Görüş Bildir
Haberler
Almanya'da Tek Kişilik Araba Üretimine Geçiliyor

Almanya'da Tek Kişilik Araba Üretimine Geçiliyor

Onedio Medya
03.02.2015 - 16:10 Son Güncelleme: 03.02.2015 - 18:43
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kalabalık kent merkezlerinde kullanım amacıyla IMA’nın geliştirdiği tek kişilik elektrikli taşıt aracı Colibri’nin deneme üretimine ve ön sipariş alımına bu yıl başlanıyor.

 2016’da piyasaya sürülmesi beklenen araç, bireysel kullanımın yanı sıra servis filolarına sahip şirketleri hedefliyor.

IMA şimdiden 1200 adet özel sipariş aldığını açıkladı. Bu, aracın popüler hale geleceğinin işareti olarak görülüyor. Birçok ülkede 150’yi aşkın otomotiv mağazasının Colibri satmak için lisans başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. İlk aşamada 5000 adet satış öngörüyorlar.

Küçük ve hafif

Colibri’nin temel özelliği küçük, hafif ve hızlı olması. 2,74 metre uzunlukta, 1,22 m genişlikte ve 1,37 m yükseklikte olan araç 440 kilogram ağırlığa sahip. Satış fiyatı 12.500 dolar olarak belirlendi. Aylık akü kiralama bedeli ise 45 dolar olacak. Colibri’nin özelliklerine en yakın araç olarak elektrikli Renault Twizy’nin baş rakip olması bekleniyor.

IMA’nın kurucusu ve başkanı Thomas delos Santos, otomobilin fiyatını düşük tutma kaygısıyla tek koltukta karar kıldıklarını belirtiyor. “İnsanlar aslında öyle olmasa da daha fazla koltuğa ihtiyaç duyacağını sanıyor, ama çoğu kişi tek başına araç kullanıyor,” diyor Santos.

Aracın ana iskeleti çelik olmakla birlikte, kapısı da dahil birçok plastik aksamı bulunuyor.

Geleceğin aracı mı?

Elektrikle çalışan motorun gücü 50 kw. Arkadan çekişli aracın hızı 10 saniyede saatte 100 km’ye ve maksimum hızı ise 120 km’ye ulaşabiliyor. IMA 2,5 saatte şarj olabilen aküyle 110 km yol yapılabileceğini belirtiyor.

Başlangıçta sadece Almanya’da yapılacak deneme sürüşlerinin yıl sonunda diğer ülkelere de yayılması planlanıyor.

Gelecekte Avrupa’daki kent merkezlerinde çok sayıda bu türden araçlar mı göreceğiz sorusunu yanıtlaması zor. Renault’nun Twizy araçları 2012’de 9000 adet satmış ama sonraki yıllarda büyük bir düşüş yaşamıştı. Toyota’nın ise bu tür araçlara daha temkinli yaklaştığı biliniyor.

Geçmişte ABD’de Corbin Motors Sparrow, İngiltere’de Sinclair C5 gibi başarısız örnekler bulunsa da tek kişilik şehir içi mikro araçlarda canlanma belirtisi görülüyor. Amerika’da Lit Motors C1’in üretim hazırlıkları devam ederken, İtalya’da da Zagato Volpe hız kazanıyor. Fakat bildiğimiz motosikletler bu tür araçların esas rakibi olarak görülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
2
2
0
0
0