Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'den ve Dünyadan Gündeme Bomba Gibi Düşen 13 Büyük Politik Skandal

Türkiye'den ve Dünyadan Gündeme Bomba Gibi Düşen 13 Büyük Politik Skandal

Taner Bayram
13.06.2015 - 12:19 Son Güncelleme: 14.06.2015 - 10:39

Siyasetçiler her zaman gündemimizde. Verdikleri kararlar, uyguladıkları politikalar hayatımızı biçimlendiriyor. Sözleri ve davranışları çok konuşuluyor. Fakat tüm bunların ötesinde, özellikle ülke aleyhine atılan bazı adımlar, yapılan hukuk dışı kimi zaman ise karanlık işler, yolsuzluklar, kimi zaman ise cinsel içerikli birtakım olaylar hem ülkelerin gündemini hem de o siyasetçilerin kaderlerini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Biz de bu galeride, Dünyadan ve Türkiye'den gündemde bomba etkisi yaratmış politik skandalları bir araya getirdik. İşte karşınızda Türkiye'den ve dünyadan 15 büyük politik skandal...

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. İSKİ Skandalı

13. İSKİ Skandalı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Ergun Göknel, kurumun ihâlelerini paravan olarak kurduğu şirketler verdiği ve bu şirketler aracılığıyla büyük yolsuzluklar yapmasının açığa çıkmasıyla patlak vermiştir. 1990'lı yılların başlarında yaşanan bu dönemde İstanbul'un tarihin en büyük susuzluk sıkıntılarından birini yaşaması da dönemin SHP yönetimindeki İstanbul Belediyesi'ne epeyce tepki gösterilmesine neden olmuştur. Skandal Göknel'in sekreteri ile aldatması üzerine durumdan rahatsız olan eşinin çabaları ile açığa çıkmıştır.

12. Kayıp Trilyon Skandalı

12. Kayıp Trilyon Skandalı

Kamuoyunun 'Kayıp Trilyon Davası' olarak bildiği skandal, 28 Şubat sürecinin ardından Refah Partisi’nin 1998 senesinde kapatılmasından sonra, partinin daha önce aldığı 1 trilyon liralık hazine yardımını devlete iade etmemesi üzerine açılan davaydı. Yapılan incelemelerle sahte evraklarla harcanmamış para harcanmış gibi gösterilmişti. 

Dava sonucu Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan 'özel belgede sahtecilik suçundan' 2 yıl 4 ay hapse mahkûm olmuştu. Erbakan’ın bu cezası daha sonra ev hapsine çevrildi. Cezası daha sonra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedildi. Kayıp Trilyon Davası sonucunda Refah Partisi’nin 68 yöneticisi Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafında  1 yıl ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Erbakan ise ev hapsi ve af sürecinden sonra siyasî haklarına yeniden kavuşmuştu...

11. Susurluk Skandalı

11. Susurluk Skandalı

'Susma sustukça sıra sana gelecek.', nidalarıyla ve 'Aydınlık için 1dk. karanlık' eylemleriyle hatırlanan, insanların ışıklarını söndürdüğü; balkon ve pencerelerde tencere ve tavalarla protesto ettiği, devletin 'derin' yapılarının açığa çıktığı bir skandal Susurluk'ta gerçekleşen bir kaza ile patlak vermişti. Normalde şartlarda yan yana gelmesi mümkün olmayan isimlerin Mercedes marka bir otomobilin, bir kamyonun altına girmesi sonucunda öğrenilmesi çok büyük ses getirmişti. Susurluk Skandalı bugün bile tam olarak aydınlatılabilmiş değil...

10. Deniz Baykal'ın Kaset Skandalı

10. Deniz Baykal'ın Kaset Skandalı

Malum kaset skandalı, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesine yol açmıştı.

9. Silvio Berlusconi'nin Bunga Bunga Skandalı

9. Silvio Berlusconi'nin Bunga Bunga Skandalı

Hem İtalya'da hem de dünyada çok konuşulan bir lider olan Silvio Berlusconi'nin skandallarından sadece biri verdiği 'bunga bunga' (grup seks) partileriydi. Eskort kadınlarla para ve hediye karşılığı birlikte olduğu söylenen Berlusconi'nin başını epeyce ağrıtmıştı bu hadiseler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Dominique Strauss-Kahn Cinsel Taciz Skandalı

8. Dominique Strauss-Kahn Cinsel Taciz Skandalı

Dominique Strauss-Kahn ya da kısaca (DSK) Fransız Sosyalist Partisi'nin üyesi olan ve daha önce Fransa'da ekonomi ve maliye bakanlığı yapan bir ekonomi profesörüdür. 

Mayıs 2011'de, Strauss-Kahn, cinsel taciz, zorla hapsetme ve otel odasında temizlik görevlisine tecavüz girişimi suçlamasıyla New York'ta tutuklandı. Bunun ardından IMF Başkanlığı'ndan istifa etmek durumunda kaldı.

7. Moshe Katsav Tecavüz Skandalı

7. Moshe Katsav Tecavüz  Skandalı

İsrail'in eski cumhurbaşkanı Katsav, 1998 yılında Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde yanında çalışan ve kısaca A. olarak tanımlanan bir kadına iki kez tecavüzden ve 2000 yılında cumhurbaşkanı olduktan sonra iki ayrı kadına cinsel tacizde bulunmaktan suçlu bulundu. 

