Görüş Bildir
Haberler
Az ve Öz Filmler Veren Alman Sinemasından Mutlaka İzlemeniz Gereken 17 Muhteşem Film

Az ve Öz Filmler Veren Alman Sinemasından Mutlaka İzlemeniz Gereken 17 Muhteşem Film

Erkam Evlice
05.06.2016 - 16:16

Alman sineması, Avrupa'nın sessiz kalelerinden. Her köşesinde gizli bir elmas bulabileceğiniz bu akımdan mutlaka izlemeniz gereken 17 filmi derledik. 

Sıralama gözetilmemiştir. Film özetleri Sinemalar.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Christiane F. (1981)

1. Christiane F. (1981)

Christiane F.

14 yaşındaki Christiane annesiyle ve kız kardeşiyle birlikte Berlin'deki bir apartman dairesinde yaşamaktadır. Şehirdeki yeni modern disko Sound onu çok etkilemiştir. Yasal olarak yaşının küçük olmasına rağmen arkadaşlarından O'nu da götürmelerini ister. Orada Detlef'le tanışır. Adım adım uyuşturucu batağında daha dibe gider...

IMDB

2. Das Experiment (2006)

2. Das Experiment (2006)

Deney

Deney, bilim adına bir oyun olarak başlar. 20 adam; iki hafta; 4000 Mark para uğruna bir oyun oynarlar. Oyun yapay olarak oluşturulmuş bir hapishanede insanın saldırgan davranışlarının araştırılmasıdır.8 kişi gardiyan, 12 kişi mahkum olur. Mahkumlardan kurallara uymasını isteyen gardiyanlar bunu sağlamak için şiddet uygulamak dışında herşeyde serbesttir.Oyun oynanmaya başlar ve olaylar karışık boyutlara ulaşır...

IMDB

3. Die Blechtrommel (1979)

3. Die Blechtrommel (1979)

Teneke Trampet

Film 1920'li yıllarda Almanların,Polonyalılar ve diğer azınlıklarla birlikte uyum içinde yaşadıkları yoksul kent Danzig 'de başlar.Annesi ve hangisinin babası olduğunu bilmediği iki erkekle birlikte yaşayan Oskar'a (David Bennent) üç yaşına bastığı doğum gününde teneke bir trampet hediye edilir.Bu andan itibaren çevresinde gözlemlediği erişkinlerin mutsuz ve acınılacak dünyalarına katılmaktansa hep çocuk olarak kalmaya karar verir.Gerçekten de yıllarca fiziksel olarak bir gelişme göstermez.Çevreye karşı tek protestosu büyümeyi reddetmek değildir,aynı zamanda teneke davuluna şiddetle vururken çıkardığı cam eşyaları bile parçalayan tiz çığlığı da 2.Dünya Savaşı yaklaşırken ülkede olup bitenlere duyarsız kalan orta sınıf Alman toplumunu bir yadsıma biçimidir,gitgide çıldıran dünyaya karşı bir protestodur.

IMDB

4. Angst essen Seele auf (1974)

4. Angst essen Seele auf (1974)

Ali: Korku Ruhu Kemirir

Ali, Fas'tan Almanya'ya çalışmak için gelmiş bir işçidir. Her zaman gittiği ve Arab arkadaşlarıyla buluştuğu bir barda, 60 yaşının üzerindeki Emmi isimli bir kadınla tanışır. Emmi, kendisine aşık olur ve bir süre sonra evlenirler. Ancak, bu evlilik göçmenlerin yarattığı tedirginliği yoğunlukla yaşayan Bavyera Almanları üzerinde şok etkisi yaratır. Emmi, çocukları ve çevresi tarafından itilir. İmkansız gibi görünen Emmi ve Ali'nin aşkı, hikaye ilerledikçe yönetmen tarafından sert bir toplum eleştirisine doğru evrilir.

