Görüş Bildir
Haberler
Türkiye İran'ı 'İdam Haberleri' Nedeniyle Kınadı

Türkiye İran'ı 'İdam Haberleri' Nedeniyle Kınadı

Dışişleri Bakanlığı, İran basınında çıkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan'daki idamlar arasında bağ kurulan haberler nedeniyle Tahran yönetimini kınadığını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri Bakanlığı'ndan, İran'ın Ankara Büyükelçisi'ne, İran resmi makamlarına bağlı bazı basın organlarında yer alan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti ile ülkedeki idam cezaları arasında bağ kurulan yayınlara derhal son verilmesi isteğinin iletildiği bildirildi.

Yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

'İran'ın Ankara Büyükelçisi'ne, İran resmi makamlarına bağlı bazı basın organlarında yayımlanan haberlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'a gerçekleştirdikleri ziyaret ile sözkonusu ziyaretten sonra bu ülkede infaz edilen idam cezaları arasında bağ kurulmasını ve doğrudan Sayın Cumhurbaşkanımızı itham eden ifadelerde bulunulmasını şiddetle kınadığımız ve komşu İran halkında Sayın Cumhurbaşkanımız aleyhinde bir kanaat oluşturmayı hedefleyen bu tür yayınlara derhal son verilmesini istediğimiz bildirilmiştir.'

Açıklamada, İran'ın Ankara Büyükelçisi'ne, yabancı diplomatik misyonların dokunulmazlığının ev sahibi ülkenin sorumluluk ve güvencesi altında olduğu hatırlatılarak, Tahran'daki ve Meşhed'deki Suudi Arabistan büyükelçiliğine ve başkonsolosluğuna yönelik saldırıların hiçbir şekilde kabul ve izah edilemeyeceği vurgulandı.

İdamlarla başlayan kriz

İdamlarla başlayan kriz

Tahran ve Riyad arasındaki kriz Suudi Arabistan'ın, geçtiğimiz cumartesi günü aralarında Şii din adamı Ayetullah Nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam ettiğini açıklamasıyla başlamıştı.

Tahran yönetimi idamlara sert tepki göstermeş ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

İki ülke arasındaki gittikçe derinleşen kriz diplomatik ve ticari ilişkilerin karşılıklı olarak dondurulmasıyla devam etmişti.

Son olarak İran, Yemen'deki İran büyükelçilik binasının Suudi uçakları tarafından bombalandığını öne sürmüştü. Suudi yetkililer ise bu iddiaları reddetmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan idamlar için 'iç hukuk' demişti

Erdoğan idamlar için 'iç hukuk' demişti

Geçtiğimiz günlerde muhtarlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'daki idamlar hakkında 'iç hukuk' değerlendirmesinde bulunmuştu.

Erdoğan konuyla ilgili olarak; 47 kişi idama mahkûm edilmiştir. Doğru - yanlış ayrı mesele. Suudi Arabistan’da, İran’da bu müessese var. ABD’de de var. Ona kimse ses çıkarmıyor. Suudi Arabistan’da atılan adım iç hukuk bana göre. Tasvip edip etmemek ayrı bir konu. Mısır’daki idamlara karşı ey dünya neredesin?' ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
9
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Slark

klasik iran işleri her konuda türkiyenin arkasını kazma çabaları ve geçmişten geldikleri bu ihanet geleneğine her daim devam etmekten geri durmuyorlar.

Celadet Siy

Müslüman Kardeşlerin davası da iç hukuktu.

Deniz Nacar

İdama iç hukuk demek ne demektir ??? Nasıl bir mantıkdır...