2000-2007 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Katsav, tecavüz ve taciz suçlamalarının medyaya yansımasının ardından görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

6. İran – Kontra (Irangate) Skandalı

6. İran – Kontra (Irangate) Skandalı

İran-Kontra Skandalı veya Irangate, Ronald Reagan yönetimi sırasında Kasım 1986'da ortaya çıkan politik bir skandaldır. ABD yönetim kademesinden bazı kişilerin, İran'a silah satması ve gelirlerin yasa dışı bir şekilde Nikaragua'da dönemin solcu yönetimini devirmeye çalışan anti-komünist Kontraları desteklemek için kullanılması olayıdır.

ABD ve İran arasında silah ve çeşitli askeri malzeme satışlarına ilişkin resmi olmayan görüşmeler 1986 Kasım'ında Lübnan'da yayın yapan Ash-Shiraa adlı dergi tarafından ortaya çıkarılmış, skandalın büyümesi üzerine Ronald Reagan bir televizyon konuşması yaparak olayın varlığını inkâr etmiştir. Sonrasında ise bu ilişkiyi kabul etmiş ancak bu sefer de paraların yasa dışı örgütlere aktarıldığını reddetmiştir. Bu skandalın üzerindeki sis perdesi bugün bile tam mânâsıyla aydınlatılamamıştır.

5. Bill Clinton - Monica Lewinsky Skandalı

5. Bill Clinton - Monica Lewinsky  Skandalı

Skandal, ABD Başkanı Bill Clinton'un Beyaz Saray'da stajyer ve sonrasında memur olan Monica Lewinsky  ile meşhur oval ofiste yaşadıkları cinsel münasebetin detaylı biçimde basına yansımasıyla ortaya çıktı.

4. Edward Snowden - NSA Skandalı

4. Edward Snowden - NSA Skandalı

Edward Joseph Snowden isimli Amerikalı bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı. Gizli NSA belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme programını, burada kullanılan teknolojiyi, işletim detaylarını ve bu kurumlarla ilişkili birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını başlatmıştır.

Snowden'e göre onu belgeleri sızdırmaya iten tek neden 'halkı onlar adına ne yapıldığı ve onlara karşı neler yapıldığı konusunda bilgilendirmek'ti. Bu skandal sonra büyük gürültü koptu. ABD resmî makanları Snowden'ı hemen 'hain' olarak etiketledi. Kimileri içinse bir 'kahraman'a dönüştü. 

Snowden, şu anda geçici ikâmet ile Rusya'da bulunmakta.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Wikileaks Skandalı

3. Wikileaks Skandalı

WikiLeaks, kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükumetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslarararası organizasyondur. Avustralyalı gazeteci ve İnternet aktivisti Julian Assange, organizasyonun görünen yüzüdür. 

WikiLeaks, 26 Temmuz 2010'da Amerikan ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92.000 Belgeyi sızdırmıştır. Ayrıca aralarında birçok Türk siyasetçinin de bulunduğu istihbarat belgesini yayımlamıştır. WikiLeaks'in elinde 1 milyondan fazla belge olduğu ancak bunlardan en fazla 2000 dolayında belgenin yayımlandığı belirtilmektedir. Assange, 3 yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde sığınmacı olarak yaşıyor.

2. 17-25 Aralık Skandalı

2. 17-25 Aralık Skandalı

Gözümüzün önünde gerçekleşen ve Türkiye kamuoyunu bugün dahi meşgul eden skandal, aralarında kabine üyesi dört bakan ile üç bakan çocuğunun, Reza Zarrab isimli işadamının ve Halbank Genel Müdürü'nün de olduğu kişiler hakkında 'rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık' suçlarını işledikleri iddiasıyla yürütülen soruşturmadır. Ayakkabı kutularından çıkan ve sıfırlanan paralar, evde saklanan kasalar ve İnternet'e düşen birçok ses kaydıyla gündeme tam etkisiyle bomba gibi düşmüştür. Paraların polisler tarafından konulduğu, ses kayıtlarının 'montaj' olduğu söylenmiştir. Ancak mahkeme kararının ardından el konular paralar yasal faiziyle beraber 'bavullara' konularak götürülmüştür. Savcı ve polislere operasyondan el çektirilmesi çok konuşulmuştur. Bakalım 17-25 Aralık soruşturmasının sonu nereye varacak...?

1. Watergate Skandalı

1. Watergate  Skandalı

Watergate Skandalı, Haziran 1972’de Demokrat Parti’nin Watergate binasındaki ofislerine hırsızların girmesi ile başlamıştı. Zaman içinde bunun bir hırsızlık vak'ası değil, Cumhuriyetçilerle bağlantılı bir grubun, ofise dinleme cihazı yerleştirmesi girişimi olduğu ortaya çıktı. 

Skandalın esas anlamıyla açığa çıkması iki yıl sürdü. Nixon bu olayı örtbas etmeye çalışsa da bu durumdan kendisinin haberdar hatta müdahil olduğu ortaya çıktı ve başkan Nixon ABD tarihindeki istifa eden ilk ve tek başkan oldu.

Watergate Skandalı’nda görevlerini kötüye kullandıkları için Nixon’un yardımcılarından birkaçı hapse mahkûm edildi. Beyaz Saray’daki ses kayıtlarında Nixon’un skandalı örtbas etme çabaları kapsamında yardımcılarının sorgulamayı yürüten FBI’ya yalan söylemelerini emretmesi, skandala karıştığını belgeledi.   

Nixon'ın yerine  başkan olan yardımcısı Ford, herhangi bir suçtan ceza almaması için 1976 seçimlerinden önce başkanlık yetkisini kullanarak Nixon’ı affetti. Ancak bu af Ford’un başkanlığına mâl oldu, seçimi Demokrat Parti’den aday olan Jimmy Carter kazandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
2
2
0
0
0
0