Görüş Bildir
Haberler
Ali İsmail Korkmaz Davası: Sanık Polis Katılmadı, Karar 21 Ocak'a Ertelendi

Ali İsmail Korkmaz Davası: Sanık Polis Katılmadı, Karar 21 Ocak'a Ertelendi

FreiGeist
26.12.2014 - 09:55 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 15:04
İçeriğin Devamı Aşağıda

ESKİŞEHİR’de Gezi olayları sırasında Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 6'ncı duruşma, tutuklu sanıklardan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın avukatının erteleme isteğiyle gergin başladı. Baba Şahap Korkmaz, 'Katiller, her bir duruşmada farklı bahaneler sürdüler ortaya. Gerçekten katiller ama bunlara sahip çıkılıyor. İnsanın canını sıkan bu. Oyalama var. Her duruşmada, yeniden Ali İsmail’i kaybetmişiz gibi canımız yanıyor. Burada sanki zaman geçirmeye çalışıyorlar’’ dedi. Duruşmaya destek veren gençler ellerinde Ali İsmail Korkmaz’ın maketini taşıdı.

1'i polis olan 5'i tutuklu, 3’ü tutuksuz polis olan toplam 8 sanığın yargılandığı 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 6'ncı duruşma öncesi, Ali İsmail Korkmaz cinayetinin bir numaralı zanlısı, Yozgat E Tipi Cezaevinde kalan Mevlüt Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan, mahkemeye dilekçeyle başvurarak erteleme istedi. Müvekkilinin Ankara’da olduğunu 23 Aralık’ta Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sol böbreğindeki taş nedeniyle ameliyat olduğunu belirten Avukat Karayılan, kendisinin de bugün Kayseri 2'nci Ağır Ceza ve Nevşehir Ağır Ceza’da başka duruşmaları olduğunu ileri sürerek, mahkemeye verdiği erteleme dilekçesinde, 'Sanık Mevlüt Saldoğan müdafiiyim. Halen Yozgat E tipi Kapalı Ceza Evinde tutuklu bulunan müvekkilim sanık geçirdiği böbrek rahatsızlığı nedeni ile Ankara Numune Hastanesine sevk edilerek ameliyata alınmıştır. Duruşma gün ve saatinde sayın mahkemenizde müvekkilim sanığın gelmesi veya hazır edilmesi söz konusu değildir. Gerek mücbir sebeple müvekkilim sanığın sayın mahkemenizde duruşmada hazır edilemeyecek olması ve gerekse sayın mahkemenizde duruşma gün ve saatinde Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi 2014/392 esas sayılı dosyamın duruşmasına katılmak zorunda olmam ve yine aynı gün öğleden sonra Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/50 esas sayılı dosyalarımın duruşmalarına katılmak zorunda olmam nedeni ile sayın mahkemeniz duruşmasına katılamayacağım. Mesleki mazeretimin kabulü ile duruşmanın başka bir tarihe ertelenmesine karar verilmesini saygılarımla bilvekale arz ve talep ederim’’ dedi.

ELLERİNDE ALİ İSMAİL KORKMAZ MAKETİYLE YÜRÜDÜLER

Duruşma İstanbul, Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Hatay’dan gelen yaklaşık 800 kişilik grup, adliye binasına polis noktalarında aramadan geçtikten sonra gruplar halinde yürüdüler. Kayseri grubu İstasyon caddesinden geçerken, Gezi olaylarında ölenlerin adlarını tek tek okuyup, Ali İsmail Korkmaz’ın üzerinde ’Adalet için Başkaldırıyoruz- Dev-Lis’ yazılı maketini taşıdılar. Kayseri polisine çevre illerden gelen polislerde katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen polis helikopteri günün erken saatlerinden itibaren, Adliye binası üzerinde uçuş yaptı.

