Görüş Bildir
Haberler
Yeni Yönetim İstifalarla Karşılandı: Cumhuriyet Gazetesi'nde Neler Oluyor?

Yeni Yönetim İstifalarla Karşılandı: Cumhuriyet Gazetesi'nde Neler Oluyor?

Cumhuriyet gazetesinde Vakıf yönetim kurulu için yapılan seçimlerin mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından yapılan toplantıda, Cumhuriyet Vakfı Başkanvekili olan ve Aydınlık gazetesinde yazan Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı'na seçilmişti. Cumhuriyet gazetesinin sahibi olan Cumhuriyet Vakfı'nda yaşanan yönetim değişikliği sonrası yapılan ilk toplantıda gazetenin yönetimi yenilenmişti. Alınan bu kararlar ve yapılan değişiklikler ardından gazeteden istifa haberleri gelmeye başladı. 

Bu süreçte 18 gazeteci Cumhuriyet'ten ayrıldığını açıkladı. Peki Cumhuriyet Gazetesi'nde neler oluyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet Vakfı’nın 2014 yılındaki yönetim kurulu seçimi iptal edildi.

Cumhuriyet Vakfı’nın 2014 yılındaki yönetim kurulu seçimi iptal edildi.

Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi olan Aydın Aybay’ın vefat etmesi üzerine yapılan seçimin usulsüz olduğu iddiasıyla, gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ve eski CHP milletvekili Mustafa Balbay 18 Şubat 2014 tarihinde seçimin iptali için dava açmıştı.

Yerel mahkemenin 'Seçim yok hükmündedir' kararı Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi tarafından onaylanmıştı. Bunun üzerine Cumhuriyet Vakfı 2014 yılındaki yönetim kuruluyla toplanarak vakfın başına Alev Çoşkun'u getirdi.

Cumhuriyet Vakfı’nın yapılan toplantısında yeni yönetim kurulu belirlendi.

Cumhuriyet Vakfı’nın yapılan toplantısında yeni yönetim kurulu belirlendi.

Buna göre vakfın yeni yönetimi şöyle: Alev Coşkun (Başkan), Ali Sirmen (Başkan Yardımcısı), Kemal Işık Kansu (Genel Sekreter), İrfan Hüseyin Yıldız (Genel Sayman), İnan Kıraç (Üye), Şevket Tokuş (Üye), Şükran Soner (Üye), Mustafa Ali Balbay (Üye), İbrahim Yıldız (Üye), Av. Turan Karakaş (Üye), Prof. Dr. Tayfun Akgüner (Üye).

Toplantıda oluşan yeni yönetim kurulu daha sonra yeni Yayın Kurulu’nu belirledi. Yayın Kurulu da şu isimlerden oluştu: Alev Coşkun (Başkan), Ali Sirmen (Başkan Yardımcısı), Aykut Küçükkaya, Prof. Dr. Emre Kongar, Şükran Soner, Kemal Işık Kansu, Orhan Bursalı, Mine Kırıkkanat, Miyase İlknur.

Yeni yönetimle gazetenin künyesi değişti.

Yeni yönetimle gazetenin künyesi değişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vakıf yönetimin değişmesinin ardından yaklaşık 2 yıldır Murat Sabuncu'nun yürüttüğü genel yayın yönetmenliği görevine Haber Koordinatörü Şefi Aykut Küçükkaya atandı. Yeni yönetim, gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren ve Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan’ı da görevden aldı.

Yeni yönetim: 'Atatürk ve Yunus Nadi ilkelerine geri dönüldü'

Yeni yönetim: 'Atatürk ve Yunus Nadi ilkelerine geri dönüldü'

Yeni seçilen Cumhuriyet Vakfı Yönetimi, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada gazetenin Cumhuriyet Vakfı Senedi'nde yer alan yayın ilkelerine sadık kalacaklarını belirtti. Yapılan açıklamanın bir bölümü şu şekilde:

'Bir süredir eksikliğini gördüğümüz Atatürk ve onun temel ilkeleri Cumhuriyet gazetesine kesin olarak geri dönmüş bulunuyor. Cumhuriyet gazetesi bir dava gazetesidir. Bu davanın temel ilkeleri Vakıf Senedi’nde tespit edilmiştir ve yukarıda tekrarlanmıştır. Yeni yönetim kurulu işte bu ilkelerden hiçbir biçimde ödün vermeden gazetenin yayın yaşamını sürdürecektir. Yinelemekte yarar görüyoruz: Gazetenin temel politikası Atatürk’ün aydınlanma devrimleridir. Antiemperyalist bağımsızlık savaşının temel ilkelerine bağlılıktır. Gazetenin temel çizgisi Nadir Nadi, İlhan Selçuk, Uğur Mumcu çizgisidir. Gazetenin sadık okuyucusunun arzuladığı temel yayın çizgisine bugünden itibaren dönülmüştür. Gazetenin asıl sahibi onu 94 yıldır yaşatan sadık okuyucusudur. Gazetenin patronu yoktur.'