IMDB

5. Im Lauf der Zeit (1976)

5. Im Lauf der Zeit (1976)

Zamanın Akışında / Yolun Kralları

Zamanın Akışında, 1976 Batı Almanya yapımı kült yol filmidir. Özgün adı Im Lauf der Zeit olan film ABD'de Kings of the Road (Tr :Yolun Kralları) adıyla gösterilmiştir. Filmin İngilizce adı filmde kullanılan ve Roger Miller'ın yazıp yorumladığı aynı adlı şarkıdan gelmektedir. Türkçe kaynaklarda filmin adı çoğunlukla özgün adının tam çevirisi olan 'Zamanın Akışında' olarak geçmekle birlikte tek bir kaynakta Zaman Boyunca adı kullanılmıştır. Film Nisan 1987'de 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri kapsamında yönetmenin yol üçlemesine ait diğer filmi Alis Kentlerde'yle birlikte gösterildi.

IMDB

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Das Leben der Anderen (2006)

6. Das Leben der Anderen (2006)

Başkalarının Hayatı

GDR adıyla bilinen eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti (Doğu Almanya) hükümeti, çöküşünden beş yıl önce iktidarını ancak son derece acımasız bir kontrol ve gözetleme sistemiyle sürdürebilecek noktaya gelmiştir. Stasi adlı gizli polis servisine bağlı binlerce muhbirin yaptığı ihbarlar sonucunda 17 milyon nüfuslu ülkede 200 bin kişi fişlenerek dosyası tutulmuştur. Hükümetin ve Stasi’nin hedefi, “başkalarının hayatları” hakkında her şeyi bilmektir.

IMDB

7. Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005)

7. Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005)

Sophie Scholl - Yolun Sonu

Film, Nazi rejimine karşı gizli bir propaganda yürüten üniversite öğrencilerinin gerçek hikayesini tüm yalınlığıyla ortaya koyuyor.

IMDB

8. Der Himmel über Berlin (1987)

8. Der Himmel über Berlin (1987)

Arzunun Kanatları

Bölünmüş Berlin'de geçmekte olan film, insan olmak isteyen, bu sebeple de bir aşk arayışına giren bir meleğin hikayesini ve Damiel ile Cassiel'in gözünden şehirdeki farklı yaşamları ve dramları pasif bir şekilde izlemesini anlatmaktadır.

IMDB

9. Good Bye Lenin! (2003)

9. Good Bye Lenin! (2003)

Elveda Lenin!

Doğu Almanya yıkılmadan önce kalp krizi geçiren ve 8 ay komada kalan anne, dışarda olup bitenlerden habersizdir. Doktor en ufak bir şokta annenin ölebileceğini söyler. Bunun üzerine oğlu ona yapay bir dünya oluşturur. Hatta bunun için arkadaşıyla birlikte çektiği haber bültenlerini annesine izletir. Doğu Almanya'nın yıkılması ile sosyalizme inanan insanların hayallerinin yıkılışına dikkat çeken film dünyadaki politik sistemleri de eleştirmektedir.

IMDB

10. Berlin Alexanderplatz (1989)

10. Berlin Alexanderplatz (1989)

Berlin Alexanderplatz

Sinema tarihinin en uzun filmlerinden olan ve TV'de parça parça yayınlananan filmde 1928 yılının Berlin'indeyiz. Franz Biberkopf, kız arkadaşını öldürmek suçundan yattığı cezaevinden yeni çıkmıştır. Çıktıktan sonra eski günlerine geri dönmemeye ve yeni bir başlangıç yapmaya karar veren Franz, yıllar önce bıraktığı Berlin'i beklediğinden çok farklı bulur. Dejenere olmuş bu Berlin'de ister istemez uzak durmaya çalıştığı suç dünyasının içine çekilecektir.

IMDB

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Das Boot (1981)

11. Das Boot (1981)

Gemi

1979 yılında çekilmiş 1981 yılında vizyona giren, İkinci dünya savaşında u 96 adlı tip 7 sınıfı alman U-boot mürettebatın konu alan film. Propaganda unsuru taşımaz. Wolfgang Peterson yönetmenliğinde Almanca çekilen film yaklaşık 6 saatir. Savaşta Alman denizcilerin hayatlarını içinde bulundukları psikolojik durumu görsel bir anlatış biçimiyle dile getirmektedir. 1980'deki galasında zamanın ünlü isimleri filmi sonunda Wolfgang Petersonu ayakta alkışlamıştır. Diğer savaş filmlerinde olmayan savaşın insancıl boyutunu ortaya çıkartmıştır.