’BİZİ OYALIYORLAR’

Duruşma öncesi Hatay’dan gelen ve sağlık sorunları bulunduğu belirtilen anne Emel Korkmaz, DHA’ya yaptığı açıklamada, 'Bu duruşmada bir karar çıkmasını bekliyorduk ama, katillerden biri gelmedi. Hastaymış. Ben de hastayım ancak, oğlumun hakkını aramak için ne olursa olsun ben sonuna kadar buraya gelmekten vazgeçmeyeceğim. İnşallah karara bağlarlar ama ben sanmıyorum. Katil olmadıktan sonra karara bağlanmaz diye biliyorum. Davanın 2015’e sarkma ihtimali var, bence oyalıyorlar. Bunlar sadece oyalama maksatlı hareket ediyorlar. Neden şimdiye kadar hastalanmadı da şimdi mi hastalığı tuttu? Bilmiyorum ama hastalığı bana inandırıcı gelmiyor’’ dedi.

HER DURUŞMADA ALİ İSMAİL'İ YENİDEN KAYBETMİŞ GİBİ OLUYORUZ

HER DURUŞMADA ALİ İSMAİL'İ YENİDEN KAYBETMİŞ GİBİ OLUYORUZ

‘’Baba Şahap Korkmaz da, karar çıkmasın diye ertelemeler yapıldığına dikkat çekti. Şahap Korkmaz, 'Bu olay olalı 1,5 yıl oldu. Bu süre içerisinde sizlerle, avukatlarla, güzel insanlarla beraber olduk. Onlar bizlere destek oldu. CHP Kayseri İl Başkanımız Mustafa Ayan bizi sahiplendi. Katiller, her bir duruşmada farklı bahaneler sürdüler ortaya. Gerçekten katiller ama bunlara sahip çıkılıyor. İnsanın canını sıkan bu. Oyalama var. Her duruşmada, yeniden Ali İsmail’i kaybetmişiz gibi canımız yanıyor. Burada sanki zaman geçirmeye çalışıyorlar. Erteliyorlar durmadan, artık bakalım inşallah hayırlı bir sonuç çıkar. Tek isteğimiz bu. İnşallah hak ettikleri gerçek cezayı alırlar. Adam kasten adam öldürmekten yargılanıyor ve bahane uyduruyor. Yok ameliyat olacağım, yok psikolojim bozuk, diyor. Böyle basit şeyler. Önceki duruşmada psikolojisinin bozuk olduğu öne sürüldü katilin. Şimdi ameliyat oldu. Her çareye, her şeytanlığa başvuruyorlar oyalamak için’’ diye konuştu .

‘’

DAVAYI MANİPÜLE EDİYORLAR

DAVAYI MANİPÜLE EDİYORLAR

Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz ise, 'Bu duruşmada bir karar çıkmasını bekliyorduk. Karar duruşması diye geldik. Geçen duruşmada gerek savcı mütaalasını sundu gerekse biz son savunmalarımızı verdik. Burada sanıklar ve avukatları son sözlerini söylemek için süre talep ettiler ve mahkeme de onlara 1 aylık kesin süre verdi. Bu duruşmada son sözlerini söyleyeceklerdi. Ama son anda bizim de buraya gelince öğrendiğimiz bir gelişme oldu ve son tekmeyi vuran sanıklardan Mevlüt Saldoğan, böbreğinde taş olduğu gerekçesiyle Ankara Numune Hastanesi’ne sevk almış ve hastanede acilen ameliyata alınmış. Bunun yanı sıra avukatı da hemen bizim davamızın görüleceği hemen yanındaki 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamayacağını bildirerek, duruşmanın ertelenmesi talebinde bulunmuş. Burada gerek katil polisteki hastalığın çok acil müdahaleyi gerektirecek bir hastalık olmayışı, gerekse avukatının yine aynı şehirde olan başka bir duruşmayı mazeret göstermesi, tamamen davayı uzatmaya, yargıya müdahaleye, şu ana kadar mahkeme heyeti üzerinde kuramadıkları baskıyı farklı yollarla, belki siyasi yollarla belki başka yollarla, mahkeme heyetinin değiştirilmesine kadar gidebilecek yollarla yargıya müdahale olarak, yargının manipüle edilmesi olarak değerlendiriyoruz. Biz burada sadece Korkmaz ailesinin değil, adalet duygusunun, vicdanın tatmin edileceği bir ceza verilmesini istiyoruz. Bu dava sadece Korkmaz ailesinin davası değil, kendini ifade etmek isteyen, özgürlük isteyen, eşit yurttaşlık isteyen herkesin davasıdır. Bizim ailemizin nezdinde bütün toplumun adalet olgusunu, vicdanını tatmin edecek bir ceza çıkması için mücadele veriyoruz, uğraşıyoruz, savaşıyoruz' dedi

