Görüş Bildir
Haberler
Zencefilin Vücuda Yararları Nelerdir? Zencefilin Faydaları ve Zararları

Zencefilin Vücuda Yararları Nelerdir? Zencefilin Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
07.03.2022 - 10:45

Ana vatanı Asya olan zencefil, baharat ticareti ile Avrupa'ya gelmiştir. Zencefil, Yunan ve Romalıların kullandığı ilk baharatlardan biridir. Özellikle Çin, Hindistan, Vietnam, Endonezya, Japonya, Vietnam gibi topraklarda yetiştirilir. Zencefilin ince uzun yaprakları bulunur. Aynı zamanda sarı kırmızı renkte çiçeklere sahiptir. Baharat olarak kullanılan kısmı ise köküdür. İlaç, kozmetik alanında kullanılmaktadır. İçeriğinde önemli ölçüde bileşenler içerir. Fosfor, kalsiyum, demir, B ve C vitamini, protein bakımından zengindir. Ayrıca yaş zencefilde su oranı yüksekken, kuru zencefilde su oranı oldukça azdır. Bu nedenle yaş zencefilin tüketilmesi önerilir. Zencefilin vücuda yararları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihin en eski baharatlarından biri olan zencefil, alternatif tıbbın bir parçasıdır. İnsan sağlığına sayısız faydası bulunur. Özellikle kış mevsiminde grip ve soğuk algınlığının tedavisinde destek bir besin olarak kullanılır. Ancak sindirim sistemine ve kalp damar sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Zencefil her ne kadar olumlu etkileri ile bilinse de az da olsa yan etkisi bulunur. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Tek başına tüketilebileceği gibi yemeklerin ve tatlıların içine koyularak tüketilebilir. Ayrıca zencefilden yağ ve çayda elde edilmektedir. Peki zencefilin vücuda yararları nelerdir? İşte zencefilin faydaları ve zararları...

Zencefilin Vücuda Yararları Nelerdir? Zencefilin Faydaları ve Zararları

Zencefilin Vücuda Yararları Nelerdir? Zencefilin Faydaları ve Zararları

Geleneksel tıpta oldukça sık başvurulan baharatlardan biri olan zencefil, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir. Zencefil, fitokimyasallar açısından oldukça zengindir. Bu nedenle hazımsızlık, gaz, şişkinlik, ülser, reflü gibi sorunları gidermede etkilidir. Mide bulantılarına yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır. İshal gibi bağırsaklarda oluşan düzensizlikleri de giderir. Antioksidan özelliği yüksek baharatlardan biridir. Bundan dolayı vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Ayrıca romatizmal iltihapları ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.

Zencefil, yüksek tansiyon hastaları tarafından tüketilen besinlerden biridir. Tansiyonu düşürmedeki etkilerinin yanında kan pıhtılaşmasını da önler. LDL adı verilen kötü kolesterolü düşürür. Düzenli tüketildiğinde açlık kan şekerini dengeler. Diş eti hastalıklarını da giderici bir etkisi bulunur. Özellikle solunum yolları enfeksiyonları üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir. Nefes darlığı, astım gibi problemleri önemli ölçüde azaltır. 

Sağlık için faydalı besinlerden biri olarak bilinse de insanlarda farklı tepkimelere yol açabilir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde deri döküntüleri, kurdeşen gibi birçok problemlere sebep olabilir. Fazla tüketildiğinde midede yanmaya, ekşimeye yol açabilir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin de doktor kontrolünde tüketmesi gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın