Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan'dan, Doğuş Grubu'nun 400 Milyon Euro'luk Yatırımına 'Çevre' Engeli

Yunanistan'dan, Doğuş Grubu'nun 400 Milyon Euro'luk Yatırımına 'Çevre' Engeli

Caner
05.03.2015 - 20:00
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan Danıştayı, Doğuş Grubu'nun yüzde 30 ortak olduğu Atina'nın en görkemli turizm yarımadası Asteras Vuliagmenis'in 'geliştirme' ve 'imar planı'na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni Anayasa'ya aykırı buldu. Mahkeme, kararnamede yer alan imar planının bölgenin doğal, kültürel ve kentsel çevresine zarar vereceğini savundu.

'DOĞAL, KÜLTÜREL VE KENTSEL ÇEVREYE AYKIRI'

Doğuş Grubu'nun Arap Emirlikleri’nden ortakları (Jermyn Street konsorsiyumu) ile birlikte 400 milyon Euro fiyat vererek 2013 yılında ihalesini kazandığı Atina’daki denize sıfır 302 dönümlük ‘Asteras Vuliagmenis’ arazisinde 'yeni imar'a Danıştay 'dur' dedi. Danıştay, 28/2015 sayılı kararıyla, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yer alan imar planının bölgenin doğal, kültürel ve kentsel çevresine zarar vereceğine hükmetti. İmar planını Anayasa'nın doğal ve kültürel varlığın korunmasına ilişkin 24. maddesine aykırı bulan Danıştay, 'Yaşam koşullarını etkileyen, mevcut doğal ya da yürürlükteki kentsel yerleşim çevre kanununu zedeleyecek önlemler almak yasaktır.' gerekçesini sundu.

İHALEYİ KAZANANLARIN TUTUMU MERAK EDİLİYOR

Doğuş Grubu'nun yüzde 30 ile en büyük hissedar olduğu Jermyn Street konsorsiyumu, bölgede 14 lüks villa, 6 yıldızlı iki otel, mevcut yat marinasını genişletmeyi ve turizm amaçlı çok sayıda yapı inşa etmeyi planlıyordu. Yaklaşık 300 milyon Euro'luk yatırım öngörülüyordu. İhaleyi kazanmanın ardından Doğuş Grubu, 'Asteras’ı sadece Atina’nın ve Yunanistan’ın değil Avrupa’nın 1 numaralı en lüks turizm adresi yapmak istiyoruz.' açıklamasında bulunmuştur.

Danıştay'ın imara hayır kararının ardından Jermyn Street konsorsiyumunun denize sıfır 302 dönümlük arazinin düşen verimliliğine dair bundan sonra nasıl hareket edecekleri, mevcut 3 otel, plaj, marina ve diğer yapılarla mı yetinecekleri merak ediliyor.

Danıştay'dan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde ye alan şu başlıklara yeşil ışık yakması bekleniyordu:

1-Attika'nın Mikro Kavuri bölgesinde yer alan toplam 301 bin 865 metrekarelik kamu arazisinin mekansal planının geliştirilmesi için onay

2- Asteras Vuliagmenis arazisi için Vuliagmeni şehir planında değişiklik yapılmasına ilişkin onay

3- Kullanılabilecek yüzeyin belirlenmesi ve 5 farklı bölgeye ayrılmış alanın inşa şartlarının belirlenmesi

4- Stratejik Çevresel Etki Araştırması'nın onayı.

ATİNA'NIN EN GÖRKEMLİ TURİZM PARÇASI

302 dönümlük arazinin 201 bin 425 metrekarelik ilk turizm bölgesi, eğlence ve tatil konutları (villalar) olarak belirlenmişti. Bu alanda 56 bin 500 metrekarelik inşa izni isteniyordu. Bu alana oteller ve lüks konutlar inşa edilecekti. Arsa emsal değeri 0,2 ve inşa emsali ise 0,1 olarak belirlenmişti.

Geri kalan 161 bin 345 metrekarelik alana ise daha başka yapılan ile helikopter pisti inşa edilmesi planlanıyordu. 302 dönümlük arsa içerisinde mevcut 2 lüks otelin 6 yıldızlı otele dönüştürülmesi planlanıyordu. Bin 300 metrekarelik 2 restorant, kongre merkezi, tenis, golf ve diğer spor tesisleri, kreş, otomobil ve otobüs parkı gibi ilave yapıların inşa edileceği ifade ediliyordu. Ayrıca var olan marinanın büyük yatlara uygun hale getirilmesi öngörülüyordu.

EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME OLDU

Doğuş Grubu’nun da içerisinde yer aldığı konsorsiyum tarafından kazanılan özelleştirme, Yunanistan’da ekonomik kriz döneminde gerçekleşen en büyük satış olarak kayıtlara geçmişti.

Nakit sıkıntısı çeken yeni Yunan hükümeti, kreditörlere 4 aylık kredi anlaşmasının uzatılması karşılığında ihalesi bitmiş özelleştirmeleri engellemeyeceği sözünü vermişti.

Cihan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0