ALİ İSMAİL DAVASI KİTAP OLACAK

Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi ve avukatı, Hatay Barosu avukatlarından Gürkan Karkmaz, kardeşinin ölümüyle ilgili olayların, sonrası açıklamaların, yargılama sürecini bir kitap haline getirmek düşüncesinde olduklarını söyledi. Gürkan Korkmaz, 'Dava, oldukça uzun bir süreç oldu. Ali İsmail Korkmaz Vakfı olarak bu süreci kitaplaştırmak gibi bir arzumuz var ama, henüz bu net değil. Yargılanmanın sonuçlanmasından sonra değerlendireceğiz bu konuyu. Davanın başlamasından bu yana savcının değişmesi, Eskişehir’de açılan davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ile alınması, valinin açıklamaları, kısacası bu dava gerçekten ilginç. Devletin ilgili bütün bölümlerinde üzeri kapatılmaya çalışılan bir olay oldu. Ama biz savaşmaya devam edeceğiz, yılmayacağız ve hakkımızı alacağız’’ diye sözlerini tamamladı

MİLLETVEKİLLERİ GELDİ

Ali İsmail Korkmaz davasının 6'ncı duruşması 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.30’da başladı. Duruşmaya Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel, babası Şahap Korkmaz, ağabeyi Gürkan Korkmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, izleyici olarak katıldı.

Duruşma salonunda yargılama öncesi Ali İsmail Korkmaz Vakfı yararına, siyah-beyaz, sarı-kırmızı ve sarı-lacivert renkli üzerinde Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraf baskısının olduğu, ‘düşlerinde özgür dünya’ yazılı, sırtında ise ‘Ali İsmail Korkmaz 19’ yazılı olduğu tişörtler dağıtıldı. Tişörtten HDP Milletvekili Sebahat Tuncel de sarı-kırmızı renkli olanı alarak giydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TUTUKLU POLİS GELMEDİ

TUTUKLU POLİS GELMEDİ

Duruşmaya Yozgat E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın, Yozgat Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğü, ‘Sol üreter taşı’ tanısıyla 24 Aralık’ta Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edildiği ve burada tedavisinin devam ettiği gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Mevlüt Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan da, başka duruşmalarının bulunduğu gerekçesiyle salona gelmedi. Tutuklu sanıklardan fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları ile Korkmaz ailesi avukatları hazır bulundu.

Duruşma, Mevlüt Saldoğan’ın duruşmaya katılamama nedeniyle ilgili yazılar okunarak başladı. Mevlüt Saldoğan’ın duruşmaya katılamaması nedeniyle davayla ilgili kararının verilmesinin mümkün olmadığını belirten mahkeme başkanı, bir önceki duruşmada mütalaa veren savcı Murat Mor'un değiştiğini söyleyerek, yeni göreve başlayan savcı Mehmet Kalkan'ın görüşünü sordu. Savcı, mütalaayı aynen tekrar ettiklerini belirtti.

SİYASİ BASKI OLMASIN

Mahkeme başkanının savcı değişikliğiyle ilgili olarak söz verme teklifi üzerine ağabey Gürkan Korkmaz, aile avukatları adına Ayhan Erdoğan’ın söz alabileceğini belirtti. Avukat Ayhan Erdoğan, “Bir önceki duruşmanın görüldüğü saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Savcıdır, polistir alperendir’ şeklinde bir konuşması oldu. Bu konuşma, davaya müdahale olarak algılanabilecek bir harekettir. Siyasal iktidarın baskısı olmadan hareket edilmesini istiyoruz. Gezinin bir darbe olarak sunulması söz konusu. Gezi eylemlerinin, vatandaşların yaşam alanları için yaptıkları mücadeleydi” dedi. Ayhan Erdoğan, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

BARO BAŞKANLARI KATILDI

TBB Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Haşim Mısır, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı da duruşmaya aile avukatı olarak katıldıklarını belirterek, suçluların cezalandırılmasını istedi. Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise davaya katılma talebinde bulundu.

