece saat 12’ye yakın saatte, ayın 9’uydu galiba, telefon geldi. Cumhurbaşkanlığı yetkileri 'Meclis’in geçici başkanlığı konusunda Cumhurbaşkanı sizinle görüşecek. İçinde bulunduğumuz durumu istişare etmek istiyor.' dediler. 'Birkaç şeyi netleştirmem lazım. Genel Başkan’ın bilgisi dâhilinde bunu kabul edebilirim.' dedim. 

Hiç tereddüt etmediler. 'Gayet tabi' dediler. İkinci olarak bunun 'Cumhurbaşkanlığı programında resmi olarak ilan edilmesi gerekir.' dedim. 'Uygun' dediler. Cumhurbaşkanlığı makamında görüşmenin yapılması gerektiğini söylediler. 

Ben bunun başka bir yerde olması gerektiğini söyledim. 'Görüşme Dışişleri Konutu'nda olabilir.' dedim, Onlar da 'olabilir' dediler.

'3 kez aradım cevap alamadım'

Baykal, Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile gece saatlerinde yaptığı görüşmenin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu üç kez aradığını fakat ulaşamadığını söyledi.

Baykal şöyle devam etti:

'Kılıçdaroğlu’nu üç kez aradım, cevap alamayınca rahatsız etmemek için kapattım. Beni arayan kişilere kendisiyle 'görüşemedim, sabah ola hayrola' dedim.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri sabah 07.30’da tekrar aradılar. 'Görüşemedim henüz' dedim. 08.00’de Genel Başkan’ı aradım yine görüşemedim. Benim aradığım telefon sabit telefonmuş. Kemal Bey’i bulamayınca özel kalem müdürünü aradım. Hemen temas sağladılar. Genel Başkan’a bunu anlattım. İlk reaksiyonu “Aman ha Saray’da olmasın” dedi. “Merak etmeyin. Başka türlü olamaz” dedim.

'Çıktığınızda bunu aleyhinizde kullanırlar.' dedi, haklı da çıktı. Ben 'önemli değil' dedim. Cumhurbaşkanı böyle bir şey istemişse buna hayır demek olmaz.

Cumhurbaşkanlığı yetkililerine “Niye bu kadar acele ediyorsunuz.” dedim. Dediler ki 'Cumhurbaşkanı yarın önemli bir konuşma yapacak. Ondan önce bu görüşmeyi yapmak istiyor.' dediler. 'Peki' dedim. Kılıçdaroğlu, ne yapmamam gerektiğini söyledi. İstişaremizi yaptık. 

Bu kadar net bir tablo varken, “Bilgi vermeden görüştü” lafları çıktı. Hatta benim görüşme talep ettiğim haberleri çıktı.  Yok öyle bir şey. 

'Yine kıyamet kopacak'

Cumhurbaşkanı’na “Her bir araya gelişimizde kıyamet kopuyor. Bundan sonra da kopacak” dedim. “Hatırlar mısınız daha önce de sizin arzunuz üzerine 1 Mart teskeresini YÖK’ü konuştuğumuz bir toplantı vardı. Onu da yıllarca bir pazarlık yapıldı diyenler oldu.” dedim. “Ya boşver, bırak ne halleri varsa görsünler” dedi. Toplantıyla ilgili içerik olarak tutulmuş, saklanmış hiçbir şey yok. “Siz bu parlamentoda çok hizmetler yaptınız diye başladı.” görüşmeye. İstişare etme ihtiyacı hissetmiş.

Davutoğlu da önermiş

Baykal, Ahmet Hakan'ın sorusu üzerine, Erdoğan'ın kendisiyle görüşme gerekçesini ise şöyle anlattı: Sayın Erdoğan'ın seçim sonuçları üzerine yol arıyordu. Yıllarca aktif siyasetin içinde yer almış bir isimden görüş almak istedi. Hatta şunu da söyleyim. Adaylığım açıklandıktan sonra Sayın Ahmet Davutoğlu ile de görüştüm. Erdoğan'a benimle görüşmesi yönünde kendisinin de öneride bulunduğunu söyledi.

'Söylenmesi gerekenleri söyledim'

Görüşmemizde koalisyon modeli önermeden seçim sonuçları ciddiye alınmalıdır dedim. Nezaket çevçevesi içinde Erdoğan'a söylenmesi gerekenleri söylediğimi düşünüyorum. Dünyanın her yerinde bu tip sağlıklı görüşmeler yapılır bizde de olmalıdır. Görüşme sonrası konuşmalarımızı Kemal Bey'e ayrıntısıyla anlattım.

Konuşmamızda TBMM Başkanlık seçimi, koalisyon modelleri asla konuşulmadı. Erdoğan ile görüştükten sonra Meclis Başkanlığı adaylığına karar verdim. Erdoğan ile görüşüp tezgah kurdu diyenlerle hesaplaşmak için aday oldum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis Başkanlığı seçimi ve MHP'nin tavrı

Meclis Başkanlığı seçimi ve MHP'nin tavrı

Meclis başkanlık seçimlerinde MHP'nin tavrını eleştiren Baykal, seçimlerden bir gün önce CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun bir araya geldiğini söyledi. 

MHP'li Halaçoğlu'nun bu görüşmede 'Bir sıkıntı yok, kutlarız. Baykal seçilebilir. Çünkü biz grubu serbest bırakacağız' dediğini öne süren Baykal, 'Sabah ise bu tabloyla karşılaştık' dedi. 

MHP'den gelen bu haberi Türkiye için önemsediklerini; ancak bir kaç saat sonra Bahçeli'nin söylenenin tam aksine açıklamalar yaptığını kaydeden Baykal, tarihi bir fırsatın kaçırıldığını ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök

Yusuf Halaçoğlu: 'Grubu serbest bırakacağız demedim'

Baykal'ın sözleri üzerine programa telefonla katılan Yusuf Halaçoğlu ise, kendisinin Levent Gök'e 'Grubu serbest bırakacağımız mesajını vermedim. Bizim kendi adayımızın İhsanoğlu olduğunu aktardım. Hiç bir şekilde grubumuzun serbest bırakılacağına dair hiç bir mesajım olmadı. Bunu ya Levent Bey, yanlış aktardı kendisine ya da etik olmayan bir davranış söz konusu' dedi.

Levent Gök de konuştu

Yusuf Halaçoğlu'ndan sonra programa telefonla bağlanan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök şöyle konuştu: Yusuf Halaçoğlu'nu ziyaret etttim ve Devlet Bahçeli'nin Baykal'a destek vermeyeceğine dair sözlerini hatırlattım, kendisi de bana 'Açıklamasını dikkatlice okumadığınızı, Sayın Bahçeli'nin eğer HDP, Deniz Baykal'ı desteklerse biz Baykal'a oy vermeyeceğiz dediğini' ifade etti.

Ben kendisine, 'Peki bu ne anlama geliyor?' diye sorduğumda, 'HDP, hiç bir şekilde Baykal'a desteğini açıklamasın' cevabını verdi. 

Halaçoğlu, HDP eğer tavrını açıklamaz ise biz Baykal'ı destekleriz dediğini aktardı. Ben bu görüşmeden sonra HDP'liler ile görüşüp Deniz Baykal'ın adaylığı konusunda tasarrufta bulunmamalarını istedim. Onlar da hak verdiler. Bütün bu görüşmeleri daha sonra Deniz Baykal'a aktardım'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Programın tamamı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0