Görüş Bildir
Haberler
Balkanlar'da Son 120 Yılın En Büyük Sel Felaketi

Balkanlar'da Son 120 Yılın En Büyük Sel Felaketi

adem kara
19.05.2014 - 10:37 Son Güncelleme: 19.05.2014 - 18:23

Sel Mayınları Sürükledi

Balkanlar son 120 yılın en büyük sel felaketini yaşıyor. Bosna Hersek ve Sırbistan'da aşırı yağış, sel ve heyelana neden oldu. Felakette 35 kişi hayatını kaybetti. Bosna'da selle beraber gelen bir tehdit de mayınlar. Sırbistan'daki elektrik santrali de sel yüzünden tehdit altında. Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da şu ana kadar ölenlerin sayısının 35 olduğu öğrenildi. 

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Federsyon'da Maglay, Sanski Most ve Jepçe kentinin Jelyezno Polye köyünde 4 kişi hayatını kaybetti, ülkenin diğer entitesi olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise şu ana kadar 15 kişi yaşamını yitirdi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise sellerden en fazla etkilenen Belgrad yakınlarındaki Obrenovac semtinde 12 kişinin öldüğünü, ülkenin diğer kentlerinde ise yaşamını kaybedenlerin sayısının 3 olduğunu kaydetti. Vuçiç ayrıca, Sırbistan'daki sellerde ölü sayısının artmasından korktuğunu ifade etti.

Alınan bilgilere göre, Hırvatistan'ın doğusunda Sırbistan sınırındaki Rayevo köyünde de sellere kapılan 1 kişinin öldüğü, 2 kişiden ise halen haber alınamadığı öğrenildi.

Sel felaketinden dolayı şu ana kadar Sırbistan'da 16 bin, Bosna Hersek'te 10 bin, Hırvatistan'da da yaklaşık 3 bin kişinin yerinden tahliye edildiği bildirildi.

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Bosanski Şamats ve Brçko kentleri hariç, ülke genelinde su seviyelerinde düşüş yaşanırken, Hırvatistan'ın Slavonski Brod ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın da Sava Nehri'nin taşması nedeniyle sel tehlikesi altında olduğu belirtildi.

Bu arada, sellerden en çok etkilenen Bosna Hersek ve Sırbistan bölgelerine başta Türkiye olmak üzere, Karadağ, Makedonya, Hırvatistan ve Slovenya başta olmak üzere, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yardım konvoylarının yola çıktığı öğrenildi.

Selden etkilenen mayın tarlaları tehlikesi

Bu arada, Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezi (BHMAC), yaşanan sel felaketinde Bosna savaşından kalan ve temizlenmeyen bir çok mayınlı bölgenin de etkilendiğini, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

BHMAC Bölge Ofisi Müdürü Fikret Smayiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üllkede yaşanan felaketinden dolayı mayınlı arazilerin de etkilendiğini, bundan dolayı vatandaşların patlamamış mayınlara rastlayabileceklerini söyledi.

Smayiş, 'Suyun çok fazla olmasından dolayı bu tür patlamamış mayınların uzak bölgelere gitme ihtimali bile var. Şimdilik net olarak belirli raporlarımız yok, ancak sellerin en çok etkilediği Maglay ve Doboy kentlerinde savaştan kalan mayınlı araziler vardı. Buradaki mayınların sudan etkilendiğini tahmin ediyoruz' diye konuştu.

Bu arada, Bosna Hersek'teki sel afetinin yaralarının sarılması için çalışma yürüten TİKA'nın yanı sıra Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde okuyan Türk öğrenciler de yardm kampanyası başlattı. Ayrıca Avrupa Barış Gücü bünyesinde Bosna Hersek'te görev yapan Türk birliği de bugün selin en fazla etkilediği Zavidoviçi kentinde vatandaşlara gıda malzemesi yardımında bulundu.

Saraybosna Üniversitesi'nde okuyan yaklaşık 400 öğrenci d sel felaketi ve heyelanlardan etkilenen Olovo, Maglay ve Zavidoviçi kentlerinde yaşayan vatandaşlara yardım elini uzatmak için yola çıktı. Öğrenciler, sellerden sonra suyun çekilmesiyle birlikte caddelerde biriken çöp ve toprak yığınlarını temizleme çalışmalarına katılacak.

Makedonya'dan sel mağduru Bosna Hersek ve Sırbistana destek

Makedonya hükümeti, sel felaketinden etkilenen Bosna Hersek ve Sırbistan'a yardım elini uzatmak için iki ülkeden gelen talepleri karşılamaya çalışıyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında, Bosna Hersek'e dün kara yolu ile bugün ise polis helikopteri ile gelen Makedonya İçişleri Bakanlığı'na bağlı 'TİGRİ''den 15'er kişiden oluşan iki özel tim, sel bölgelerine gönderildi.

Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Brçko bölgesine dağıcılar ve dalgıçlardan oluşan bir ekipin gönderildiğini, Belgrad'a ise bir helikopter ekibinin gönderildiğini söyledi.

Ayrıca, ABD, Almanya, Holanda, İsveç, Slovenya, Danimarka, Belçika, Norveç, İsviçre ve diğer ülkelerde yaşayan Bosna Hersekliler de ülkelerindeki sel felaketinde mahsur kalan vatandaşlara yardım etmek için seferber oldu. Avusturya ve Slovenya'daki Bosna Hersek diyasporası gıda, battaniye ve diğer temel ihtiyaçlarından oluşan yaklaşık 40 tonluk yardımın yarın Bosna Hersek'e ulaştırılması bekleniyor.

Erdoğan İzzetbegoviç ile görüştü

Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketi ile ilgili Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile telefonda görüştü.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın görüşmede İzzetbegoviç'e, Türkiye hükümetinin Bosna Hersek'e, sel felaketiyle mücadelesinde yardım teklif ettiği bildirildi.

Sellerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı mesajını ileten Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin Bosna Hersek'e ilaç ve gıda konusunda yardım göndermeye devam edeceğini bildirdiği kaydedildi.

İzzetbegoviç'in de zor gününde Bosna Hersek'i yalnız bırakmaması ve dayanışma göstermesinden dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür ettiği belirtildi.

AA

Bosna Hersek ve Sırbistan'ı Vuran Sel Felaketinden Çarpıcı Fotoğraflar

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/balkanlar/330...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0