Görüş Bildir
Haberler
2. Turda Oy Nasıl Kullanılır? Oy Nasıl Geçersiz Olur, Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

2. Turda Oy Nasıl Kullanılır? Oy Nasıl Geçersiz Olur, Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

İlk turu 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tura kaldı. Türkiye, 28 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanı 2. tur seçimi için yeniden sandık başına gidecek. Seçimin ikinci tura kalmasıyla geçen süreçte 18 yaşını doldurarak oy kullanma hakkına sahip olan 47 bin 523 seçmen, 2. turda ilk kez oy kullanacak. Peki, Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan kurallar ve yasaklara dikkat ederek 2. turda oy nasıl kullanılır? Oylar hangi hallerde geçersiz sayılır? 

İşte, oy kullanırken dikkat etmeniz gerekenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oy Nasıl Kullanılır?

Oy Nasıl Kullanılır?

Türkiye'nin heyecanla beklediği 13. Cumhurbaşkanı 2. tur seçiminde yedi adımda oy nasıl kullanılır: 

  • 1. Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenmelisiniz. 

  • 2. Seçmenler oy kullanmak için sandık görevlilerine; seçmenin 'kimliğini tereddütsüz ortaya koyan', resimli ve üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı olan resmi nitelikteki belgeyi teslim etmeliler.

Seçmenlerin: T.C. kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı veya resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, 'kimliğini tereddütsüz ortaya koyan' resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini yanında taşımaları gerekir. 

  • 3. Seçimin gerçekleşeceği saatler içerisinde sandık başında olunmalı.

28 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanı 2. tur Seçiminde oy verme işlemleri, tüm Türkiye'de 08.00'de başlayacak. Oy verme işlemleri 17.00'de sona erecek. Saat 17.00'den sonra sandık başına gelen seçmenler oy kullanamayacak. 

  • 4. Oy pusulasına mühür dışında işaret koyulmayacak. 

Seçmenler, oy pusulasında cumhurbaşkanı seçimi için tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayının altındaki işaretli bölüme dışarı taşmayacak şekilde 'TERCİH' veya 'EVET' mührünü basacak. 

  • 5. Oyun geçerli sayılması için oy pusulalarında 'Tercih' veya 'Evet' mührü dışında herhangi bir imza veya işaret olmamalıdır. 

  • 6. Zarfa oy pusulaları dışında hiçbir şey konulmamalıdır. 

  • 7. Sandık seçmen listesine imza atmayı unutmayınız!

Tercih mühürlü pusulayı zarfa koyulup zarf kapatıldıktan sonra sandığa atılmalı ve sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atılmalıdır.

'Nasıl oy kullanılır?' sorusunun yanında 28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Seçimi hakkında merak ettiklerinizi YSK resmi internet sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Oy kullanmak zorunlu mu?

Oy kullanmak zorunlu mu?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. 

YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Oy kullanılmadığı takdirde verilecek ceza ise YSK tarafından belirlenmektedir.

Nerede Oy Kullanacağım?

Nerede Oy Kullanacağım?

2023 Cumhurbaşkanı 2. tur Seçimine dair seçmen bilgilerine, bağlı olduğunuz bölgenin muhtarlığından şahsınıza ait 'Seçmen Bilgi Kağıdını' temin ederek ulaşabilirsiniz. İlk seçimde oy kullanma hakkında sahip olan seçmenler, 2. turda da aynı okulda ve sandıkta oy kullanacak. 

Seçmen bilgi kağıdı yerine YSK'nin internet sitesinden veya e-Devlet sistemi üzerinden 'Seçmen Sorgulama' da yapabilirsiniz. 👇

E-devlet ve YSK Seçmen Sorgulama Nasıl Yapılır? 👇

Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Yasaklar

Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ve Yasaklar
  • Seçmenler yalnızca, YSK tarafından daha önce belirlenen ve 'sandık seçim listesinde' adının yer aldığı seçim sandığında oy kullanabilirler. 

  • Seçmenler oy verme saatleri içerisinde sandık başına gitmelidir. Oy verme saatleri tüm Türkiye'de 08.00 - 17.00 olarak belirlenmiştir. Seçmenler, saat 17.00'den sonra oy kullanamayacaktır. 

  • Oy kullanmak üzere sandık başına giden seçmenlerin yanında mutlaka geçerli kimlik belgesi veya üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı resmi belge bulunmalıdır. 

  • Kabine, cep telefonu, fotoğraf, görüntü kaydedici cihaz veya haberleşme sağlayıcı cihaz ile girilmesi yasaktır. 

  • Oy pusulasına mühür dışında işaret koymak, oyların geçersiz sayılmasına neden olur. 

  • Oy kullandıktan sonra sandık seçmen listesine imza atılmalıdır. İmza atılırken cetvel kullanılması ise önemlidir.

Oy kullanma saatleri

Oy kullanma saatleri

Oy verme işlemleri 28 Mayıs 2023 Pazar günü sabah saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oylar Hangi Hallerde Geçersiz Olur: Oylar Nasıl Geçersiz Olur?

Oylar Hangi Hallerde Geçersiz Olur: Oylar Nasıl Geçersiz Olur?

28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan 2. tur Cumhurbaşkanı Seçimi'nde sandık görevlileri, seçmenlere; Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yer aldığı oy pusulası ile birlikte mühür ve zarf teslim edilecek. Seçmenler, tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayının fotoğrafı bulunan bölümün altındaki işaretli kısma mühür vuracak. 

Oy pusulasında yer alan, mühür dışındaki bazı iz ve işaretler ise oyların geçersiz kılınmasına neden olacak. İşte, YSK tarafından yapılan sayım ve geçersiz oy açıklamalarındaki önemli maddeler: 

  • Seçmenler, cumhurbaşkanı oy pusulasını verilen zarfa koyarak sandığa atmalılar. 

  • Oylar, birden fazla cumhurbaşkanı adayına mühür basılması, herhangi bir adaya 'Tercih' ya da 'Evet' mührü basılmaması gibi durumunda geçersiz sayılacak. 

  • Oylar, oy pusulasının koparılması veya bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılması, pusulaya mühür dışında, mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza, imza kaşesi veya parmak izi basılması durumunda geçersiz kılınacak. 

  • Seçmenlerin oy kullanırken, yanlış adaya mühür bastığını düşündüğü ya da oy pusulasına zarar verdiği durumlarda; seçmene yeni oy pusulası verilmez

  • Oy pusulasında belirgin şekilde karalama, çizilme, işretleme, zarftan işaret amacı taşıyan bir madde çıkması gibi durumlarda da oylar geçersiz sayılacaktır.

Seçmen Kağıdı Olmadan Oy Kullanılır mı?

Seçmen Kağıdı Olmadan Oy Kullanılır mı?

Seçmen kağıdı olmayan kişiler, e-Devlet sistemi veya Yüksek Seçim Kurulu seçmen platformu üzerinden 'Seçmen Bilgi Kağıdına' döküm olarak ulaşabilirler.

2. Turda Yeni Seçmen Kağıdı Dağıtılacak mı? İşte, Oy Kullanılırken Gerekli Olan Belgeler 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
12
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Evet sevgili gerizekalı üstüne partinin yada adayın ismini yazıp sevgini gösterirsen reels çekersen geçersizdir oyun 🤦🏻‍♂️ Düzgünce bas ne yapıyosan yap sonra…. Devamını Gör