Görüş Bildir
Haberler
Yeni Atanmıştı: Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Yüksek Lisans Tezinde İntihal Yaptığı İddiası

Yeni Atanmıştı: Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Yüksek Lisans Tezinde İntihal Yaptığı İddiası

Ulaş
08.07.2019 - 22:39

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanan Murat Uysal'ın yüksek lisans tezinde intihal yaptığı yönündeki iddialar tartışmalara yol açtı. 

İddia kim tarafından ortaya atıldı, neler söylendi? Detaylara birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uysal yüksek lisans öğrenimini hangi üniversitede yaptı ve tezinin konusu neydi?

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nde yüksek lisans programını tamamlayan Murat Ünsal, Tezinin savunmasını 3 Ekim 2001'de yaptı ve tez jürisi tarafından başarılı bulundu.

Tezin konusu 'Enflasyon hedeflemesi: Dünya'da ve Türkiye'deki Uygulamaları' idi.

Uysal tezinde enflasyon hedeflemesinin gelişmiş ülkelerde ve gelişen ülkelerde nasıl kullanıldığını inceliyor ve bu uygulamanın merkez bankalarının para politikası stratejileri açısından avantajları ile dezavantajlarını sıralıyor.

Tezde ayrıca Türkiye'deki enflasyon hedeflemesi deneyimine de yer veriliyor.

Uysal'ın tez danışmanı ise Prof. Dr. Erişah Arıcan. Arıcan, 1998 - 2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nde Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptıktan sonra, 2006 - 2015 döneminde Enstitü'nün müdürlüğünü yapmıştı.

Erişah Arıcan geçen yıl Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi, bu yıl ise Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.

Murat Uysal hakkındaki intihal bulguları nasıl ortaya çıktı?

İntihal konusu ilk kez Ankara Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden öğretim üyesi Kemal Kızılca tarafından Twitter'da gündeme getirildi.

Kızılca, Uysal'ın tezi ile Merkez Bankası ekonomistleri Ferya Kadıoğlu, Nilüfer Özdemir ve Gökhan Yılmaz'ın yazdığı raporlardaki benzerliği 'Gerçekten şaşırtıcı!' olarak niteledi.

Ardından ekonomi analisti Can Okar, Uysal'ın tezi ile Frederic Mishkin ve Melike Altınkemer'in kaleme aldığı akademik çalışmalar arasındaki benzerlikleri ortaya koydu.

İntihal nedir?

İntihal nedir?

'Akademik hırsızlık' ya da 'bilimsel sahtecilik' olarak da nitelenen intihal, başka kişilerin ifade, çıkarım ve fikirlerini kaynak göstermeden akademik yayınlarda kullanmak olarak tanımlanıyor.

Marmara Üniversitesi'nin Lisans Üstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nde de intihal, 'Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek' olarak tanımlanıyor.

Akademik yayınlarda, yararlanılan kaynakların dipnot ve kaynakça bölümlerinde gösterilmesi isteniyor. Bu referansların verilmediği ve farklı eserlerin kopyalandığı yayımlarda intihal yapılmış oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de intihalin cezası ne?

Türkiye'de intihalin cezası ne?

Türkiye'de intihal yaptığı tespit edilen öğrenciler ve öğretim üyeleri için farklı yaptırımlar uygulanıyor.

Öğrencilere uygulanan yaptırımlar konusunda yetki Yüksek Öğretim Kurumu'na verilmiş durumda.

2013 yılına kadar intihal yaptığı tespit edilen öğrencilere yarım yıl uzaklaştırma cezası verilebiliyordu. 2013'te yapılan yasal düzenlemeyle birlikte intihale verilen cezanın belirlenmesi esnek hale getirilmişti.

İntihal suçu, disiplin suçları altında sınıflandırılmış ve disiplin cezası gerektiren eylemler için 'bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir yarıyıl veya iki yarıyıl uzaklaştırma, yükseköğretim kurumundan çıkarma' yaptırımlarının uygulanabileceği kararlaştırılmıştı.

Uysal'ın tezini verdiği Marmara Üniversitesi'nin Lisans Üstü yönetmeliğinin intihalle ilgili bölümünde 'Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir' deniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
86
28
6
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sigurd

Şöyle çoook uzaktan bi fotoğrafı yok mu? Tiksinti geliyor artık şöyle bıyıklar görmekten. 17senedir aynı bıyık farklı suratlar, bütün üst mevkilerde. Vallahi... Devamını Gör

Kzlt

Tez dediğin kopyala yapıştırdı zaten, fotokopicinin tez çalma ihtimalinden daha yüksek iddia spss

mak

bu akpli kesimin hayatı intihal zaten.