Görüş Bildir
Haberler
Damla Sakızının Vücuda Yararları Nelerdir? Damla Sakızının Faydaları ve Zararları

Damla Sakızının Vücuda Yararları Nelerdir? Damla Sakızının Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
02.03.2022 - 11:03

Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ağaçlardan üretilen damla sakızı, ilk olarak tıbbi alanda kullanılmıştır. Daha sonra çeşitli yemeklerde, tatlılarda kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda sabun, parfüm gibi kişisel bakım ürünlerinin içerisinde de damla sakızı bulunmaktadır. Damla sakızının diş, mide, sindirim gibi vücudun birçok bölümüne olumlu etkileri bulunur. Sadece tek başına değil, başka gıdaların yanında takviye edici gıda olarak da tüketilebilir. Ancak her gıda gibi fazla tüketildiği zaman bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Peki damla sakızının vücuda yararları nelerdir? İşte damla sakızının faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ana vatanı Sakız Adası olan damla sakızı, aynı adı taşıyan ağaçtan elde edilir. Damla sakızı sıvı bir reçine türüdür. Bu madde güneşte kurutularak sert ve yarı saydam bir hale getirilir. Çiğnendiği zaman yumuşak bir hale gelir ve beyaz bir renge bürünür. Ağıza ilk alındığı zaman buruk bir tat verir. Ancak bir süre sonra, ağızda çam kokusuna benzer bir ferahlık yaratır. Özellikle Çeşme'de damla sakızı elde edilen sakız ağaçları koruma altına alınmıştır. Damla sakızının faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Damla Sakızının Vücuda Yararları Nelerdir? Damla Sakızının Faydaları ve Zararları

Damla Sakızının Vücuda Yararları Nelerdir? Damla Sakızının Faydaları ve Zararları

Damla sakızının insan sağlına pek çok yararı bulunur. Özellikle ağız ve diş sağlının korunmasında oldukça önemlidir. Antiseptik özelliğinden kaynaklı, dişlerin beyazlamasını sağlar. Yapısında bulunan maddelerden dolayı da çeşitli mide rahatsızlarının belirtilerini hafifletir. Damla sakızının solunum yolları enfeksiyonu üzerinde de tedavici edici bir etkisi bulunur. Akciğerleri temizler, balgam söktürür ve boğazdaki iltihaplanmaları giderir. Akciğerlerde kötü huylu tümör oluşma riskini de en aza indirger.

Yemeklerden sonra tüketilen damla sakızı, midede oluşan hazımsızlığa oldukça iyi gelmektedir. Mide asidini dengeleyerek kusma, bulantı gibi belirtileri ortadan kaldırır. Bu sayede mideden dolayı oluşan ağız kokularını da giderir. Damla sakızı, konsantrasyon ve odaklanma problemlerine de iyi gelmektedir. Yapılan bazı araştırmalarda yüksek tansiyonu düşürmede oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları tarafından sıklıkla tüketilir. Damla sakızının böbrek taşlarını engellediği de görülmüştür. Böbrekte oluşan birçok sorunun giderilmesini sağlar.

Damla sakızının bilinen ciddi bir zararı yoktur. Ancak tüketim zamanı geçmiş ya da bozulmuş damla sakızları vücutta olumsuz durumlara yol açabilir. Böbrekte ağrı, idrar yaparken bazı problemlere sebep olabilir. Ayrıca fazla tüketildiğinde mide rahatsızlıklara yol açar.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın