Görüş Bildir
Haberler
Viyana'daki Suriye Görüşmelerinde Uzlaşma

Viyana'daki Suriye Görüşmelerinde Uzlaşma

ATKN
14.11.2015 - 19:02 Son Güncelleme: 14.11.2015 - 20:31

Suriye sorununun çözümü için Viyana'da yapılan geniş katılımlı görüşmelerden 'somut bir takvim' planı çıktı. Katılımcı ülkeler, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulmasını ve 18 ay içinde de Suriye'de seçimlerin yapılmasını öngörüyor. Beşar Esad'ın akıbeti ise belirsiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Toplantı sonrası Kerry ve Lavrov birlikte açıklama yaptı.

Suriye sorunun çözümü için 23 Ekim'den bu yana Avusturya’nın Viyana şehrinde toplanan dışişleri bakanları ve diplomatların görüşmesinden bu kez “somut bir takvim” planı çıktı. Görüşmelere katılan tüm ülke temsilcilerinin üzerinde anlaştıklarını ifade ettikleri takvime göre 6 ay içinde Suriyelilerin önderliğinde bir geçiş hükümeti kurulması, 18 ay içinde de seçim yapılması öngörülüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bu geçiş sürecinin 18 ayda sonlanması konusunda anlaştık. Bu süreç kapsamında 6 ay içinde Suriye’de bir geçiş hükümeti kurulacak” diye konuştu.

BMGK’nın daimi üyelerinden ateşkes kararı

BMGK’nın daimi üyelerinden ateşkes kararı

Uluslararası Suriye Destek Grubu adı altında yazılı açıklama yayınlayan ülkeler, Birleşmiş Milletler himayesinde Cenevre Bildirgesi’ni baz alan bir ateşkesin en kısa sürede uygulamaya konacağını söyledi. Ancak söz konusu ateşkes “IŞİD, Nusra ya da diğer terörist grupları” kapsamıyor.

Suriyeli muhaliflerin ve Esad hükümetinin resmi görüşmelere başlama tarihi olarak 1 Ocak belirlendi. Ayrıca ülkelerin tümü, destekledikleri ya da nüfuzları altında bulunan grupların gereken adımları atmasını sağlama sözü verdi. 

Suriye’deki savaşçı gruplardan hangilerinin muhalif, hangilerinin terörist olduğu konusunda ise katılımcı ülkeler arasında bazı ayrılıklar var. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terör listesinde bulunan ve katılımcı ülkelerin istihbarat servislerinin üzerinde anlaşabileceği bir liste oluşturmak konusunda Ürdün koordinasyonu sağlayacak.

‘Esad'ın akıbetinde anlaşamadık’

‘Esad'ın akıbetinde anlaşamadık’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşme sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, BM Suriye Özel Elçisi Stefan de Mistura ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı. Kerry, görüşmelerde Suriye rejiminin geleceği hakkında bir karara varamadıklarını söyledi.

Suriye’deki iç savaşı bitirme konusunda somut ilerlemeye rağmen Beşar Esad'ın statüsü konusunda tartışmanın sürdüğünü ifade eden Kerry, “Esad'ın akıbeti konusunda hâlâ görüş ayrılığındayız” diye konuştu.

'Esad pazarlığa açık'

Ancak Kerry, kendilerine gelen bilgilere göre Beşar Esad'ın siyasi çözüm görüşmelerine dahil olma konusunda ciddi olduğunu öğrendiklerini söyledi. Kerry, 'Bugün masada olan müttefiklerimizden bazılarından Esad'ın ciddileşmeye hazır olduğunu, temsilci göndermeye ve pazarlığa açık olduğunu öğrendik' diye konuştu.

Yüksek katılımlı toplantı

14 Kasım Cumartesi günü yapılan toplantıya bu kez katılım yüksek oldu. Toplantıya ABD, Türkiye, Arap Birliği, Çin, Mısır, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler ve İngiltere’den temsilciler katıldı.

Reuters, AFP ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0