IMDB

12. Der Untergang (2004)

12. Der Untergang (2004)

Çöküş

Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Aralarında Führer'in özel sekreteri Traudi Junge de vardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Birlikte intihar etmeden birkaç saat önce Eva Braun ile evlenirler. Cesetleri düşman eline geçmemesi için yakılır. Führer'in peşinden yıllarca sadık bir şekilde gitmiş birçok insanın durumu da farklı değildir. Berlin düşerken herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati giderek yaklaşmaktadır.

IMDB

13. Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

13. Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

Beyaz Bant

Filmin öyküsü 1913 yılında Almanya'nın kuzeyinde öğrencilere sıra dışı cezalar verilen bir köy okulunda geçiyor. Haneke bu filmde faşizmin ortaya çıkışında okulda verilen eğitimin rolünü çözmeye çalışmıştır.

IMDB

14. Metropolis (1927)

14. Metropolis (1927)

Metropolis

Metropolis, sadece döneminin değil, tüm zamanların en üstün bilim kurgu yapıtlarından biridir. Endüstrileşme çağının etkisini hissettirdiği bir dönemde, Lang'ın gelecek tasarımı da bundan payını alır. İnsanlar ikiye ayrılmıştır. Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf. Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, insanı bir aşktan yola çıkarak, uzlaştırmaya çalışır.Dönemine göre mükemmel sayılabilecek bir şehir tasarımı vardır filmde ve kendisinden sonra gelen bütün bilim kurgu filmlerini etkilemiştir.Özellikle, filmin genel atmosferinden uzak, naif sonuyla eleştiriler almış olsa da, bu durum kesinlikle filme gölge düşürmez. Bilim kurgu sinemasının, bilimsel yönünün en büyük keşiflerinden biridir.

IMDB

15. Victoria (2015)

15. Victoria (2015)

Victoria

İspanya'dan Berlin'e kısa süre önce taşınan Victoria, bir kafede çalışmaktadır. Henüz Almanca öğrenememiştir ve şehirde kimseyi tanımamaktadır. Eğlenmeye gittiği bir kulüpten sabaha karşı çıkarken 4 gençle tanışır. 4 adam, Victoria'ya şehri gezdirmeyi önerir, o da kabul eder. Küçük bir marketten alkol çalarak başlayan eğlenceleri, saatler geçtikçe çok daha gerilimli saatlere ve daha büyük suçlara evrilecektir.

Tek bir çekimde başlayıp biten filmin görüntü yönetmeni Sturla Brandth Grøvlen, Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülüne layık görüldü.

IMDB

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Lola rennt (1998)

16. Lola rennt (1998)

Koş Lola Koş

Birbirlerine büyük bir tutkuyla aşık olan Lola ve Manni Berlin'de yaşayan iki genç sevgilidir. Bir çete için bazı işler yapan Manni, metroda giderken içinde yüksek miktarda para olan çantayı kaybeder. Parayı bulmak ve çetenin patronuna vermek için sadece 20 dakikası vardır. Bu süre içinde parayı bulamazsa hayatını kaybedecektir. Hemen Lola'ya telefon eder ve durumunu anlatır. Böylece Lola parayı bir şekilde bulmak için koşmaya başlar...

IMDB

17. Stroszek (1977)

17. Stroszek (1977)

Stroszek

Film ezilmiş ve toplum dışına itilmiş üç insanın Almanya'da başlayıp Amerika'da devam eden öyküsünü anlatır. Herzog filmlerinde ruhsal ve bedensel travmaya uğramış sıra dışı insanlara ve egzotik mekanlara bolca yer vermesiyle tanınmaktadır.

IMDB

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
218
70
48
19
18
16
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mustafa Karakoç

#12 Çöküş filminin bir benzeri 30 - 40 yıl içerisinde Türkiye de çevrilecektir.

jon targaryen

Who Am I ?

Ecrin Ecrin

Güzel bir galeri olmuş.Bence bizim ergenler anlamalı artık sinemanın efekt basılmış amerikan filmlerinden ibaret olmadığını.Açıp alman, hint, italyan, iran, ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Hint filmleri mükemmel oluyor. Aamir Khan'ınkiler ayrı bir güzel. Skah Rukh Khan'ı da deneyeceğim.