Yapılan seçim ve gelen yeni yönetimin ardından gazeteden peş peşe ayrılık haberi geldi. Şimdiye kadar 18 yazar gazeteden ayrıldı.

Yapılan seçim ve gelen yeni yönetimin ardından gazeteden peş peşe ayrılık haberi geldi. Şimdiye kadar 18 yazar gazeteden ayrıldı.

Vakıf seçiminde yönetimin değişmesi sonrası gazeteden ayrılan isimler şöyle: Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan, Faruk Eren, yazarlar Hakan Kara, Aydın Engin, Çiğdem Toker, Kemal Can, Aslı Aydıntaşbaş, Melis Alphan, Barbaros Şansal, Binnaz Saktanber, Ahmet Tulgar, Mirgün Cabas, Ceyda Karan, Okur Temsilcisi Güray Öz, cumartesi ekinin yönetmeni Zeynep Miraç, pazar ekinin yönetmeni Tayfun Atay, Internet sitesi sorumlusu Bülent Mumay.

Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, Cumhuriyet'in eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, 'Bu durumda kalamam, ayrılacağım' dediğini aktardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdem Gül, sosyal medyadan yaptığı açıklamada 'Önemli ve anlamlı olan künye değil, gönül bağıdır' dedi.

Görevden ayrılan ilk isimlerden biri eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu oldu.

Görevden ayrılan ilk isimlerden biri eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu oldu.

Alev Coşkun’un, cuma günü yapılan toplantıda Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmesinin ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne Murat Sabuncu'nun yerine, Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya getirildi. Bu kararın ardından Murat Sabuncu, yazdığı veda yazısıyla Cumhuriyet'ten ayrıldı. Sabuncu'nun son yazısı gazetenin internet sitesine konulmadı.

Gazetenin yazarı ve cumartesi eki yayın yönetmeni Zeynep Miraç ise sosyal medya üzerinden gazeteden ayrıldığını açıkladı.

Ayrıca ekonomi yazarı Çiğdem Toker, Melis Alphan, Hakan Kara ve Aydın Engin de gazeteden ayrıldıklarını belirttiler 👇

6 ay önce Cumhuriyet'in Dijital Medya Koordinatörlüğü görevine getirilen Bülent Mumay da, Twitter hesabından gazeteden istifa ettiğini duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazetenin yazarlarından Kemal Can da, gazete ile yollarının ayrıldığını Twitter hesabından açıkladı.

Ceyda Karan'da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla istifa ettiğini açıkladı.

'Zorunlu açıklamamdır' diyen Karan, 'Şu geldiğimiz noktada gördüğüm lüzum üzerine bugün istifamı verdim. Gidenlere geçmiş olsun, kalanlara başarılar. Cumhuriyetsiz kalmayın' sözleriyle istifasını duyurdu.

Yeni Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, hiçbir çalışanın iş akdine son verilmediğini açıkladı.

Yeni Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, hiçbir çalışanın iş akdine son verilmediğini açıkladı.

Yönetim değişikliğinin ardından gelen peş peşe ayrılıkların ardından bugünkü köşesinde bir açıklama yapan yeni Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya kimsenin iş akdine son verilmediğini açıkladı. 

'7 Mayıs 1924 Ruhu' başlıklı bir yazı kaleme alan Genel Yayın Yönetmeni Küçükkaya'nın yazısının bir bölümü şöyle:

'Yeni gazete yönetimi, göreve başladığı birkaç günlük süreç içinde kimi çevrelerce yazılanın aksine hiçbir çalışanın iş akdine son vermemiştir. Genel yayın ilkelerimiz çerçevesinde düşüncelerini özgürce açıklayan yazarlarıyla birlikte çalışmaktan onur duyacağını da duyurmuştur. Gazetemizde yazmakta olan kimi yazarlarımız kendi istekleriyle Cumhuriyet’ten ayrılmayı yeğlemişler ve sayfalarımızda yer verdiğimiz yazılarıyla okura veda etmişlerdir. Cumhuriyet ailesi olarak bugüne kadar verdikleri emekler için kendilerine teşekkür ederiz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
14
12
8
7
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Yeni yönetim bahar temizliği ile uğraşmayacak yani. Cumhuriyet adına sevindirici. Daha çabuk toparlanırlar.

Faruk Erenat

'Atatürkçülük' kisvesi altında; özgürlük karşıtı, faşist, statükodan yana ve mevcut hükümet yalakası bir gazeteye dönüşecek Cumhuriyet.

muhtezin

tatlı sucular toptan istifa etseydiniz ya