Görüş Bildir
Haberler
Obama: 'Kuzey Kore'yi Terör Listesine Alabiliriz'

Obama: 'Kuzey Kore'yi Terör Listesine Alabiliriz'

Ulaş
21.12.2014 - 17:56 Son Güncelleme: 21.12.2014 - 20:19
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Barack Obama, Sony'ye yapılan siber saldırı sonrası Kuzey Kore'yi 'terörizmi finanse eden ülkeler listesine koymayı düşündüklerini' söyledi.

Konuyu değerlendirip bir karara varacaklarını belirten Obama, saldırıyı 'siber vandalizm' olarak tanımladı.

Obama, Amerikan televizyon kanalı CNN'e verdiği röportajda, yapılan siber saldırının 'çok masraflı, çok pahalı sonuçları olan bir siber vandallık' olduğunu söyledi.

ABD'nin her türlü delili değerlendireceğini kaydeden ABD Başkanı, bu değerlendirme sonucunda Kuzey Kore'nin terörizmi finanse eden ülkeler listesine koyup koymacaklarına karar vereceklerini ifade etti.

'Değerlendirme sonucunda ne çıkacağına bakacağım' diyen Obama, bu saldırının 'bir savaş nedeni olmadığını' yönündeki düşüncesini de paylaştı.

Sony: Pes etmedik, direndik

Kuzey Kore ise, saldırıların arkasında Pyongyang'ın olduğunu iddia eden ABD'nin iddialarını reddetmiş ve ortak soruşturma yapma teklifinde bulunmuştu.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Washington'u, 'temelsiz iddiaları yaymakla' suçlamış ve açılacak bir soruşturmanın iddiaları çürüteceğini söylemişti.

Siber saldırıya uğrayan Sony ise, Noel günü filmi sinemalarda yayınlamaktan vazgeçti. Şirket açıklamasında 'tehditler nedeniyle başka bir platformda yayınlamayı düşündüklerini' belirtti.

Gösterimin iptal edilmesi kararının 'sinema salonlarının büyük bir kısmının filmi göstermemeyi tercih etmesi' üzerine alındığını kaydeden şirket, 'Sinema salonları olmadan filmi Noel Günü gösteremezdik. Başka seçeneğimiz yoktu. Filmi görmek isteyenlerin bunu için başka bir fırsat bulmalarını umuyoruz' dedi.

Bu kararı eleştiren ABD Başkanı, 'Sony büyük bir hata yaptı. Keşke benimle konuşsalardı' demişti.

Obama'nın eleştirilerine CNN'e bir açıklama yaparak yanıt veren Sony Pictures Yönetim Kurulu Başkanı Michael Lynton ise, 'gösterimi iptal ederek hata yapmadıklarını' söyledi ve 'Pes etmedik, direndik' şeklinde konuştu.

James Franco ve Seth Rogen'in iki gazeteciyi canlandırdığı film, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a suikasti konu alıyor.

ABD'den Çin'e çağrı

Kuzey Kore, yaklaşık 20 yıl boyunca, ABD'nin terörizmi finanse eden ülkeler listesindeydi.

Ancak Pyongyang hükümeti 2008 yılında nükleer tesislerinin soruşturulmasına izin vermiş, ardından Kuzey Kore terör listesinden çıkarılmıştı.

ABD, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Çin'e de seslenmiş ve 'Kuzey Kore'nin siber saldırılarını engellemesini' istemişti.

Ancak Çin'den bu konuda bir yanıt gelmedi.

Çin, Kuzey Kore'nin en büyük müttefiklerinden biri olarak biliniyor.

Kuzey Kore'nin iletişim sistemleri Çin üzerinden yürütülüyor.

  • BBC Türkçe
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0