TUTUKSUZ POLİSLER BERAATİNİ İSTEDİ

Bir önceki duruşmada savcı mütalaasına savunma yapmak için ek süre isteyen tutuksuz sanık polisler Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut’a söz verildi. Şaban Gökpınar, “Savcı beyin mütalaasına katılıyorum. Gerekli açıklamayı avukatım yapacak. Beraatimi istiyorum” dedi. Hüseyin Engin savcı mütalaasına katıldığını ve beraatini istediğini söylerken, Yalçın Akbulut savcı mütalaasına karşı çıktı. Yalçın Akbulut, “Hiçbir suçum yok. Bana verilen görev, gözaltı değil, eylemcileri uzaklaştırmak. Ben şahsın yanına yaklaşmadım. Benim tek suçum kovalamak” diye konuştu.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER

Tutuksu sanık Muhammet Vatansever de delil karartma durumlarının olmadığını ve tahliyesini talep ettiğini belirtti. Söz verilen tutuklu İsmail Koyuncu da, “Yaptığımız suç ise ceza verin. Polise yardım için yakalamak suç olduğunu bilmiyordum. Mağduriyetimin giderilmesi için beraatimi istiyorum” ifadelerini kullandı. Diğer tutuklu Ebubekir Harlar ise “Savcı yakaladıktan sonra dövdüğümü söylüyor. Böyle bir şey yok. Tut demesiyle tuttum, daha sonra geri çekildim. Bana yakala suçsa ceza verin, dövdün diye ceza vermeyin” diye konuştu. Tutuklu sanıklardan Ramazan Koyuncu da daha önceki savunmalarının geçerli olduğunu, 17 aydır suçsuz yere cezaevinde yattığını belirtti.

AVUKAT İTİRAZ ETTİ

Tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut’un avukatı Selim Karakoyun, TÜBİTAK raporunun mahkemeye ulaşıncaya kadar ailenin görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunu söyleyemediğini anlattı. Mahkemeye ulaşan görüntülere göre dövülen kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını savunan avukat Selim Karakoyun, “Adli Tıp raporunda Ali İsmail Korkmaz’ın merdivenden düşmüş olma ihtimali ile hastane mikrobundan ölmüş olabileceği değerlendirilmemiştir. Mahkeme, bunları da araştırmalıdır” dedi. Avukat Selim Karakoyun’un savunmasına anne Emel Korkmaz, tepki gösterdi. Emel Korkmaz, “Yalan söylüyorsunuz. Çocuğunuz yok mu sizin? Doğruları konuşun” diye bağırdı.

Söz verilen Ebubekir Harlar'ın avukatı Kaan Yırtımcı da “İddianamede olay anlatımında maktülün vuruş aldığı bölgeler olarak bel sırt kol geçerken, mütalaa da kafa bölgesi eklenmiştir. Ben izliyorum, teker teker seçemiyorum. Maktülün öldürdüğü Mevlüt Saldoğan olduğu belirlenmiştir. Benim müvekkilim ve diğer sivil sanıklar kastı aşmamıştır. Kolluk aşırı güç uygulamıştır. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum” dedi. Ağabey Gürkan Korkmaz, sanık avukatına bağırarak tepki gösterdi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Tutuklu sanık Mevlüt Saldoğan’ın avukatı Mutlu Karayılan’ın mazereti ve Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’in katılma talebini görüşmek üzere saat 11.00'de duruşmaya verilen 15 dakikalık aranın ardından, mahkeme başkanı ara kararda Ekrem Dönmez’in katılma talebini reddetti. Mutlu Karayılan’ın mesleki mazeretinin kabul edildiği duruşma günü ve saatinin UYAP üzerinden iletileceği, Mevlüt Saldoğan’ın sağlık mazeretinin de kabul edildiği, bir sonraki duruşmada yine mazereti olması durumunda ceza infaz kurumuna yazı yazılması, Mevlüt Saldoğan'ın en yakın sağlık kuruluşuna veya adliyeye getirilerek, SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılımının sağlanmasına, mevcut tutukluluk durumlarının devamına karar verildiği açıklandı. Duruşma 21 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ANNENİN TEPKİSİ

ANNENİN TEPKİSİ

Anne Emel Korkmaz, mahkeme başkanının okuduğu ara kararın ardından '“Bizim çocuklarımız toprakta yatıyor, bu katiller sıcakta uyuyor' diye bağırarak tepki gösterdi.

ER GEÇ ALİŞİMİN HESABINI SORACAĞIZ

Ali İsmail Korkmaz davasının 21 Ocak 2015'e ertelenmesinin ardından Adalet Sarayı’'ndan çıkışta açıklamalarda bulunan Anne Emel Korkmaz, 'Bugün karar çıkmasını umuyorduk fakat katillerden birinin hastalanacağı tutmuş bugün. 21 Ocak’'ı bekleyeceğiz. Er geç Alişimin, çocuklarımızın hesabını mutlaka soracağız ve onları en ağır şekilde yargılatacağız inşallah’’ dedi. Emel Korkmaz, Adalet Sarayı önünde bekleyen gruba da desteklerinden dolayı teşekkür ederek, 'Hesap sorana kadar hep beraber buradayız’’ diye konuştu.

Baba Şahap Korkmaz da, '21 Ocak'’ı mecburen bekleyeceğiz. Bu katillere gerçek cezalar verilmesini istiyoruz. Çünkü katiller ve onları savunanların her biri ayrı yalan söylüyor. Gerçekten katillerin savunmacıları, müvekkillerini kurtarmak için yalan söylüyorlar. Biz oğlumuzla gurur duyuyoruz, sizlerle gurur duyuyoruz. Katillerin cezalandırılmasını bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

CHPLİ TANRIKULU: ERDOĞAN KEŞKE KAYITLARI İZLESE

CHPLİ TANRIKULU: ERDOĞAN KEŞKE KAYITLARI İZLESE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, Gezi olayları nedeniyle hayatını kaybedenleri tekrar saygıyla andığını belirtti. Dayanışma için burada olduklarını belirten Tanrıkulu, 'Ben burada yargılanan polis memurlarına bir şey söylemiyorum ancak onları teşvik eden siyasetçilere, özellikle de Erdoğan’a sesleniyorum, keşke buradaki kayıtları bir alsa, izlese ve memurlarının düştüğü durumu bizzat kendisi gözlemlese. Verdiği talimatın, emrin ne anlama geldiği konusunda kendisi de bir muhakeme yapma sorumluluğuna sahip olabilse. Ama bu sorumluluğa sahip olduğunu düşünmüyorum’’ diye konuştu.

BARİYERLERİ TEKMELEDİLER

Duruşmanın ertelenmesinin ardından, Korkmaz’ın ailesi göstericilerin yanına giderek basın açıklaması yaptı. Ailenin alandan ayrılmasından sonra, bir grup gösterici polis bariyerlerini tekmelemeye başladı. Bariyerleri yıkmaya çalışan gruba, Ali İsmail Korkmaz'’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz tepki gösterdi. Göstericilere engel olmaya çalışan Gürkan Korkmaz, “Siz kimsiniz? Ne yapıyorsunuz? Biz haklı davamızın peşindeyiz. Haklı davamızdan haksız çıkaracaksınız bizi’ diyerek çıkıştı. Grup daha sonra, sloganlar atarak alandan uzaklaştı.

Oktay ENSARİ- Zafer BARIŞ/ KAYSERİ (DHA)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0